През 2018 г. много ноутбуци значително увеличиха скоростта си и вече се появиха няколко ревюта на мобилни компютри, снабдени с процесорите Kaby Lake Refresh — сега дори и в супер-тънките и ултрабуците се използват единствено 4-ядрени и 8-поточни чипове. Очевидно е, че на фона на тоталния ъпгрейд на нисковолтовите чипове, съвсем скоро трябва да се променят и игровите преносими системи. Един такъв пример е 17-инчовия ноутбук MSI GE73 Raider RGB 8RF.

Технически характеристики, комплект и софтуер

Така стана, че първият игрови ноутбук с Coffee Lake процесор при нас за тест се появи модела MSI GE73 Raider RGB 8RF. В продажба ще намерите различни конфигурации на този компютър. Например, при нас е версията с Full HD-екран, но в продажба е и модификация с 4K-дисплей. Въпреки това, във всички MSI GE73 Raider RGB 8RF са използвани Core i7-8750H и GeForce GTX 1070. Подробни технически характеристики на ноутбука виждате по-долу.

 • Дисплей: 17.3″, 1920 × 1080, TN (120 Hz);
  • 17,3″, 3840 × 2160, IPS;
 • Централен процесор : Intel Core i7-87500H, 6/12 ядра/потока, 2,2 (4,1) Ghz, 45 W;
 • Графична карта: NVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GВ GDDR5;
 • Оперативна памет: 16/32 GВ, DDR4-2400/DDR4-2666, 2 канала;
 • Инсталирани устройства:
  • 1 × M. 2 в режим PCI Express x4 3.0;
  • 1 × M. 2 в режим PCI Express x4 3.0 и SATA 6 Gbit/s;
  • 1 х SATA 6 Gbit/s.
 • Оптично устройство: Няма;
 • Интерфейси:
  • 3 × USB 3.0 Type-A;
  • 1 × USB 3.1 Type-C;
  • 2 x 3,5 мм мини-жак;
  • 1 × HDMI;
  • 1 × mini-DisplayPort;
  • 1 × RJ-45;
  • 1 × Сardreader SD/SDHC/SDXC.
 • Вградена батерия: 51 W⋅ч;
 • Външно захранване: 230 W;
 • Размери: 419 × 287 × 30 mm;
 • Тегло на ноутбука: 2,9 кг;
 • Операционна система: Windows 10 x64.

Тестовият модел при нас е получил цели 32 GВ оперативна памет. Моля, обърнете внимание, че използваната RAM е от стандарта DDR4-2400, макар и контролера на паметта на процесора Coffee Lake да позволява работа и с модулите DDR4-2666. За кабелната мрежа в ноутбука отговаря Gigabit Еthernet контролера Killer E2500, а за безжичната връзка — Intel Wireless-AC 9650.

Новия Wi-Fi модул поддържа стандартите IEEE 802.11 b/g/n/ac с честота 2,4 и 5 Ghz, а максималната пропускателна способност е 1.73 Gbps. Тук присъства и безжичния модул Bluetooth 5.0. За първи път, този контролер е представен в края на миналата година. Моделът MSI GE63VR 7RF Raider 4K, например използва по-производителния чип Killer Wireless-AC 1435.

В комплект с ноутбука пристига външен захранващ блок с мощност 230 W и тегло от порядъка на 750 гр.

На MSI GE73 Raider RGB 8RF е инсталирана Home версията на Windows 10 и цял набор от фирмени инструменти.

Дизайн

Моделът MSI GE73 Raider RGB 8RF на външен вид почти не се различава от MSI GE73VR Raider RGB 7RF и MSI GE63VR 7RF Raider 4K. Капакът на ноутбука и областта около клавиатурата са изработени от алуминий, а останалата част на корпуса е направена от качествена матирана пластмаса. За ноутбука обаче трябва непрекъснато да се грижим, защото върху металните му повърхности много добре се вижда прахта и пръстовите отпечатъци, които би било хубаво да се отстраняват.

Върху капака На „Райдър“ са разположени логото на геймърската серия на MSI и две Г-образни ленти, както и клавиатура, оборудва с RGB подсветка. Самия капак може да се отваря до около 130 градуса. В конструкцията се използват доста здрави панти — отварянето на ноутбука с една ръка е доста трудно, но екрана се позиционира много ясно и не се размества по време на игри или когато пишете текст.

Шасито на лаптопа е оборудвано с шест решетки, през които въздухът постъпва към вентилаторите на охладителната система. Потоците от вече топъл въздух напускат границите на корпуса чрез вентилационни отвори, разположени отзад и отстрани.

На плота, MSI GE73 Raider RGB 8RF стои здраво поради наличните в него четири гумени крачета.

Отзад на тестовия ни модел няма никакви елементи и такива не са предвидени. LED-индикаторите за състоянието на ноутбука (нивото на заряда на батерията и активността на работата на дисковете и модул за безжична връзка) са изведени на предния панел на корпуса. До бутона за включване има още един индикатор. При работа на GeForce GTX 1070, той свети в бял цвят, а при работа на вградения в процесора GPU — в червено.

Всички интерфейси на „Райдър“ са разположени от двете му страни. От ляво се намират Ethernet, HDMI, mini-DisplayPort, USB 3.0 A-тип, USB 3.1 C-тип и два 3,5-мм мини-жака. Тук се намира и Kensington заключването. Вдясно на ноутбука са налице конектора за свързване на външно захранване, чифт USB 3.0 A-тип и четец за карти. Всички USB конектори A-тип са осветени в червено — така използването на ноутбука в тъмното става по-лесно и удобно.

Клавиатурата на този модел не се нуждае от представяне, както и компанията Steelseries, с помощта на които тя е създадена. По отношение на ергономичността, клавиатурата на MSI GE73 Raider RGB 8RF не се е променила в сравнение с ноутбуците от миналото поколение. Играенето и набирането на съобщения на лаптопа е много удобно.

Използван е механизъм от мембранен тип, основните бутони са големи (15 × 15 мм), а разстоянието между тях е 3.5 мм, което е достатъчно, за да не натискате по погрешка съседен бутон в бързината. Клавиатурата на MSI GE73 Raider RGB 8RF има независима тристепенна RGB подсветка — всеки бутон може да свети със свой цвят — независимо от това, в какъв цвят светят съседните.

Тъчпадът също е удобен за работа. Размерът на сензорната област е достатъчно голяма — 110 × 62 mm и има поддръжка на множество едновременни докосвания и жестове.

Жалко е само, че в MSI GE73 Raider RGB 8RF се използва проста уеб-камера с максимална резолюция 720p. Тя внася доста шумове в снимката почти винаги — за стрим и запис, камерата е почти неизползваема.

Дисплей и звук

В модела с Full HD-екран се използва TN-матрицата Chi Mei CMN1747 с антиотражателно покритие. При това, този дисплей има отлично качество на картината, което дори леко ни изненада. Обикновено, TN-панелите за ноутбуци нямат нито добър контраст, нито високо ниво на яркостта, нито пък качествена картина. В случая с Chi Mei CMN1747, всичко е по съвсем друг начин.

Така например, нивото на контраста на екрана в MSI GE73 Raider RGB 8RF е 1120:1. Минималната светимост на бялото — 15 cd/m2, а максималната — 285 cd/m2. Такава яркост е напълно достатъчна, за да се наслаждавате на ноутбука както в ярък слънчев ден, така и през нощта.

Цветовата температура на Chi Mei CMN1747 е леко „танцуваща“, но средната е малко по-висока от референтната стойност от 6500 K. При TN, тези колебания обикновено са по-забележими, така че стабилността на нюансите на сивото в тази матрица са на добро ниво. Гамата леко е завишена спрямо референтния показател от 2.2 и е 2,24. Цветовото покритие на матрицата значително надвишава стандартното. При това, цветопредаването в ноутбука не е идеално, но е много по-добро от TN-технологията. Средното DeltaE отклонение по скалата на сивото е 1.35, а максималното — 2,59.

Средният процент в теста ColorChecker24 достига 3,04 при максимално отклонение 6. Предполагаме, че екранът от тестовия образец не отговаря на изискванията на професионалните художници и фотографи, но за геймърите това качество на изображението ще е достатъчно. Освен това, честотата на трептенето при Chi Mei CMN1747 е 120 Hz.

Всъщност, матрицата на лаптопа спокойно може да се причисли към категорията Flicker-Free-решения за всяко ниво на яркостта — очите по време на игра поради дисплея няма да се уморяват.

Звуковата подсистема в MSI GE73 Raider RGB 8RF е базирана на НDA-кодека Realtek ALC1220, а в корпуса са монтирани четири високоговорителя Dynaudio. Качеството на звука при тестовия образец се оказа просто чудесно, като за ноутбук с 30-милиметров корпус. Запасът от сила на звука при 3-ватовите високоговорители е приличен, при това изкривявания и хрипове не се чуват. Ниските честоти също са ясно забележими, за които отговарят два 3-ватови субуфера.

Освен това, при свързване към Head-Out, системата превключва звука към типов аудиокодек, а усилвателя към допълнителния чип — ESS SABRE, който работи с некомпресиран сигнал и възпроизвежда не само по-качествен звук, но и значително по-силен.

Производителност на процесора и оперативна памет

В редицата на приложенията, предимството на 6-ядрения процесор Core i7-8750H достига 50-процентен показател. Това се дължи на увеличението на броя на ядрата/потока и повишаването на тактовата честота, както и на увеличаването на кеша от трето ниво.

При това не бива да забравяме, че в MSI GE73 Raider RGB 8RF комплектът оперативна памет е DDR4-2400, а не DDR4-2666. Особено осезаемо е предимството на Core i7-8750H пред Core i7-7700HQ в тези задачи, като например при видео-кодиране и рендеринг. Така, че игровият ноутбук с чиповете Coffee Lake може да се разглежда и като работен инструмент. Преходът от 4-ядрен лаптоп към 6-ядрен изглежда доста рационална стъпка.

Забележително е, че в повечето приложения и бенчмаркове, Core i7-8750H, използван в MSI GE73 Raider RGB 8RF, работи на подходяща честота при активиране на всички шест ядра. В крайна сметка, само във Fritz 9 Chess Benchmarks и x264 FHD Benchmark се забелязва разликата между настройките по подразбиране и работата с оптимизация на напрежението чрез Core Voltage — във втория случай, ноутбукът стана по-бърз съответно със 7 и 4 %.

Производителност на графиката

Спор няма, Core i7-8750H е много добър при изпълнение на многопоточни задачи. За щастие, много от съвременните игри също са оптимизирани за работа с многоядрени процесори. В тестовия модел се използва мобилната версия на GeForce GTX 1070 — това е втората по ниво на скоростта ноутбук графика на NVIDIA към момента на писане на статията.

Така, в бенчмарка 3DMark Time Spy, новият MSI GE73 Raider RGB 8RF изпреварва MSI GE73VR Raider RGB 7RF с 9% в общото класиране и с 59 % — в CPU-теста. Разликата е съществена — нямаме какво да добавим.

Естествено, всеки ноутбук с GeForce GTX 1070 е отлично решение и за съвременните ААА-проекти във Full HD резолюция. Дори при използване на максимални (или близки до максималните) настройки на качеството, графиката на MSI GE73 Raider RGB 8RF в 15 игри възпроизвежда комфортен FPS не по-малък от 25 кадъра в секунда.

В ревютата на различни ноутбуци, многократно е споменавано, че за графиките от ранга на GeForce GTX 1050, GeForce GTX 1050 Ti и GeForce GTX 1060 напълно достатъчен е процесор от типа Core i5-7300HQ, но за GeForce GTX 1070 и GeForce GTX 1080 е необходим поне Core i7-7700HQ — включително и защото този чип работи на значително по-висока честота в Boost-режим (3,4 Ghz срещу 3,1 Ghz). В сравнението на моделите MSI GE73 Raider RGB 8RF и MSI GE73VR Raider RGB 7RF, ние виждаме, че между 8- 12-поточните процесори също има разлика. Но тя отново се дължи на тактовата честота.

Производителност на дисковата подсистема

Операционната система е инсталирана в паметта на твърдотелното устройство TOSHIBA THNSNJ256G8NY. В резултат на това, 256 от обявените гигабайти, за потребителя остават само 178 GВ. Такъв обем е достатъчен само за инсталиране на основните програми и две-три от най-използваните игри. Нивото на производителност на TOSHIBA THNSNJ256G8NY е характерно за SSD, а свързването към дънната платка е чрез интерфейса SATA 6 Gbit/s.

Едва ли обема на TOSHIBA THNSNJ256G8NY ще бъде достатъчен за всичко — за съхраняване на библиотеката от игри все пак ще е нужен твърд диск. В такъв случай, на помощ ще дойде терабайтовия HGST HTS721010A9E630. И в случая пред нас е сравнително често срещания модел Travelstar 7K1000 — един от най-производителните в своя клас. Точно същото HDD се използва и в ноутбук-звяра MSI GT75VR 7RE Titan SLI.

Автономна работа

Приложението в лаптопите на мобилни процесори от поколението Coffee Lake не се отразява лошо върху автономната работа на тези устройства. До този извод се стигна след сравняване на резултатите от тестовете на този модел и по-рано проверения ноутбук MSI GE63VR 7RF Raider 4K. В тези лаптопи се използва една и съща батерия с капацитет 51 W⋅ч. MSI GE73 Raider RGB 8RF дори работи с едно зареждане на батерията малко по-дълго. При желание (с понижаване на яркостта на дисплея може да се постигне още) тази стойност може да се увеличи още с час-час и половина в режими с ниско натоварване.

В изключено състояние, батерията на ноутбука се зарежда за около 1 час и 50 минути.

Обобщение

Появата на 6-ядрените процесори за ноутбуци, по наше мнение, това ще се превърне в още по-грандиозно събитие. С пускането на моделите Core i7-8750H, Core i7-8850H и Core i9-8950HK, ноутбуците ще станат значително по-бързи — в това число и в игрите. При това, тестваният модел MSI GE73 Raider RGB 8RF може да се използва не само от геймърите — намиращият се в него 6-ядрен чип може ефективно и много бързо да изпълнява и доста други задачи, включително обработка на графики и видео.

Тестовете показват, че моделът MSI GE73 Raider RGB 8RF постоянно се оказва по-бърз от MSI GE73VR Raider RGB 7RF. Очевидно е, че в този случай е по-добре да се вземе по-производителното устройство, при условие че то не е много по-скъпо. При това, лаптопите с процесорите от поколението Kaby Lake ще се продават още дълго време и то на достъпни цени.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари