Ревю на дънната платка GIGABYTE GA-F2A88X-D3H

0
260

Платформата Socket FM2 + е добре утвърдена като универсално решение за разнообразните компютърни системи. За нейна основа може да послужи, както евтина система с базово оборудване, така и достатъчно производителен PC, подходящ за сериозни игрови боеве. Характерна особеност на платформата от AMD, заради която все по-често ни се налага да си спомняме във времена на тежко финансово състояние – това е доста умерената цена на дънните платки, които са базирани на доста функционални чипсети. Това не е изненадващо, тъй като Socket FM2 + базираните решения все по-често се радват на вниманието на потребителите, които са свикнали да броят парите си. Днес ще разгледаме възможностите на един такъв пълноформатен модел, базиран на AMD A88X, чиято цена е 95$ – GIGABYTE GA-F2A88X-D3H.

Дизайн и оборудване
Платката е в ATX формат, а размерите са 305 × 225 мм. В основата на модела стои по-стария чипсет AMD A88X, поддържащ всички процесори, предназначени за гнездата Socket FM2/FM2 +.За GIGABYTE GA-F2A88X-D3H е използвана черна печатна платка с хубаво матово покритие. В тъмно-сиво са боядисани някои конектори и системни охладители, а върху радиаторите се виждат тънки златисти ивици с името на компанията и линията, към която принадлежи устройството.Силовият блок е с 6-фазна схема, съставена от MOSFET елементи с ниско съпротивление в открито състояние. За управлението на VRM параметрите отговаря контролера ISL6377 – доказало се във времето решение, често използвано за платките със Socket FM2 +. Силовите ключове, подредени в една линия по продължение на интерфейсния панел се охлаждат допълнително от среден по размер алуминиев радиатор. За подаването на второстепенното захранване е предвиден един 8-пинов конектор, разположен в горната част.GIGABYTE GA-F2A88X-D3H е снабдена с четири слота за RAM модули. Фиксаторите на модулите в този случай са двустранни, а разстоянието от прикрепващите елементи до оста на пълноформатните слотове е достатъчно, за да не възникват евентуални проблеми с извличането на модулите при поставена видеокарта.

Производителят твърди, че е възможно използването на до 64 GB, ако свободните слотове са заети от модули с обем 16 GB всеки. Пределният режим – DDR3-2400. Платката поддържа AMP и XMP-профилите за бърза настройка на RAM-та.Платката се предлага със седем разширителни слота. Два пълноформатни PCI Express x16, три PCI Express x1 и чифт PCI. Пълноформатните конектори работят в режим x16 + x4. Въпреки, че чипсета AMD A88X може да раздели линиите по равно, за изпълнението на x8 + x8 е необходима допълнителна връзка. Като изключим асиметричната подредба на слотовете, платката поддържа 2-Way CrossFire конфигурация, което позволява използването на комбинация от две графични карти с чипове на AMD. На практика, загубата в производителността ще бъде минимална. Пропускателната способност в Х4 е достатъчна за да се синхронизират чифт адаптери. Също така, в този случай едва ли ще се използват два топ-ускорителя.

Платката позволява създаването на хибридна Dual Graphics графична подсистема, даваща възможност за едновременното използване на ресурсите на вградения APU и на външните графични карти. Допустимите комбинации за свързаност трябва допълнително да се уточняват, тъй като има значение какъв модел процесор се използва.

Тук най-горната позиция от достъпните слотове се заема от компактния PCI-E x1, тъй като не би следвало да има проблеми при поставянето на още по-голям процесорен охладител. В областта на процесорното гнездо има достатъчно свободно пространство.За свързването на вентилатори са предвидени три 4-пинови конектора. Този за процесора е поставен в горната част на печатната платка, а за двата корпусни вентилатора са разположени в централната част. Като цяло, наборът е типичният за устройствата от това ниво, но за пълноформатен модел не би попречил още един конектор. За тези конектори разбира се са предвидени и три канала, позволяващи независим контрол на скоростта на въртене на вентилаторите, използвайки PWM-метода за регулиране.

Допълнителни елементи за управление на платката отсъстват. В интерес на истината, не сме и очаквали да видим такива в устройство от този ценова диапазон. Миниатюрният светодиод, съобщаващ за подаването на дежурното напрежение от захранването, може би нямаше да присъства, ако производителя бе решил да се откаже от всички сигнални илюминации.

Но това, което GIGABYTE стриктно следва е идеята обезателно да се резервират BIOS микросхемите. DualBIOS технологията предполага наличието на два чипа с фърмуер, позволяващи да се застраховате срещу непредвидени обстоятелства.Чипсетът AMD A88X поддържа 8 порта SATA 6 Gb/s, които се намират директно върху платката. Два от портовете са разположени успоредно на равнината на платката. Ако все пак върху платформата се добави втора графична карта, тя няма да блокира достъпа до тези конектори. Другите шест SATA порта се намират в долния десен ъгъл на платката.

Тук няма възможност за свързването на скоростни устройства за съхранение на данни чрез PCI Express шината, тъй като самата Socket FM2+ платформа не го позволява. Само при използване на SSD, във вид на разширителни карти или устройства, монтирани в подходящите преходници. Дънните платки, базирани на AMD A88X – до голяма степен са разработки от края на 2013 г. и началото на 2014, а през този период все още липсваше поддръжката на портовете SATA Express и М.2.

Трябва да обърнем внимание на това, че микросхемата на чипсета в този случай е прикрита от доста голям радиаторен блок. Нерядко в евтините Socket FM2 + базирани дъна за отвеждането на топлината от чипа се използват много малки охладители, които често се оказват достатъчни за да може чипа да работи в рамките на допустимия температурен диапазон, но масово радиатора със значително по-голяма площ на топлинно разсейване е за предпочитане.

Продължавайки темата за интерфейсните възможности на платката ще отбележим, че GA-F2A88X-D3H има 4 порта USB 3.0, налични благодарение на чипсета. Два от портовете на тази шина са разположени на задния панел, а вътрешния конектор, позволяващ извеждането на високоскоростни портове на външната стена на корпуса, се намира на захранващия ATX конектор.Звуковата подсистема е основана на 8-каналния HDA-кодек Realtek ALC892. Оборудването на аудиотракта не е нищо особено и то е стандартно за платка от тази ценова категория. Разбира се, това интегрирано решение значително се различава от тези присъстващи в геймърските дъна, но и цената на тези платки е почти 4 пъти по-висока. За тези, които не са твърде придирчиви към качеството на звука, използването на интегрираното решение би било приемливо.

В качеството на мрежов контролер се използва чипа Realtek RTL8111F.

За управление параметрите на мрежовата връзка и приоритетът на трафика може да се използва приложението LAN Optimizer


В долния край на печатната платка има доста плътна интерфейсна застройка. Конекторът за извеждането на външните аудио-портове, двупиновите дублиращи S/PDIF, COM, конектор за TPM-модул, два вътрешни порта USB 2.0 с 4 допълнителни порта на шината и панел за свързване на допълнителни управленски добавки към дънните платки на GIGABYTE – удобна цветова индикация на контактните групи. В долния десен ъгъл са поместени пък SATA-портовете.На обратната страна на платката няма активни елементи. Има само една масивна метална пластина и държателя на процесорния сокет. Големите винтове – това е сигурен знак, че охладителите на VRM и чипсета са фиксирани много здраво.Съставът на интерфейсният панел е достатъчно представителен за устройство от този клас. Комбиниран PS/2, четири порта USB 2.0, два високоскоростни USB 3.0 и Ethernet конектор. За свързването на акустична система са предвидени пет 3.5 мм гнезда и оптичен цифров S/PDIF. Устройствата за извеждане на картината могат да се свържат чрез три видео-изхода: DVI-D, D-Sub (VGA) или HDMI 1.4a. И трите конектора по подразбиране са захлупени с пластмасови капачки. D-Sub поддържа резолюции до 1920 x 1200, а DVI-D може да предава картина с резолюция до 2560 × 1600 (изисква DVI Dual-Link кабел). Портът HDMI 1.4a при използването на FM2 + процесор може да изведе картина с резолюция до 4196 × 2160 пиксела, а ако е използван чип за FM2, то резолюцията се ограничава до 1920 × 1200 пиксела.

Интегрираното графично ядро – това е силната страна на хибридите процесори от AMD. Освен относително високата графична производителност, ресурсите на вграденото GPU могат да се използват и за хетерогенни изчисления. Освен това, контролерът на APU Ви позволява да свържете до три независими дисплея, които да бъдат обединени в едно работно пространство. Платката осигурява и всички възможности за работа в AMD Eyefinity.

Комплект
В комплектът с платката се доставя всичко най-необходимо – ръководство, кратка инструкция за бързо инсталиране, CD с драйвери и софтуер, както и четири SATA интерфейсни кабела и капак за задния панел на корпуса.


UEFI и софтуер
UEFI интерфейса има едно графично представяне – Classic Mode. В този режим се поддържа управление на мишката, въпреки че редица от параметрите могат да се променят само с клавиатурата.


Количеството на достъпните опции като цяло е по-малко от това, което сме свикнали да виждаме по дъната, базирани на Intel платформите, но всички важни параметри за настройка на системата все още съществуват. От една страна, в този случай изкушените ентусиасти са лишени от някои нюанси за настройка на силовата подсистема, но от друга – ключовите параметри, които имат най-голямо влияние върху възможностите за овърклок са достъпни за настройка.Захранващото напрежение на процесора може да се променя по метода на нарастването, като се увеличава с +0,3 V от базовата стойност със стъпка 0,006 V. Волтажът на RAM модулите може да се увеличи до 1,9 V.

Ние поекспериментирахме малко с овърклока на процесора AMD A10-7700K. Захранващото напрежение беше увеличено до 1,4 V, като тактовата честота на APU се повиши до 4300 MHz.В този случай, поради прекомерно завишената честота на системната шина, общата действителна честота на процесора беше 4354 MHz.Пределният режим за паметта DD3-2400 се оказа не много труден за получаване от комплекта с номинална ефективна честота от 2133 MHz. При използване на интегрираната графика, пропускателната способност на локалната памет значително повлия на производителността. При използване на дискретна графична карта обаче, тази закономерност липсваше, но принципа “бързото е по-добро“ важи и в този случай.

След максималното процесорно натоварване, температурата на радиатора, който се намира върху елементите на VRM се увеличи до 65 градуса. Охладителя на чипсета се загрява до 40°С.

За конфигуриране на параметрите от операционната система се предлага инструмента EasyTune6. Всички параметри, поддържащи регулиране тук са доста скромни. Напрежението на изчислителните ядра и GPU, процесорния множител и режима за работа на паметта. Тук можете да зададете или коригирате прост алгоритъм за вентилаторите и да проследявате показателите на редица параметри (температура, обороти на вентилаторите, опорно напрежение).


В раздела Tuner някак си не е оказан обичайният режим за експресен-овърклок на процесора, но за потребителите с минимален опит, настройките на системата със сигурност няма да са проблем. Начинаещите обаче може малко да бъдат озадачени, но от друга страна това може и да ги подтикне към изучаване на основите на овърклока.

Обобщение
GIGABYTE GA-F2A88X-D3H – пълноразмерен модел, базиран на чипсета AMD A88X с доста добра функционалност. На цена от малко под $ 100, платката е получила качествена елементна база, добро оборудване и позволява да се използва CrossFire конфигурация с две видео карти. Удачният набор от разширителни слотове дава възможност самостоятелно да дооборудвате платформата, в съответствие с нуждите Ви, а удачната подредба на елементите върху борда позволява да се използва голям процесорен охладители при желание да се ускори CPU/APU. Като цяло в своята категория, GIGABYTE GA-F2A88X-D3H заема видно място и се предлага на достъпна цена с добър набор от опции, позволяващи Ви да изградите на нейна база добра универсална система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари