fbpx
5.8 C
София

Ревю на Dell Alienware 13: екстремно малък игрови ноутбук

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Игровият ноутбук – това е голяма, скъпа и мощна вещ за тези, които по някаква причина не искат да играят на десктоп компютъра си. Такива хора са малко, но ги има – за тези потребители марката Alienware на Dell е най-известната на пазара на геймърските ноутбуци. В последно в този сектор активни са Razer и MSI, а цените на продуктите вече са по-ниски на фона и на без това мудното търсене. При тези условия, Dell пуснаха Alienware 13 – компактен модел, който трябва да привлече потребителите с ниската си цена. Но дори и най-ниската цена е стряскаща – това са към 3200 лв за минимална конфигурация. Струва ли си да се похарчи такава сума за тази машина и за кого е създадена тя – ще се опитаме да разберем в днешното ни ревю.

Като цяло смесицата от думите \“игрови\“ и \“мобилни\“ в света на преносимите компютри води до неясни асоциации. В края на краищата за забавлението си трябва мощен хардуер, а това изисква необходимост от използването на висок клас компоненти. Те от своя страна се нуждаят от ефективно охлаждане, но конструкцията трябва да остане умерено компактна за ноутбук, който да не се превърне в един много тежък звяр. Това не е лесна задача, но Razer, MSI и Dell явно са намерили начини тези изисквания да бъдат комбинирани в продуктите им.


\"\"

Дизайн
За игрови ноутбук, моделът изглежда доста неутрален. Няма ярки елементи, привличащи погледа цветове и някакви сензационни допълнения, но е възможно феновете на стила в този случай да бъдат разочаровани. Това тук е мярка за спокоен и сдържан външен вид, но до колко това е възможно за игрови модел с футуристичен уклон? В същото време, материалите могат да бъдат по-добри: всичко е направено от проста матирана пластмаса. Като цяло, претенции към монтажа нямаме, всичко е направено както трябва, но без софттъч или алуминий, което е съвсем скъпо за такъв модел.


\"\"\"\"\"\"

Въпреки, че подсветката все още не е напълно премахната, в ноутбука има 8 зони, светлината на които може да се регулира индивидуално. Така, че ако искате можете да си поиграете с тази функция няколко часа след покупката, а след това да забравите за нея. Разпознаването на производителя на лаптопа няма да е трудна задача. Необходимо е само да погледнете главата на извънземното в горната част и веднага става ясно кой стои зад производството на устройството. Също така, характерна черта за моделите на производителя са и двата прореза на капака под емблемата. Тяхната подсветка се променя, а в тъмното заедно с тях свети главата и очите на пришалеца.


\"\"\"\"\"\"\"\"

По стандартите на 13-инчовите преносими компютри, новият Alienware просто е убийствено тежък – повече от 2 кг. Но ако си спомним, че това е игрови модел, всичко си идва на мястото и на подобна вещ не се обръща много внимание на този показател. Захранващият блок тук е от категорията \“тухла\“, така, че желаещите да пътуват с лаптопа в раница ще бъдат принудени да носят и допълнителен товар.


\"\"\"\"\"\"\"\"

Разположението на конекторите е както следва: отляво USB-порт, отделни портове за микрофон и слушалки, което е рядкост в днешно време и порт Kensington и такъв за зареждане. Отдясно виждаме RJ-45 порт и чифт USB. Липсата на DVD-дисково устройство за лаптоп с такъв размер е логично явление. В задния край е изнесен MiniDisplay Port, HDMI и слот за свързването на фирмена докинг-станция с мощна графика.


\"\"\"\"\"\"

Вентилационните отвори са изнесени отдолу, като тук има и малки прорези от двете страни на корпуса. При желание, можете да отвъртите винтовете и да премахнете панела, което ще ви даде достъп до хардуерните компоненти на системата: оперативната памет и диска, които могат да бъдат заменяни с други компоненти.


\"\"

Екран
В ноутбука има 13-инчов дисплей с резолюция от 1920×1080 пиксела. За щастие обаче тук не се гони гъстота на пикселите, затова е предложен най-гъвкавият и практичен вариант. Екрана е с матова повърхност, така че няма отблясъци.


\"\"

Екранът на ноутбука Dell Alienware е базиран на IPS-матрица с диагонал от 13 инча. Резолюцията е стандартната Full HD (1920×1080), което позволява да се поддържа оптимален баланс между яснотата и производителността в игрите и не изисква прекалено много мащабиране на интерфейса в Windows 8.1.

Максималната яркостта е 333 кд/м2. По принцип запасът може да бъде и по-висок, но това е достатъчно за стайни условия, а и едва ли един лаптоп за игри ще бъде използван на друго място. Коефициентът на контрастност е около 1000:1, което е съвсем нормален показател за IPS. Матрицата на ноутбука има добро матово покритие, така че за анти-отразяващите свойства на екрана не бива да се притеснявате: те са много по-добри от лъскавите екрани със тъч-сензор. Ъглите на видимост са типичните широки за IPS, като само черният цвят става забележимо виолетов при поглед от ъгъл.


\"\"

Средната гама – 2.37. Светлите тонове са леко приглушени при известна степен на осветеност, но това може да бъде забелязано не във всички случаи.


\"\"

Средната цветова температура е около 7300K.


\"\"

Цветовият баланс е достатъчно равномерен, но червеният компонент чувствително намалява на общия фон. Средната Delta E грешка на сивата скала е 3.93, така че със синкавия отенък няма да имате притеснения.


\"\"

Цветовият обхват е близък до sRGB стандарта, ако говорим за основните цветове. Синкавия примес малко нарушава цветопредаването, но в случая при игрови лаптоп, това не е толкова важно.


\"\"

Общата оценка на цветопредаването от 24-те шаблона на ColorChecker дава средна Delta E грешка с величина от 4.99. Цветопредаването не е идеално, но в същото време, грешките не излизат от разумните граници.

Както показаха нашите тестове, екрана на Dell Alienware 13 успешно се справя не само с игрите, но е идеален и за преглеждане на снимки и видео. IPS-матрицата има оптимална Full HD разделителна способност, даваща отличен баланс между яснотата и производителността. И накрая, матовото покритие на екрана е много приятно и не допуска разсейващи отражения. Обикновено в игровите ноутбуци се правят компромиси от към качеството на картината, но тук имаме доста универсален вариант, който не би трябвало да разочарова потребителите.

Производителност
Ноутбукът е получил картата NVIDIA GeForce GTX 860, която принадлежи към последното семейство Maxwell, но тя не може да се конкурира с най-високия клас карти от рода на GTX970M и 980M. При мултимедиен лаптоп няма проблеми с производителността, но при игровите ноутбуци, където графичните настройки трябва да са на максимално ниво, изискванията са вече по-високи. За това, ноутбука се затормозява при Call of Duty: Advanced Warfare, Shadow of Mordor и FarCry 4 при максимални настройки. От друга страна какво можем да изискаме от карта, принадлежаща към средния клас? Има вероятност обаче, след година да осъзнаем, че графичната мощ не е достатъчна и че ще трябва да ходим до магазина за нов геймърски лаптоп, което очевидно на никой не му се иска.

Странното е, че в ролята на процесор стои нисковолтовия чип Intel Core i5-4210U. Да, той до известна степен помага за увеличаване на времето за работа, но за значително увеличаване на автономията все още не може да се говори, а от това страда и мощността. Защо например тук не е използван всеки по-продуктивен Core i7 процесор, забравяйки за икономията на електроенергия, не е ясно. Оперативната памет в нашата версия е 8 GB, а при желание обемът може да бъде увеличен до 2 пъти.

В ноутбука има само един диск, като той може да бъде или SSD или твърд диск. За съжаление обаче, комбинацията от два диска не е достъпна, поради недостатъчното пространство. Ние разполагахме с версията с твърд диск 1 TB, с честота на въртене от 5400 об/мин. Все пак SSD носителите работят много по-бързо, дори и за него да трябва да се плати повече. Но на графиката ясно се вижда колко осезаем е прогреса. В топ-версията на Alienware 13 може да бъде използван SSD 512 GB.


\"\"

Основният проблем на тънките лаптопи с мощен хардуер – това е необходимостта от много ефективна охладителна система. Dell Alienware 13 не е сред най-компактните решения, така че място за вентилатори тук има. По време на стрес-тестовете, охладителите започват да работят много силно, а системата става шумна, така че играта без слушалки ще бъде неприятна.

В игрите, моделът не живее много дълго и можете да получите около два часа работа. Това е типичен резултат за такъв режим. При възпроизвеждане на видео, моделът издържа около четири часа, което е също обичайна цифра. Както може да се види, \“ултрабуковия\“ процесор тук не играе особено важна роля, а показателите на времето за работа са много по-скромни от тези при тънките преносими компютри, в които обикновено стоят подобни чипсети. Като източник на захранване се използва четириклетъчна 52 Wh батерия, в комплект със 130 вата захранващ блок.

Клавиатура
Бутонният блок изглежда като нещо старомодно, а отделно стоящите бутони изглеждат добре. Но това е въпрос на вкус. Сама по себе си, клавиатурата е удобна, бутоните се натискат отчетливо и без грешки.


\"\"\"\"

Клавиатурата е с подсветка, цветът на която се настройва по избор, а всички символи се виждат съвсем ясно. Тъчпадът е с добра чувствителност, въпреки че за игрите трябва да се свърже мишка за по-точно и бързо управление.


\"\"\"\"\"\"

В настройките на клавиатурата можете да избирате между много опции за осветление, променяйки еднотонния стил към нещо по-ярко и вълнуващо.


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

Сравнение с конкурентите
13-инчовият формат е по-обичаен за ултрабуците, отколкото за игровите решения. Затова избрахме преките аналози на героят ни. Нека да разгледаме тези устройства, които са близки по размери и сходни по мощност. HP има 15-инчовия OMEN. Той не тежи много повече от 13-инчовия Alienware, но по производителност е съвсем сравним с него.


\"\"

Сходен по характеристики е и Acer V15 Nitro, където стои същата видео-система. Разликата от 200 грама обаче е малко вероятно да се окаже от значение, но разликата в размера на екрана ще изиграе роля.


\"\"

Не бива да изключваме от списъка и Razer Blade 2014. На външен вид той е много подобен на MacBook Pro, но по характеристики той е по-интересен на първо място по по-добрата си графика.


\"\"

Обобщение
Лично аз, като потребител не разбирам целевата аудитория на тези машини. 15 инча – популярен форм-фактор, който е предпочитан от много хора, използващи тези устройства не само за забавление, но и за работа. 14-инчовият в лицето на компактния Razer Blade – това е доста компромисен игрови вариант. Но 13-инчовият геймърски ноутбук Alienware – това е своеобразен вид. Той не е особено производителен по стандартите на класа си, а теглото над 2 кг и цената от около 3200 лв прави покупката му не по-малко странна от 12-инчовата печатна машина без конектори Apple MacBook (за същите 3200 лв).

Така, че ако избирате лаптоп за игри, който е сравнително компактен, по-добре е да погледнете към металния HP OMEN, тънкия Razer Blade или най-достъпния Acer Aspire V Nitro.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини