Ревю на Mini-ITX системната платка ASUS Maximus VI Impact за процесорите Intel Haswell

0
75

Всички сме запознати с геймърската серия на ASUS – Republic of Gamers, в която присъстват само мощни дънни платки предназначени за изграждането на игрови компютърни системи. Днес Ви предлагаме да се запознаете с най-малкия, но в никакъв случай не най-простия представител на линията ROG — ASUS Maximus VI Impact.

Отличителна особеност на тази дънна платка е използването на по-стария чипсет Intel Z87 и изобилието от фирмени технологии, които правят това дъно подходящо за изграждане на компактна геймърска платформа със сериозни възможности за овърклок.

Компплект
Потенциалните купувачи ще получат Maximus VI Impact в малка кутия, дизайнът на която не може да бъде объркан с този от другите модели на ASUS. Както всички представители на линията Republic of Gamers, така и кутията на новото дъно е боядисана в агресивно червено и се отличава със строгото си оформление.

На обратната страна на кутията се намират схематичните изображения на конекторите на интерфейсния панел и кратка информация за спецификациите на дънната платка, както и описание на техническите решения, използвани в дизайна на ASUS Maximus VI Impact.

Комплектът на представената дънна платка се състои от:

 • четири кабела SATA 6 Gb/s
 • тапи за задния I/O Shield панел;
 • звукова карта SupremeFX Impact;
 • допълнителна mPCIe Combo II платка с адаптер за безжични мрежи;
 • Wi-Fi антени (2T2R);
 • комплект от силиконови шайби, за монтирането на усилващите пластини на охладителите;
 • DVD-диск с драйверите
 • ръководства за потребителя
 • комплект стикери за маркиране на SATA-кабелите;
 • стикери за системния блок

 


Дизайн
Дори и при Mini-ITX размера, ASUS Maximus VI изглежда доста необичайно. Размерите на това дъно са 170х170 мм., но оформлението съществено се отличава от моделите на конкурентите. Това се отнася на първо място за цифровата захранваща подсистема Impact Power, която е изнесена на допълнителната платка, а това е позволило поместването на процесорния сокет на максимално разстояние от PCI Express x16 3.0 слота. Maximus VI Impact е оборудвана само с два DIMM слота, в които можете да инсталирате чифт модули оперативна памет DDR3 SDRAM с общ капацитет от 16 GB и скорост до 3000 MHz в режим на овърклок.

Общо взето цялата платка е покрита с електронни компоненти, но мястото около централния процесор е оставено чисто, така че да няма проблеми и препятствия при инсталирането на укрепващите пластини на охладителната система.

Ето защо Maximus VI Impact – това е първата MiniITX дънна платка, която позволи монтирането на супер-охладителя Thermalright Silver Arrow.

И въпреки използването на системно охлаждане, остава достатъчно свободно място над конектора PCI Express 3.0 x16 за монтирането на графичната карта.

Необичайното разположение на компонентите се е отразило и на местоположението на захранващите конектори, които в случая са – ATX24 и осемпиновия EPS12V – разположени по протежение на DIMM слотове. В непосредствена близост до тези слотове са поместени и бутоните за включване и рестартиране на системата.

Силовата подсистема Impact Power е поместена перпендикулярно на плоскостта на “дънната платка“. Масивният радиатор заема голяма част от повърхността на дъщерната платка, като в същото време той има достатъчна ефективност за работа в нормален режим, но при товар трябва да се осигури допълнително обдухване.

На обратната страна на Impact power е предвидена метална плоча, която едновременно служи за подпора на платката и за разсейване на топлината от захранващата подсистема.

След отстраняването на радиатора установяваме, че силовата подсистема на ASUS Maximus VI Impact има осем фази, формиращи напрежението на централния процесор, а още два допълнителни канала отговарят за захранването на RAM модулите.

В допълнение към хардуерните бутони върху повърхността на печатната платка има и двойка джъмпери, които са разположени в непосредствена близост до задния панел. Първият джъмпер FAST_BOOT включва хардуерния режим за ускорено зареждане, а втория LN2_MODE активира оптимизацията на фърмуера за работа при отрицателни температури.

Дънната платка има четири конектора с поддръжка на PWM-контролер за включване към него на допълнителните охладителни вентилатори. Чипсетът се охлажда от миниатюрен радиатор, до който са разположени четирите слота SATA 6 Gb/s. Останалите два канала са разпределени както следва: единият от тях е изведен на задния панел във вид на порт eSATA 6 Gb/s, а вторият участва при работата с M.2 слота на дъщерната платка mPCIe Combo II.

В непосредствена близост до SATA портовете се намира вътрешния конектор USB 3.0, като същевременно има изведени и четири USB 3.0 порта на задния панел. За работата на мрежите Gigabit Ethernet отговаря контролера Intel I217V. Като цяло на задния панел на дънната платка  Maximus VI Impact са изведени следните конектори:

 • видео-изходите DisplaPort и HDMI;
 • оптичен извод S/PDIF;
 • бутони Clear CMOS и ROG Connect;
 • светодиодни индикатори на POST кодовете
 • бутони MEM_OK и DIRECTKEY;
 • четири конектора USB 2.0;
 • един eSATA 6 Gb/s
 • четири порта USB 3.0;
 • мрежов конектор RJ-45;
 • три аналогови аудио-изхода


Ние напълно подкрепяме решението на дизайнерите на ASUS да разположат на задния панел POST-индикаторите, както и бутоните MEM_OK и DIRECTKEY, които са предназначени за пускането на системата при установяване на не работещи параметри при RAM и автоматичното влизане в менюто с настройките. При тази конфигурация, бутоните и LED-индикаторите ще бъдат достъпни дори и след монтирането на платката в миниатюрен корпус. Тук е важно да обърнем внимание и, че фирмените дънни платки на ASUS от семейството на Republic of Gamers са снабдени със функцията ROG Connect, позволяваща извършването на дистанционен мониторинг на системата и управление на овърклока. Уви обаче в комплекта на новото дъно са “забравили“ да поставят подходящия за целта кабел.

Софтуер
Както при всички други дънни платки на ASUS от семейството Republic of Gamers, така и тук пристига DVD-диск, на който са записани всички необходими драйвери и набор от полезни инструменти, като Ai Suite 3. Този софтуер е обединен в единен интерфейс с множество функции, но ние ще се съсредоточим главно върху тези, които осигуряват контрола над овърклока. Малко по-долу се виждат показанията на сензорите от системния мониторинг.
 

За настройка на параметрите за бързодействието отговаря програмата Dual Intelligent Processor 4, а основния й прозорец показва обобщение на работата на системната платка. Можете също така да стартирате функцията 4-Way Optimization, която автоматично настройва скоростта на работа и консумацията на електроенергия, в зависимост от изискванията на стартираното приложение.

Разделът TPU отговаря за овърклока и управлението на захранващото напрежение.

Разделът EPU е предназначен за фина настройка на икономичния режим, а раздела DIGI+ Power Control дава възможност за задаване параметрите на захранването.

За управление скоростта на вентилаторите се използва помощната програма Fan Xpert 2. Тя ви позволява да персонализирате алгоритъма за работа в зависимост от температурата на централния процесор или ръчно да зададете скоростта на всеки от четирите вентилатора.

Функционалността на Ai Suite 3 допълва програмата Mem TweakIT, която е предназначена за фина настройка на RAM подсистемата, а приложението RAMDisk дава възможност за създаване на виртуален логически диск в областта на оперативната памет.
 


И накрая, както вече споменахме, Maximus VI Impact поддържа фирмената технология ROG Connect, която дава възможността за дистанционен мониторинг и управление на овърклока.

Изводи
Излишно е да казваме, че дънната платка ASUS Maximus VI Impact се оказа достойно продължение на традициите на семейството Republic of Gamers. Въпреки миниатюрните си размери, представеното дъно не отстъпва по възможности за овърклок пред пълноразмерната ASUS Maximus VI Hero и малоформатната ASUS Maximus VI Gene. Героинята на днешното ревю има отлично качество на изработка и значителен запас от здравина, за да понесе върху себе си големи и масивни процесорни охладителни системи. Успешните дизайнерски решения, като например поставянето на цифровата захранваща подсистема Impact Power върху отделна платка, дава възможност за едновременното поставяне върху Maximus VI Impact на масивни охладителни системи и дискретни графични ускорители – много рядко съчетание за “дъно“ в MiniITX формат! В допълнение, основните модули за управление и индикациите са изнесени на задния панел, което осигурява максимално комфортен достъп до тях, когато дъното е поставено в миниатюрен корпус. Въпреки това, поради плътното разположение на компонентите, любителите на самостоятелните сглобявания на компютърни конфигурации ще изпитат някои затруднения при монтажа на отделните компоненти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари