Постепенно нишата от компактни персонални компютри намира все по-голямо признание от потребителите. Благодарение на усилията на чипмейкърите, изобилието от различни интерфейси вече не изисква множество странични контролери върху дънната платка. При ентусиастите, важна способност е мъникът да работи в екстремни условия — при овърклок на процесора и RAM-паметта. Пред обществеността, специалистите на ASUS представиха подобно решение в лицето на дънната платка Z170I Pro Gaming, която може да отговори адекватно на всички тези изисквания, а същевременно цената й е значително по-ниска от тази на продуктите от серията Impact.

1

Устройството вече е оборудвано с адаптер за безжични мрежи, снабдено е с компактното гнездо M. 2, а също голям е делът от внимание и към звуковата подсистема. За по-добра представа относно потенциала на платката, прегледайте нейните характеристики:

 • Чипсет: Intel Z170;
 • Процесорен конектор: Socket 1151;
 • Процесори: Core i7, Core i5, Core i3, Pentium (Skylake-S);
 • Памети: 2 DIMM DDR4 SDRAM 2133/2400*/2600*/2666*/2800*/2933*/3000*/3100*/3200*/3333*/3400*(OC), максимум 32 GB;
 • PCI-E слотове: 1 x PCI Express 3.0 x16;
 • M.2: 1 x PCI Express 3.0 x4 (Key M, 2242 (адаптер в комплекта)/2260/2280) 1 x PCI Express 2.0 x1 (Key E, 2230 — за Wi-Fi адаптера);
 • Вградено видеоядро (в процесора): Intel HD 510/530;
 • Видеоконектори: DisplayPort, HDMI;
 • Брой свързваеми вентилатора: 3x 4pin;
 • PS/2 порт: 1 (клавиатура/мишка);
 • SATA Express:  1 (Z170);
 • Serial ATA: 4 x SATA 6 Гбит/с (Z170);
 • RAID: 0, 1, 5, 10 (SATA, Z170);
 • Допълнителни възможности: Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED), в комплекта има двудиапазонна изнесена антена.

Комплект

Платката стои най-отгоре в кутията, която отделно е защитена с допълнителна поставка. Върху дъното пък се намират различните аксесоари. Размерите на опаковката са необичайни, като за компютърен компонент.

2

На задната страна на кутията има снимка на продукта, таблица с характеристиките и схематична картина на разположението на входно-изходните портове.

3 4

Външен вид

Оформлението е изпълнено, като при пълноформатните платки: процесорното гнездо е разположено по-близо до горния ръб, а малко по-долу се намира чипсета. Буквално цялата повърхност е услана с всякакви електронни компоненти.

5

Около отворите за извършване на монтажа на охладителната система няма нищо, като цялата останала част и задната повърхност щедро изобилства с всички видове електроника. Звуковата подсистема има подсветка, съставена от пет светодиода, светещи в сочно червено.

6

Върху радиатора на системната логика няма осветление, а той представлява прост елемент с декоративна пластина. Наблизо се вижда индикатора за мрежовата активност, като той също е осветен в червено.

7

За нуждите на дисковата подсистема е предвидено SATA-E гнездото, където влиза двойка SATA и още два обикновени конектора за най-популярния тип свързване на хард драйв.

8

Компактният M. 2 се намира на обратната страна на платката.

9

Спомагателните микрочипове се намират на различни места, мултиконтролерите са малки и се намират близо до задния панел. На разположение е и външен генератор на тактова честота.

10

Отговорно е подходено и към изпълнението на звуковата система. Кодекът се намира под екрана, като там има още и няколко светодиода, благодарение на които надписът SupremeFX може да свети. Тук също присъстват и специални кондензатори, както и оперативния усилвател. Малко по-долу се вижда VGA_LED индикатора, част от фирменото решение Q-LED.

11

Задния панел напълно отговаря на очакванията от съвременните дънни платки, като тренда малко се разваля поради липсата на симетричните USB гнезда от последно поколение тип C, присъствайки само два скоростни стандарта тип A.

12

UEFI възможности

Чрез вградения в UEFI фирмен инструмент EZ Flash, може успешно да се актуализира фърмуера до последната версия. Бързата настройка е възможна в EZ Mode режима. Базовите механизми са: календар и часовник, активиране на XMP, има профили за охладителите и интерактивен списък със заредените устройства. Солидният набор от възможности се намира в Advanced Mode режима. В първия раздел ще намерите всички UEFI пунктове, за да имате лесен достъп до тях.

Менюто Ai Tweaker за овърклокъри съдържа голям брой пунктове, има всичко необходимо за грамотния подход към овърклока на системата. Налични са и множество LLC профили и други фини настройки.

13

В раздел Advanced се намират настройките за работата на периферията. От тук можете да изключвате и подсветката.

14

За съжаление, мониторинг в реално време за напрежението на CPU SA (и не само) липсва, а управлението на процесорните вентилатори се извършва само на базата на PWM.

Софтуер

Наборът от инструменти е доста голям и причината за това – добрата грижа за звуковите компоненти и присъствието на адаптер за безжични мрежи. Продуктът представлява EZ Installer. Този център ще ви помогне да запишете допълнения образ на Windows 7 върху „флашка“. Основният набор от програми влизат в състава на Ai Suite от трето поколение:

15

Тук има и редица специални възможности, като Mobo Connect, както и широко разпространения Push Notice. Настройката на звука се извършва с помощта на конфигуратора от Realtek. Има няколко профила, за избора на типа на свързаното оборудване, които не са много, но все пак оказват влияние върху сигнала.

И мрежовата част има своя жар — GameFirst IV. При него можете изцяло да разчитате на интелигентно разпределение на приоритетите сред приложенията, но можете да изберете и целевия профил за използване на компютъра, или да прибегнете до напълно самостоятелни настройки за разграничаване на програмите, имащи достъп до Мрежата.

16

Потенциал за овърклок

В тестовете участие взе инженерния екземпляр Core i5-6600K без подмяна на настоящия термоинтерфейс.

Първо да разгледаме възможността за автоматичен овърклок на системата. В сценария с EZ Tuning Wizard най-високия праг на честотата в процесора е 4326 Mhz, а за паметта — 3021 Mhz, в съответствие с XMP профила на нашия набор.

17

Напрежението на процесора е нараснало до 1,344 V, което всъщност се оказа достатъчно за стабилната му работа при различните приложения. Другият подход — готови стойности от TPU механизма. Първият ще позволи работа на процесора при честота 4,3 Ghz, но в рамките на Turbo Boost технологията.

18

Реалната честота рядко надвишава 4,1 Ghz, а на паметта, тя е 2933 Mhz, което е малко по-малко от базовите възможности, което всъщност вероятно е презастраховка от евентуална нестабилност. Във втори профил, подходът е по-агресивен и честотата обещава да е 4,4 Ghz за всяко натоварване. Паметта тук остава без промяна на фона на първия сценарий.

19

Напрежението не се увеличи допълнително, но въпреки това стабилността на системата остана. Излиза, че съществуват три напълно работещи механизма за овърклок „с един клик“. За овърклока на референтната честота, използвахме едни и същи параметри за всички платки, с които успяхме да покорим нивото от 355,5 Mhz.

Резултати от тестовете

По време на активиране на XMP може да получите предложение за увеличаване на общото бързодействие. Под това се подразбира работата на процесора с честотата от 3,9 Ghz. Именно в такъв режим е проведен сравнителния тест. Заедно с промяната в честотата на паметта и нейните тайминги, се случи и малко увеличение на вторичните напрежения — CPU SA и IO. Освен това, искам да направя очевиден акцент, че са използвани само два RAM модула, а не четири от комплекта, както това обикновено се случва.

Енергопотребление на системата

Измерванията бяха направени след преминаване на всички тестове. Метода се състои в определянето на средноустановените стойности за потребление на тестовия стенд.

20

Въпреки скромните размери, продуктът не можа да стане шампион по енергийна ефективност. Потреблението се оказа на едно ниво с обикновените дъна, а да не забравяме и наличието на адаптер за безжични мрежи, който не се изключва по време на теста, тъй като мрежовата връзка е кабелна. Освен това, честотата на процесора беше повишена, както и редица придружаващи напрежения, които напълно е възможно да са по-ниски, ако правите самостоятелно настройките на системата.

Обобщение

Тестове показват доста нетривиален продукт. Овърклокът на процесора премина без проблеми, а температурния режим се оказа отличен и при необходимост се повишава опорната честота до доста прилични нива. Най-големи заслуги обаче се състоят в особения подход при работа с няколко модула оперативна памет. Впрочем, нашият комплект бе клокнат до невиждани досега скорости.

Смело можем да препоръчаме този модел за всички ентусиасти, без изключение. Най-тежкият минус при Z170I Pro Gaming — малкият брой напрежения, достъпни за мониторинг. За начинаещите потребители предвидливо са подготвени редица механизми, както за процесора, така и за паметта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари