fbpx
8.6 C
София

Ревю на комплекта оперативна памет HyperX FURY DDR4-2666 HX426C15FBK2/16

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

След излизането на новата десктоп платформа на Intel, DDR4 паметите станаха нужни не само при изграждането на ултимативните компютърни системи. Оперативките от този стандарт вече могат да се използват и в системите от различни нива – всички процесори с архитектурата Skylake поддържат DDR4. В началния си етап, LGA1151 привлече вниманието на най-нетърпеливите експериментатори и точно към тази аудитория се е насочила и компанията Kingston, която наскоро разшири гамата си от RAM модули HyperX FURY DDR4. В настоящото ни ревю ви предлагаме заедно да оценим възможностите на новия скоростен комплект HyperX FURY DDR4-2666 (HX426C15FBK2/16) с обем 16 GB.

HyperX FURY DDR4
Линията от модули HyperX FURY DDR4 беше представена от производителя още през март тази година, но разбира се в началото той се беше насочил към платформата LGA2011-v3, предлагайки в по-голяма степен четириканални комплекти, позволяващи да се разкрие потенциала на Haswell-E чиповете. А сега вече, след пускането на Skylake, както и появата на новата масова платформа LGA1151, серията FURY DDR4 бе попълнена с разнообразни двуканални комплекти и единични модули с памет от новия стандарт. Линията включва в себе си обеми от 4 GB и 8 GB с базов тайминг от CL14-15, работещи на ефективните честоти от 2133 Mhz, 2400 Mhz и 2666 Mhz.Имайки предвид характеристиките, основно производителя позиционира серията FURY DDR4 като решения за любителите да игрите и умерените ентусиасти, които не са склонни да плащат големи суми за комплекти оперативна памет, но вече не могат да се задоволяват с прости решения.

HyperX FURY DDR4-2666 (HX426C15FBK2/16)
При нас за тестове попадна най-скоростния двуканален комплект DDR-2666 с обем 16 GB – HX426C15FBK2/16. Това е добра възможност да разберем как такъв DDR4 комплект ще уживее на платформа, със Skylake процесор.Комплектът се предлага в пластмасов прозрачен блистер, чрез който можете да разгледате и самите модули. Опаковката е заобиколена от стикер, върху който може да се разгледат основните характеристики. В комплектът с модулите пристига и кратко ръководство за инсталиране с гаранционни предписания и малък стикер с логото на производителя.Модулите са изпълнени в черен текстолит с матово покритие, а за допълнителното охлаждане на чиповете памет е предвиден алуминиев нископрофилен охладител.Охлаждащата конструкция минимално увеличава размерите на модула. Неговата височина нараства само с 2,5 мм. Това е важно предимство при ситуации, когато системата е оборудвана с масивен процесорен охладител. Понякога памет модулите с големи радиаторни блокове могат да пречат при монтирането на въздушни суперкулери. В случая с HyperX FURY, тази вероятност е сведена до минимум.Освен това, допълнителния охладител отвежда топлината от чиповете, а добрия асиметричен дизайн визуално изглежда много хубаво. Черният цвят на радиатора позволява да се слее с всеки интериор на системата. Тези, за които това е важно, ще разберат, за какво става дума.Общият дизайн на модула не е тривиален. Логото на страничната стена улавя отраженията от светлинните източници и ефектно свети ако се погледне под определен ъгъл. Големите, бели букви на радиаторите също са си на мястото.


На обратната страна на страничната чест на радиатора са приложени стикери със служебна информация, напомняща за това, че HyperX – това е подразделение на компанията Kingston и че под този бранд се появяват устройства за най-активните ентусиасти.

В оформлението на FURY DDR4 няма нищо необичайно, така че модулите изглеждат чисти и спретнати. Но разбира се, това не са най-важните характеристики, особено ако системата е компилирана в затворен корпус и скрита под бюрото. Сега за спецификациите.Комплектът HX426C15FBK2/16 включва в себе си два модула с обем от по 8 GB, които могат да работят в DDR4-2666 режим. Номиналната тайминг формула за работа в такива условия е 15-17-17-35. Модулите могат да работят на ефективната честота от 2666 Mhz при захранващо напрежение от 1,2 V. Комплектът поддържа XMP 2.0 профилите.Хубавата черта на модулите FURY DDR4 – това е автоматичната настройка на максимална скорост за режим на работа. След поставяне на паметите в дънната платка, изобщо не е необходимо да влизате в BIOS и да избирате съответния профил или самостоятелно да коригирате настройките. Ако платформата по принцип позволява, паметта първоначално ще работи на положение DDR-2666 със зададените тайминги и захранващо напрежение.Ако има ограничение на максималната DDR4 скорост, например за платките, базирани на моделите чипсети Intel 1xx, то след това ще бъде автоматично установен максималният допустим режим. В таблиците на JEDEC са нанесени съответните стойности.

Работа
По време на експериментите, използвахме дънната платка GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 7 на базата на чипсета Intel Z170. В този случай, разбира се няма ограничения за честотата на паметта, тъй като комплектът веднага след инсталирането му започна да работи в номинален режим – DDR4-2666 с тайминги от 15-17-17 при захранващо напрежение от 1,2 V.


Стабилността на работата при такива условия естествено е предвидена от производителя. По-интересното беше да проверим, как се държат модулите при малък овърклок.Малко поекспериментирахме и успяхме да увеличим ефективната честота до 3100 Mhz. Това обаче допринесе за увеличаване на таймингите (16-18-18) и захранващото напрежение до 1,36 V. Модулите заработиха и на 3200 Mhz, но под натоварване системата вече стана нестабилна.

Повишаването на работната честота определено повлия върху пропускателната способност на паметта. Нека видим по какъв начин. За сравнение ние също така добавихме и резултатите от работата на паметта при 2133 Mhz – базовият режим за DDR4 модулите.

След допълнителния овърклок, скоростните възможности на оперативната памет се промениха не пропорционално на увеличението на честотата. Внесените корекции промениха тайминг формулата. Но като цяло увеличението на скоростта на четене/запис/копиране е добре забележимо – 10-15% в сравнение с обикновения режим и от порядъка на 30-40% за DDR3-2133. Общата латентност на паметта, въпреки увеличението на таймингите, също се подобри.

На практика това подобрение на първо място ще се отрази върху резултатите на работата на приложенията, за които е критична пропускателна способност на паметта. Ускоряване може да се очаква и в такива задачи, като архивиране, по време на което приложението трябва постоянно да се обръща към речника, който не се побира в кеш-паметта на процесора. Увеличаването на производителността ще бъде изразена и по време на видео обработка. Например, при компресиране и прекодиране на H. 264 видео фрагментите с 4К-резолюция във формат H. 265 и Full HD. Времето за изпълнение на операциите след ускоряване на паметта намаля с около 3,5–7%. При изпълнение на нелинеен монтаж, ползата може да бъде още по-съществена.

Разбира се, не при всички задачи увеличаването на пропускателната способност ще осигури повишаване на производителността. В приложенията, където основната тежест се отдава върху изчислителните блокове на CPU или GPU, влиянието на скоростта на паметта ще бъде малко.Освен по-голямата честотна лента, DDR4 има още едно голямо предимство пред паметта от предишното поколение – подобрена икономичност. Преди всичко това е постигнато поради пониженото захранващо напрежение – 1,2 V вместо 1,5 V. В следствие намалената консумация на електроенергия е намалено и топлоотделянето от чиповете памет. В случая с HyperX FURY DDR4-2666, дори и след овърклок с повишаване на захранващото напрежение до 1.35 V, температурата на радиаторните блокове не надвиши 44 градуса по време на стрес-теста чрез инструмента AIDA64. При обичайните 1,2 V под товар, охладителите останаха едва топли – 40С.

Цена
Очакваната цена за двуканалния комплект HyperX FURY DDR4-2666 с обем 16 GB е около $150. Да, скоростните DDR4 комплекти са все още по-скъпи от DDR3, но разликата вече не е толкова значителна. Ако наистина сте решили да си закупите платформа, базирана на LGA1151 или LGA2011-v3, то разликата в цените на оперативните модули едва ли ще бъде силно забележима.

Обобщение
HyperX FURY DDR4-2666 (HX426C15FBK2/16)  – скоростен комплект памети от новия стандарт, който може да се използва в платформите, базирани на процесорите Intel Haswell-E и Intel Skylake. Модулите от тази серия се предлагат с нископрофилни радиатори, които няма да пречат при инсталирането на големи процесорни охладители. Полезно свойство на FURY DDR4 модулите – това е автоматичната настройка на максимален скоростен режим без допълнителна настройка в BIOS. Що се отнася до възможностите на разглежданите RAM модули, ще споменем добрия честотен потенциал, който позволява да се увеличи пропускателната способност на паметта. 16 GB – това е оптимален обем за прогресивна игрова платформа с добър запас за перспектива.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини