Ревю на UPS Protect D 1000

0
117
Въпреки че не всеки асоциира AEG с производството на UPS-и, благодарение на Lancom Bulgaria у нас могат да се намерят доста качествени техни модели. Системите за непрекъснато електрозахранване на компанията събудиха нашия интерес и затова решихме да тестваме един от актуалните им модели на пазара – Protect D 1000.
 
AEG всъщност има доста традиции в производството на подобрен род техника и това няма как да не личи в крайния продукт. Основана още в 1883 година, като пряк конкурент на компанията General Electric, компанията се занимава с различни продукти за енергетиката – генератори, слънчеви панели, оборудване за подстанции и системи за непрекъснато захранване, а също електрически локомотиви в средата на ХХ век и даже самолети в периода от 1912 до 1918 година. В историята на компанията има много поглъщания и сливания, вследствие на които в днешно време в нея се трудят около 180 хиляди човека по целия свят. Брандът AEG е бил лицензиран от много компании, в частност и от шведската Electrolux, благодарение на която ние познаваме забележителните перални и съдомиялни машини от тях заради това редовият потребителят в България най-често свързва AEG именно с това.
 
UPS от серията Protect D
 
За защита на сървърни ракове, AEG предлага цял ред модели, от прости линейно-интерактивни до линейни модулни, осигуряващи отказоустойчивост в конфигурациите N+X. Серията Protect D, за която разказваме днес, включва модели с двойно преобразуване, изчислени за натоварвания от 1000 до 10 000 W и работа в еднофазни мрежи. 
 
Източниците за непрекъснато захранване AEG Protect D имат вградени акумулатори, а също така позволяват да се включат до 4 допълнителни акумулаторни модула, така че вие можете да подберете собствен баланс на времето за автономна работа и заеманото в рака място, в зависимост от потребностите на вашата инфраструктура. 
 
Сред особеностите на серията Protect D, компанията AEG изтъква по-високия КПД спрямо продуктите от същия клас (от 88% до 98%), защитата от случайно изключване на щепселите, четири типа интерфейс за присъединяване (rs232/USB/Slot/EPO) и възможност устройствата да се използват като преобразователи на честоти, ако възникне такава необходимост.
 
Трябва да се отбележи, че по дефиниция всички UPS AEG Protect D имат два интерфейса: RS232 и USB, а също и слот за включване на SNMP платки. В съответствие с изискванията за енергоснабдяване на дата центровете, на UPS е монтиран програмируем изход за присъединяване на реле и вход за присъединяване на  система за аварийно прекъсване на захранването (EPO)
 
Конструкцията на AEG Protect D 1000
 
Видимо, в кръвта на немците има толкова силно влечение към необичайните конструкторски решения, че даже в толкова скучно устройство, като UPS за рак, те  намират място за полет на инженерната мисъл. Това, което се набива на очи, поглеждайки AEG Protect D, е че рядко дори сървър може да изглежда толкова стилно, но главното е функционалността. Да започнем с това, че корпусът на този UPS е изцяло метален, с алуминиев лицев панел, който се отваря нагоре.
 
Зад свалящия се лицев панел е разположен отсекът за смяна на вътрешните акумулатори и кабелите за присъединяване на външните акумулаторни модули. Отвън, на самия лицев панел, има неголям екран за управление с четири бутона. В нормален режим на работа на екрана са изобразени напрежението и режима на работа на UPS.
  
Иска ни се веднага да отбележим добрата локализация на вграденото меню, което може да се използва дори от не напълно подготвен потребител, който за първи път се сблъсква с подобна технология.
 
Ако погледнем AEG Protect D от задната страна, то вниманието ни веднага ще бъде приковано от трите чифта букси IEC-320 с необичайни бутони. Това са блокажи, предотвратяващи случайното изваждане на куплунгите от буксите – за да извадиш захранващия кабел, се налага да натиснеш червения бутон до буксата. Иначе те са предвидени за съвсем стандартни кабели, не са нужни някакви специални. Главното е да не забравите, че вашият кабел е заключен и да не се опитвате да го издърпате със сила.
 
Буксите са разделени на три групи: два сегмента с двойка букси, управляеми програмно чрез UPS и чифт букси с постоянно захранване за най-важните ви устройства. Управляваните програмно букси позволяват да се изключват некритичните консуматори в случаи на прекъсвания в електрозахранването, което позволява да съхраните енергия за захранването на по-важни устройства.
 
Конекторът EPO позволява да се присъедини големият червен бутон за аварийно изключване, който прекъсва веригата EPO и изключва както самия UPS с всички допълнителни акумулатори, така и всички включени консуматори. 
 
Това е единствената възможност да се изключи оборудването със защитено захранване заедно с UPS в аварийна ситуация, когато изваждането просто на щепсела от контакта няма да помогне, тъй като и да изключите захранването на UPS-а – акумулаторите и присъединеното оборудване ще работят; ако изключите консуматорите след UPS-а – той ще продължи да работи заедно с вградените акумулатори.
 
Аварийното изключване EPO гаси всичко и веднага, така че ако AEG Protect D. Е престанал да дава признаци на живот, преди всичко проверете „моста” на контактния чифт EPO.
 
Поглеждаме под капака на UPS, където преди всичко ни интересуват акумулаторните батерии. AEG Protect D. използва говорещите сами за себе си калциеви оловно-киселинни акумулатори Yuasa от серията  NPW45-12.  Капацитетът на всеки акумулатор е 8.5 Ач, въпреки че обикновено имат маркировка 9 Ач. Обичайно акумулаторите Yuasa служат в UPS-и по 5-6 години, и в случай на необходимост, вие винаги ще можете да купите аналогични или съвместими акумулатори.
 
Електронната „плънка” представлява изправител и инвертор, вместени много компактно, а силовите диоди са закрепени на общ голям радиатор, обдухван от системния вентилатор. Отсъствието на автотрансформатор, така присъщ на линейно-интерактивните модели, икономисва много място в корпуса. Пък и  съвременния монтаж с дъщерни платки ефективно запълва всеки сантиметър от предвиденото място в корпуса и всичко показва, че това не е в ущърб на качеството. Ако погледнем например електрониката за апаратен мониторинг и управление на UPS – тук това е отделна платка, а не мъничък чип в ъгъла, както е при много китайски производители на UPS.
 
За зареждането на акумулаторите в AEG Protect D. 1000 се използва отделно устройство с импулсна технология, което позволява да се използва независимо двойно преобразуване и зареждане на акумулаторите, намалявайки общата консумация на UPS.
 
Още веднъж ни се иска да обърнем внимание, така както и подобава на модели от такъв клас, че при AEG Protect D. 1000 вие можете да подменяте вградените акумулатори през предния панел, в режим hot-swap, без да спирате работата на UPS-а и присъединените устройства.
 
Модул за разширяването на Protect D. 1000BP
 
Нека разгледаме акумулаторния блок Protect D. 1000BP, който можете да присъедините към AEG Protect D. 1000 за увеличаване на времето на автономна работа. Честно казано, аз отворих кутията на този акумулаторен блок още преди да се запозная със самия UPS и затова бях малко учуден – на него нямаше нито една букса.
 
Обикновено блокът с акумулаторите се присъединява към UPS отзад, с помощта на някакъв фирмен кабел, но конструкторите на AEG са решили, че присъединяването отпред за UPS от такъв клас е по-удобно. Работата е в това, че да присъединиш акумулаторите към главното устройство отзад не е сложно, когато слагате оборудването в нова, празна стойка. Но ако имате работа със запълнен стелаж, в който трябва да се подмени блока с акумулаторите без да се изключва UPS-а, то по-удобно е това да се направи отпред.
 
Както и при самия UPS, в акумулаторния модул AEG Protect D. 1000BP, трябва да се отвият два винта и да се отвори предния капак, да се свали тапичката, през която ще минават кабелите нагоре или надолу, както и да се съединят съответстващите букси на UPS-а и блока с акумулатори. Освен силовите проводници се включват също така и кабелите с телефонни букси RJ11, необходими за мониторинг на състоянието на  акумулаторните блокове на главното устройство.
 
За защита от късо съединение, в акумулаторните батерии на Protect D. BP са предвидени стопяеми предпазители, достъпът до които се осъществява все пак отзад. Те са отзад, защото се смята, че ако предпазителят е изгорял, то на вас при всяко положение ще ви се наложи да извадите модула от стойката за проверка и ремонт.
 
При присъединяването на няколко модула с акумулатори свързването става последователно, а дължината на кабелите позволява включването само в модула на съседното място на стелажа. Така че, ако ви се случи да излезе от строя най-близкият до главното устройство модул с акумулатори, към който са включени още три, бъдете готови да преместите най-ниския модул на мястото на авариралия, тъй като иначе дължината на кабелите няма да стигне до UPS-а.
 
За UPS-а трябва да се избира акумулаторен блок в съответствие с неговата мощност, например към Protect D. 1000 трябва да се присъединяват само модули Protect D. 1000BP, а към Protect D. 3000 – само Protect D. 3000BP, и така нататък. Изключение прави само Protect D. 2030BP, който е подходящ както за Protect D.2000, така и за Protect D.3000.
 
Във всеки модул Protect D. 1000 BP са разположени шест акумулатора Yuasa NP45-12 с капацитет по 9 Ач, тоест такива, каквито и в самия UPS.
 
Програмно осигуряване
 
В комплект с UPS-а вие ще получите програмно осигуряване за мониторинг на параметрите на устройството и отделен софтуер – RCCMD – предназначен за дистанционно изключване на компютрите. Няма какво много да се каже за RCCMD: това е неголяма по обем програма, имаща клиентска и сървърна част. Сървърната част на програмката се инсталира на компютър, включен директно в UPS през интерфейсен порт. При разреждането на акумулаторните батерии на UPS-а, сървърът получава команда за изключване и я  предава на компютрите, получаващи захранване от същия UPS. Съответно, вие трябва да инсталирате клиентската част на RCMD на всяка машина, която трябва да се изключва от сигнала, подаван от сървъра.
 
За мониторинг на състоянието на AEG Protect D. 1000 се използва програмата UPS Monitor (достъпни са версии за Windows, Linux и MacOS). Програмата е изпълнена в индустриален стил, и веднага е видно, че германците не са се задълбавали в интерфейса.
 
Почти всички параметри са побрани на един стартов прозорец. Имате възможност да настройвате основните параметри, тестването и изключването на буксите, захранващи първия и втория сегмент според товара, както споменахме по-рано. При необходимост, можете да извикате лог-файл в текстови формат и прозорец с диаграмите на контролираните параметри.
 
С една програма UPS Monitor можете да управлявате веднага няколко UPS-а, включени в мрежата през компютър или SNMP-платка. Освен това имате web-достъп към контролния панел UPS Monitor, който позволява да управлявате UPS-а от смартфон или таблет. На схемата за присъединяване се вижда работата на токоизправителя, инвертора, а също и натоварването и температурата на UPS.
 
Интересно е, че никъде в програмното осигуряване не е предвидена визуална информация за статуса на присъединения блок с акумулатори. И въобще, за да разбереш, че той е включен, можеш само да откачиш сигналния кабел от блока с батерии, гледайки прогнозното време за автономна работа: при изваден кабел то намалява. Възможно е в AEG да са преценили, че излишната информация ще претовари интерфейса, но аз лично бих искал за виждам зелена отметка за статус ОК срещу всеки блок с акумулатори в моята система.
 
Тестване
 
Повечето съвременни сървъри имат качествени захранващи блокове с активна компенсация на коефициента на мощността и висок КПД, така че техният товар спрямо мрежата, може да се характеризира като активен. За нашия тест ние присъединихме AEG Protect D. 1000 чрез регулируем лабораторен автотрансформатор и въведохме активно натоварване с мощност 400 Вт.
 
Първото, което ни интересуваше, бяха различните режими ECO, ECO+ и „Стандартен” в плана за защита на включените устройства. Въобще, същността на използваните режими е в това да се изключва двойното преобразуване, когато параметрите на захранването се намират в допустимите граници. И наистина, защо да се натоварват за нищо изправителят и инверторът, когато сървърите могат да черпят ток от мрежата? Това позволява да се намалят загубите от захранването на самия UPS и неговият КПД да достигне 95%.
 
В стандартния режим, кръстен „Режим на висока надеждност”, променливият ток отначало се трансформира в постоянен, а след това отново в променлив, което позволява да се изгладят всички скокове в напрежението. Плавно регулирайки напрежението  на входа на UPS-а от 70 до 250 волта ние винаги получавахме на изхода 230 волта. При повишаване на напрежението над 250 волта, външното захранване се изключваше и UPS-ът преминаваше в режим на захранване от акумулаторите.
 
При входящо напрежение от 130 до 190 волта UPS-ът използва двойно преобразуване в режимите ECO и ECO+. Това е единственият диапазон в захранващото напрежение, при който се използва схема с двойно преобразуване. При намаляване на входящото напрежение под 130 волта UPS-ът във всички режими преминава на захранване от акумулаторите.
 
Най-интересният отрязък от входящи напрежения се намира между 190 и 250 V. Именно тук в режими ECO и ECO+  AEG Protect 1000 D работи в режим „байпас”, т.е. подава нужното захранване директно от мрежата. Скоростта на реакция спрямо промените на напрежението в мрежата в режим ECO е 10 мс, а в ECO+  тя е равна на 20 мс. 
 
Практически, в тези режими UPS-ът позволява напрежението на изхода да падне със 17% и да се повиши с 9% . Що се отнася до времето за автономна работа, то при нашето 400-ватово натоварване UPS-ът можа да осигури 64 минути захранване в автономен режим,  което съответства на посоченото в характеристиките му. Собственото енергопотребление в режим на работа с двойно преобразуване при зареждането на акумулаторите бе 164 Вт, а коефициента на мощност на UPS-а – 0.99, т.е. практически активно натоварване. 
 
От гледна точка на икономичността е оправдано в AEG Protect D.1000 да се включват товари от 600 ВА (590 ВТ). При все това, отчитайки, че това е най-новият модел в гамата разширяеми on-line UPS-и на компанията, можем да пренебрегнем ефективността и да присъединяваме всякакъв товар, изискващ защита.
 
Трябва да отбележим, че през няколкото дни, в които тествахме AEG Protect D. 1000 с допълнителни акумулаторни модули, на нас така и не ни се отдаде да постигнем  100% заряд на акумулаторите. Максимумът, който показваше UPS след 24-часово зареждане бе 92%, като при това до 90% зареждането продължи няколко часа. Обаче серията Protect D. има интелигентна система за грижа за акумулаторите с компенсация на температурния коефициент, която можете да настроите за поддръжка на батериите в оптимално състояние. Системата позволява да се провеждат циклични тестове на акумулаторите, включвайки период на саморазреждане (отдих) или поддръжка на постоянен заряд за висока степен на готовност.
 
В крайна сметка:
 
Ако преди за някого компанията AEG е предизвиквала асоциации само с битова техника, то надявам се, че сега вече ще можете да казвате, че този консорциум се занимава и с продукти за енергетиката, че в историята на компанията има автомобили, самолети и локомотиви – с такъв впечатляващ списък малцина могат да се похвалят.
 
Източниците за непрекъснато захранване от серията Protect D 1000 даже на фона на своите конкуренти изглеждат съвременно и сериозно заявяват присъствието си. Да, това не е този случай, когато главният коз на продукта е цената, а за останалото можете да си затворите очите. Тук имаме работа с  наистина качествен, изпитан продукт.
 
Преимуществата на AEG Protect D. 1000:
Управление и настройка чрез LCD екран
Изцяло метален корпус
Присъединяване на акумулаторните модули отпред
Режим на конвертиране на честоти
Букси (розетки) със защита от неволно изключване
Два чифта управляеми спрямо товара изходи и един постоянно включен чифт
Интелигентна система за зареждане на акумулаторите
Едни от най-сигурните акумулаторни батерии
Присъединяване тип EPO и защита с релета
 
Недостатъци на AEG Protect D.1000:
Малката дължина на кабелите на акумулаторните модули – възможно е включване само в съседното устройство на стелажа.
Неудобен механизъм за затваряне на лицевия панел
 
Ние препоръчваме да използвате UPS-те AEG Protect D. 1000 в режим на повишена надеждност – нали именно затова са създадени UPS-те от клас On-Line, за да бъдете сигурни за вашето оборудване всяка секунда, както и в правилния избор на средство за защита. Достъпна цена, интересно конструкторско решение, пълна функционалност в съответствие с изискванията за организация на съвременните центрова за обработка на данни – тези източници на непрекъснато захранване съчетават в себе си всички тези качества, които позволяват да ги определим като отличен избор за защита при електрозахранване в еднофазни мрежи.
 
Официален сайт на UPS-ите AEG – www.aegps.com

Благодарим на http://www.lancombg.com/ за предоставения продукт за тест.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари