fbpx
8.6 C
София

Ревю и тестове на Kingston HyperX Predator PCIe SSD 480GB. Покоряване на нови рубежи

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Можем да кажем, че през последната година на пазара на SSD носителите се наблюдава определен застой. Въпреки големия брой производители, регулярни анонси на нови модели, разработки и внедряване на по-технологични видове памети и контролери, основният показател си остава бързодействието на SSD – скоростта им остава без съществени промени. Собственикът на средностатистически диск от 2014-та година модел може да разчита на линейна скорост за четене до 550 MB/с и скорост на запис от 300-400 MB/с. Причината за всеобщото равенство се крие в разпространеноста на интерфейса за връзка SATA 6Gb/s и ограничената пропускателна способност, която е достъпна за него.

В тази връзка, 2015 година обещава да бъде много по-претъпкана от към забележими подобрения. От една страна, настъпващата експанзия на революционните 3D-NAND памети ще доведе до намаляване на цената на устройствата за съхранение на данни и значително ще се увеличи продължителността на живота им. От друга страна обаче, основните играчи на пазара активно ще търсят начини да заобиколят \“тясното място\“ около SATA 6Gb/s и да повторят скока в производителността, който видяхме при прехода към първите SSD модели, като най-перспективните решения тук изглеждат съвместимите с конектора М.2 PCIe. Достъпът до възможностите на шината PCI Express позволява да се увеличи капацитета до невероятните 32 GB/s, ако се използва третата версия на този високоскоростен интерфейс.

Kingston HyperX Predator PCIe 480GB (SHPM2280P2H/480G)
Kingston пристъпи към пускане на твърдотелни дискове под собствената си марка още в далечната 2010 година. Нейните устройства винаги са били на умерени цени, а тяхната визитна картичка доскоро бяха контролерите на SandForce. Но героят на днешното ни ревю е насочен предимно към аудиторията от ентусиасти. Високите показатели за четене и писане са постигнати благодарение на възможността за поставяне на диска в слота М.2 x4 с интерфейса PCI Express 2.0, а това означава нужда от контролер, способен да задейства четири линии от скоростната шина. Запознайте се с Kingston HyperX Predator PCIe – първият SSD на Kingston, базиран на контролер Marvell!


\"\"

HyperX Predator PCIe положи началото на нова едноименна серия от устройства. Към днешна дата, тя включва само два диска: SHPM2280P2/240G и SHPM2280P2/480G. В бъдеще обаче се планира тази продуктова линия да бъде допълнена с друг модел, обемът от памет на който ще бъде 960 GB. Всички устройства са във форм-фактор М.2 2280 и са базирани на новия контролер Marvell 88SS9293 с използване на 19-нм MLC-памет от Toshiba. Трябва да се отбележи, че всички устройства са напълно съвместими със стандартните AHCI драйвери, а това значи, че могат да действат като зареждащ диск.

Другият важен момент в характеристиките на устройството – това е значението TBW (Total Bytes Written). В анонса на съвременните SSD свикнахме да виждаме, че този параметър варира от 70 до 80 терабайта. Някои модели като Samsung 850 Pro например могат да гарантират максимален обем на запис от 150 терабайта. TBW в модела Kingston HyperX Predator PCIe пък е с внушителните 882 терабайта. Така при 3-х години гаранционен срок, потребителят може ежедневно да записва около 816 GB информация.

Показателите за максимална скорост на четене/запис на устройството достигат до 1400/910 MB/s.

Конекторът за връзка М.2 е с възможност за задействане на четири линии PCI Express 2.0 x4, който все още не е получил широко разпространение сред дънните платки. Следователно, новият продукт се предлага в два варианта: дискът е отделно или в комплект с HHHL преходник (Half-Height, Half-Length), който позволява поставяне на установяването в свободния PCI Express x4 слот и прави Kingston HyperX Predator PCIe съвместим с всички платформи. Именно вторият вариант попадна при нас за тестове.

Опаковката има приличен външен вид и умерени размери. Нейната повърхност е направена от твърд, но гладък картон. В качеството на допълнителни елементи са използвани лъскави детайли с изображение на устройството.


\"\"

Информацията, събрана на задната част на кутията описва накратко съдържанието й, а също така акцентира вниманието върху необходимостта от наличие на свободен М.2 слот с четири линии PCI Express 2.0 или обичайния PCI-E x4.


\"\"

Дискът надеждно е фиксиран и защитен вътре в кутията.


\"\"

Логото на серията HyperX е нанесено както на самия диск, така и върху PCIe-адаптера.


\"\"

Стоковият комплект се състои от: SSD Kingston HyperX Predator M.2, PCIe-адаптер, изпълнен в HHHL формата, два варианта на металната шина с различна височина, фирмени стикери HyperX, кратко ръководство на потребителя и код за активиране на програмата Acronis True Image HD.


\"\"

Потребителят сам решава в каква конфигурация да използва устройството. Ако разполагате с дънна платка с подходящия М.2 слот на борда можете лесно да свържете SSD директно, отървавайки се от адаптера и освобождавайки повече пространство във вътрешността на компютърния корпус.


\"\"

Както бе споменато и по-рано, HyperX Predator PCIe е изпълнен във форм-фактора М.2 2280. Но конструкцията на адаптера предоставя възможност за инсталиране и на други варианти на М.2: 2260, 2242, 22110. Това ни навежда на мисълта, че скоро е възможно да видим значително разширяване на продуктовата гама от SSD на Kingston в този формат.


\"\"

За придаване на ефектен вид на преходника, производителя е оставил няколко неукрасени парчета до слота за връзка. Близо до него също е разположена и малка облицовка за по-добро разсейване на топлината. Трудно е да се каже колко всъщност е належаща тя. SSD носителите никога не са страдали от проблеми с прегряването, а и ако включите устройството директно в М.2 слота, разположен върху дънната платка, тази облицовка ще остане отгоре на адаптера.


\"\"

Хардуерната част на устройството се състои от осем памет чипа на Toshiba с маркировката TH58TEG9DDKBA8H, буферна памет с обем 1 GB и контролера Marvell 88SS9293-BTB.


\"\"

Микрочиповете са равномерно разпределени между двете страни на платката.


\"\"

Контролерът Marvell 88SS9293 бе представен в началото на миналата година на изложението CES 2014 и едва сега първото устройство, основано на негова база, започна да пристига по магазините. Тогава резултатите от измерванията на бързодействието върху тестовия стенд показаха максимална скорост на работа в пределите от 1459/1047 MB/s, което практически съвпада с техническите характеристики на Kingston HyperX Predator PCIe.


\"\"

Поставянето на диска върху платката се случи без никакви затруднения и системата бързо идентифицира новото устройство. За Kingston HyperX Predator PCIe няма фирмен софтуер. Както бе споменато и по-рано, в комплекта пристига код за активацията на дисковия инструмент Acronis True Image HD, с помощта на който може да се направи миграция на системата към новия диск или неговото резервно копиране.

При отварянето на програмата за мониторинг CrystalDiskInfo ще видите, че повечето от атрибутите са обозначени, като \“спецификация на производителя\“. Възможно е новата версия на програмата да може да коригира ситуацията и да позволи на потребителите да получат пълна информация за устройството.


\"\"

Тестов стенд

Конфигурация на тестовия стенд:

 • Процесор: Intel Core i7-4770K (3,5 GHz, 8 MB);
 • Охладител: Noctua NH-U14S (вентилатор NF-A15 PWM, 140 мм);
 • Дънна платка: ASUS Maximus VII Hero (Intel Z97);
 • Оперативна памет: GOODRAM GY1600D364L10 / 16GDC (2×8 GB 1600 MHz, 10-10-10-28-2T);
 • Видеокарта: EVGA GeForce GTX 750 Ti FTW ACX Cooling (GeForce GTX 750 Ti); Системен диск: ADATA SX900 256 GB (256 GB, SATA 6 Gb/s);
 • Захранващ блок: Chieftec CTG-750C (750W);
 • Монитор: LG 23MP75HM-P (1920×1080, 23\“);
 • Операционна система: Microsoft Windows 7 x64 SP1;
 • Графичен драйвер: NVIDIA 347.52.


В качеството на системен диск беше използван ADATA SX900 SSD 256 GB, който бе свързан към чипсета чрез канала SATA 6 Gb/s. Swap файла и режима на хибернация по време на тестовете бяха деактивирани. Оперативната памет работи в режима 1600 MHz с тайминги 10-10-10-28-2T. Върху SSD обичайно средствата на MS Windows 7 създават логически раздел с файловата система NTFS със стандартните настройки на клъстера, заемащи цялото свободно достъпно дисково пространство. За измерване на производителността използвахме вече познатите за нашата лаборатория програми и методи:

 • CrystalDiskMark 3.0.3b;
 • ATTO Disk Benchmark v2.46;
 • AS SSD Benchmark 1.7.4739.38088;
 • Futuremark PCMark 8 v2.2.282 (Storage test);
 • копиране на файлове с обем 10 GB.


Подбора на опоненти за тестването на Kingston HyperX Predator PCIe се оказа доста труден. Подобни функционални възможности имат Samsung XP941, OCZ RevoDrive 350 и SSD Plextor M6 PCI Express, но нито един от тези дискове официално не са достъпни. Затова бе решено да се направи сравнение с SSD от сегашното поколение, където ясно ще видите разликата в бързодействието и ще можете внимателно да вземете решение за целесъобразността при покупката на устройството.

В качеството на първи опонент беше използван Samsung SSD 850 Pro 128GB, като и най-бързия SSD, наличен в лабораторията ни. Вторият конкурент стана Crucial MX100 256GB. Неговите скоростни показатели и ресурса за запис са съпоставими с широката гама от подобни модели, така че е подходящ за ролята на средностатистически диск на пазара.

Резултати от тестовете
Именно защото съгласно спецификациите, максималната скорост на работа на Kingston HyperX Predator PCIe е измерена с ATTO Disk Benchmark, бе взето решение тестовете да започнат именно с този бенчмарк.


\"\"

Общите показатели на скоростта за четене/запис са 1351/1045 MB/s. Въпреки, че линейната скорост за четене е малко по-ниска от обявената, скоростта на запис надвиши декларираната стойност от 45 MB/s.

CrystalDiskMark


\"\"\"\"

В CrystalDiskMark, Kingston HyperX Predator PCIe успя да надмине обявените от производителя показатели (1100/910 MB/s) средно с 15%. При копирането на данните не се наблюдаваше значително влияние върху неговото бързодействие, което го прави отличен кандидат за използване в качеството на системен диск.


\"\"\"\"\"\"\"\"

При изпълнението на линейните операции за четене/запис, преимуществото на Kingston HyperX Predator PCIe над сегашното поколение SSD превиши двукратно настоящия праг, което всъщност се очакваше, имайки предвид пропускателната способност на шината PCI Express. Наблюдава се прогрес и при работата с 4K-блокове. Тук хендикапа при четене на данни остава от 10 до 16,5%.

AS SSD Benchmark


\"\"\"\"\"\"\"\"

В AS SSD Benchmark устройството отново се оказа в ролята на лидер. Резултатите от тестовете на линейната скорост за четене и запис надвишава най-близкия съперник със 188-245%. Но показателите за бързодействие при работа с 4K-блоковете се оказа по-плътна. Samsung SSD 850 Pro 128GB активно настъпва героят ни по петите в скоростта за четене и незначително го опровергава при максималната скорост за запис.

Futuremark PCMark 8 (Storage test)
Синтетичните тестове потвърдиха високата класа на устройството и изкачиха Kingston HyperX Predator PCIe на по-високо ниво в нашия чарт за бързодействие. Но измерването на скоростта за работа в идеалните тестови условия за потенциалния купувач, дали ентусиаст или просто фен на новите технологии, важен фактор си остава работата на SSD в реалните приложения. И тук идеалният вариант за тестове би бил пакетът Storage от комплекта PCMark 8. Той имитира работата на десет реални приложения и измерва скоростта на работа на дисковата подсистема по време на изпълнението на зададения сценарий.


\"\"\"\"

За пореден път, резултатът на Kingston HyperX Predator PCIe се превръща в отправна точка за по-нататъшни тестове. Откъсването от миналия лидер в лицето на Crucial MX100 256GB е 20%.


\"\"

Ако говорим за пълния отчет от PCMark 8 Storage, а именно тестовете в игрите, можем да видим, че HyperX Predator PCIe се оказва по-бърз от конкурентите в компютърния шутър Battlefield 4 и незначително остава зад Samsung SSD 850 Pro 128GB в теста при World of Warcraft.


\"\"

Копиране на файлове с обем 10 GB
Копирането на тестовия пакет от файлове завърши успешно със серия от тестове. Структурата на пакета е стандартната:

 • видео-файлове – 4 GB;
 • аудио-файлове – 1 GB;
 • снимки в .raw и .jpeg формат – 2 GB
 • PDF, fb2, файлове от пакета Microsoft Office — 3 GB


\"\"

Коментарите вероятно са излишни. В този тест Samsung SSD 850 Pro показва изключителни резултати, но Kingston HyperX Predator PCIe успя да намали времето за копиране практически два пъти. 10GB разнообразна информация бе копирана за 25.6 секунди, което означава, че средната скорост за предаване на данните е на нивото от 400 MB/s.

Обобщение
Бих започнал общите изводи с разглеждане на вариантите за по-нататъшно развитие на твърдотелните дискове. Популяризацията и разширяването на гамата от SSD модели в М.2 форм-фактора с интерфейса PCIe 2.0 x4 изглежда като най-простият и вероятен път. Задействането на възможностите на шината PCI-Express позволяват значително да се вдигне летвата на пропускателната способност в сравнение с днешните решения под SATA 6Gb/s. На свой ред, това ще окаже положителен ефект върху скоростта на работа с големи масиви от данни, която вече достига до 1400 MB/s. От друга страна, не се наблюдава толкова внушителен прогрес при подобряването на скоростта за работа с 4K блоковете от данни. Своят плод тук внася и приноса на регулярната модернизация на контролерите, оптимизацията на алгоритмите за тяхната работа, а нарастващата пропускателна способност по скоро носи второстепенен характер.

Ако говорим непосредствено за по-горе проведените тестове, то пред нас стои качествен твърдотелен диск от премиум-клас, който с право претендира за званието най-бързият SSD в потребителския сегмент. Производителя се е погрижил за богатия комплект, благодарение на който Kingston HyperX Predator PCIe 480GB е съвместим с всички актуални платформи.

Устройството ще намери своите купувачи, както сред ентусиастите, така и сред онези потребители, чиято работа е свързана с необходимостта от постоянен запис на големи количества от данни и за които всеки допълнителен мегабайт продуктивност е важен


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини