Ревю на дънната платка GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK

0
107

На 11 май Intel обнови платформите си за настолните компютри, представяйки чипсетите Intel Z97 и Н97, както и 26 процесора от семейството Haswell Refresh. Наличните промени напълно могат да се считат за следващия етап от еволюцията на развитие, като основните разлики не са толкова много. Въпреки това, с появата на новите чипсети, производителните на дънни платки трябва кардинално да модернизират собствените си линии. Една от тези компании е и GIGABYTE, която специално за тези чипове разработи дънната платка GA-Z97X Gaming G1 WiFi-BK, която ще разгледаме по-подробно в днешното ни ревю.

Като цяло GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK е наследила концептуално идеите от по-стария игрови модел, базиран на чипсета Intel Z87 – GIGABYTE G1.Sniper 5, който по своето време приятно ни изненадан. Нека видим дали това устройство също ще остави в нас подобни впечатления.

Дизайн и оборудване

Топ-моделът от серията е направен в ATX форм-фактор (305х244 мм). Печатната платка е с черно матово покритие. В същия цвят е изпълнена и основаната част от разширителните слотове и интерфейсните конектори, а в яркочервено са боядисани някои от елементите за по-добра декоративност.

С появата на линията чипсети Intel 9-Series, тайванският производител създаде специалната серия от устройства – Black Edition. Според производителя, всички дъна от тази серия са преминали сериозни предпродажни тестове. В продължение на 168 часа, устройствата непрекъснато работят под повишено натоварване. След като преминат този етап, производителят увеличава гаранцията на платките си до 5 години.

Разглежданото в момента дъно е базирано на чипсета Intel Z97 и изначално е готово да работи с Haswell-процесорите и актуализираните чипове от семейството Haswell Refresh. Освен това, според Intel, моделите, базирани на новата логика, ще са съвместими със семейството 14-нанометрови CPU Broadwell, които ще бъдат представени в началото на 2015 година.

Силовият блок на GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK е направен по 8-фазна схема. Параметрите на стабилизатора на напрежението се управляват от контролера IR3580. Общата компонентна база на платката отговаря на най-строгите изисквания на стандарта Ultra Durable 5 Plus.

За охлаждането на елементите на VRM се използват масивни радиатори, обединени с помощта на топлинни тръби. Конструкцията позволява допълнително да се подобри топлоотвеждането, добавяйки към охлаждането и система с течност. Изначално монтажните отвори за преходните щуцери са запушени с пластмасови тапи.

Имайки предвид размера на пасивното охлаждане, в повечето случаи възможностите на алуминиевите радиатори са напълно достатъчни за охлаждането на MOSFET, но собствениците на течно охлаждане могат да се възползват от потенциала на тези системи. За да свържете системата с течност, трябва да се снабдите с преходни фитинги G1/4. Традиционно те не пристигат в комплект със системата и трябва да се закупят отделно.

Платката има седем разширителни слота. Четири от тях са пълноформатни PCI Express x16. Другите два слота могат да работят в x16 режим и още един е ограничен до x8. Моделът поддържа мултиадаптерна конфигурация и в тази връзка можете да използвате до четири графични карти с чипове на NVIDIA или AMD, съответно в режимите 4-way SLI/CrossFire. Както можете да видите, вместо 16 процесорни линии на шината PCI Express, в този случай са достъпни 32 линии. При използването на четири адаптера, достъпните пълноформатни слотове ще работят в режимите x8+x8+x8+x8.

За да се компенсира ниското напрежение след инсталирането на няколко графични карти, върху борда е предвиден конектор за допълнително захранване. Конекторът е идентичен с този, използван за SATA-устройствата и не са необходими допълнителни преходни адаптери. Производителят препоръчва да се усили захранващата линия ако в графичната конфигурация присъстват две или повече видеокарти.

Броят на линиите тук е удвоен с помощта на допълнителния мост-превключвател PLX PEX8747. Чипът се поставя в централната част на платката, а за охлаждането му се използва радиатор, който с помощта на топлинна тръба е свързан с по-големия алуминиев радиатор, който пък е монтиран върху чипсета. Концентраторът PCI-E е достатъчен за енергокапацитивната микросхема. Имайки предвид потенциала на охладителя на VRM би било добра идея с помощта на топлинна тръба да се свържат в единна конфигурация всички радиатори.

За добавянето на допълнителни разширителни карти са предвидени три слота PCI Express x1, които са разположени точно между пълноформатните конектори.

Въпреки сложната конструкция на охладителната система, в областта на процесорния цокъла има достатъчно свободно пространство за монтирането на оригинален процесорен охладител. Монтажната пластина на Thеrmalright Archon Rev. A без проблем заема своето място и това е един добър пример.

За ATX платката, имаща възможност да използва четири видеокарти, горният слот PCI Express x16 неизбежно се заема. Това може да причини някои неудобства при монтажа на габаритни CPU охладители, но всъщност само за “широкоплещестите“ модели. Освен това, при наличието на малко видеокарти може да остане свободен горния слот.

Позиционирането на дънната платка като платформа за игрови системи не пречи на производителя да оборудва устройството си и с някои инструменти, за да облегчи работата с нея в условията на открит стенд. В горния десен ъгъл на платката са разположени допълнителни контроли, като големия червен бутон за подаването на напрежението. Близо до него са закътани миниатюрните бутони за възстановяване на системата и за изчистване на CMOS-паметта. LED-индикаторът, който отразява етапите на самостоятелните тестове на системата при първоначалното й стартиране – полезно нещо при откриването на възможни проблеми. Бордът също е оборудван с контактни групи, позволяващи с помощта на мултицет да измервате фактическото напрежение на някои възли в системата.

Платката е получила много приличен арсенал от възможности за конфигуриране на активната охладителна система. Върху платката са разположени седем 4-пинови конектора за вентилатори. По този начин с всеки отделен канал може да се регулира скоростта на въртене. Освен това, могат да се управляват модели, както с четири, така и с три контакта.

За нуждите на процесорния охладител са предвидени два конектора. Това може да бъде или двувентилаторна система или CBO за която е нужно свързването на помпа и вентилатор, обдухващ радиаторния блок. Конекторите са разположени в централната част на дъното, тъй като при процеса на инсталация на голям охладител е нужно да се следва определена последователност.

За свързването на корпусните вентилатори има цели пет конектора. Четири от тях са разположени в долния край и още един е в централната част на печатната платка.

DualBIOS технологията от отдавна се използва от GIGABYTE, дори и в дънните платки от начално ниво и очаквано GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK има две микросхеми с фърмуер, а също така върху платката има и тумблери за самостоятелното превключване между тях. Това е най-удобното решение. В този случай, не е нужно да се разчита на работата на автоматиката, а и понякога възможността за “ръчно управление“ е по-скъпо. Освен това, за активността на този или онзи чип в настоящия момент съобщават светодиодите, разположени редом до съответните микросхеми.

Една от основните иновации в чипсетите на Intel от девета серия е възможността за свързването на дискови устройства с помощта на PCI-Express шината. Производителят обаче акцентира върху употребата на дискове в M.2 формата, известни по-рано като NGFF (Next Generation Form Factor). Преглеждайки оборудването на платката не намираме съответния конектор. Компонентите на дъното са толкова нагъсто наслагани, че разработчиците просто не са успели да заделят място за този конектор и необходимата площ за монтажа на подобни дискове.

Въпреки, че M.2 порт на платката няма, GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK все още позволява използването на PCI Express шината за свързването на устройства за съхранение на информация. В този случай става дума за SATA Express. Съответният конектор е разположен в общия интерфейсен блок и за този тип връзка са отделени две линии на PCI Express шината. За да се осигури необходимата свързаност, трябва да използвате два SATA порта и още един специален четири-пинов конектор.

Тази линия от три конектора осигурява необходимото количество контакти/проводници за SATA Express, което в първото поколение дава възможност за пропускателна способност до 1 GB/s. За класическите твърди дискове, възможностите на обичайния SATA все още са с голям запас, но при високоскоростните твърдотелни устройства, този интерфейс може да се окаже ограничителен. SATA Express в този случай може само да помогне.

Чипсетът Intel Z97, подобно на своя предшественик, поддържа шест порта SATA 6Gb/s, докато другите 4-порта в платката се поддържат от два допълнителни контролера Marwell 88SE9172. Защото дори и при свързването на SATA Express дискове, които ще “изключат“ двата SATA, на разположение на потребителя ще останат 8 SATA 6 Gb/s. Ако обаче не се използват високоскоростни дискове, достъпни ще се окажат всичките 10 SATA порта.

Възможността за добавянето на периферни разширения с помощта на контролера Renesas 720210, увеличава броя на USB 3.0 портовете. Четири от тези конектора са изведени на интерфейсния панела.

За разширяване функционалността на GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK, в комплект с устройството идва външния контролер Wi-Fi, поддържащ стандарта 802.11 b/g/n/ac. Най-скоростния протокол позволява достигането на скорост за предаване на данните до 867 Mb/s. Контролерът е произведен във вид на разширителна платка под интерфейса PCI Express x1. Върху печатната платка е монтиран и двубандовия (2.4/5 GHz) модул Intel Dual Band Wireless-AC 7260, който също поддържа Bluetooth 4.0 и е подходящ за безжична връзка с (Intel Wireless Display) екрана. За да се подобри сигнала на приемане/предаване е предвидена външна антена с допълнителен захранващ блок.

За кабелната мрежова връзка, производителят предлага два Ethernet-контролера. За игрови нужди е предвиден Atheros Killer E2201, който може в автоматичен режим да разпределя максималната пропускателна способност на трафика и вторият контролер – Intel I-217V. С използването на тази конфигурация, производителя решава коренно всички потенциални проблеми свързани със съвместимостта с различните операционни системи и т.н.

При дънните платки, висококачествената озвучителна система – това е едно от най-важните практически решения, с които се отличава една специализирана геймърска система от обикновените такива. За GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK е използван четириядрения процесор Creative Sound Core3D, който е скрит под капака на метална екранировка. За да се намали шума, звуковият тракт е частично отделен от общия масив на платката. Това решение също изглежда и по-впечатляващо, тъй като по периметъра на обратната страна на платката минават червени светодиоди.

За изглаждане на сигнала са използвани биполярни японски кондензатори Nichison. В допълнение, тук се поддържа и технологията AMP-UP Audio, което предполага възможност за замяна на оперативния усилвател. Изначално е използван чипа TI Burr Brown OPA2134, но ако имате желание можете да експериментирате и със звуковата картина, изпробвайки друго решение.

Върху платката има и два тумблера, позволяващи да се променя коефициента на усилване (2,5/6x). 6x режимът ще бъде актуален, ако искате да използвате слушалки с високо съпротивление.

При вълната от популярност на външните звукови решения, производителите обръщат повече внимание на стабилността на захранването, което може да осигурят USB-портовете. В този случай GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK има два конектора USB 2.0 с отделни източници. Конекторите с активен USB DAC-UP Power са разположени на интерфейсния панел.

Въпреки изобилието от допълнителни контролери и разширителни слотове, всички елементи могат да се използват едновременно, а не да се изключват. Проблемът с липсата на чипсетни линии PCI Express, които са разпределени за нуждите на периферията, е решен с помощта на един допълнителен концентратор – PLX PEX8605, разположен между втория и третия пълноформатен PCI-E x16.


На интерфейсния панел на платката е поместен комбиниран PS/2 конектор, чифт USB 2.0 (с отделно захранване), шест порта USB 3.0 и две Ethernet-гнезда. За свързването на устройството към дисплея са предвидени три цифрови видео-изхода – DVI, HDMI и DisplayPort. При използването на интегрирана графика в процесора могат едновременно да се използват всички три канала. За свързването на високоговорителите са изведени пет аудио-жака и цифровия оптичен S/PDIF.

Комплект
GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK ни изненада приятно с доста разширения си комплект. Платката се предлага в достатъчно масивна кутия с подвижен страничен капак, зад който можете да видите устройството и прочетете списъка с фирмените технологии.


Освен обезателното ръководство и диска с драйверите, фирмения софтуер с устройството пристигат и шест SATA кабела в декоративна оплетка, шина за задната стена на корпуса с надписи, CrossFire и SLI мост, както и преходниците за обединяването на три и четири графични карти, базирани на чиповете от NVIDIA.

Също така в комплекта е добавена и разширителната платка с безжичен модул, външна антена и допълнителен кабел за свързването на Intel Dual Band Wireless-AC 7260 към вътрешния USB порт. Полезен аксесоар е и допълнителния модул, позволяващ да се монтира на мястото на 3,5-инчовото отделение на компютърната кутия, като по този начин ви осигурява още два порта USB 3.0.

Като бонус се предлага и сертификата Black Edition и две лепенки с логото на серията.

UEFI и програмно оборудване
За дъната, базирани на чипсетите на Intel от девета серия, GIGABYTE предлага няколко обоновени UEFI облака. Трябва да споменем, че при стартовия екран без навлизане в дербите на различни параметри, можете да изберете реда на зареждане от дисковете, режимът на работа на SATA, а също така да определите и системното време.

За фини настройки, преминаваме към Smart Tweak Mode режима и се озоваваме във вече по-добре позната среда. В централната част е разположен раздела, изброяващ списъка с наличните опции, по фланговете се намира статусния панел на състоянието, а в горната част на екрана дори се изчертават графики (температурата на CPU, напрежението, скорост на вентилаторите).

Класическият режим също е не непокътнат. С натискането на F2 се връщаме обратно в добре познатия ни интерфейс, където е по-удобно управлението с помощта на клавиатурата.

Опциите за конфигуриране на платката са доста. Списъкът с наличните параметри напълно съответства със статута на устройството, макар и без изрични овърклокърски преигравания.За управление параметрите на платформата от операционната система, GIGABYTE предлага широка гама от приложения, обединени под един App Center. Отделена е само обновената версия на EasyTune, която ви позволява да настроите много параметри. Възползвайки се от опцията Smart Quick Boost, ние успяхме да проверим предлаганите режими за бърз овърклок. В този случай, има три режима, които позволяват да се увеличи честотата на процесора до 4100 MHz, 4300 MHz и 4500 MHz.Трябва да споменем, че всички предложени състояния без проблеми преминаха нашите тестове с процесора Intel Core i7-4770K, като в последните два случая, захранващото напрежение на CPU се увеличи до 1,265 V и 1,27 V, което е малко повече от желаното ниво.

В ръчен режим, процесорът премина на честотата от 4600 MHz, след повишаване на Vcore до 1,25 V. Резултатът е типичен за използваният екземпляр на CPU. Разбира се, че би било интересно да се направи оценка и на потенциала на платката с чиповете Devil’s Canyon, които между другото вече са представени официално.

По време на експериментите, ние измерихме температурата на радиаторите в пасивната охладителна система на платката. Алуминиевите радиатори, които са монтирани върху елементите на VRM бяха се затоплили до малко под 42 C. Температурата на охладителите на PLX моста и чипсета, които са свързани помежду си с топлинна тръба, се увеличи до почти 60 градуса. Източникът на топлина в този случай е основно PCI Express комутатора. Като цяло, температурата е малко по-висока от нормалното, но не излиза извън допустимите граници.

Обобщение
GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK – това е флагман от серията геймърски  дънни платки, базирани на чипсета Intel Z97. Моделът се превърна в много достоен наследник на G1.Sniper 5. Използвайки сериозната база от предшественика си, устройството е получило по-ефективна охладителна система, която не изисква допълнителен вентилатор, нов високоскоростен безжичен комуникационен модул и възможност за свързване на SSD чрез SATA Express. Разбира се, трябва да се вземе под внимание и готовността за работа с многообещаващите процесори Devil’s Canyon, както и поддръжката на бъдещите 14-нанометрови Broadwell чипове, с които могат да работят само Intel Z97-базираните устройства. Препоръчителната цена на представеното дъно е малко по-ниска от тази на модела от предишното поколение – около $425.

GIGABYTE GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK може да се разглежда като надеждна платформа за най-взискателните фенове на игрите, които обмислят създаването на сериозна конфигурация с множество графични адаптери. Просто в такава ситуация, покупката на тази дънна платка ще бъде оправдана. 5-годишната гаранция означава, че можете да разчитате на поддръжка от производителя за почти целия период на срока, до моралното остаряване на устройството.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари