Garmin Nuvi 50

0
620

Garmin nuvi 50

Последните модели GPS устройства в бюджетния сегмент на Garmin са ръководени от девиза на производителя „Необходимост“. И под „Необходимост“ се има предвид всичко най-важно, което да ви помогне да стигнете от точка А до точка Б. А казано в детайли това означава, изключително точно позициониране в реално време, гласови и текстови напътствия включващи дори имената на улиците. Нещата от които не зависи придвижването ви в този сценарий са вградено Bluetooth handsfree, трафична информация и Интернет свързаност към GPS-а ви. Спазвайки тези принципи,  са създадени трите модела в този клас на Garmin: 3.5-инчовия Nuvi 30, 4.3-инчовия Nuvi 40 и моделът, който разглеждаме днес – 5-инчовия Nuvi 50.

Дизайн

Garmin Nuvi 50 ще ви зарадва с големия си 5-инчов WQVGA 480×272 пикселов резистивен дисплей.

Освен него на корпусът има само един единствен многофункционален хардуерен бутон за контрол, разположен на горната страница на устройството. Задържайки го натиснат, включвате и изключвате GPS-а. Ако го натиснете бързо, ще извикате менюто с настройки на дисплея, както и софт бутон за изключване.

На задната страна е разположен малък високоговорител, microSD слот за карта памет и mini USB интерфейс за зареждане и синхронизация с PC, на което има инсталиран специализиран софтуер.

В кутията освен задължителните книжки с инструкция и гаранционна карта ще откриете USB кабел с адаптер за автомобил, който да използвате по време на дълги пътувания и обичайната, непроменена съществено с годините, но изключително удобна стойка за автомобил. За жалост от известно време насамGarmin не включват кабел за синхронизация с компютър и такъв трябва да си набавите от някое от другите ви устройства, което едва ли е трудно.

Интерфейс

Тези, които са запознати с интерфейса на Garmin от последното десетилетие, няма да бъдат изненадани неприятно. Повечето бутони и опции са точно на местата, където сте свикнали да бъдат. Както се казва „Всяко ново нещо лежи на нещо добре направено старо.“ Определно силата на Garmin е в опростения и интуитивен интерфейс и Nuvi 50 не изпада от тази категория.

Внимателните потребители ще открият и някои подобрения. Основното меню например използва swipe функцията за прелистване на иконите, а клавиатурата е QWERTY, с която определено се пише по-лесно, макар и някои от вас да се оплачат от по-малките по размер софтуерни бутони.

Има разбира се и странни дизайнерски решения като например софтуерните бутони за увеличаване и намаляване на звука, разположени в долната част на основното меню. Тези от вас, които използват често тези контроли, ще трябва да използват повече менюто и това може да се укаже досадно.

Като цяло обаче, менютата са лесни за използване с една ръка от разстояние, което е изключително важно за едно такова устройство. Наистина няма да откриете десетки опции за потребителско конфигуриране, но важните ще са ви винаги под ръка и то без да се лутате из безумни менюта. И ако това не е достатъчно, винаги на ваше разположение е Help бутонът, разположен в горния десен ъгъл на екрана.

Екранът е матиран, работи във ваша полза що се отнася до отблясъци и спомага за по-добрата видимост на ярките цветни карти.

Производителност

Без наличието на A-GPS посредством информация от околните мобилни базови станции или WiFi зони, Nuvi 50 ще зареди първоначално по-бързо от смартфонът ви. След това обаче, веднъж приел сигнал от необходимия брой спътници, позиционирането при движение е моментално и винаги точно, което се дължи на изключително чувствителният GPS приемник. Това ще го отличи през вградения в телефона ви GPS по отношение на скорост и бързина. Веднъж позиционирали се с Nuvi 50няма да имате особени проблеми и в тунели, благодарение на подържаната база данни с карти.

Не можете разбира се винаги да разчитате, че ще намерите някои малки заведения и/или магазини в заредените Points of interest (POI). За щастие можете да добавите до 1000 свои.

В заключение

На цена от 198.92лв Nuvi 50 доказва колко са паднали цените на качествените системи за навигация от световни производители. Само преди няколко години, за 3.5-инчов модел, щяхте да платите двойно повече.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари