fbpx
8.6 C
София

Ревю на Brother – MFC-J4420DW. Верен помощник във всеки офис

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Малко преди Коледа, в нашата редакция за тест попадна едно от последните мултифункционални устройства на компанията Brother – MFC-J4420DW. От доста време следим работата на компанията и моделите, които периодично представя тя на пазара. Любопитната тенденция за налагане на A3 печатането можем да видим и тук – устройството има възможност да разпечатва, както в стандартния А4, така и в два пъти по-големия  формат. И въпреки че в началото имахме леки съмнения до колко това ще е полезно за работата ни, както можете да видите и в следващите редове – почти напълно променихме мнението си.

Устройството комбинира на едно място принтер, копирна машина, скенер и факс. На практика то лесно може да се превърне в сърцето на всеки офис, а за работата с него много помага и цветният сензорен екран, който е достатъчно ярък и с размер от 6,8 см по диагонал. Паметта на мастиленоструйния принтер е 128 MВ и той работи бързо, дори с по-големи файлове, пуснати от няколко места едновременно. А това всъщност се случва много лесно, защото моделът разполага с опция за безжично свързване.

И въпреки, че USB 2.0 стандарта, при това в модификацията му Hi Speed е наличен, в комплекта традиционно не се открива подобен кабел. Но може би няма и смисъл, тъй като свързването и ползването на устройството в безжичната мрежа е улеснено максимално.

Интересна подробност тук е, че принтерът има софтуер, който лесно се свързва с различни облачни услуги и ползва не малко стандарти като AirPrint, Google Cloud Print, iPrint & Scan, Wi-Fi Direct. А това, заедно с традиционният достъп до редица безплатни приложения на компанията като Cerative Center, дава на модела не малкодобавена стойност. Но да продължим с характеристиките: При копирането моделът се справя с резолюция до 1200 x 2400dpi, при това със скорост до 12ipm (моно) и 9ipm (цветно)

Външен вид на устройството

Мултифункционалният модел на Brother не може да се похвали с компактност, но в интерес на истината за такъв клас устройство с толкова много функции – това е напълно нормално. Размерите на тялото са 480 (ширина) x 290 (дълбочина) x 188 (височина) мм, а теглото му е 9,5 кг. Моделът лесно се разполага, както на малки масички, така и директно на бюрото на което работите. Хубаво е до него да има достъп от всички страни, за да се обслужва по-лесно, но е напълно удобно и разполагането му до стена.

Най-красивото във външния вид, освен разбира се изчистеният дизайн, е липсата на каквито и да било кабели. Благодарение на безжичната му свързаност, единственото което трябва да свърже принтера е кабелът за електрическото захранване. Това в интерес на истината го прави и доста лесно преносим от стая в стая или от офиса у дома ви, ако имате нужда да принтирате нещо през уикенда. Липсата на кабели разбира се споменаваме единствено с условието, че няма да свързвате модела с телефонна линия или с LANмрежата си. Дори и когато има кабели обаче, те доста стилно се прикрепят към устройството. Свързването става, след като се отвори цялото устройство и всъщност кабелите вървят в  неговата вътрешност, излизайки по специално създадените за това каналчета и се появяват с дължината, която ви е необходима – доста хитро измислено.

Управление

Едно от най-приятните впечатления, които ще остави Brother – MFC-J4420DW лично у мен е лекотата на управление. Благодарение на интелигентно разположените места за хартия, смяна на мастилниците, скенер, кабелите и всичко останало – от момента на разопаковане на модела до първия принтиран или сканиран лист могат да минат едва няколко минути.

Сензорният екран работи отлично, а менюто е разбираемо и интуитивно. Дори да не знаете добре чужд език много лесно можете да видите какво правите, благодарение на иконките на екрана. Имате възможност за проследяване на състоянието на мастилниците, както и достъп до различни снимки, свързани с модела посредством USBносител, приложения и дори опция за принтиране от интернет и облачни услуги. Самият екран е разположен на панел, който лесно се завърта по посока на погледа на изправен човек, за да може с устройството да се работи по-лесно. Това също е доста удобно.

Приложения

Благодарение на своята свързаност и лесно управление, с MFC-J4420DW може да се принтира директно от вашия Facebookакаунт, или файл, който се намира в Dropbox, Google Drive или друга облачна услуга, като можете също така да използвате и много от приложенията на компанията.

Принтиране

Няма съмнение, че една от основните задачи на MFC-J4420DW е да принтира. То прави това успешно в A3, A4, A5, A6, LTR, EXE, LGR, LGL, Photo, Indexcard, Photo-L, Photo-2L, Com-10, DL Envelope и MonarchC5, като една тава стига за 150 предварително поставени листа, или 20 листа при използването на автоматично подаващото устройство (ADF). Малко неудобно е, но явно заради размера при принтиране на А3 формат листовете трябва да бъдат подавани един по един.

Резолюцията, в която може да печата устройството е 6,000 x 1,200 пиксела, като скоростта достига до 35 страници  при черно-бял печат и до 27 страници в минута при цветно принтиране. Важно тук обаче е, че MFC-J4420DW има възможност и за двустранен печат, който както са се постарали да покажат Brother в много от рекламите си – пести много хартия.

Важни и много удобни за отбелязване тук са и възможностите за директен печат, които са наистина много. Бихте могли да принтиране не само през PictBridge, но и директно през USBпамет, както и през множеството карти с памет: Memory Stick Duo/Pro Duo/Micro, Secure Digital (SD), Secure Digital, High Capacity (SDHC), Secure Digital Extended Capacity (SDXC), Multimedia Card, Multimedia Card Plus, Multimedia Card Mobile

Принтиране в A3

Една от тенденциите, която се налага от компанията Brother,е все по-масовото използване на по-големия формат хартия за печатане. Съвсем скоро публикувахме цял материал, разработен от тях, в който се изброяват доста случаи, в които е по-добре да ползваме A3.

Въпреки че сме сигурни, че и сами можете да се сетите за плюсовете, ето някои от тях:

Всички изследвания по темата за размера сочат, че по-големият отпечатък значително увеличава лекотата на възприемане на съдържанието, както и вероятността то да бъде прието по-скоро позитивно, особено ако е цветно. Печатането с по-голям размер може да помогне и на редица професионалисти като проектанти, инженери и архитекти да отпечатват по-лесно чертежите си.

А3 принтерите като този са истински рай за фотографите. Лесно можете да изкарате уникални снимки, чиито размер ще стои перфектно закачен на всяка стена. Определено не е същото като с А4.

Сканиране

Що се отнася до сканирането – там резолюцията е 2,400 x 2,400dpi,  от ADF 2,400 x 1,200dpi и интерполирана до 19,200 x 19,200dpi, като скоростта може да стигне до 3,37 секунди при монохромно сканиране.

Факс

MFC-J4420DW разполага с вграден факс-модем, работещ на 14.4 kbps. Можете лесно да свържете модела към своята телефона линия, или пък да използвате възможността за интернет факс, след като изтеглите необходимия софтуер от http://support.brother.com

Разходи

Както всеки подобен принтер, купуван най-вече за да се спестят средства от многото хардуер или заради покупка на устройство от много висок клас за офиса, разходите са едно от най-важните неща. В официалната си страница Brother са упоменали параметрите, що се отнася до енергопотреблението. При печат моделът консумира 23W, а когато е в режим на готовност – 5.5W. Интересна подробност е, че е наличен и енергоспестяващ режим, при което тези параметри са 1.7W, : 0.04W.

Колкото до мастилото, то приятно бяхме изненадани, че дори стандартните мастилници бяха предостатъчни за напечатването на около 30 пълноцветни изображения във формат А3 и близо 250 страници текст А4. За Brother MFC-J4420DW се предлагат и консумативи с голям капацитет: Черно: LC227XLBK – до 1,200 A4 страници. Синьо / Червено / Жълто: LC225XL C/M/Y – до 1,200 A4 страници. В съответствие с ISO/IEC 24711.  Доста добри показатели, особено имайки се предвид, че принтерът се продава в комплект с мастилниците за 309 лв с ДДС, като освен това моделът се предлага и с три годишна гаранция.

В кашона

В комплекта към устройството, което се продава на пазара можете да намерите следното: Телефонен кабел, Захранващ кабел, Ръководство за безопасност, Диск със софтуер, Консумативи, Ръководство на потребителя, Гаранционна карта, Ръководство за бързо инсталиране

В крайна сметка

Brother MFC-J4420DW определено е модел, който ни хареса много. С неговата помощ човек може да свърши не малко работа, но и да допринесе за забавлението си, принтирайки различни красиви снимки в голям формат. Важна подробност е, че Brother предлага МФУ, което е компактно колкото А4 принтер, но има възможност за печат и в големия формат, така че това също е нещо, което не бива да ви ограничава. Качеството на изработката и най-вече лекотата при свързване и работа, правят MFC-J4420DWпродукт, който определено бихме препоръчали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини