Ревю на дънната платка GIGABYTE GA-B85M-DS3H

0
129

Intel B85 базираните дънни платки заслужено получиха широка популярност. A отличният баланс между характеристики и цени на тези устройства привлякоха много потребители, търсещи по-умерено решение за Intel Haswell процесорите. В този случай, често в полезрението на търсещите попадат моделите в ценовия диапазон от $ 70-80. Но на какво е способна една такава платка от този ценови сегмент ще разберем в днешното ни ревю, разглеждайки в детайли моделът GIGABYTE B85M-DS3H.

Външното оформление на платката не дава повод за съмнения, че пред нас стои представител на масовата линия от устройства на GIGABYTE. Моделът е с черна печатна платка, а повечето конектори и слотове са в същия цвят. За визуален контраст част от конекторите и радиаторите на системното охлаждане са в сиво, а някои интерфейсни портове са боядисани в бяло.

GIGABYTE B85M-DS3H номинално съответства на форм-фактора mATX, но платката като цяло е с по-компактна текстолитова площ, отколкото класическите модели в този формат. Размерите на печатната платка са 226 × 193 мм.

Платката използва добра елементна база, отговаряща на концепцията Ultra Durable 4 Plus. Конфигурацията на VRM включва четири фази, а MOSFET елементите имат допълнителни радиатори. За управление параметрите на захранващия блок е наличен дискретен контролер.

Имайки предвид относително ниското енергопотребление дори и на най-мощните Haswell процесори и архитектурата на тези CPU, силовият блок на дънната платка няма да създава проблеми. Разбира се, овърклокърските модели са оборудвани с много по-мощен VRM, но като се вземе предвид позиционирането на GA-B85M-DS3H, наличният стабилизатор е достатъчен.

Разбира се, за подаването на допълнително захранване е предвиден един 8-пинов конектор, който традиционно се намира в горния край на платката до интерфейсния панел. Любопитен момент в оформлението на това дъно е ATX конектора, който е разположен в горния десен ъгъл на платката. Разбира се удобството за достъп до него не е засегнато.

Въпреки своите скромни размери, това дъно има четири слота за RAM модули, чийто общ обем може да бъде до 32 GB. Конекторите имат двустранен механизъм за фиксация на модулите и като се има предвид здравото прикрепване, ще бъде по-добре първо да бъдат поставени те и след това видеокартата.

Платката има три разширителни слота – един пълноформатен PCI Express x16, както и чифт компактни PCI Express x1. Имайки предвид компактните размери на платката, то за разработчика не е останало много място за маневри, тъй като всички слотове са разположени на минимално разстояние един от друг. При използване на видеокарта с двуслотова охладителна система, за разширение ще остане само един PCI-E x1.

При подобно разположение, очевидно пълно-форматният слот заема най-горната позиция, което означава, че трябва да бъдете внимателни при избора на размери за CPU охладителната система. При голяма широчина на радиатора има вероятност да попречи на поставянето на видеокартата. В нашия случай, ние използвахме Thermalright Archon Rev. A, където радиатора трябва да се разположи на 90 градуса.

За охлаждането на платката са предвидени два 4-пинови конектора. Единият от тях се използва за охлаждането на процесора, а вторият – за вентилатора, поместен вътре в кутията. Ако тази конфигурация не е достатъчна за създаването на нормален температурен баланс, то тогава възниква необходимостта от допълнителни reobas.

Би било наивно да се очаква, че платка струваща $ 75 ще бъде снабдена с допълнителни приспособления за работа в условията на открит стенд. В тази връзка не би трябвало да има изненади. Единственото нещо, с което в това отношение може да ни зарадва GIGABYTE е използването на технологията DualBIOS, предполагаща наличието на двойка микросхеми. Резервен чип с фърмуера никога няма да бъде излишен. BIOS-чипът в този случай е необичайно изнесен преди разширителните слотове.

GA-B85M-DS3H ви позволява да свържете до шест SATA-базирани дискове. Intel B85 поддържа 4 SATA 6 Gb/s (белите) и чифт SATA 3 Gb/s (черните). Производителят е ограничил възможностите на чипсета за използването на допълнителни контролери. Спомнете си, че Intel B85 не позволява създаването на RAID-масиви.

SATA-конекторите са разположени перпендикулярно на равнината на платката така, че да не се възпрепятства свързването на дисковете при монтирана графична карта. Ако платката бъде монтирана в кутия тип Tower, то 4-те SATA-порта ще са разположени над графичната карта, а достъпът до най-долните два, които ще се окажат под адаптера, ще бъде труден.

Въпреки вертикалното оформление, свързването и премахването на интерфейсните кабели може да се извършва без никакви опасения. Редом до конекторите са разположени и отворите за крепежните винтове, което означава, че платката ще бъде надеждно фиксирана.

Микросхемата на чипсета, която се намира между разширителните слотове и SATA-портовете, е покрита с малък оребрен радиатор, а охладителя е прикрепен с помощта на подпружинни пластмасови фиксатори.

В долния край на платката е изнесен конектора за извеждането на аудио-портовете в предната част на корпуса. В близост до него са разположени и вътрешните конектори за COM и LPT-портовете. В домашни условия те едва ли могат да бъдат от полза, но в офис среда тези портове могат да се окажат много полезни, а отделените двупинови конектори служат за изчистване на CMOS-паметта. При затварянето на тези контакти, например с отвертка, можете да възстановите всички предварително зададени настройки на системата. В долния десен ъгъл се е сгушила контактната група за свързването на корпусните бутони и индикатори.

Чипсетът Intel B85 има вграден USB 3.0 контролер, който позволява обслужването на 4-портова шина. В този случай, производителят е предвидил следният арсенал: два порта са изведени на интерфейсния панел и два могат да бъдат получени с помощта на вътрешния конектор.

Говорейки за допълнителната периферна свързаност на платката можем да кажем, че в качеството на мрежов контролер в случая е използван чипа Realtek RTL8111F, а за 8-каналното звучене отговаря HD-кодека Realtek ALC887.

Като цяло, съставът на интерфейсния панел може да се нарече рационален без никакви особени излишия. Тук е поместен комбинирания PS/2 конектор, четири-порта USB 2.0, два USB 3.0 и Ethernet-розетката. Платката е оборудвана с три видео-изхода – D-Sub, DVI и HDMI. За свързването на тонколони са предвидени три 3,5-мм аудио-конектора. S/PDIF в този случай отсъства.

Комплект
В комплект с GIGABYTE B85M-DS3H се предлага и ръководство с инструкции за бърз монтаж, компакт диск с драйвери и приложен софтуер, два SATA интерфейсни кабела и капачка за гърба на кутията.

UEFI и софтуер
В случая е използван познатия ни вече от предишни модели графичен интерфейс на UEFI. За моделите на GIGABYTE, поддържащи само два режима на BIOS, тази версия е обозначена като Classic Mode. Броят на достъпните параметри в повечето случай ще бъде напълно достатъчен за конфигуриране на системата.

За екстремен овърклок платката не е предназначена, а възможността за форсаш по скоро може да се разглежда като бонус. Напрежението на процесорните ядра може да бъде увеличено до 1,2 V, а волтажа на RAM модулите може да бъде увеличен до 1,7 V.

Проучвайки потенциала на наличния екземпляр на Core i7-4770K при максимално достъпно захранващото напрежение, ние успяхме да получим стабилни 4.4 GHz. Процесорът работеше и на 4.5-4.6 GHz, но често се налагаше увеличаване на напрежението до 1,23-1,25 V. Имайте предвид, че регулаторът на напрежението на процесора се справя със задачата си, дори и при натоварване на процесора след овърклок. При използване на охладител от типа кула (най-лошия случай), MOSFET-елементите се нагряваха до над 75C, а температурата на чипсета се увеличи до 45 градуса.

Чипсетът Intel B85 поддържа памет до DDR3-1600. Разбира се, платката сработи и с по-високоскоростни модули, но тяхната честота ще бъде ограничена до определена стойност.

За конфигуриране на платката от операционната система се предлага програмния комплекс App Center. Тук можете да проверите за налични актуализации на софтуера, да блокирате работата на периферните портове и да активирате работата на някои допълнителни услуги. EasyTune ще ви помогне да настройте алгоритъма на вентилаторите и да стартирате системните сигнализации при отхвърлянето на редица параметри от зададените стойности. Тук е на разположение мониторинг на напрежението и температурата.

Обобщение
GIGABYTE GA-B85M-DS3H – това е класически модел на дънна платка, базирана на чипсета Intel B85, която би била подходяща за използването в офис компютърна система или домашна такава. Устройството разполага с добро оборудване за цената си, а наборът от фирмени технологии добавя привлекателност към устройството. Платката ще бъде интересна за тези, които търсят модел с възможности за разширяване на функционалността, който по размер е по-малък от класическите mATX устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари