Ревю на видеокартата MSI R9 290X LIGHTNING

0
203

Анонсирайки Hawaii-базираните графични карти, AMD показа, че не винаги ще следва принципа на разумната достатъчност. Идеята за рационалните покупки не се изключва, но производителят предлага и продукти за най-взискателните ентусиасти. Може би си спомняте, че вече разгледахме възможностите на флагмана от линията графични карти на AMD – Radeon R9 290X. Производителността на устройството приятно ни изненада, но референтният модел определено се нуждае от допълнителни нововъведения. В тази връзка, този път ще разгледаме не оригиналната версия на адаптера, а MSI R9 290X LIGHTNING, претендиращ за званието най-бързият видеоускорител в своя клас.

Логично, устройствата от серията LIGHTNING се появяват много по-късно от референтните модели – все пак за разработката на принципно нови схеми и оформление се изисква много време. Въпреки това, резултатите се оправдават. “Мълниеносният“ производител често не просто дава лъч светлина на едноличните референтни устройства, а им позволява да покажат един наистина впечатляващ потенциал, присъщ за съответната продуктова серия. Нека обаче да видим, дали MSI R9 290X LIGHTNING ще се справи с тази нелесна мисия.

Видеокартата очаквано получи подобрена честотна формула. Графичният процесор, вместо стандартните 1000 MHz, сега работи на 1080 MHz. Адаптерът има на борда си 4 GB GDDR5 графична памет, работеща на препоръчителните 5000 MHz. На пръв поглед, честотата на локалната памет е малка, но не забравяйте, че тук вече се използва 512-битова шина, което значително увеличава пропускателната способност на канала “GPU-памет“.

Очевидните външни прилики с MSI N780 LIGHTNING, за който вече сме писали в Kaldata.com са доста ясно изразени, но тук има и различия. На първо място трябва да споменем, че Hawaii-базираното устройство е забележимо по-голямо от модела с чипа на NVIDIA, тъй като в адаптера на базата на GPU от AMD се използва по-голям охладител.

Имайки предвид твърде горещият нрав на Radeon R9 290X, не е изненадващо, че за охлаждането на тази карта се използва фирмен охладител от семейството TriFrozr. Това е една доста голяма система с нетривиална конструкция.

Крупният радиаторен блок включва цял набор от малки алуминиеви пластини, скрепени една с друга с помощта на пет топлинни тръби. Две от тях са с диаметър 8 мм, а другите три – 6 мм. Местата, където тръбите контактуват с пластините са запоени за по-добра проводимост между елементите. В основата на охладителя лежи масивен меден топлообменник, който, както и топлинните тръби, е с никелирано покритие. Тръбите преминават по протежение на целия радиаторен блок, задействайки потенциала на пасивния охладител.

За обдухването на описаната конструкция се използват три вентилатора. Два от тях са с диаметър от 90 мм, а другият – 80 мм. Перките на вентилаторите са направени по Propeller Blade технологията. Производителят твърди, че благодарение на специалната форма на витлата със скосени краища ще се увеличи притока на въздух без необходимост от увеличаване на скоростта на въртене.

За управлението на вентилаторите се използват два независими канала. Двата крайни се движат паралелно, а централният се регулира отделно. По информация на MSI, използваната версия на охладителя TriFrozr позволява разсейване на 500 вата топлина.

На външното оформление на устройството като цяло производителя не е обърнал особено внимание. Върху охладителя има декоративно покритие, изработено от анодизиран алуминий. Яркият жълт цвят на централния вентилатор, монтажните винтове на кожуха – всичко е направено така, че устройството да се запомни дори и на външен вид.

MSI R9 290X LIGHTNING използва оригинална печатна платка, която е трансформирана до неузнаваемост. Върху платката под алуминиевия радиатор на охладителя има масивна плоча, която се използва за допълнително пасивно охлаждане на елементите на VRM и чиповете памет. Имайте предвид, че част от чиповете, които не се покриват от тази плоча, чрез термо паста контактуват директно с главния радиатор.

Стабилизатора на напрежението е 15-фазен, 10 от които се използват за графичния процесор. Важно е да обърнем внимание, че елементите в захранващата подсистема съответстват на концепцията Military Class 4.

По-специално, тук работят скъпи и ефективни силови Copper MOS ключове, SFC дросели и Dark Solid Cap капацитивни и нископрофилни кондензатори с танталови сърцевини.

Любопитното тук е, че в този случай MSI са се отказали от GPU Reactor – миниатюрна платка с набор от технологии, подобряващи стабилността на напреженията във веригата на графичния процесор. Трислотовият формат на устройството обаче изисква алтернативни решения. Разработчиците са предложили вариант във вид на един цял “патрондаш“ от 24 кондензатора с танталови сърцевини, по 12 от всяка страна на платката. Това позволява да се намалят и пулсациите под натоварване.

В комплект с видеокартата се предлага съкратена версия на радиаторната плоча. Тя е актуална за случаите, когато за адаптера се използва охладител с течност. Стандартният охладител ще пречи при монтирането на голям топлообменник, докато компактната версия включва само елементите на стабилизатора.


Съгласно концепцията Enhanced Power Design, за управлението параметрите на захранващите фази на GPU, паметта и на PLL/PCI-E се използват три отделни контролера, вместо един както е в референтния модел. За захранването на чиповете памет се използва отделен канал, идващ от допълнителната 12 V линия. В този случай, веригата е конструирана така, че да намали влиянието на електрическите параметри от дънната платка по време на овърклок на чипа/паметта.

След, като значителна част от производствения капацитет на SK Hynix в Китай пострада от последвалия пожар през есента на 2013 г., производителите на видеокарти изпитваха сериозен недостиг на капацитивни високоскоростни чипове памет. В някои случаи, дори и в най-добрите устройства трябваше да се използват Elpida чипове, които прекрасно работят на стандартните си честоти, но като правило имат много по-скромен потенциал за овърклок. Какво означава това за ентусиастите, няма нужда да се обяснява. По едно време, MSI също се сблъскаха с подобен проблем – използваха Elpida чипове за устройствата си от LIGHTNING серията поради липса на алтернативи. По-късно за тези модели буха приложени чипове с голям потенциал, но за собствениците на устройства от първата вълна това беше слабо утешение. Сега ситуацията с наличието на бързи памет микросхеми е по-добра, но MSI подходи към този въпрос с голяма деликатност.

В случая с MSI R9 290X LIGHTNING, производителят е избирал оптимален набор от чипове, консултирайки се директно с разработчика на графичния процесор. Така, че тук предпочитание е отдадено на Samsung K4G20325FD-FC03. Всички 16 микросхеми са монтирани на лицевата страна на платката.

Технологията Twin BIOS, предполага наличието на два чипа с фърмуер. В стандартния режим, ние препоръчваме тактовите честоти и Power Limit да са на 20%. Във втория чип на BIOS са отстранени някои ограничения, които могат да се превърнат в пречка при екстремен овърклок на видеокартата. Миниатюрният превключвател за прехода към двата чипа е монтиран в горния край на платката.

На обратната страна на печатната платка е закрепена анодизирана алуминиева пластина, която не се използва за охлаждане, но предпазва от механични повреди при работа на открит стенд.

На задната страна също така са разположени в една линия и светодиоди, които отразяват текущото натоварване на трите захранващи фази.

За подаването на допълнително захранване са предвидени три конектора – два 8-пинови и още един допълнителен 6-пинов.

MSI R9 290X LIGHTNING има любопитна системна индикация за подаването на електрозахранване. Ако към адаптера не са свързани допълнителни силови линии или е свързана само едната от тях, на обратната страна свети само червения светодиод. Ако обаче са подведени два 8-пинови кабела – тогава индикацията става синя. В такъв режим, вече е възможно да се използва графичната карта. Ако решите обаче да предприемете сериозно ускорение на адаптера, то ще трябва да се свърже и третия 6-пинов конектор. В този случай светва оранжев светодиод, отразяващ готовността на устройството за честотни експерименти.

В допълнение към споменатите светлинни елементи, в горния край има и индикатор на натоварването на графичния процесор, изпълнен във вид на надписа “LIGHTNING“. В неактивен режим той свети в зелено, при средно натоварване, светлината става синя, а при максимално – червена.

Ако към видеокартата са свързани всичките три линии, индикатора за натоварването на GPU винаги свети в червено, независимо от текущото състояние на устройството.

MSI разбира се няма да се отклони от добрите си традиции, предлагайки за LIGHTNING серията джентълменски набор за овърклокъри – 3×3 OC Kit. Под такъв комплект се подразбира поддръжка на три полезни функции. Triple Overvoltage – предлага възможности за промяна на напрежението на GPU, паметта и шината. Triple Temperature Monitor ви позволява да следите температурата на GPU, VRM и памет чиповете. Triple Voltage Monitor осигурява наличие на контактни групи, позволяващи измерване на напрежението на основните елементи във видеокартата с помощта на мултицет.

За наблюдението на температурите и управлението на напрежението е предвидено приложението MSI Afterburner. За измерване на напрежението с външно устройство, в страничната част на адаптера има три конектора. Този начин е удобен ако трябва да се измери напрежението в процес на бенчмарк-сесия.

Дължината на видеокартата е около 300 мм. Не всеки корпус е готов за такъв адаптер. Устройството е доста габаритно и за това трябва предварително да се уверите, че в кутията ви ще има достатъчно място за монтирането на такъв звяр. Също така трябва да вземете под внимание и трислотовия формат ако възнамерявате да използвате няколко видеокарти в CrossFire режим.

На интерфейсния панел на картата са изведени четири видео-изхода: два DVI (DVI-I и DVI-D), HDMI и DisplayPort, а празната част от монтажната плоча е заета от решетка през която излиза горещият въздух.

Комплект
Стоковият комплект включва ръководство, диск със софтуер, два преходника от 6 на 8 пина и адаптер с два moleх-конектора към един 6-пинов 12B, съкратения вариант на радиатора за силовите елементи с набор от винтове за неговото прикрепване. В комплекта също така пристигат и три преходника за свързването на клемите на мултицета.


Работа
Имайки предвид всяка алтернативна версия на Radeon R9 290X, особено интересно е да се оценят възможностите на оригиналното системно охлаждане. Референтното СО не е много добро, тъй като всяко подобрение тук е много ценно.

В неактивен режим, температурата на GPU се запазва на 37° С, а скоростта на вентилаторите е малко над 900 об/мин. В този случай става дума за страничните вентилатори, показателите на които се следят чрез всички инструменти за мониторинг. Централният вентилатор в неактивен режим се върти с 30% от максимума си.

Някои от колегите по време на първия тест на MSI R9 290X LIGHTNING усетиха повишение в нивото на шума в режим на готовност. Интересното в случая, е че в първите версии на фърмуера, скоростта на въртене на централния вентилатор е на 45%, а не на 30%. В този случай, наистина шумът е малко по-висок от очакваното, но според производителя, устройството, което скоро трябва да се появи на пазара, е с актуализиран фърмуер, в който проблемът с базовата скорост на въртене на централния вентилатор е оправен.

След тестовете за натоварването, температурата на GPU в открития стенд се увеличи до 71 градуса. На фона на 95° C при референтния модел, този резултат е впечатляващ. Скоростта на въртене на страничните вентилатори се увеличи до 2000 об/мин. Централният също увеличи скоростта си на въртене до 50-55%. Под натоварване, нивото на шума е средно. Видеокартата е значително по-тиха от референтния модел, но не е безшумна.

Имайки предвид високата ефективност на системното охлаждане, ценителите на тишината имат възможност да се опитат да намерят оптималния режим на въртене на вентилаторите. За управлението на страничните можете да използвате MSI Afterburner, но за регулирането на централния вентилатор ще трябва да се сдобиете със специалното приложение – MSI Fan Control. Програмата позволява да използвате автоматичен режим или да зададете стойност. Намирането на най-добрата комбинация може да се извърши експериментално.

Овърклок
По време на експериментите, тактовата честота на графичния процесор се повиши до 1174 MHz. Много добър показател.

Добър е и потенциалът на чиповете памет, честотата на които се повиши без последствия до 6364 MHz. Имайки предвид 512-битовата шина, пропускателната способност в този случай се увеличи до 407 GB/s.

Разкриването на пълния потенциал за овърклок на видеокартата може да стане само с течен азот. MSI R9 290X LIGHTNING има богат технически запас и е готова да работи в трудни условия.

Производителност
Заводският овърклок на видеокартата изначално позволява с 4-8% да изпревари референтния модел в игрите и синтетичните приложения.
 

Като цяло, увеличението е относително малко. Въпреки това обаче, използването на MSI R9 290X LIGHTNING в нормален режим се асоциира с карането на Lamborghini с лимонов цвят по черен път. Устройството с цялата си същност провокира по-активно “шофиране“.


След овърклок, производителността на видеокартата се увеличи с 10-12%. Ролята на всеки допълнителен процент в този клас е много тежък. Форсажа позволява в повечето случай да се приближи или дори да изпревари GeForce GTX 780 Ti, която в момента е най-високоскоростната едночипова графична карта, но и най-скъпата. Както можете да видите, достойната алтернатива в момента е в лагера на “червените дяволи“.

Обобщение
MSI R9 290X LIGHTNING – това е една от най-високоскоростните AMD Hawaii-базирани графични карти. Адаптерът струва много по-скъпо от референтния модел, но производителят предлага да платите не само за повишената честота на GPU. Всички компоненти на графичната карта са проектирани с добър запас от безопасност. Усещането за целенасочена подготовка на устройството за работа в екстремни условия е такава, че можете да не се притеснявате за работоспособността на видеокартата след овърклок.

Новата графична “мълния“ на MSI ще ви позволи да направите настоящата игра реална буря в началото на май. Ако си търсите графична карта с топ-чипа на AMD, то разглежданият модел определено заслужава вашето внимание.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари