Ревю на дънната платка GIGABYTE G1.Sniper M5

0
136

Когато става дума за висок клас дънни платки обикновено това означава пълноформатен модел. Функционалните mATX продукти не са толкова силно изразени на пазара, докато търсенето на по-компактните устройства неизменно се увеличава. В тази връзка решихме да ви запознаем с възможностите на GIGABYTE G1.Sniper M5, в основата на който стои чипсета Intel Z87 и е готов за работа с процесорите от семейството Intel Haswell.

Дизайн и комплект
Дънното принадлежи към геймърската линия G1.Killer и е със стандартни размери за mATX моделите – 244 × 244 мм.

Това дъно е с черна печатна платка и ярко зелени акценти върху интерфейсните конектори, което допълнително създава впечатление за геймърската насоченост на продукта, без дори да знаем наименованието на серията, към която принадлежи.

Силовият блок се състои от осем фази, параметрите на които се регулират от контролера IR3563B. Имайте предвид, че елементната база на платката съответства на най-високото ниво за качество на производителя – Ultra Durable 5 Plus. По-специално за елементите на VRM можем да споменем, че тук са използвани ефективни транзистори IR3553M.

За охлаждането на тези чипове се използват доста масивни радиатори, които са свързани помежду си с помощта на топлинна тръба.

За подсистемата на паметта са предвидени още две фази от захранването, които също се управляват пък от контролера IR3570A. За допълнителното захранване се използва специалния за целта 8-пинов конектор.

За поставянето на модулите оперативна памет са предвидени четири слота, които са боядисани в салатово зелен цвят и черно. Максималният размер на оперативната памет, който може да бъде използван в случая е 32 GB.

DIMM слотовете имат конструкция с едностранна фиксация. За компактните платки това решение е много добро.

Дъното е снабдено още с четири разширителни слота, като три от тях са пълноформатни PCI-E x16. Ако се възползвате от конфигурацията с две видеокарти, трябва да използвате първия и третия слот, където пропускателната способност на 16-те линии се дели на половината (x8 + x8). Средния слот PCI-E x16 винаги работи на x4. Този конектор, дори и след създаването на режима SLI/Crossfire, може да се използва за включването на разширителни елементи, изискващи висока честотна лента, например SSD-носител.

При използването на две видеокарти, трябва да споменем, че слотът PCI-E x16 се намира на малко разстояние от края на платката и ако имате адаптери с двуслотова охладителна система е необходимо да се предвиди определен резерв от свободно пространство.

Трябва да споменем и основния разширителен слот PCI-E x16. Това означава, че разстоянието от видеокартата до гнездото на процесора не е толкова голямо, както в случая когато те допълнително се разделят от PCI-E x1. В тази връзка, при избора на охладителна система за процесора е необходимо предварително да се уверите, че охладителя няма да пречи на поставянето на видео-картата (или обратното).

На обратната страна на платката фактически няма никакви компоненти. Трябва само да споменем, че радиатора на охладителната система е здраво закрепен с помощта на доста големи винтове.

Ярка особеност на G1.Sniper M5 – това е аудио подсистемата му, която е базирана на чипа Creative Sound Core3D. Тук звуковият процесор е покрит с екраниран метален кожух и използва операционния усилвател OP2134PA. Освен това, чипът е поместен в специално гнездо и може да бъде заменен с друг чип. За радост на крайния потребител, производителят е включил в комплекта на дъното и друг усилвател ( LN462NA ), както и специални пинсети за по-лесното изваждане на чипа от гнездото.

В схемата са използвани специални японски кондензатори Nichicon, докато аудиоблока частично е отделен от основата на платката за намаляване на електромагнитните смущения, а разделителната граница е ефективно осветена от зелени светодиоди в тон с общото оформление на платката. Това осветление може да бъде доста ефективно, ако кутията, в която ще се монтира тази платка, е със страничен акрилен прозорец – ще има нещо, на което да се любувате.

Субективно, качеството на звука е много по-високо от това, което може да бъде получено от интегрирана аудио-подсистема на базата на HDA-кодек на Realtek например. Също така, усилвателят осигурява и сигнал със сравнително по-висока мощност.

При смяната на чип-усилвателите, звуковата панорама се променя незначително. В крайна сметка разлика е трудно да се забележи, дори и при използването на слушалки.

Независимо от това, че моделът минимум се позиционира като платформа за феновете на игрите, платката има доста добър спомагателен резерв за работа в открит стенд и в режим на овърклок. Върху печатната платка е разположен доста големият бутон за включване, а до него забелязваме и по-малките бутони Reset и този за изчистване на CMOS-паметта.

G1.Sniper M5 има и Debug LED индикатор, показващ етапите на натоварване на системата и съобщавайки кодовете за грешка по време на първоначалната диагностика. Върху платката са изведени и специалните контактни групи, позволяващи с помощта на мултицет да се измери напрежението на някои възли.

За включването на вентилаторите са предвидени пет 4-пинови конектора. Два от тях се предполага, че са за CPU-охладителя, а другите три са за вентилаторите, които са разположени по стените на корпуса. Също така за регулиране скоростта на въртене са предвидени три канала. Паралелно се управляват двата вентилатора на процесора и другите два от общите трите на корпуса (SYS_FAN2 и SYS_FAN3).

В качеството на Ethernet-контролер тук се използва чипа Atheros Killer E2201, позволяващ да се отдели игровия трафик и за него да се установи висок приоритет. Подобна възможност, като цяло е характерна за цялата линия G1.Killer, на базата на чипсетите от Intel.

Дисковата подсистема може да включва в себе си до шест устройства. Конекторите са разположени успоредно на ръба на платката за по-лесното включване на интерфейсните кабели, дори и в случаите, когато в системата се използват две графични карти. Имайте предвид, че всички SATA портове имат пропускателна способност от 6Gb/s и се поддържат от Intel Z87.

Самият чипсет е разположен между разширителните слотове и SATA портовете. Чипът допълнително се охлажда от доста голям радиатор, на който е поставена декоративна пластина с името на линията и мистичното лого на серията.

На интерфейсния панел има доста любопитен набор от портове. Тук е предвиден универсалния PS/2, чифт USB 2.0, четири конектора USB 3.0 и Ethernet-розетката. Обърнете внимание и на наличието на необичайните четири видео-изхода: DVI, DisplayPort и чифт HDMI. Графичната подсистема на Haswell процесорите поддържа три независими видео-изхода, което означава, че когато платформата работи с такива CPU, могат да се включат едновременно съответстващото количество дисплеи. В този случай DVI и единия от HDMI се явяват взаимно изключващи. Тоест, възможна е някаква комбинация от “DisplayPort + HDMI + DVI“ или “DisplayPort + HDMI + HDMI“. За включването на високоговорители са предвидени пет аудио-конектора и оптичен цифров изход.

Всички аудиожакове са със златисто покритие и според производителя това подобрява контакта на конектора, но на пръв поглед е трудно да се определи целта му.

Комплект
Комплектът на представената дънна платка включва ръководство за бърза инсталация, CD с драйвери и софтуер, четири SATA кабела и SLI-преходник за връзката между двата видео-адаптера. В комплекта също така е включен и набор от OP AMP Upgrade Kit, състоящ се от допълнителен операционен усилвател и пинсети за лесното отстраняване на намиращия се в платката чип.

UEFI и софтуерно оборудване
За G1.Sniper M5 производителят предлага графичен UEFI с два режима. Единият от тях (Classic Mode) поддържа възможността за работа с мишката, но по-удобно е при активното движение по пунктовете това да се извършва с помощта на клавиатурата. А новия Dashboard Mode е оптимизиран за работа с мишката. По всяко време можете да превключвате между двата UEFI чрез натискане на бутона F2. Що се отнася до удобството на работа, то това е въпрос на навик.

Максималното напрежение на процесора е 1.8 V, което показва, че G1.Sniper M5 не е предназначен за екстремен овърклок с течен азот. Тук трябва да споменем, че за форсирането на Haswell чиповете с въздушно охлаждане, дори и 1.3V е твърде нежелателно за дългосрочна употреба. Граничната стойност на напрежението за паметта е 2,1 V. Припомняме ви, че стандартното за DDR3 е 1,5/1,65 V.

За управлението на параметрите на дъното от операционната система се предлага приложението EasyTune. Обърнете внимание на функцията за бързо ускорение, както и на възможността за по-фини настройки.

При необходимост, можете да оптимизирате алгоритъма за работа на вентилаторите. След предварителна настройка, оборотите на 120 милиметровия вентилатор, за включването на който се използват три контакта, платката позволява да се регулира скоростта на въртене в доста широк диапазон ( 1100-3100 об/мин). Големият вентилатор в CPU-охладителя Thermalright Archon Rev.A например работи в диапазона от 500-1050 об/мин. За всички случай има възможност за настройка в зависимост от честотата на въртене и от температурата или да зададете постоянна относителна стойност.

Параметрите на звуковата подсистема могат да се настройват допълнително с помощта на SBX Pro Studio,  а с Killer Network можете да конфигурирате приоритетността на достъпа до мрежата за различните приложения.

Обобщение
GIGABYTE G1.Sniper M5 – ефективна mATX дънна платка с една много добра елементна база, мрежов контролер Atheros Killer и аудиорешение от дискретно ниво на Creative. Като се има предвид възможността за използването на SLI/CrossFire свързаност, тази платка притежава всичко необходимо за създаването на отлична производителна геймърска компютърна конфигурация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари