Ревю на видеокартата Sapphire Dual-X R9 280 OC

0
452

Radeon R9 280 – наследника на изключително успешния за своето време Radeon HD 7950. Значителният брой изчислителни блокове, 384-битовата шина и 3 GB локална памет позволяват на това решение и до момента да остане доста актуално. Повишената честота на GPU и намалената му цена само добавят привлекателност към устройството. Нека оценим възможностите например на Sapphire Dual-X R9 280 и да ги сравним с тези на другите модели.

Комплект
Видеокартата се предлага в кутия, направена във виолетово-черни тонове с образа на някакъв киборг.


В комплекта открихме ръководство за потребителя, два захранващи преходника от Molex към 6-пинов конектор, HDMI (1,8 м), мост за свързването на две видео карти в CrossFire режим, диск с фирмен софтуер и драйверите, както и стикер. Като цяло комплекта е достоен.

Технически данни
Честотната формула е много сходна с тази на референтния модел с единствената разлика, че честотата на GPU е 940 MHz, вместо 933 MHz при Radeon R9 280. 3 GB GDDR5 графичната памет работи на препоръчителните 5000 MHz.

За Sapphire Dual-X R9 280 OC е използвана оригиналната печатна платка. Блокът на стабилизатора се управлява от чипа NCP 4206 и разполага с 6+1 захранващи фази за графичния процесор и паметта. Елементите на VRM са прикрити допълнително с алуминиев радиатор. 3 GB памет е съставена с помощта на 12 чипа SKhynix H5GC2H24BFR-T2C. Върху платката има отделен бутон, позволяващ ви да превключвате режимите на BIOS между Legacy и UEFI. В последния случай при Windows 8/8.1 можете да използвате специалните опции на операционната система за по-бързото зареждане на системата.

Захранването на Sapphire Dual-X R9 280 OC се подава чрез двата предвидени за целта шест-пинови конектора. Производителят препоръчва използването на 500W или повече захранване, а при чифт адаптери в CrossFireX режим се изискват поне 850 вата.

Размерите на видеокартата са средни за класа й. Дължината на платката е 262 мм, височината – 112 мм, а широчината – 34 мм. След поставянето на устройството в дънната платка, то заема два разширителни слота.

Интерфейсният панел е аналогичен на този в референтния модел и тук също присъства HDMI порт (с поддръжка на 3D), DisplayPort 1.2, DVI-D и DVI-I – по принцип тези конектори са напълно достатъчни за свързването на всеки съвременен телевизор или друго устройство за изобразяване. Ако случайно се нуждаете от VGA аналогов сигнал, то можете да го получите чрез използване на преходник от DVI-I към D-Sub.

Овърклок
След поредица от експерименти, успяхме да постигнем стабилна работа на GPU при честота от 1180 MHz и на паметта до 1700 (6800) MHz с напрежение от 1.256 V. Напълно знакови резултати, които могат значително да увеличат производителността на съвременните игри.

Работа
В неактивен режим на GPU, температурата му достига до 30 градуса, а скоростта на въртене на вентилатора до около 1350 об/мин.

След всички тестове и продължително натоварване, максималната температура на графичното ядро ​достигна до 62 градуса, а скоростта на вентилатора се увеличи до 2300 об/мин.

За охлаждането на видео-карта се използва активната охладителна система Dual-X Cooling с два осеви вентилатора, чийто диаметри са 90 мм.

В нормален режим, картата работи достатъчно тихо, но след повишаване на оборотите вследствие на увеличеното натоварване, шума от охладителната система вече е доста осезаем. При желание можете от специалното софт-приложение ръчно да коригирате алгуритъма на работа на охладителя и по този начин да експериментирате.

В конструкцията на радиатора е използван доста голям блок от алуминиеви пластини и четири топлинни тръби (две от които са 6 мм, а другите 8 мм), излизащи от масивната медна основа, контактуваща непосредствено с графичния процесор.

Охладителната система, както при фабричните настройки така и в режим на овърклок, се справяше много добре и нямахме никакви оплаквания от нея по време на тестовете. Температурата на форсирания GPU в спокойно състояние беше 34 градуса.

След приключване на всички етапи от изпитанията, при ускоряване в условията на открит стенд, чипът се загря до 69 градуса, а скоростта на вентилаторите автоматично се увеличи до 2600 об/мин. За охлаждането на графичния процесор до 39 градуса бяха необходими около 5 минути, а за спада под 34C – малко повече от 15 минути.

Производителност
Sapphire Dual-X R9 280 OC има минимален фабричен овърклок на графичния процесор, за това разликата в скоростните показатели в сравнение с референтния Radeon R9 280 са много малки.


След овърклока от наша страна се забележи значителен ръст в производителността, позволяващ на новия продукт да даде резултати, характерни за по-стария модел от семейството – Radeon R9 280X. Ако говорим за конкурента от страна на основния съперник, то това преди всичко е GeForce GTX 760, при което общата производителност на Radeon R9 280 трябва да бъде още малко по-висока, а съответно и цената на самото устройство.

Обобщение
Sapphire Dual-X R9 280 OC – интересно решение за средностепенните геймърски компютри. Видеокартата е с оригинална и ефективна охладителна система и има отличен потенциал за овърклок, позволяващ по-нататъшното увеличаване на производителността в игрите. При цена от $ 300, новата карта на Sapphire е една от най-достъпните модели Radeon R9 280 – достоен избор в своята ценова категория.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари