Ревю на дънната платка ASUS SABERTOOTH X99

0
146

Дънните платки от серията The Ultimate Force винаги попадат в списъка за възможни покупки на потребителите, които предпочитат максимално надеждните устройства. 5-годишната гаранция, която се предоставя за моделите от линията TUF – това е убедителен аргумент за тези, които избират платформа за дълго време. Наскоро ASUS добави в “милитаристичната“ си серия нова дънна платка, базирана на чипсета Intel X99 за платформата LGA2011-v3. В допълнение към традиционната повишена надеждност, моделът ASUS Sabertooth X99 предлага и набор от уникални възможности.

Дизайн и комплект
Моделът е базиран на чипсета Intel X99 и е произведен в ATX формата с класическите размери от 305 × 244 мм. Платката поддържа работа с процесорите от семейството Haswell-E и освен представените три десктоп чипа Core i7, ASUS Sabertooth X99 може да се използва и с редица модели от семействата  Intel Xeon E5 16xx/26xx v3, сред които попадат и моделите с TDP от 160 W и 18-ядрените CPU с 45 MB кеш-памет. Това означава, че платката може да се използва както за мощна десктоп система, така и за създаване на доста сериозна работна станция.Устройството от серията TUF е с характерните за нея черти, чрез които не може да асоциирате това дъно с друга линия. Външният камуфлаж придава солидност и здравина на устройството. В оформлението на ASUS SABERTOOTH X99 определено преобладава съчетанието от черни и сиви цветове, които уместно са разредени с ярките разширителни слотове и конекторите за модулите памет.Елементната база на борда съответства на концепцията TUF Components, предполагаща използването на ефективни силови модули, кондензатори 10K Ti-Caps с разширен температурен диапазон и дросели TUF Chokes с повишена площ за топлоразсейване.Силовият блок на платката включва 8-фазен стабилизатор на напрежението за процесора. В качеството на MOSFET възли са използвани чиповете ON Semiconductor NTMFD4C85N, които са подредени в един ред в горната част на представеното дъно.За охлаждането на силовите елементи се използван съставна конструкция.Блокът включва два радиатора, обединени по между си чрез топлинна тръба. Основният охладител е монтиран непосредствено върху MOSFET-та. Допълнителният радиатор пък е изнесен в страни на интерфейсния панел. Той има сравнително малък размер, но неговата роля в общата конструкция е доста значителна.

Драйвер-микросхемите International Rectifier IR3535M са разположени на обратната страна на печатната платка.Както и при другите платки на ASUS от линията LGA2011-v3, така и при Sabertooth X99 е използван оригинален процесорен конектор ОС Socket с по-голямо от стандартното предвидено количество контакти. Допълнителните резерви позволяват да се подобри стабилността на захранващото напрежение по време на овърклок на системата в екстремни условия.За подаването на допълнително захранване, върху платката са предвидени два конектора ATX12V – 4- и 8-пинови.Както се полага за LGA2011-v3 базираните пълноформатни модели, така и платката ASUS Sabertooth X99 разполага с 8 слота за модули оперативна памет. Припомняме Ви, че платформата поддържа само модули от новия DDR4 стандарт. Осемте DIMM слота позволяват да добавите в системата до 64 GB оперативна памет. Номинално е заявена поддръжка на комплекти DDR4-2133/2400, но в списъка на съвместимите комплекти са споменати и високоскоростните модули до DDR4-3333.

За да се гарантира захранващото напрежение на RAM са отделени 2 фази за всеки 4 слота чрез контролера DIGI + ASP1250.Отгоре печатната платка е покрита с пластмасовата рамка Thermal Armor, която защитава елементите на дъното от механични повреди.Пристигащите в комплекта капачки Dust Defenders Ви позволяват да “затапите“ повечето интерфейсни конектори и слотове, защитавайки ги по този начин от натрупване на прах.

Thermal Armor според производителя също така помага и при охлаждането на ключовите за платката компоненти. На първо място става дума за силовите елементи на захранващия стабилизатор, които отделят най-много топлина под натоварване. За подобряване на работния температурен режим на MOSFET елементите е предоставена възможност за използване на активна система за охлаждане.

В областта на интерфейсния панел е предвидено място и за един допълнителен 40-милиметров вентилатор. Той удачно е разположен точно над отделния радиатор на захранващия блок за VRM, който е свързан към основния чрез топлинна тръба. Обдухването на конструкцията очевидно ще намали температурата на компонентите в захранващата верига. Разработчиците твърдят, че по този начин нагряването може да бъде намалено с 10 градуса. Ние тествахме на практика ефективността на това решение. В същото време ще отбележим, че вентилаторът в този случай – това е незадължително средство. По подразбиране той не пристига с платката, така че дори и непоколебимите противници на активното охлаждане няма от какво да се притесняват.Трябва също така да споменем, че радиатора на VRM само частично е покрит от пластмасовото капаче. Големите прорези в тази област няма да влошат топлоотвеждането от радиатора.Платката е снабдена с 5 разширителни слота – три пълноформатни PCI Express x16, един PCI Express x4 и един PCI Express x1. Обикновено, ATX моделите предлагат 6 или дори 7 слота. Съвсем съзнателно обаче производителя по някога прибягва до намаляване броя на конекторите. На първо място, този подход позволява разполагането на горния PCI Express x16 на достатъчно разстояние от процесорния сокет за да се осигури максимално свободно пространство за монтирането на големи процесорни охладителни системи. В този случай по-внимателни трябва да бъдем при избора на памет модулите.

Платката без проблеми премина изпитанието с охладителя Thermalright Archon Rev.A, който има един от най-широките радиаторни блокове. От края на радиатора до печатната платка, монтиран в първия слот, има около 5 мм. Малко, но запас има.

Едно от очевидните предимства на платформата LGA2011-V3 – това е големият брой PCI Express линии, обслужващи Haswell-E процесора. Разпределението на достъпните канали между PCI Express слотовете зависи от използвания процесор. При наличие на 40 линии са възможни конфигурациите x16, х16/х16, x16/x16/x8, ако в системата съответно се използва една, две или три видеокарти. С подобна схема е възможна графична конфигурация до 3-Way SLI / CrossFire.

При използване на Core i7-5820K, схемата на разпределение на PCI Express линиите може да придобие вида от сорта на x16, x16/x8 или х16/x8/x4. SLI връзката е възможна само с две графични карти, но адаптерите с чипове на AMD и в този случай могат да бъдат до три.

Достъпните слотове PCI Express x4 могат да работят в режимите x1 или x2. В последния случай ще се окаже недостъпен компактния PCI Express x1.Устройствата от серията TUF обикновено не предлагат голямо разнообразие от допълнителни елементи за управление. На ASUS Sabertooth X99 няма бутон за включване/рестартиране на системата. Единственият бутон е MemOK, който е отговорен за активирането на подходящата технология, която първо осигурява достъпа до настройките на таймингите за RAM модулите.

Платката също така е снабдена със система за бързо диагностициране. Светодиодите POST State LED ще алармират за възможни проблеми с процесора, паметта, видео картата или дисковете.

Въпреки това обаче, диагностичните възможности на тази платка не свършват дотук. ASUS Sabertooth X99 е получила интересната разработка TUF Detective. Посредством свързаният чрез USB-кабела към системата смартфон, на който предварително е инсталирано приложението TUF Detective, можете да получите сензорен панел за управление и диагностика.ASUS Sabertooth X99 предлага страхотна възможност за организиране на охладителната система. В тази връзка, бордът е оборудван с 11 (единадесет!) конектора за свързването на вентилатори. Всичките са 4-пинови с поддръжка на независимо управление на скоростта на въртене (DC/PWM). От тези конектори, един е отделен специално за свързването на компактния вентилатор, който охлажда VRM елементите.

Върху платката има 10 температурни сензора, разположени в близост до различните компоненти на системата. Също така има три конектора за външни термодвойки, включени в комплекта. ASUS Sabertooth X99 е оборудвана със специалния контролер TUF ICE, позволяващ доста фина настройка на конфигурацията на системата за охлаждане. Може би, този модел предлага и най-широките възможности в това отношение.Платката приятно ни изненада и с достъпния набор от интерфейси за свързване на устройства. Осем порта SATA 6 Gb/s, които са наредени в десния край и са позиционирани паралелно на плоскостта на платката.Върху панела също така има и един SATA Express с пропускателна способност от 10 Gb/s. Предвид факта, че дисковете с подобен интерфейс все още не са станали популярни, този порт може да се използва и за още две SATA-устройства. Тоест сумарно собственикът получава достъпни 10 SATA порта. И всички те се обслужват от чипсета и имат пропускателна способност от 6 GB/s. Възможностите на Intel X99 в това отношение са много добри.


Върху платката е наличен и М.2 конектор с повишена честотна лента до 32GB/s. За неговите нужди са предвидени 4 линии PCI Express 3.0. Портовете М.2 x4 вече наистина са популярни. За най-бързия потребителски SSD, щатните 10 Gb/s вече са недостатъчни. Скоростта за четене на дисковете през М.2 с новите контролери може да достигне до около 1500 MB/s.

По подразбиране, конекторът както и зоната за диска в М.2 формат са закрити от пластмасов капак, който е фиксиран с един винт. Отстраняването на този панел дава достъп до отделението, позволяващо поставянето на SSD с всякакви размери, съответстващи с този стандарт – дължината на устройството може да бъде 42, 60, 80 или 110 мм. Тази дънна платка поддържа само носители, използващи за трансфер на данните PCI Express шината.

Както вече писахме, при използването на по-старите модели процесори от линията Haswell-E, по-ниския слот PCI Express x16 (x4) и М.2 конектора работят с една и съща линия от шината. Ето защо при SSD, споменатия слот се оказва деактивиран. Възможна е обаче и обратната ситуация, при която в системата работят три видеокарти в CrossFire режима и тогава М.2 портът става недостъпен.

В случаите, когато се използват по-старите модели Core i7 LGA2011-v3 с контролери на 40 линии PCI Express, този въпрос не е актуален.Неотдавна, производителят въведе специалния адаптер ASUS Hyper Kit, който Ви позволява да свържете 2.5-инчови дискове към високоскоростния порт М.2, с помощта на специалния конектор SFF-8639. С такъв например бе оборудван и наскоро анонсирания SSD от серията Intel 750.


Платката още изначално поддържа този адаптер. В списъка с параметрите, UEFI тук е отделен пункт, който е необходимо да се активира с помощта на ASUS Hyper Kit.ASUS Sabertooth X99 – това е едно от първите дъна, които получиха поддръжката на USB 3.1. В този случай става дума за Gen 2 интерфейс, чиято пропускателна способност е 10 GB/s. Това е два пъти повече от стандарта USB 3.0. За да стане обаче възможна реализацията на интерфейса от ново поколение се е наложило използването на допълнителния контролер ASMedia ASM1142, а за да се осигури необходимата скорост за пренос на данните са отделени две линии PCI-E 2.0.Двата порта USB 3.1 във формат Type-A са поместени върху интерфейсния панел, но за да могат те да стана по-лесно различими от предишното поколение, вътрешните им пластмасови елементи са оцветени в зелено, докато USB 3.0 портовете са сини.

За да преценим преимуществата на USB 3.1 ще е необходимо да изчакаме излизането на съответната периферия. Такива високи скорости за предаване на данни на практика могат да се наложат например за външни твърдотелни дискове. В момента фактически са представени само концепти на подобни устройства, но това е въпрос на време. И все пак, дънна платка от това ниво традиционно не се избира за една година.

Платката се предлага с 8-порта USB 3.0. Тя има двойка вътрешни конектори, които позволяват да се изведат 4-x конектора на стената на корпуса. Другите 4 порта са разположени на интерфейсния панел. Също така, единият от портовете се обслужва от чипсета, а работата на другите три се осигурява от хъба ASMedia ASM1074. За всички вътрешни портове USB 3.0 е отговорен Intel X99.За дънните платки с цокъла LGA2011-v3, икономиите от към аудио-подсистемата са строго неприемливи, дори и ако устройството номинално не се позиционира като игрова платформа.ASUS Sabertooth X99 има специална отделна аудио-зона с подграничен път, а в качеството на звуков кодек е използван Realtek ALC1150. Специално за слушалките е предвиден допълнителен предусилвател, а с цел избягването на странични смущения, сигналните линии за левия и десен канал са разположени върху различните текстолитови слоеве.

Наличието на два мрежови контролера – това е другото косвено доказателство, че платката може да се използва за създаването на работна станция. Единият от мрежовите канали е реализиран чрез използване на гигабитовия чип Intel i218V, а за втория отговаря контролера Realtek RTL8111GR.На долния борд върху платката са изнесени доста функционални елементи. В лявата част се намира конектора за извеждането на аудио-портовете, над които пък се вижда дублиращия S/PDIF. В близост се намира и конектора TB_Header, който пък ще Ви е необходим при използването на външен модул с Thunderbolt контролер. Вътрешният COM-порт може да бъде полезен за свързването на вече поостарелите периферни устройства. В централната част на долния край е изградена линия от три 4-пинови конектора за свързването на вентилатори. Над тези конектори пък са разположени дву-пиновите конектори за свързване на външни термодатчици.В края на платката е поместен конектора за свързването на TMP-модула, един USB 3.0 и два вътрешни конектора USB 2.0. Над панела е разположен джъмпера за изчистване на CMOS-паметта и повишаване на предела на захранващото напрежение на процесора (CPU_OV) и конектора DRCT за активиране на DirectKey функцията.ASUS Sabertooth X99 има много богат интерфейсен панел. На него са поместени 5 конектора USB 2.0. Единият от конекторите е позициониран перпендикулярно на равнината на платката. Именно този порт се използва за работата на TUF Detective технологията. На панела също така са разположени 4 конектора USB 3.0, два високоскоростни порта USB 3.1 и чифт Ethernet. За свързването на високоговорителите са предвидени пет 3.5 мм аудио-порта, както и оптичен S/PDIF. Единственият бутон на панела отговаря за активирането на USB BIOS Flashback технологията, която е предвидена за ъпдейта на фърмуера чрез USB-устройство.

Напомняме Ви, че Haswell-E процесорите не разполагат с вградено графично ядро и поради тази причина не виждаме видео-изходи на панела с изнесените интерфейси за връзка.На обратната страна на печатната платка е разположена голямата метална TUF Fortifier пластина. Тя надеждно защитава самото устройство. Тази пластина също така е използвана и предимно за увеличаване на здравината на конструкцията. Всъщност обаче, тя добавя и монолитност на устройството. Това се усеща веднага след като вземете платката в ръце. Такава броня изключва деформацията на печатната платка, дори и когато върху нея са поставени няколко графични карти и тежък масивен процесорен охладител.


TUF Fortifier е много подходяща за открит стенд и при случаите, когато платката се монтира върху стойка. Тогава допълнителната защита изобщо не е излишна. Освен това, тази плоча служи и като допълнителен охлаждащ радиатор за драйвер-микросхемите и захранващия стабилизатор.

Комплект
ASUS Sabertooth X99 идва в средна по размери кутия и външно оформление, характерно за опаковките на устройствата от серията – сив фон, голямо име, логото на The Ultimate Force и етикет, акцентиращ върху продължителния гаранционен срок.Платката има разширен комплект. Заедно с устройството се предлага и подробно ръководство за потребителя, диск с драйвери и съпъдстващите ги приложения, сертификат за съответствие на използваните компоненти с различните стандарти за качество.Освен това се предлага и цял набор от Dust Defender капачки за различните външни и вътрешни портове, 40-мм вентилатор, три външни термодатчика, шест SATA кабела, Q-Connector адаптери, SLI мост и капачка за задната стена на корпуса, както и доста големи стикери с логото и лозунгите на серията TUF.

UEFI и софтуер
Графичният интерфейс на UEFI за платките от серията TUF функционално е сходен с тези от останалите модели на производителя, но ефектното оформление с подложка във вид на състарен метал, с характерните драскотини създава настроение, подходящо за бруталност.


Милитаристичният уклон на платката съвсем не е повод за отказа от големия набор от настройки. Количеството на параметрите, достъпни за регулиране, незначително отстъпват на по-силно изразените ентусиастки модели.

От ключовите възможности ще отбележим, че захранващото напрежение върху чипа може да се увеличи до 1,92 V. Волтажът на памет-модулите може пък да се увеличи до 1,9 V.

По отношение на мониторинга на параметрите, ASUS Sabertooth X99 не е много конкурентен. Върху платката има 10 вградени термодатчици и възможност за свързването на още 3 външни термодвойки. Също така, показателите от всички датчици могат да се използват за настройка на алгоритъма за работа на всеки отделен вентилатор (и те да припомним могат да са до 11 броя). Отделният TUF ICe контролер, позволява използването на невероятна конфигурация на система за охлаждане.

За конфигуриране на софтуера, платката на ASUS предлага набор от AI Suite 3, но за различните модели, предлаганите инструменти може да се различават. Нищо чудно, че в този случай най-висок приоритет има разделът Thermal Radar 2, позволяващ Ви да настроите работата на системното охлаждане. Тук можете да се доверите на автоматизацията или да контролирате целия процес самостоятелно. В края на краищата, това е и една от причините, поради които можете да поискате да се обзаведете точно с тази платка

Скоростта на въртене на допълнителния 40-милиметров вентилатор може да се регулира независимо. По подразбиране, под натоварване вентилаторът се върти с до около 2300 об/мин. В този режим, той не излъчва никакъв шум. Най-малкото, по време на тестовете той се губеше на фона на 150 мм вентилатор на CPU-охладителя.

При желание, в настройките можете да окажете на алгоритъма да включва допълнителния вентилатор само при достигане на определена температура, засечена от температурния термодатчик в зоната на VRM.Ние на практика оценихме влиянието на този вентилатор върху температурния режим на силовите компоненти. При максимално натоварване на процесора, след половин часова OCCT сесия, температурата на основния радиаторен блок в условията на открит стенд се увеличи до 52 градуса. При използване на вентилатора с фиксирана скорост на въртене от 2300 об/мин, температурата на радиатора се понижи с 5-6 градуса. След увеличаване на скоростта до максимума от 6300 об/мин, нагряването на радиатора намаля с още 2 градуса. Тоест, ползата от използването на активно охлаждане е очевидна, а дали ще я използвате или не – всеки може да реши сам за себе си.

За експресния овърклок, ние използвахме механизма OC Tuner от BIOS. След избирането на Ratio Tuning, на изхода се получи стабилна работа на процесора Core i7-5930K с честота от 4100 MHz при 1,233 V.Режимът за автоовърклок BCLK + Ratio Tuning предполага форсаж с увеличаване на базовата честота на шината. На практика обаче, ние получихме 4375 MHz (35 × 125 MHz). За този режим, захранващото напрежение на чипа се увеличи до почти 1.3 V. За водно охлаждане може и да е добре, но при въздух – това е твърде много. Най-малкото, нашият екземпляр на процесора при такова съчетание прегрява под натоварване.Обобщение
ASUS Sabertooth X99 повишава функционалния потенциал в рамките на платформата LGA2011-V3. Това е знакова пълноформатна платка от линията The Ultimate Force за процесорите Intel Haswell-E. Традиционното за устройствата от серията е качествената елементна база, чрез която производителя осигурява 5-годишна гаранция за качество. В допълнение към повишената надеждност, платката предлага уникални възможности за настройка на системното охлаждане и следене системните параметри чрез смартфон. Това е и една от първите дънни платки, поддържащи интерфейса USB 3.1. Наличието на порта М.2 x4 с NVMe позволява използването на най-скоростните твърдотелни дискове. Обичайното за LGA2011-v3 е възможността за графична свързаност до 3-Way SLI/CrossFire. Като цяло, милитаристичната версия на платката от ASUS в рамките на платформата за ентусиасти определено е успех. Моделът не е евтин, но такава платка с добро оборудване, подобрена надеждност и разширена сервизна поддръжка от производителя си заслужава парите от около $380–400.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари