fbpx
5 C
София

Ревю на комплекта RAM модули Kingston HyperX Savage HX324C11SRK2/16

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Kingston обнови асортимента си от DDR3 модули оперативна памет, представяйки наскоро линията от среден клас HyperX Savage, която всъщност трябва да замени популярната HyperX Genesis. В тази връзка в днешното ни ревю решихме да разгледаме комплекта високоскоростни двуканални модули Kingston HyperX Savage HX324C11SRK2/16.

В рамките на серията HyperX Savage, производителят предлага отделни модули от по 4 GB и 8 GB, двуканален комплект и комплект от по четири модула с общ обем до 32 GB. Има и модули, работещи в режимите DDR3-1600, DDR3-1866, DDR3-2133 и най-бързият от линията DDR3-2400. Този асортимент Ви позволява да подобрите необходимата конфигурация за различните системи.

\"\"

Ние тествахме най-производителния двуканален комплект Kingston HyperX Savage HX324C11SRK2/16 с обем 16 GB. Това е оптималния обем за прогресивна игрова платформа.

\"\"

Комплектът се предлага в твърд пластмасов блистер, защитаващ модулите по време на транспортирането им. В комплекта пристига и кратка инструкция по бързо инсталиране и стикер с логото на серията HyperX.

\"\"

Модулите са с черни печатни платки, облечени в алуминиеви доспехи, които се използват за допълнителното отвеждане на топлината от чиповете памет. Радиаторите HyperX Savage са боядисани в ярко червено, а профилът на охладителя е с много интересна асиметрична структура. Декоративният назъбен гребен добавя ефективност на външния вид на модула. Достатъчно простият конструктивен метод видимо освежава външността на кита. Разбира се, на първо място старанието на дизайнерите трябва да бъде оценено от потребителите. Но като цяло те биха се харесали дори и от най-взискателните потребители. Пасивният радиатор е с около 3 мм по-висок, тъй като модулите могат да бъдат използвани дори и в случаите, когато в системата е инсталиран голям CPU охладител, извисяващ се над DIMM-конекторите.

\"\"

Сред високоскоростните модули (DDR3-2400 +), планките с минимална височина не са много. Често производителите ги снабдяват с достатъчно големи радиаторни блокове, които понякога може да създават проблеми в общата система.

\"\"

При използване на базовия за тестовете стенд, имахме проблеми само с един от RAM модулите, достъпът до който беше препречен от топлинните тръби на радиаторния блок.

\"\"


\"\"


\"\"

В същото време, при използването на набора Kingston HyperX Savage HX324C11SRK2/16 в системата, ние успяхме да инсталираме и двата модула, съответно работещи в двуканален режим. Естествено това е частен случай, но ситуацията е достатъчно показателна.

\"\"

В съответствие с JEDEC, в SPD модулите работят на базовата си честота, тайминги и напрежение. За разглеждания комплект, съответно честотата е 1600 MHz, 11-11-11-28 на 1.5V. Освен това, комплектът разполага с два XMP-профила. Първият предполага работа в режим на DDR3-2133 с тайминги 11-13-13-30 и напрежение от 1,6 V. Вторият съответства на DDR3-2400 с конфигурация от тайминг 11-13-14-32 и 1,65 V захранващо напрежение.

\"\"


\"\"


\"\"

XMP-профилите позволяват максимално просто превключване между режимите. Често тази функция е достъпна на стартовата страница на BIOS, тъй като настройката на комплекта е на оптимална производителност – това се прави с един или два клика. Тук не са нужни специални знания, тъй като с настройките ще се справи дори и начинаещ. При нормалните режими, няма проблеми със стабилността на работата, което не е изненадващо. Пропускателната способност варира в зависимост от профила.

\"\"

Kingston HyperX Savage изначално има достатъчно висока и ефективна честота, но ние се опитахме допълнително да разкрием потенциалът на тествания комплект. Стремежът ни за достигане до 2600MHz направо се провали, но след промяната на тайминга на 12-14-14-34, успяхме да получим стабилна работа на 2542 MHz. Тук трябва да споменем, че увеличаване на захранващото напрежение на модулите не е необходимо, като то си остана на 1.65 V. По-нататъшното увеличение на напрежението няма да доведе до повишаване на честотния праг.

\"\"


За да проверим ефективността на охладителната система, използвахме приложението Linx 0.6.5. След един час под натоварване, температурата на паметта в режим на DDR3-2400 не надвиши 42 C на радиатора. След допълнителния клок без увеличаване на захранващото напрежение, топлината от радиаторите почти не се увеличи – 43 C.

Обобщение
Kingston HyperX Savage HX324C11SRK2 / 16 – това е скоростен комплект оперативна памет за изграждането на производителна гейминг компютърна система, собственикът на която практически ще реши въпроса с обема и производителността на оперативната памет. Модулите имат ефектен дизайн, а практичната форма на профила позволява без проблеми да използвате модулите от новата линия дори и в конфигурации с големи процесорни охладители. Цената на комплекта е достатъчно висока, но за тази сума получавате доказана надеждност, подкрепена с доживотна гаранция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини