Ревю на видеокартата Palit GTX 750 Ti KalmX

0
177

Видеокартата GeForce GTX 750 Ti стана първият носител на обновената графична архитектура NVIDIA Maxwell. Устройствата базирани на чипа GM107 са доста балансирани по отношение цена/производителност и за това са привлекателни при създаването на геймърски платформи от начално ниво. Въпреки това, докато тествахме GeForce GTX 750 Ti бяхме приятно изненадани от значително подобрената енергоефективност. При TDP от 60W, наличието на модел с пасивна охладителна система беше само въпрос на време и първият такъв стана Palit GTX 750 Ti KalmX. Е, нека започваме със същинската част от настоящото ни ревю.

Видеокартата GeForce GTX 750 Ti е с препоръчителна честотна формула от 1020 MHz за графичното ядро GM107 и 5400 MHz за 2 GB GDDR5 видео-паметта.

Пасивният охладител в Palit GTX 750 Ti KalmX представлява доста масивна конструкция, като в този случай е използван голям блок (145х125х35 мм), състоящ се от алуминиеви пластини.

За да се подобри разпределението на топлината по цялата конструкция са използвани две топлинни тръби с диаметър 6 мм. Контактът между тръбите и пластините е подобрен чрез спояване. В основата на радиатора стои медна пластина, която контактува с никелираните топлинни тръби.


Като цяло, конструкцията на радиаторния блок е доста проста, но големият размер и вниманието отделено на детайлите трябва да даде своите резултати.

Платката на Palit GTX 750 Ti KalmX много напомня на референтната, но има и някои разлики от последната. Схемата на силовия блок се състои от три фази (2+1). 2-та гигабайта памет се осигурява от четирите чипа Samsung K4G41325FC-HC03, които, съгласно спецификациите работят на 6000 MHz.

Видеокартата не изисква допълнително захранване. Като се има предвид топлоотделянето от 60 W, то захранването от порта PCI Express x16 се оказва напълно достатъчно. Производителят препоръчва в системата с GeForce GTX 750 Ti да се използва 300 вата захранване.

Всички електронни компоненти са събрани върху компактна платка със 145 мм дължина. Тук обаче трябва да имаме предвид, че охладителната система значително излиза извън пределите на платката, увеличавайки общата дължина на устройството до 185 мм. Също така, Palit GTX 750 Ti KalmX заема и два разширителни слота от дънната платка.

Съставът на интерфейсния панел е подобен на този в референтния GTX 750 Ti и съдържа три цифрови видео-изхода: DVI-I, DVI-D и mini-HDMI. Тази конфигурация от интерфейси обаче не може да се нарече оптимална, тъй като за връзката с дисплейно устройство, чрез различен от DVI интерфейс ще е нужно използването на допълнителни адаптери.

Комплект
В комплект с картата пристига и малко ръководство за потребителя, диск с драйвери и допълнителен софтуер.


Работа
В пиковия си режим, графичния процесор се затопля до 33 градуса

След продължително натоварване, пиковата температурата на GPU се увеличи до 66С. Ако считаме, че става дума за безшумна пасивна система, то крайният резултат може да се нарече много добър.

Някак си свикнахме с факта, че в случай на безвентилаторен охладител, видеокартите работят почти до краен предел и без допълнително обдухване, графичните процесори нагряват до 90-100С. Резултатът от работата на адаптера от Palit обаче честно казано радва. Също ми хареса и това, че при намален товар, температурата на GPU много бързо намалява, което принципно за устройствата с пасивно охлаждане това често е актуален проблем.

В условията на открит стенд, 5 минути след приключване на поредния тестов етап, температурата на чипа намаля от 63-66С до 38-40С, а в кутия до достигането на 33С бяха необходими малко повече от 10 минути. В нашата конфигурация използвахме охладител тип кула, при което основния въздушен поток се изпращаше от графичната карта, въпреки че не бива да изключваме и възможни периферни потоци, които също допринасят за по-бързото разсейване на топлината.

Овърклок
На пръв поглед, овърклока на видеокарта с пасивна охладителна система изглежда не най-добрата идея и би било добре радиатора да се справя с отвеждането на топлината, когато устройството работи в нормален режим. Въпреки това, оптимистичните очаквания за ефективност при пасивния охладител ни накара с вдъхновение и желание да поекспериментираме малко с честотите.


За форсирането на устройството използвахме фирменото приложение Palit Thunder Master, което обаче не е пример за удобство при работата с него, но въпреки това то не само позволява да се регулира честотата, но и да променяме захранващото напрежение на графичния процесор. Параметърът Power Limit за моделите без допълнително захранване остава заключен.

При експериментите, скоростта на GPU бе увеличена до 1235 MHz, чрез използването на оригиналната печатна платка. След това GPU под натоварване бе допълнително ускорен до 1377 MHz. Любопитното в случая е, че дори и след форсажа чрез увеличаване на напрежението, температурата на GPU при открит стенд не надвиши 71C.

Паметта също успяхме да я забързаме, което не е изненадващо, имайки предвид номиналния технологичен резерв. Крайният резултат е, че вместо базовите 5400 MHz, памет чиповете заработиха на 6564 MHz.

Производителност
При първата си среща с GM107 базирания адаптер GeForce GTX 750 Ti, доста детайлно се запознахме с неговите възможности.Въпреки честотната формула на идентичния референтен модел, новият продукт на Palit по време на практическите тестове получи минимално предимство пред последния. Оказа се, че причината за това е малко по-агресивния алгоритъм на GPU Boost. Чипът се ускори до 1163 MHz, докато при референтния адаптер това ниво е 1150 MHz.


Допълнителното ускорение донесе забележимо увеличаване на производителността, особено в реалните игри.

Обобщение
Palit GTX 750 Ti KalmX – това е първата видеокарта GeForce GTX 750 Ti с пасивна охладителна система. Това е доста мощно решение, което може да осигури комфортна среда за играене на игри с Full HD резолюция при средни или дори високи настройки на качеството. Основното предимство на новия модел от Palit разбира се се крие в абсолютната тишина на видеокартата. Освен това, пасивният охладител не е пречка за овърклока на адаптера, тъй като ефективността му е достатъчна дори и за честотни експерименти.

Очакваната цена за устройството е около $ 170, което означава, че реалната стойност няма да се различава от тази на оригиналното устройство на базата на GM107 с активния охладител. Остава само да добавим, че това е една чудесна възможност за тези, които обичат тишината и същевременно искат да имат геймърска система от начално ниво.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари