fbpx
8.6 C
София

Samsung SSD 840 EVO ( 750GB ) – ревю и тестове

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Почти година по-късно, отново сме тук, представяйки поредното страхотно предложение за SSD пазара, от страна на Samsung – Samsung SSD 840 EVO ( 750GB ).

Новата серия 840 EVO има за цел да подобри всеки аспект от предната:

По-висока работна честота на Samsung MEX контролера – 400MHz

По-голям обем на кеш паметта:

120 GB – 256MB LPDDR2-1066
250 GB и 500 GB – 512MB LPDDR2-1066
750 GB и 1 TB – 1GB LPDDR2-1066

По-високи скорости и по-голям обем IOPS:

120 GB
Max Seq. Read: 540MB/s
Max Seq. Write: 410MB/s
250 GB – 1TB:
Max Seq. Read: 540MB/s
Max Seq. Write: 520MB/s

120 GB
4K Random Read QD32: 94K IOPS
4K Random Write QD32: 35K IOPS

250 GB
4K Random Read: 97K IOPS
4K Random Write: 66K IOPS

500 GB, 750 GB и 1 TB
4K Random Read: 98K IOPS
4K Random Write: 90K IOPS

За всички модели:
4K Random Read QD1: 10000 IOPS
4K Random Write QD1: 33000 IOPS

По-добро представяне, благодарение на няколко оптимизации от страна на Samsung:

TurboWrite, RAPID Mode, както и много различни софтуерни и фърмуерни подобрения.

Нещата, които остават същите са:

TLC технологията, използвана от Samsung, която поддържа сравнително ниската цена на устройството, без да жертва много от представянето.
AES-256 енкрипция, която се осъществява без допълнителен софтуер
Samsung Magician инструмента, но в обновена версия (4.2), която предлага подобрен интерфейс и няколко допълнителни функции, едната от които е RAPID (Real-time Accelerated Processing of I/O Data) режима на работа, за който ще поговорим по-късно ( скорости над 3GB/s! ).
Също така и Samsung Data Migration Tool (2.0), който бързо и лесно прехвърля файловата система от стария ви диск, за да може да започнете работа максимално бързо и без нужда от повторна инсталация на софтуер.


Стига толкова приказки за характеристики! Време е да си поговорим за представяне!

Основната причина 840 EVO да се представя феноменално за мястото си в пазара, е TurboWrite. Накратко, това е технология, която отделя малка част от всеки NAND модул като SLC буфер. Заявките за запис на данни се препращат първо към този буфер, и постепенно се разпределят по останалата част от паметта на диска. Размера на този буфер варира със размера на диска от серията.

120 GB и 250GB
Размер на буфера: 3GB

500 GB
Размер на буфера: 6GB

750 GB
Размер на буфера: 9GB

1 TB
Размер на буфера: 12GB

Стига размера на заявките, които се изпращат към диска, да не е по-голям от размера на буфера, представянето на диска е най-доброто в неговата ценова категория.


Ето и резултатите от няколко теста, показващи представянето на диска в нормален режим, със TurboWrite:

При тестовете с CrystalMark, стойностите за IOPS стоят така:

4K Random Read QD32: 69960.1 IOPS
4K Random Write QD32: 62264.1 IOPS

4K Random Read QD1: 11893.3 IOPS
4K Random Write QD1: 26866.4 IOPS

А скоростите – така:

\"\"

Скоростите при запис са почти удвоени, в сравнение със SSD 840 серията, благодарение на TurboWrite технологията.

Резултатите от ATTO Benchmark също са завидни, даже и при най-малките файлове.

\"\"


Даже и с това представяне, SSD 840 EVO едно от най-добрите предложения на пазара в момента, но все още не сме свършили с изненадите от Samsung.

Стига да покривате изискванията, можете да включите RAPID Mode, от Samsung Magician софтуера, което му позволява да отдели малка част от системната памет като специален кеш, който е предвиден за изключително бърза обработка на входно-изходни операции. По-често използвани файлове и заявки за записване се изпращат директо там, което ускорява обработката на данни неимоверно, особено за устройство от този клас. Единствения минус е, че при евентуална загуба на захранване, всичката информация в този кеш е загубена. Този проблем се решава частично със редовно прехвърляне на данните от кеша в/у диска, т.нар. „flush”.

Тук прикачам и снимки от тестовете, със включен RAPID Mode. И преди да се зачудите – да, правилно виждате, четирицифрени номера са. Гигабайти в секунда.

IOPS стойностите за този тест със CrystalMark са следните:


4K Random Read QD32: 69422.1 IOPS (в случая, процесора е недостатъчен, за пълно възползване от RAPID)
4K Random Write QD32: 88097.5 IOPS

4K Random Read QD1: 47430.1 IOPS
4K Random Write QD1: 45489.7 IOPS

И скоростите:
\"\"

От теста със ATTO Benchmark личи, че RAPID приоритизира, за кеширане, по-дребните файлове, щом се отнася за четене, и по-големите файове, щом се отнася за записване.

Скоростите достигат 3.2GB/s, което е близко до лимита на използваната памет.

\"\"

Samsung за пореден път ни показват какво може да се постигне със находчивост и интелигентна употреба на наличните ресурси. TurboWrite превръща евтината TLC технология във предимство. RAPID се възползва от излишната мощност – обем памет и процесор – на днешните компютри, за да предостави най-бързия и най-добре представящия се диск за този сегмент на пазара. Независимо дали сте професионалист, който работи със видео и фото-обработка, дали работите в офис със документи и мейл клиенти, геймър който иска да се наслаждава повече на игрите и по-малко на надписа „Loading…”, или просто обикновен потребител, който иска всичко да става бързо и лесно – дисковете от серия 840 EVO ще Ви помогнат в повишаване на производителността, удоволствието и удобството, както и в понижаването на чакането и ядосването.
 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини