GeForce GTX 1080 Ti — това е модел от висок клас, базиран на топ-графичния процесор GP102, функциониращ под Pascal архитектурата. 16 nm FinFET технологичен процес на TSMC постепенно се подобряваше през всичките тези месеци и най-накрая достигна до етапа, при който пускането на такива големи чипове за условна цена се превърна в изгодна за Nvidia, която обикновено не се срамува от високите си цени — особено при липсата на реална конкуренция. Между другото, нещо сходно по производителност на ниво GTX 1080 и GTX 1080 Ti се очаква да покаже към второто тримесечие на тази година и AMD — т.е. през май-юни. До този момент обаче, GeForce GTX 1080 Ti ще бъде най-производителното игрово решение на пазара.

Спомнете си, че графичните процесори, базирани на Pascal архитектурата не се различават особено от Maxwell решенията, но използването на нов технологичен процес позволява да се създадат значително по-сложни GPU, имащи повишено количество изпълнителни блокове и работещи на значително по-висока честота. Архитектурата Pascal е най-новата към този момент разработка на Nvidia и всички графични процесори, базирани на нея, се отличават с висока енергийна ефективност. Увеличеният брой поточни процесори и доста високата тактова честота ще позволи на GTX 1080 Ti да се превърне в най-мощната или малко изпреварваща Titan X.

А за да може по-мощното GPU да гарантира необходимото количество данни с висока скорост, в GeForce GTX 1080 Ti се използва още по-бързата видеопамет от нов тип GDDR5X, а също така присъстват и някои оптимизации в сравнение с Maxwell, въпреки че в основата си тези архитектури са доста подобни една на друга. Нека по-долу разгледаме възможностите на графичното решение по-подробно.

Характеристики на Nvidia GeForce GTX 1080 Ti:

  • размери: 11.12 см (В) х 26,67 см (Д) два слота (Ш);
  • GPU: Кодово име GP102, брой CUDA ядра 3584, базова тактова честота 1480 Mhz Тактова честота при ускорение 1582 Mhz, Архитектура на GPU Pascal;
  • памет: бързодействие 11 Gbit /s, стандартна конфигурация 11 GB GDDR5X, пропускателна способност на шината 352-Bit, пропускателна способност на паметта 484 Gbit /s;
  • поддържани технологии: мултипроекция, VR поддръжка, Ansel, SLI, G-Sync, GameStream, GPU Boost: 3.0 и др.;
  • поддържани дисплеи: максимална цифрова резолюция 7680×[email protected], стандартна конектори DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b, DL-DVI, PCIe 3.0.

Конструкция на охладителя и захранването

От Nvidia говорят за нов и по-ефективен охладител с медна изпарителна камера, голям двуслотов алуминиев радиатор и тих радиален вентилатор, разсейващ горещия въздух извън корпуса през специалните вентилационни отвори в задната част. За подобряване на ефективността на охладителя, инженерите на Nvidia са разработили нов заден панел, предоставящ два пъти по-голяма площ на отворите, в сравнение с GeForce GTX 1080. За това също бе премахнат и традиционния DVI конектор, а мястото му е заето от вентилационни отвори.

В крайна сметка, референтната платка на GeForce GTX 1080 Ti има следния набор от конектори за включване на устройства за извеждане на изображението: един HDMI и три DisplayPort. Според Nvidia, подобреният в сравнение с GTX 1080 охладител позволява да се получи 2,5 dB по-ниско ниво на шума при една и съща температура на GPU, а за понижаване на температурата на графичния процесор с 5 градуса при запазване на същото ниво на шума на охладителя — това си е добър резултат.

В сравнение с GeForce GTX 1080 Founders Edition, тук сериозно е модифицирана и захранващата система на новия модел. Вече решенията от серията GeForce GTX 10 имат dualFET-транзистори в GPU и паметта, което подобрява енергийната ефективност и надеждността, както и възможностите за овърклок. Но в случая с GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition, разработчиците са отишли по-далеч, създавайки 7-фазна захранваща система с двойни dualFET-транзистори, способни да осигурят 250 А ток за GPU.

Използването на двойни dualFET (14 броя общо), позволява да се увеличи енергийната ефективност при най-високото потребление на енергия, особено в сравнение с GTX 980. Това помага за постигане на високи работни честоти при запазване на приемливо потребление и топлоотделяне, което е особено важно за тези големи и мощни графични процесори, като GP102. Стойността на консумираната от тези устройства енергия е 250 Вата — това е често срещан показател за топ-моделите, изискващи употребата на два конектора за допълнително захранване: 8- и 6-пинови. Дължината на референтната графична карта GeForce GTX 1080 Ti е обичайна за мощните видеокарти – 27 см.

Не е чудно, че благодарение на успешната Pascal архитектура, високата енергийна ефективност и производителност, както и добрия дизайн на печатната платка и съвременния охладител, GeForce GTX 1080 Ti отлично се клоква. Така, изданието Founders Edition може да работи при тактова честота на GPU от порядъка на 2 Ghz, и това се случва без никакви хардуерни промени на комплектния охладител. В тази връзка, може да се предположи, че решенията на партньорите на компанията ще могат да предложат и още по-впечатляващи възможности.

Малко сравнение между GeForce GTX 1080 Ti и GTX 1080

Всъщност по-удачно е да сравним GTX 1080 Ti с аналога GTX 980 Ti от предходното поколение, но едва ли това има смисъл, защото GTX 980 Ti отдавна вече е морално остарял и на пазара се продават само складовите остатъци. За това преценихме, че ще е по-интересно да направим сравнението на днешното решение с настоящия флагман, който отстъпи своето превъзходство точно сега — GTX 1080.

Ясно е, че печатната платка е напълно различна, така че шината за обмен с паметта се различава: 256 битова при GTX 1080 и 352 битова при GTX 1080 Ti. Въпреки това, ако погледнем спецификациите на Titan X (Pascal), то тогава виждаме, че честотата на работа на GTX 1080 Ti значително е по-висока, затова можем да очакваме, че устройството по производителност не само ще надмине GTX 1080, но и ще заобиколи Titan X (остава въпросът: защо тогава изобщо остава Titan X с фантастично високата си цена?).

Захранващата схема е получила 7 фази (dualFET) и се управлява от цифровия контролер NCP81022, производство на On Semiconductor. Благодарение на този изключително мощен силов блок, който гъвкаво регулира захранването, Nvidia обещава възможност за повишаване на работната честотата на ядрото до 2 Ghz и дори по-повече. Затова можем да очакваме от партньорите на Nvidia пускането на ускорители от сериите Xtreme/Matrix/SuperJet/Amp и др. с графични ядра, работещи на клокнати честоти до много сериозно ниво.

Pascal архитектурата

Както вече стана ясно, графичната карта GeForce GTX 1080 Ti е базирана на вече добре известния ни от модела Titan X графичен процесор с кодово име GP102. Той съдържа 12 милиарда транзистора с площ от 471 mm2 и е най-сложният и мощен геймърски видеочип на Nvidia, а и като цяло. Както и всички други видеокарти от семейството Pascal, графичният процесор GP102 се отличава с много високата си работна честота и зашеметяваща енергийна ефективност. Инженерите на Nvidia внимателно са оптимизирали този GPU, за да елиминират или сведат до минимум няколкото недостатъка на решенията от предишните поколения. В резултат на това се появи чудесният флагман от линията, който използва подобрен технологичен процес, както и останалите Pascal чипове. Използването на FinFET 16 нм технологичен процес при производството на графичния процесор GP102 е позволило увеличаване на сложността на чипа при запазване на приемливата площ и продажна цена.

Както и предишното поколение GPU, процесорите на архитектурата Pascal са с различна конфигурация на изчислителните клъстери Graphics Processing Cluster (GPC), поточните мултипроцесори Streaming Multiprocessor (SM) и контролера на паметта, свързани с растерните блокове. Всеки от SM мултипроцесорите е свързан с енджина PolyMorph Engine, обработващ теселацията, трансформацията и корекцията на перспективата. А комбинацията от SM мултипроцесори с един енджин Polymorph Engine традиционно се нарича от Nvidia Texture Processor Cluster.

Графичният процесор GP102 съдържа шест групи GPC и 28 SM мултипроцесора, със 128 поточни CUDA-ядра във всеки, тоест общо в чипа се съдържат 3584 CUDA-ядра. Всеки GPC клъстер има специален енджин за растеризация и включва в себе си четири или пет SM мултипроцесора. Мултипроцесорите се състоят от 128 CUDA-ядра, 96 KB споделена памет, 48 KB кеш-памет от първо ниво и осем текстурни TMU блока за всеки (общо 224 TMU на чип).

От гледна точка на памет подсистемата, тази модификация на GP102 е урязана по възможности — той съдържа 11 активни 32-битови контролера на паметта от 12 налични физически, което ни дава необичайната 352-битова шина на паметта в крайна сметка. Съответно, на графичната карта може да се сложат не 12 GB, като в Titan X, а само 11 GB памет от типа GDDR5X.

Базовата честота на графичния процесор в GeForce GTX 1080 Ti е 1480 Mhz, а в турбо-режим, честотата достига до 1582 Mhz (и дори повече — все пак трябва да помним, че това е само средната честота, на която GPU от Nvidia ще работи в игрите, но всъщност тя често е повече), което е почти с 50% повече от тази в GeForce GTX 980 Ti от предходното поколение. Естествено, че с по-големия брой изпълнителни блокове, GeForce GTX 1080 Ti по всички показатели превъзхожда GTX 980 Ti.

Програмните технологии Ansel и Shadowplay

Една от най-търсените особености на програмата GeForce Experience е технологията Ansel. Тя дава възможност за получаване на зашеметяващи скрийншоти от игрите, с помощта на съвсем нови възможности: свободна камера, налагане на постфилтри, ултрависока разделителна способност и 360-градусов поглед за VR. Времето показва, че това за ентусиастите е много интересно и вече са създадени стотици хиляди красиви скрийншоти с помощта на Ansel за всяка поддържаща технологията игра:

Тук в ShadowPlay са настъпили някои промени — технология, позволяваща да правите скрийншоти и да заснемате видео клипове от приложения, игри и веднага да ги публикувате във Facebook, Youtube и други онлайн услуги. С помощта на този инструмент, потребителите са свалили повече от 200 милиона клипа през миналата година — два пъти повече от предходната, което говори за удобството и популярността на тази технология.

Shadowplay продължава да се подобрява и на GDC 2017 бе анонсирано разширението ShadowPlay Highlights, което автоматично записва най-зрелищните постижения, като петкратно убийство на съперника в мултиплейър шутърите, или успешното използване на гранати при отстраняване на игровия бос. И за това не е нужно да правите нищо специално, или да се отвличате от процеса, а клипа ще се запише и добави в Highlights автоматично.

Технологиите за виртуална реалност VRWorks и FCAT VR

В ревюто на топ-видеокартата не може да не споменем и темата за виртуалната реалност. Nvidia продължава сътрудничеството си с разработчиците на хардуер и софтуер в областта на VR, за да може потребителите да се насладят на виртуалната реалност в най-пълната й степен. Основният проблем на VR, който не е свързан с физически ограничения (кабели, голям шлем на главата, …) е липсата на резултати, защото VR изисква повече от два пъти по-голяма мощност на GPU, в сравнение с обичайния рендеринг. И Nvidia се опитва да намали натоварването върху графичните процесори с помощта на няколко технологии.

Инициативата на компанията VRWorks позволява на разработчиците да използват всички нови възможности на съвременните графични процесори на Nvidia. Така се налага използването на технологиите Multi-Res Shading и Lens Matched Shading, предназначени за повишаване на производителността на графичното ядро във виртуалното пространство и подобряване на качеството му. Тези технологии ще намалят количеството на работата при рендеринг, без видимо намаляване на качеството. Ако не ги използвате, то в центъра на VR-изображението за всяко око, GPU ще обработва по-малко пиксели, отколкото е необходимо, а в периферията — обратно, големият брой от вече обработените пиксели се изхвърлят и не се вземат в предвид.

Обобщение

Новата топ-графична карта GeForce GTX 1080 Ti е предназначена за ултра-ентусиастите — тези, които искат да се насладят на всички съвременни игри на максимални настройки и при най-висока резолюция с поддържането на висока производителност. По данни на самата компания, в сравнение с предишния нестандартен модел GeForce GTX 1080, разгледаното днес решение изпреварва този модел средно с 35%, което го прави най-ефективното топ-решение с префикса Ti в последно време, тъй като разликата между GTX 980 и GTX 980 Ti е по-малка — 25%, да не говорим за 18% между GTX 780 и GTX 780 Ti.

Да не забравяме и солидната софтуерна поддръжка. Nvidia продължава да подобрява, както инструментите за разработчици на игри (nSight и Aftermath, GameWorks и VRWorks, Flex и Flow, както и много други), така и своите технологии, предназначени за обичайните играчи (GeForce Experience, ShadowPlay, Ansel и др), Отделно може да се отбележи и фактът, че Nvidia се старае да премести под DirectX 12 голяма част от своите инструменти и технологии, много от които са достъпни за широката публика и правят възможно използването им в това число и на решенията на конкурентите — това ще е от полза и на цялата индустрия.

Да Не забравяме и за технологиите, позволяващи ускоряване на рендеринга в средата на виртуална реалност, спестяващи ресурсите на графичния процесор 1,5-2 пъти. Сред софтуерните технологии, предназначени за обикновените играчи, разгледахме платформата за създаване на скрийншоти от игрите Ansel, която става все по-привлекателна — изкуството за правене на скрийншоти е на ново ниво и става достъпно за все по-широк кръг от игрови проекти. Изглежда любопитна и системата за автоматично записване на игровите постижения ShadowPlay Highlights и много други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари