Ревю на дънната платка GIGABYTE GA-Z97X-UD3H

0
172

Много хора избират платките, базирани на най-новите чипсети с цел получаване на устройство с добра функционалност на достъпна цена, без скорошна нужда от ъпдейт. В тази връзка, GIGABYTE често започна да предлага балансирани решения, едно от които е дъното GIGABYTE GA-Z97X-UD3H.

Тази дънна платка е ярък представител на обновената линия Ultra Durable. Моделът е в пълноформатен размер на базата на чипсета Intel Z97 и е готов да работи с всички текущи процесори под LGA1150, а също е съвместима и с бъдещите Broadwell-K чипове, които Intel ще представи през 2015 г.
Печатната платка е с черно-матово покритие, като в същия цвят са изпълнени и по-голямата част от интерфейсните конектори. Два от четирите слота са сиви на цвят, но радиатора на охладителната система е в ярко-златисто с тъмни акценти, на които е нанесено логото на серията.

Схемата на стабилизатора на напрежението е направена по 8-фазната схема. За допълнителното охлаждане на елементите на VRM са използвани алуминиеви радиатори, които са прикрепени към текстолита чрез пластмасови скоби. В този случай няма допълнителна топлинна тръба.

За подаването на допълнително захранване е предвиден един 8-пинов конектор ATX12V.

GIGABYTE GA-Z97X-UD3H има четири слота за оперативна памет, което позволява да се увеличи общия обем на RAM-та до 32 GB. Списъкът от поддържани комплекти достига до DDR3-3100, а максималната работна честота по-скоро зависи от възможностите на самите модули.

Слотовете за поставянето на модулите оперативна памет са с двустранна фиксация. В този случай това не създава никакви неудобства, ако е необходимо да поставите или премахнете модули памет при използването на голяма видеокарта.

Платката е снабдена със 7 слота за разширителни карти: три пълноформатни PCI Express x16, същият брой PCI Express x1 и компактния PCI конектор. Последният слот по-скоро може да се разглежда като поздрав от миналото, който ще се хареса на собствениците на морално остарелите, но понякога доста ценни и не губещи актуалност разширителни карти. Напомняме, че PCI контролерът отдавна е изключен от чипсетите на Intel, тъй като за поддръжката на тази шина се използва допълнителен чип.

Intel Z97 позволява да свържете наличните процесорни PCI Express линии, тъй като платката поддържа 2-way SLI/CrossFire конфигурациите. Използваните в този случай слотове ще работят в режима X8 + X8, но пропускателната способност на връзката ще бъде достатъчна за синхронизациите, тъй като в този случай се използва PCI Express 3.0.

Според изискванията на AMD, за CrossFire свързаността може да се използва магистралата PCI-E x4. Защото третият пълноформатен слот, за който този път са отделени съответния брой линии, може да се използва за създаването на графична 3-Way CrossFire конфигурация.

Имайте предвид, че когато се използва слотът PCI Express х4, конекторите PCI Express x1 стават недостъпни. Броят на свободните линии в чипсета са ограничени, тъй като в такава конфигурация трябва да се направи определен компромис.

Върху платката фактически няма почти никакви допълнителни компоненти за управление. Няма бутони, индикатори, превключватели или точки за измерване на напрежението. Очевидно е, че GIGABYTE GA-Z97X-UD3H не е проектирана да работи в условията на открит стенд, а в останалите случаи, всички изброени по-горе елементи допълнително увеличават крайната цена на продукта, която си остава за сметка на бъдещите собственици.

Като цяло, оборудването на платката не може да се счита за ограничено. В най-долния край е поставен конектора за извеждане на предния панел на аудио-изходите, двуконтактния S/PDIF и два конектора за свързването на вентилаторите. Тук се намира COM-портът и конекторите за свързването на TPM-модула. В долния десен ъгъл имаме два вътрешни конектора USB 2.0, позволяващи да се изнесат още 4 такива порта.

Разработчикът на DualBIOS технологията не се отказва от собствените си идеи, тъй като и двата чипа върху платката са на очакваното ниво. Дублиращият чип се активира и влиза в употреба в случаите, когато в работата на първия чип настъпят някакви проблеми. Разбира се, по-удобно би било ако има възможност за ръчната промяна на приоритета на натоварването, например чрез превключване между микросхемите с помощта на превключвател, но в този случай, производителя предлага да разчитаме на автоматиката.

За добавянето на вентилатори върху дънната платка са предвидени пет четири-пинови конектора. Два от тях като минимум са предвидени за вентилаторите на CPU-охладителя или за комбинацията “вентилатор + помпа“, ако се използва охладител с течност. Разбира се вторият конектор може да се използва и за други цели. Другите три конектора са готови да посрещнат нуждите на корпусните вентилатори.

Платката ви позволява да регулирате скоростта за 3-х и 4-х пинови модели, при което за всеки вентилатор има специален канал, позволяващ индивидуалното регулиране на скоростта.

За организацията на дисковата подсистема се предлагат шест канала SATA 6 Gb/s. Конекторите са разположени на ръба на текстолита и са позиционирани паралелно на равнината на платката. При по-внимателното разглеждане на групите от конектори, лесно може да се види и малкия 4-пинов конектор, който ясно показва, че платката позволява свързването на дискове чрез SATA Express. Припомнете си, че пропускателната способност на този канал е 10 Gb/s, което е с 66% повече от тази при SATA.

Трябва да се спомене и наличието върху платката на М.2 порта, който също позволява свързването на диск чрез PCI Express шината. Компактните дискове в този форм-фактор – са по-скоро прерогатив на мобилни устройства, но и в конфигурацията на десктоп система подобно устройство също ще изглежда доста уместно.

Платката позволява свързването на до шест устройства чрез USB 3.0. Всички портове се обслужват от чипсета. 4 от тях са разположени на интерфейсния панел, а за останалите два има вътрешен конектор.

Имайте предвид, че чипсета е снабден с достатъчно голям радиатор, който е със сложна форма на профила, значително увеличаваща площта на разсейване. Тази сложна структура би трябвало да е доста по-добра от стандартните алуминиеви пластини.

В качеството на мрежов контролер за GIGABYTE GA-Z97X-UD3H е използван чипа Intel I217V. Качеството на решението е добро с високи скоростни показатели и съвместимост с операционните системи.


За настройка приоритета на трафика, настройка на лимитите и други параметри на мрежовата връзка, производителят предлага да използвате адаптираната версия на приложението cFos Speed.


 

Въпреки, че платката формално принадлежи към линията Ultra Durable, производителят е обърнал специално внимание на аудио-подсистемата. За GIGABYTE GA-Z97X-UD3H е използван осем-каналния кодек Realtek ALC1150, а самия аудио-блок е разположен в отделен сегмент на платката. Този участък не е допълнително подчертан, което е характерно за игровите модели, но тук по-важна е функционалността.

Имайте предвид, че производителя не само е разделил аудио-секцията, но е предвидил и аналогови линии за десния и левия аудио-канал.

На обратната страна няма никакви активни елементи. Тук трябва да споменем, че радиаторите на силовите елементи във VRM са монтирани с помощта на пластмасови фиксатори, докато охладителя на чипсета е прикрепен чрез големи винтове.

На интерфейсния панел са разположени два PS/2 порта за свързване на мишка и клавиатура. Този вариант е доста рядък вече, но зачести използването на един комбиниран жак. На разположение за потребителя са и 4-порта USB 2.0, същият брой USB 3.0 и един Ethernet. Платката разполага с три видео-изхода: аналогов D-Sub и два цифрови – DVI-D и HDMI. Ако е необходимо, можете да използвате всички изходи едновременно.

За свързването на високоговорителите са предвидени 5 3.5мм конектора и оптичен цифров-изход S/PDIF.

Комплект
В комплекта на платката има само най-необходимото: ръководство, диск с драйвери, капак за задната част на корпуса и 4-интерфейсни SATA кабела, за свързването на дискови устройства.


UEFI и софтуер
При стартиране на системата за основните настройки, бяхме посрещнати от обичайния стартов екран с обновения графичен UEFI интерфейс на GIGABYTE.В режима Startup Guide вече е възможно да се задава датата/часа, да се коригира реда на устройствата за зареждане, променят SATA режимите и настройките на режима за изобразяване. Често такива базови възможности са достатъчни и лабиринтите от допълнителни възможности не са необходими на всички.


За сериозни настройки е предвиден Smart Tweak Mode режима. Възможностите му вече са ни добре познати.Classic Mode визуално ни връща няколко години назад, когато оперирате с мишката в BIOS, но по-удобното извършване на промени по всички параметри си остава с помощта на клавиатурата.

Параметрите за управление са достатъчни за фината настройка на системата. Диапазонът за промени по напрежението не е рекорден, но форсира платформата при необходимост на доста добро ниво. Волтажа на процесора може да бъде увеличен до 1,8 V, а на паметта до 2,1 V. Да, за овърклок с течен азот това е само за загрявка, но за подобни експерименти GIGABYTE предлага съвсем други решения.Някои настройки на системата могат да се извършват и от самата операционна система. Easy Tune например предлага базови честотни опции и експресен-вариант за овърклок на процесора. Изпробвайки последния механизъм за автоматичен овърклок, можем да кажем, че честота на процесора с отключен множител се повиши до 4100 MHz.В режим на 4,3 GHz и 4,5 GHz, захранващото напрежение на чипа се увеличи прекомерно за ефективното охлаждане с помощта на въздушен охладител.

За значителното ускорение трябва да се премине на ръчно управление и да очаквате около 4.6 GHz за Core i7-4770K, които бяха получени след повишаване на напрежението до 1,265 V.

Схемата на захранващия стабилизатор издържа на всички трудности при работата във форсиран режим. Радиаторите на елементите във VRM се загряха до около 45°С, а температурата на охладителя на чипсета в условията на открит стенд не надвишаваше 39 градуса.

Обобщение
GIGABYTE GA-Z97X-UD3H – това е висококачествен пълноформатен модел, базиран на чипсета Intel Z97 с препоръчителна цена от $ 175. Това решение няма никакви допълнителни украшения, осветления и бутони. За сметка на това, производителя е оборудвал своето дъно с мрежов контролер на Intel, подобрена звукова система, поддръжка на SATA Express и М.2, възможност за използване на PCI-карта и дори свързването на периферни устройства чрез COM-порт. Това решение е предназначено за практично използващите своя бюджет потребители, които не се поддават на маркетинговите трикове и които искат да харчат парите си за “хардуер“, а не за услуги и технологични украшения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари