Ревю на дънната платка ASUS RAMPAGE V EXTREME

0
150

Новата десктоп платформа LGA2011-V3 постепенно печели сърцата, умовете и портфейлите на феновете на ултимативните решения, даваща им възможност да изпробват настоящите 8-ядрени процесори, DDR4 модулите оперативна памет и възможността да почувстват потенциала на Haswell-E. Всичко това са твърде примамливи перспективи, пред които е трудно да устоят ентусиастите с твърде ограничени финансови средства. Точно за тази аудитория ASUS предложи своето топ-решение от линията Republic OF Gamers – ASUS RAMPAGE V EXTREME. Така, че настанете се удобно и нека видим този път какво са ни подготвили експертите на компанията.

Дизайн и употреба
При изготвянето на новата продуктова серия ROG, разработчиците трябва да изберат стилистиката. Един бърз поглед е достатъчен за да се определи принадлежността на ASUS RAMPAGE V EXTREME към линията от устройства за ентусиастите и геймърите – черна матова печатна платка, същият цвят на конекторите и радиаторния блок, както и ярките червени слотове за графичните карти и модулите памет. Класическото съчетание не е скучно.

Платката е направена в EATX формат с размери от 305 × 272 мм. Подобно на другите устройства за платформата LGA2011-v3, в основата на разглеждания модел стои чипсета Intel X99, което ви позволява да използвате всеки процесор от семейството Haswell-E. В списъка на поддържаните CPU са налице не само тройката Core i7, но и чиповете Intel Xeon E5 1600/2600-v3.

Силовият блок на платката е получил закачливото заглавие Extreme Engine Digi + IV, използвайки 8-канална схема, която е съставена от качествени високоефективни елементи IR3555. Разположението на VRM е класическото за платките на базата на LGA2011/LGA2011-v3. Елементите са поставени в една линия в горната част на платката. Тази схема също използва новия тип MicroFine и 10K Black Metallic дросели.

За охлаждането на силовите елементи се използва сложна конструкция, състояща се от два алуминиеви радиатора. Единият от тях е фиксиран непосредствено в MOSFET областта, а вторият обгръща интерфейсните конектори. И двата охладителя са взаимосвързани чрез топлинна тръба. Подобна конфигурация видяхме и в ревюто на модела ASUS Rampage IV Black Edition.


В този случай производителят е модернизирал охладителната система, използвайки DirectCU технологията. Топлинната тръба този път директно контактува с горещите чипове, което от своя страна позволява по-бързото отвеждане на топлината към отдалечения радиатор. Според разработчиците, тази техника позволява със 7C да се намали нагряването на силовите възли, като се използват рационално възможностите на охладителната система.

Допълнителното захранване се подава към стабилизатора чрез двата конектора ATX12V – 4x- и 8-пинови.

За да се използва потенциала на четири-каналния контролер на паметта, върху дънната платка са предвидени 8 RAM-слота – по 4 от двете страни на процесорния цокъл. Общият обем на оперативната памет в този случай може да се разшири до 64 GB. Според списъка на поддържаните комплекти, платката е готова за работа с групи модули до DDR4-3300, но и това със сигурност не е пределът. За опростяване на настройките се поддържат XMP-профили.

За своите платки с LGA2011-v3, производителя е разработил уникален процесорен сокет, в който участват повече контакти отколкото в стандартните конектори. OC Socket осигурява по-стабилно захранващо напрежение, особено в ситуациите когато става дума за екстремен овърклок със сериозно увеличение на напрежението.

Платформата LGA2011-v3 предоставя огромни възможности за създаване на конфигурации с няколко графични карти и би било много лекомислено да не се интересувате от възможността за работа с подобна графична свързаност във флагмански модел. ASUS Rampage V EXTREME има на борда си цели 5 пълноформатни слота PCI Express x16 и един PCI Express x1. Конекторите оцветени в червено могат да се използват за графичните комбинации. Напомняме ви, че в случая с Haswell-E, броят на достъпните линии в PCI Express шината зависи от конкретния модел процесор. По-специално, в Core i7-5960X и Core i7-5930K се използват 40 линии, а в шестядрения – Core i7-5820K са “само“ 28.


В зависимост от броя на връзките, достъпните конфигурации могат да варират. 40 линии могат да бъдат разпределени пропорционално на х16/x8/x8/x8, x16/x8/x8, x16/x16, x16. По този начин се поддържат връзки до 4-Way SLI/CrossFire. Ако са достъпни 28 линии, то максималните конфигурации ще бъдат ограничени до три видеокарти с чипове на AMD или NVIDIA, а разпределението на линиите може да има следния вид x8/x8/x8, x16/x8 или x16.

При използването на две или повече графични карти, производителят препоръчва подсилване на захранващата шина с помощта на допълнителен 4-пинов Molex конектор, поставен в долния край на платката. Устройствата, използващи тези конектори за захранване стават все по-малко, но вероятно един свободен ще се намери.

Към топ-моделите си, производителят е подготвил цял арсенал от спомагателни средства, които могат сериозно да улеснят настройката на платката, особено при открит стенд. В горния десен ъгъл се намират различни елементи. Местата за бутоните Start и Reset са направени от метал. Редом до тях се намира сегментния индикатор Q-Code LED и прилежащите много близо до него DIP-превключватели за изключване на PCI Express слотовете.

От двете страни на LED-индикатора са разположени три 4-пинови конектора за включването на вентилаторите и двуконтактния конектор за външната термодвойка. Тук също така виждаме джъмпера LN2_Mode и тумблера Slow_Mode, позволяващи на процесора лесно да работи на пълна скорост по време на охлаждането му с течен азот. Предназначението на бутона MemeOK! върху платките на ASUS вече е познато – първоначална конфигурация на режимите на паметта за успешен старт.

Бутона Safe Boot позволява връщането на настройките, идентични с тези, при които е била за последно успешно стартирана системата. Също така не е необходимо почистване на CMOS-паметта и последваща пренастройка на всички опции. Използването на профили разбира се улеснява процеса, но тяхното използване не е често, особено когато от съда се изпарят и последните капки охлаждаща течност.

Бутона ReTry се използва за случаите, когато системата увисне напълно и не тръгва дори и при натискане на бутона Reset. Този твърд рестарт ще изведе системата от “мъртвото“ й състояние.


Платката е получила две BIOS микросхеми, които са монтирани върху подвижни панели, а за превключването между чиповете е предвиден отделен бутон в долния десен ъгъл на платката. В непосредствена близост до активните микросхеми се намират и LED-индикаторите.

Отделния бутон Sound Stage е предназначен за избора на звуков профил с предварително зададени настройки, оптимални по мнение на производителя за игрите от различни жанрове.

За включването на вентилаторите са предвидени осем 4-пинови конектора. Също така върху платката присъстват и три конектора за свързването на външните термодвойки, които пристигат в комплект с платката.


ASUS Rampage V EXTREME е получила впечатляващи възможности за свързване на дискови устройства за съхранение на данни. В единия край на платката са подредени два реда от по 4 порта SATA 6 Gb/s. Редом до тях се намира и панела с по чифт SATA Express (10 Gb/s). Единият от портовете е обслужван от чипсета, а вторият е под попечителството на допълнителния контролер ASMedia ASM106E. Докато SATA Express дисковете все още не са достъпни на пазара, от избраните портове можете да получите 4 пълноценни SATA 6 Gb/s.

Върху платката също така е достъпен и М.2 порт за нуждите на който са отделени 4 линии PCE Express, което означава, че пропускателната му способност е 32 Gb/s. Предполага се, че дисковете ще бъдат разположени по протежение на SATA портовете. Подреждането на елементите в тази област и наличието на необходимите крепежни елементи позволява използването на твърдотелни носители с дължина от 60, 80 и 110 мм.

Ресурсите на платформата LGA2011-v3 от гледна точка на броя PCI Express линии са страхотни, но не са безгранични. По-конкретно, М.2 портът разделя пропускателната способност със слотовете PCI Express x14. Ако последния не е на разположение, например при създаването на конфигурация с четири графични карти, М.2 портът става недостъпен.

Говорейки за ограничения, трябва да се отбележи и още една взаимосвързаност. Петият пълноформатен PCI Express (в черен цвят) слот е с честотна лента x4, но отделните линии на шината се разделят между слотовете PCI Express x1, допълнителния SATA Express порт и контролера, управляващ два от USB 3.0 портовете на интерфейсния панел.

Указаните ограничения се причисляват по-скоро за съблюдаване на формалностите. Достъпните ресурси на платката са толкова много, че практическото сблъскване с липсата на слотове или конектори за свързване на периферни устройства е малко вероятно.

За свързването към мрежата се използва Ethernet мрежовия контролер Intel i218V в комплект с приложението GameFirst III, позволяващо да разпределяте трафика в зависимост от приоритетноста на достъпа до наличните канали.

Дънната платка е оборудвана с контролери за безжичните мрежи. Наличният в областта на интерфейсния панел двубандов мрежов модул поддържа WiFi 802.11b/g/n/ac и Bluetooth 4.0. В същото време, благодарение на MIMO поддръжката с три приемници/предаватели, общата производителност може да достигне до 1300 Mb/s. Модулът има зелени и сини светодиоди, отразяващи активността на Wi-Fi/Bluetooth контролера.

За усилване на сигнала е предвидена външна 3T3R антена с три конектора.


Платката има още едно предимство, което би зарадвало любителите на игрите и по точно SupremeFX 2014 аудио-подсистемата, в основата на която стои чипа Realtek ALC1150, а за намаляване на смущенията, този компонент е отделен в метален корпус с осветени граници. За да се намали възможността за вмешателство в работата на аудиоподсистемата, сегментът на звуковия тракт е отделен от основния масив на платката.

В комплект с дъното също така пристига и спомагателния панел OC Panel – реверанс към ентусиастите и то не непременно само към екстремните, но и към потребителите, които искат да знаят какво се случва с тяхната система във всеки даден момент.


Интерфейсният панел е закрепен много здраво. Тук са налични цели 10 USB 3.0 порта, чифт USB 2.0 и комбиниран PS/2, който всъщност все по-малко вече може да се намери в топ-дънните платки. Мястото на RJ-45 порта е здраво. Върху панела също така са поместени три порта за свързване на външни антени, обслужващи безжичния модул. За свързването на високоговорителите можете да разчитате на петте 3.5 мм жака и оптичния S/PDIF.

Върху панела също така са разположени два бутона. Единият е за почистване на CMOS-паметта, а вторият – за активиране на технологията ROG Connect. Последният се използва и за USB BIOS Flashback, ако имате нужда да обновите фърмуера без зареждане на системата.

Комплект
Независимо от платформата, топ-моделите на ASUS от семейството ROG винаги се разпространяват с разширен набор от спомагателни аксесоари. ASUS Rampage V EXTREME се предлага с подробно ръководство, CD с драйвери и софтуер, десет SATA кабела и набор от преходници Q-Connector.

Комплектът също така включва и SLI и CrossFire мостове, твърди преходници за свързването на три или четири видеокарти с чипове на NVIDIA, капачета за задната част на кутията, външна антена 3R3T за безжичния модул, панела OS Panel, както и специални кабели за свързването му към дънната платка и преходник, позволяващ инсталацията му в един от 5.25-инчовите отделения на корпуса. Със закупуването на платката също така получавате и три термодвойки, които позволяват да се измери температурата на произволна повърхност вътре в системния блок. Пластината X-Socket II може да улесни инсталирането и закрепването на изпарителния съд, който е пълен с течен азот. Трябва да споменем и големия брой портове за свързването на дискови устройства, а етикетите ROG Cable Labels могат да бъдат полезни за бързата идентификация на интерфейсните кабели.


Всичко е внимателно опаковано в цветна кутия с две отделения. В едното от тях е самата платка с OC Panel, а във второто – всички останали малки неща. Вече сме свикнали с отварящата се външна част на кутията, под която може да видите самото устройство, а на обратната й страна да прочетете за чудесата на инженерните мисли внедрени в ASUS Rampage V EXTREME.

UEFI и софтуер
Външният вид и структура на UEFI в дънните платки на производителя са добре познатите ни отпреди. Интерфейсът е изработен в стила на по-старите устройства от линията ROG. Изобилието от настройки удовлетворява и най-претенциозните любители на фината настройка на системата.

За бързите тестове, ние използвахме механизма на автоматизирания овърклок CPU Level Up за да проверим поведението на Core i7-5930K. Движейки се нагоре, бариерата от 4 GHz беше достигната от процесора общо взето без никакви проблеми. В този режим, чипа увеличава напрежението си до 1.15 V.

Много благоприятни условия за дългосрочна работа, дори и ако използвате процесорен охладител със средна ефективност.

Следваща предлагана степен – това е 4.2 GHz. Захранващото напрежение е 1,223 V и стабилна работа на Core i7-5930K при всяко натоварване. Не е зле. + 20% към базовите 3.5GHz осигурява добър ръст в производителността. Апетитът идва с яденето, а следователно трябва да продължим напред.

При 4.4 GHz, системата се държи без проблеми, но дори и автоматичното увеличаване на захранващото напрежение до 1,312 B не донесе желания резултат. За нашия екземпляр на процесора това се оказа над прага на стабилността в условията на въздушно охлаждане.

В същото време пределът от 4300 MHz, който успяхме да получим с ASUS X99-Deluxe, в този случай може да предизвиква само умиление на фона на това, което може да бъде постигнато с RAMPAGE V EXTREME, използвайки екстремно охлаждане. Става дума за около 6 GHz с всички активни ядра и около 6.6 GHz с един активен блок.

За настройка на системата от OS се предлага софтуерът AI Suite 3.

Връщайки се към практическата част от тестовете ще подчертаем ефективната работа на охладителната система на силовите компоненти. Поради нетривиалната си конструкция, дори и при високо натоварване, овърклокнатият процесор с радиатора не се нагрява над 45-50С. Полезната в случая DirectCU технология ускорява трансфера на топлината от силовите елементи върху крупния радиаторен блок в областта на интерфейсния панел.

Обобщение
ASUS Rampage V EXTREME – дънна платка, базирана на Intel X99, заемаща своето място във флагманската линията от решения за новите Haswell-E процесори. Производителят е комбинирал в едно устройство най-добрите разработки, оборудвайки модела с интерфейси за добавянето на различни устройства и високоскоростни периферии. 4-Way SLI/Crossfire конфигурации, мрежов контролер от Intel, качествена озвучителна система – всичко необходимо за незабравимите изживявания по време на игра.

Тази платка е идеалното решение за най-мощния персонален компютър и убедителна платформа за овърклокърски експерименти. Моделът е доказал своята състоятелност и на овърклокърската арената, оказвайки се в системите на ентусиастите, задаващи тона в големите първенства. Ако искате със сигурност да сте сред тях, то разглежданият модел е добра отправна точка за подобни начинания. Тук всичко е подчинено на идеята “ускорявай и владей“, а ASUS Rampage V EXTREME ще бъде достойният избор за това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари