fbpx
13.9 C
София

Ревю на USB-носителя HyperX Savage HXS3/128GB

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

За представените наскоро USB-устройства в продуктовата линия HyperX Savage, производителя заяви доста впечатляващи технически характеристики: скорост на четене до 350 MB/s, запис – 250 МB/s. Асортимента от наистина производителни флаш памети на нашия пазар е доста скромен, тъй като ние така и не се научихме на практика да оценяваме способността на високопроизводителните памети от този формат.

HyperX Savage USB 3.1 Gen1
Линията HyperX Savage включва три USB памети с обем 64 GB, 128 GB и 256 GB. Скоростните параметри на флашките отчасти зависят от техния капацитет. За моделите със 128 GB и 256 GB се предлага вече посочените 350/250 MB/s, а след това версията със 64 GB има подобна скорост на четене, но за запис параметърът е малко по-скромен – 180 МВ/s.За дисковете е заявена USB 3.1 Gen 1 поддръжка, което повече съответства на USB 3.0. Възможностите на шината в този стандарт са напълно достатъчни, дори и за обявените показатели, защото с пропускателната способност няма никакви проблеми. Конекторът за свързване – класическия USB Type-A. Осигурена е и обратна съвместимост с USB 2.0, но в този случай устройството ще работи с оглед на ограниченията на интерфейса.

Що се отнася до софтуера, то няма да има никакви усложнения при използването на джаджата под операционните системи Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 (SP1), Windows Vista (SP2), Mac OS X v.10.8.x+, Linux v.2.6.x+, Chrome OS. Специален акцент производителя прави върху съвместимостта на устройството с игровите конзоли.Памет-устройството е с размери от 76,3×23,48×12,17 мм, а работния температурен диапазон – от 0 до 60 С. Стикът от серията HyperX Savage е снабден с 5-годишна гаранция и сервизна поддръжка.

В продуктовата гама на производителя и по-рано вече има представени високоскоростни USB-памети. От 2012 г. са налице моделите от линията DataTraveler HyperX 3.0, които също имат обем 64-256 GB, но предлагат по-скромни скоростни показатели: четене 225 MB/s, запис – 135 МB/s. Устройствата от серията HyperX Savage действително са предназначени за замяна на предшествениците, предлагайки още по-голяма производителност и същият висок обем на паметта.

HyperX Savage HXS3/128GB
При нас за тестове пристигна моделът HyperX Savage HXS3/128GB с обем 128 GB.Устройството пристига до крайния потребител в пластмасов прозрачен блистер. Върху картонена обложка е нанесено голямото лого на серията. Описателния слоган „Transfer 4K video in seconds“ се използва като лозунг и не двузначно напомня за позиционирането на устройствата от новата гама.В комплект с памет устройството пристига и малка декоративна връзка за носене.Основата на корпуса е направена от черна пластмаса с леко soft-тъч покритие. Ярко червеният декоративен кръст в централната част на носителя – това е метален елемент, който придава усещането за приятна хладнина на ръката и частица солидност на HyperX Savage. Тази конструкция в истинския смисъл придава допълнителна тежест на стика. Теглото на устройството за съхранение на данните е около 27 грама, тъй като точно това не предизвиква усещането за кухина.


На лицевата страна е посочен капацитетът и индикатора за активността. Синията светлина на последния означава обръщение към паметта, а неактивността му говори за намиране на устройството в режим на покой. На обратната страна няма никакви особени елементи, освен напомнянето за това, към коя точно компания принадлежи подразделението HyperX.Защитната капачка се отстранява със средни усилия. Предвид особеностите на формата, тя минимално увеличава дължината на устройството.


Ако желаете, при отстраняване на интерфейсната защитна капачка, тя може да се постави на обратната страна на устройство. Капачката се фиксира доста здраво, така че може да не се притеснявате, че може да бъде изгубена при пренасяне.

Ако обаче капачката закрие индикатора за активността, то светлината от диода все още остава добре различима.На пръв поглед, дизайнът на HyperX Savage може да изглежда ненужно цветист. Но конструкцията, въпреки декоративните си изкушения, се оказа доста практична. Ъгловатият корпус на устройството позволява лесното му добавяне/извличане от конектора, дори и ако се използва в тесни USB-конектори.Ако устройството се свърже към порт на интерфейсния панел на дънната платка, то към съседния конектор трябва да се постави „стройно“ usb-флаш устройство или интерфейсен кабел.Любопитното в случая е, че на самия USB-конектор е гравирано името на модела, както и страната, в която е изработено флаш-устройството.

Първоначално, дискът е форматиран под FAT32 за по-добра съвместимост с Mac OS, Linux и игровите конзоли. За работа с файлове с обем над 4 GB обаче е по лесно да конвертирате файловата система в по-подходящия за тези цели формат. След преизчисляване на достъпните байтове в обичайните гигабайти, крайният обем на HXS3/128GB е 117 GB.

За паметите HyperX Savage се използва двуканалния контролер Phison PS2251-08. От информацията, изобразена от приложението Flash Drive Information Extractor, заключаваме, че версията на чипа се определя не съвсем правилно. Що се отнася до флаш-паметта, то тук са използвани чиповете Toshiba A19 с MLC клетки. Подобни чипове могат да се срещнат и в някои SSD носители. Хардуерната платформа е достатъчно мощна, но нека видим може ли достойно да се представи в рамките на USB-паметите.

Производителност
Оценката за ефективността на устройството започнахме със синтетика. Програмата Crystal Disk Mark много оптимистично определи 416 MB/s за линейно четене и 324 MB/s за запис.

Показателите за 4К блоковете не са особено изненадващи. Очевидно е, че никой не очаква от USB-устройство показатели присъщи за класическите SSD. Съдейки по предварителните данни, с малки файлове особени рекорди няма да бъдат постигнати.Anvil’s Storage Utilities, както и предишното приложение, в по-голяма степен са подходящи за оценка на потенциала на SSD, но основните показатели могат да се използват и за флашки. Като цяло, резултатите са сходни с тези, получени в Crystal Disk Mark.


Сценарият на линейните трансфери в приложението AIDA64 премина „на бис“ – 391 MB/s за четене и 302 MB/s за запис.

С копирането на един видео файл с обем 8,3 GB (8500 MB), HyperX Savage HXS3/128GB се справи за 33,2 секунди. Това означава, че средната скорост на запис в този случай е от порядъка на 256 MB/s. Това съответства на заявената стойност. Ако мащабираме резултатите, то паметта до 128 GB може изцяло да се запълни само за 8,5 минути.

За копирането на 1000 снимки с общ обем 5,24 GB (5365 MB) ни отне 36,4 секунди. Да, темпът тук е по-нисък, но крайните 147 MB/s също са много убедителен резултат.

Комплект от 10 хиляди файла, разположени в 800 директории с общ обем 54 MB, се копираха на устройството за 2 минути и 43 секунди. Преместването на голям брой малки файлове традиционно е трудна задача за флаш-устройство, свързано чрез USB. В такива сценарии, предимствата на устройствата са изравнени. Всъщност, дисковете от такъв формат по-често се налага да се справят с по-големи файлове. И тук HyperX Savage HXS3/128GB може да прояви най-добрите си качества.

Разбира се, за постигане на максимални резултати, трябва да има подходящ източник/приемник. С такива потоци ще се справи SSD, докато твърдият диск вече ще бъде ограничител за скоростната флашка.

Цена
USB-паметите HyperX Savage вече са на пазара. Точно устройствата от тази линия не принадлежат към категорията бюджетни USB-носители на информация. Цената на 128-гигабайтовия модел е около $100. Версията с 64 GB се предлага за $60, а устройството с вместимост 256 GB струва около $190.

Обобщение
HyperX Savage HXS3/128GB – производителна флаш-памет с високи линейни трансфери и изразителен дизайн. Обявената скоростна формула от 350/250 MB/s за четене/запис се потвърди и на практика.

Като за универсално решение, флашката е скъпа. HyperX Savage е много добър, когато има нужда от максимална скорост при работа с големи файлове. В този случай, флашката може да спести доста време, така че парите похарчени за закупуването й ще бъдат оправдани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини