В преследване на любовта и отдадеността на феновете, производителите на лаптопи се опитват да поддържат интереса към своя бранд, периодично пускайки нови игрови решения. Всеки нов модел геймърски ноутбук предлага повишена мощност на компонентите, разширени възможности и в същото време по-тънък и лек корпус, в сравнение с предшествениците. Така наречената „надпревара във въоръжаването“ сред производителите на преносими компютри, позволи да се появят на бял свят многото интересни ноутбуци, сред които е и Asus ROG Strix GL502V. Именно с него ще се запознаем днес. Поглеждайки малко по-напред ще кажем, че Asus ROG Strix GL502V по много критерии излиза от тази надпревара на победителите.

Asus ROG Strix GL502V – това е универсално и балансирано решение. С дебелина само 2,43 см, този модел е оборудван с графичната карта NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GВ. Друга особеност на ноутбука – това е дисплеят му. В него се използва игрова IPS-матрица, позволяваща да се осигури широчина на зрителните ъгли и пълнота на предаваните цветове.

Технически характеристики на Asus ROG Strix GL502V

 • OS: Windows OS 10 Home, Windows Pro 10;
 • Процесор: Intel Core i7-6700HQ, Intel Core i5-6300HQ, Intel Core i7-7700HQ;
 • Дисплей: 15″ 16:9 Full HD (1920×1080), антигланцово покритие;
 • Графика: NVIDIA GeForce GTX 1070;
 • Оперативна памет: DDR4 2400 SDRAM, 16 GВ;
 • Съхранение на данни: M. 2 SSD, 128 GВ + 1 TВ HDD;
 • Няма оптично устройство;
 • WLAN: 802.11 ac;
 • Уеб камера: HD уеб-камера;
 • Батерия: 4-клетъчна, 4240 мА/ч;
 • Звук: ASUS Sonic Master Premium;
 • Размери: 390 x 266 x 23.5 мм (Д x Ш x В);
 • Тегло: 2,2 кг.

Комплект

Ноутбукът пристига в красива черна картонена кутия с цветни надписи и акценти, чиято големина е точно предвидена, като за 15-инчов преносим компютър. Лаптопът грижливо е опакован в бяла кърпа за допълнителна защита от надрасквания и фина повреда на така красивото покритие. Освен самия ноутбук, в кутията ще откриете инструкции, захранващия адаптер и кабелни връзки.

Дизайн

Външният вид е изключително геймърски. В модела няма намеци за изглед на сериозен работен инструмент или изискан ултрабук за ежедневна употреба. Всичко е брутално и малко претенциозно – доста червено-оранжеви елементи (включително и емблемата на ROG върху капака).

Основният цвят на ноутбука е черният и на този контраст всички ярки елементи се набиват на очи. Първоначално дори изглежда, че подсветката не е изключена, но това е само илюзия от яркия цвят. Като цяло, външният вид ще се хареса на всички геймъри, които притежават слушалки от Razer и мишка Mad Catz. Безвкусия няма – въпреки, че всичко и неоново, то е „по темата“.

Капакът на лаптопа е изработен от метал, от ляво и дясно на оранжевото лого ASUS ROG са разположени две еднакви ленти, а в долната част е изписано и пълното име на марката ROG.

Също така от метал е направена и работната област на ноутбука. Тя е просторна, въпреки че диагонала на лаптопа е доста стандартен. Както обикновено за ASUS ROG STRIX, отляво и отдясно на работната област са позиционирани говорителите, а до десния високоговорител още се намира и логото на ASUS ROG.

Инженерите на ASUS са успели да впишат в корпуса на 15-инчовия ноутбук и пълноценна клавиатура с цифров блок. При това не са „отрязани“ нито бутоните със стрелките, нито [enter]. Клавиатурата е получила приятна подсветка и всички символи на нея са оранжеви, а бутоните WASD са отделени отделно.

Сега да разгледаме страничните панели на ROG STRIX GL502V. От ляво се намират конекторите USB 3.0, HDMI, MiniDisplayPort. а също за свързването на най-съвременната периферия тук е достъпен и USB Type 3.1 C порта. За връзка към локалната мрежа е предвиден специалният Ethernet порт, а вдясно виждаме два USB 3.0, слотът на карт-рийдъра и жака за свързване на слушалките.

Обратната страна на ASUS ROG STRIX GL502V е направена от пластмаса. В горната част е сервизния панел, зад който се крият два слота за оперативна памет, твърдия диск и SSD в M. 2 формат.

Между другото, крачетата на лаптопа също са изработени от ярко оранжевата пластмаса. А до едно от тях е разположено логото на Republic Of Gamers.

За захранването на ASUS ROG STRIX GL502V се използва PSU с мощност 230 W (19,5 V, 11,8 А).

Ергономичност

С такъв хардуер, ноутбукът може да се похвали с не малки показатели на теглото, което е 2.2 кг и с дебелина – 23,5 мм, Но все пак е удобен за употреба в неподвижно положение. За работа на открито, това не е най-оптималното решение. С пренасянето му не изпитахме проблеми, защото ASUS GL502V без особени проблеми се побира в обикновена раница.

Клавиатура и тъчпад

Бутоните са от островен тип и максимално удобни, като за лаптоп. Липсват каквито и да било свръх технологии за бърза реакция или механични превключватели. Въпреки това, с клавиатурата е безумно удоволствие да се работи. Тя има среден ход на клавишите с приятно софт-тъч покритие, радващо осветление и възможност за неговата корекция.

Тъчпадът е с достатъчна за удобната работа сензорна площ също с яркия оранжево-червен кант, който всъщност очертава границите му – това е стандартното решение с големи чувствителни на допир бутони и не винаги с висока точност на сработване.

Дисплей

В ноутбука е използвана матрица с диагонал 15 инча и резолюция 1920×1080 точки с матово покритие, което се използва и в моделите с 4K-дисплеи. За описание на качеството на изображението може да се направи ясна аналогия със смартфоните на Samsung. И в двата случая, екраните имат нереалистична пищна картина, която дори понякога “изяжда” очите. Има както привърженици на такива дисплеи, така и обратното – тези, които не харесват нереалността в цветовете.

Беше ни трудно да работим с Фотошоп и с видео, тъй като не е ясно какви са цветовете в действителност. Когато играете обаче в такъв хипертрофно-разноцветен свят не прави такова огромно впечатление. Fallout 4 например изглежда страхотно. Ъглите на видимост са увеличени и не предизвикват оплаквания.

Звук

Високоговорителите са наполовина скрити под корпуса, като отвън те изглеждат повече като елемент от дизайна, отколкото като аудио-система. Качеството на възпроизвеждането е напълно достатъчно за повечето потребители, но с акцент върху слушалките, тъй като голямата част от геймърите играят със слушалки.

В тях музиката е с доста добра детайлност и динамика, но мощността на вградения усилвател не е достатъчна за всички модели. Камерата е със средно качество и с добър ъгъл на видимост.

Хардуер и функционалност

ASUS STRIX GL502V пристига с един от трите процесори: Intel Core i7 6700HQ, i7 6300HQ или Intel Core i7-7700HQ. При нас пристигна модела с последния чип, който е от новото семейство Kaby Lake и работи на тактовата честота от 2.8 Ghz, но благодарение на Turbo Boost технологията, тя може да се увеличи и до 3,8 Ghz. Обемът на кеш-паметта е 6 МВ, а TDP показателя на процесора – 45 W, с възможност за намаляване до 35 Вата.

С графичната карта на ноутбука имаме късмет. В нашата модификация на ASUS ROG STRIX GL502V е използвана игровата видео-карта NVIDIA GeForce GTX 1070 с 8 GВ видео-памет. Имайки в предвид мощния процесор в ноутбука и приблизителната му дебелина от 30 мм, получаваме много компактна и производителна игрова машина.

Благодарение на мощната си хардуерна конфигурация, този ноутбук може да се справи не само със съвременните игри, но и със системите за виртуална реалност. Затова ASUS ROG STRIX GL502V е получил сертификата VR Ready – проблеми с VR-оборудването при този лаптоп няма да срещнете.

Тестове

Ще започнем тестването по традиционния начин с посочване на бенчмарковете, а след това ще продължим и с игровите тестове. След това можем да оценим и качеството на работата на охладителната система и вграденото аудио.

Традиционно за първата партида от тестовете, в нея няма нищо ново. Процесорите на Intel постоянно показват високи резултати, а освен това пред нас стои геймърски ноутбук, а в тези модели не се използват бавни процесори.

Резултатите от игровите тестове се оказаха отлични за толкова тънък гейм-ноутбук. В World Of Tanks, GTA V и новия DOOM, лаптопа успя да покаже повече от 60 кадъра в секунда.

БенчмаркРезултати
CloudGate25 423
SkyDiver27 774
Firestrike12 965
Firestrike Extreme7 261
Time Spy5 161
Firestrike Ultra3 956

 

Сега да видим как работи охладителната система. Спомнете си, че пред нас стои ноутбук с дебелина приблизително 30 мм с почти топ-хардуер под капака. В теста FurMark, видеокартата на ноутбука се нагря само до 76 градуса за 6 минути работа в теста. Това са отлични резултати за такъв мощен компютър.

В стендбай режим, лаптопа почти е безшумен. Но при появата на натоварване, т.е. по време на игрите, ASUS ROG STRIX GL502V ще стане малко „по-шумен“. Именно така може да бъде описан този тих звук, който издава неговата охладителна система.

Автономност

При такава мощност е неразумно да разчитаме на един ден работа с едно презареждане на батерията. Накратко показателите са предсказуеми: компютъра издържа около час при максимално натоварване и с максимална яркост на екрана и около четири часа в режим на четене с по-ниска яркост.

Обобщение

Поредният добър геймърски ноутбук от ASUS, само че сега малко по-лек и малко по-тънък от миналите модели ROG. ASUS STRIX GL502V показва добри резултати в съвременните игри, изглежда спортно, притежава ярък дисплей и голям брой портове за свързване на външни устройства. Цената и автономията са предвидими за този лаптоп.

Плюсове:

 • производителност;
 • игрови външен вид;
 • удобна клавиатура с подсветка;
 • ярък дисплей (но не на всички ще е по вкуса);
 • минимална дебелина и тегло, като за игрова машина;
 • голям брой портове.

Минуси:

 • стандартно висока цена за тези устройства;
 • автономност.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Rado
Rado

Аз съм в шок! Последно какво е видеото?!?!
„NVIDIA GeForce GTX 970 6 GВ, която сме свикнали да виждаме в настолните компютри.“ – до тук добре, но на тази видеокарта модел с 6 гб памет незнам да има??
После става по-интересно:
„Графика: NVIDIA GeForce GTX 970M 6 Gb GDDR5 VRAM;“ – нали беше десктоп, какво е това М ???

И накрая е най-интересно:
„В нашата модификация на ASUS ROG STRIX GL502V е използвана игровата видео-карта NVIDIA GeForce GTX 1070 с 8 GВ видео-памет.“ !!!

Тези карти за нищо ги нямате, как така се сменят толкова рязко паметите и моделите?!?

Илиян
Илиян

Геймърските лаптопи са много голям боклук!

Rado
Rado

Процесор: Intel Core i7-6700HQ, Intel Core i5-6300HQ, Intel Core i7-7700HQ;

ASUS STRIX GL502V пристига с един от трите процесори: Intel Core i7 6700HQ, i7 6300HQ или Intel Core i7-7700HQ.

Ами сега? 🙂

Илиян ти какъв лаптоп ползваш, който да не е боклук?

Rado
Rado

Ако ми давате и хонорар, мога да разгледам и други статии и да ви откривам/оправям грешките. Като гледам бая ще се охарчите 😀

Илиян
Илиян

С 15 инча не е геймърски

Rado
Rado

Кажи нещо смислено поне, и в двете ти изречения нищо такова няма! А и ти зададох въпрос и не си отговорил.