fbpx
0.5 C
София

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Най-четени

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии стана все по-нисшов и потребителите определено нямат голям избор от нови модели. Почти не остана място между смартфоните с големи екрани много малките лаптопи за въпросните устройства. Има обаче един размер, който е чудесен и именно на него залага Huawei с новия си продукт – Matepad 11. За нас това и първа среща с новата операционна система Harmony OS, така че тестването на модела нямаше как да не е много интересно. Вижте какво се получи.

Поглед накратко

Още след изваждането му от кутията и след бързото „разцъкване“ можем да установим, че MatePad 11 е много пъргав и операционната система работи страхотно. Моделът предлага много добро ниво на производителност. MatePad 11 се задвижва от флагманския чип на Qualcomm Snapdragon 860, има 10,95-инчовият дисплей с поддръжка на 120-Hz честота на опресняване. Сред останалите му предимства са възможността за въвеждане на информация с много стилна клавиатура и стилус, който можете да поставите на горната рамка чрез магнит. В България комплектът от таблет със 128 GB вградена памет, стилус и клавиатура с кейс е около 1000 лв.

Какво получаваме в комплекта

В стилната бяла кутия, която получихме за тест, много добре опакован идва самия таблет. Той е допълнен от 22W зарядно, както и USB Type C кабел за зареждане. На разположение в пакета има кламер за micro SD картата, както адаптер за слушалки (USB Type-C до 3,5 мм), разбира се всичко това придружено от задължителната документация.

Заедно в пакета с таблета идва и клавиатурата с калъф за него, която ни хареса особено много, както и сребрист стилус, който се съхранява върху самия таблет, след като се извади от кутията. По този начин малко след като извадите всичко, вече имате не само добър таблет, но и пълно функционален малък компютър, тъй като от него можете да включите още аксесоари посредством Bluetooth като мишка например.

Външен вид и използвани материали

Huawei MatePad 11 устройство, което е приятно да държиш в ръцете си. Още след изваждането таблетът прави добро впечатление, тъй като изглежда елегантно, тънко и леко. Задният панел е пластмасов, а ръбовете са метални, което повишава издръжливостта на устройството. Пластмасата се сеща много добре и всъщност е доста качествена.

В Matepad 11 са използвани единствено първокласни материали, въпреки че устройството не се позиционира след най-скъпите в този клас. Добрата новина тук е, че върху пластовете боя на гърба има специално матово покритие, така че не остават много отпечатъци. На гърба можем да видим логото на компанията, както и 1,8 мм леко подаващ се блок с камера, светкавица и микрофон. Тук виждаме и гравираното harman/kardon, подсказващо за озвучаването на таблета.

Добра работа са свършили дизайнерите и когато говорим за рамките на екрана. Те са сравнително малки и всички са с еднаква ширина, заради което моделът изглежда страхотно. Това обаче понякога създава объркване коя е горната и коя е долната страна на модела, още повече, че съдържанието се върти светкавично. Това създава проблем единствено с намирането на хардуерните бутони, но за сметката на това пък прави таблета да изглежда чудесно.

Тотално можете да забравите кое е „отгоре“, освен ако не се ориентирате по предната камера. До нея също така има и зелен диод, който свети когато имате известия, които не сте прочели. По тях се ориентираме и за въпросните бутони. В горния край има power бутон. Той е много добре скрит и трудно се вижда, ако не ви трябва. Има малка червена ивица, която подсказва за задачата му. Ще го използвате много рядко, защото екранът се изключва автоматично, а за да го събудите е необходимо да го докоснете два пъти. На тази страна са симетрично разположени и два високоговорителя, а на противоположната страна има още два от тях, както и USB Type C конектора.

Отляво на таблета можем да видим тавата за microSD карта. От другата страна са копчетата за контрол на сила на звука и три допълнителни микрофона за по -добър запис и предаване на звук.

Конструкцията на MatePad 11 е перфектна

Дори да се опитате да я огънете, нищо не скърца. По-добре е да не правите това, разбира се, но за целите на теста все пак трябваше да пробваме. Това не е смартфон, а таблет с 11-инчов екран. Въпреки това можем да кажем, че устройството е сравнително компактно и се побира удобно в ръката.

Реалистично е да го държите с една ръка във вертикален режим. И ръцете ви няма да се уморяват, тъй като теглото е 485 g. Като се има предвид, че сега смартфоните тежат 200 g или повече, това не е много, защото таблетът е три пъти по -голям от смартфон по размер.

В сравнение с iPad през 2020 г., MatePad 11 определено е по-компактен и по-лек с по-голям дисплей.

Екрана

Едно от най-големите достойнства на Matepad 11 е това, че той е първият таблет на компанията с честота на опресняване на дисплея от 120 Hz. Този показател на практика  позволява много изгладени визии и бързия реакция на екрана, което е чудесно в много ситуации.

Още с първия поглед към екрана, лесно можем да установим, че картината, изобразена на него е гладка и красива.  В настройките можете да активирате или максималната честота на опресняване от 120 Hz, или стандартните 60 Hz, както и  адаптивната опция, ако желаете устройството избере самата честота, в зависимост от приложението и нивото на зареждане.

Размерът на екрана е 10,95 инча, практически 11, като това е един от големите плюсове за нас. Екранът е достатъчно голям, за да пишете на него, да гледате видео и да играете игри. Същевременно таблетът е много по-компактен от един 13-инчов лаптоп. Резолюцията е 2560 × 1600 пиксела, картината е напълно ясна и детайлна.

Ако трябва да съм откровен, пред бе един най -добрите екрани, които съм срещал напоследък. Въпреки че това не е AMOLED, а IPS. Разбира се, IPS може да бъде различен, тук матрицата е с най-високо качество, с отлично възпроизвеждане на цветовете. Нюансите са чудесни и естествени, в никакъв случай не натоварват очите. Ъглите на видимост са много големи и спокойно двама души могат да гледат филм заедно на устройството.

Интересно е, че в настройките има опция, подобна на TrueTone на Apple. Контролът чрез нея е страхотен – предаването на цветовете на екрана се настройва към текущото осветление. Ако деактивирате опцията, картината веднага ще стане по-малко приятна. Сенките също могат да се персонализират – има опция за тези, които обичат повече цвят. Цветовата температура на екрана също е регулируема – топла, студена, средна (по подразбиране).

Цветната температура и нивото на синята светлина също може да се регулира в раздела Eye Comfort

Подобно на смартфоните, можете да го включите за постоянно или по график (по -топлите тонове се препоръчват вечер). Наситеността на розовия филтър е регулируема. Това поне при мен влия много добре и когато искам да чета – а Matepad 11 е чудесен и в това отношение и можете да го използвате като книга, особено във вертикално положение – има специален режим за електронна книга. В този режим таблетът се маскира устройство с e-ink екран и става напълно монохромен. По-добре за очите (въпреки че, разбира се, подсветката е активна, така че все още не можете да я сравните с електронното мастило), тя е добра за четене.

Много интересно и важно е , че в настройките има тъмна тема, която влияе дори когато разглеждате светли сайтове като нашия. При екрана на Matepad 11 яркостта не чупи рекорди, но е достатъчна. Спокойно можете дори да използвате устройството на слънце, текстът ще бъде четим. Автоматичната яркост работи добре. Тук голямо значение е и това, че екранът е с много добро олеофобно покритие и няма почти никакви отблясъци от слънцето.

Периферията

В комплект, заедно с таблета  идва второто поколение стилус на Huawei. Той се свързва с таблета чрез Bluetooth и се зарежда от него, прикрепен с магнит. Когато извадите писалката от тялото, се появява изскачащ прозорец с информация за нейното зареждане. Стилусът разпознава до 4096 нива на натиск. Забавянето на предаваната информация е минимално – 2 ms. Има и доста добра чувствителност към наклона. С него можете да водите записки, да рисувате и да водите бележки върху сайтове. Има две предварително инсталирани приложения за работа със стилуса – Nebo за Huawei и MyScript Calculator 2.

И докато стилусът в нашия случай остана сравнително малко ползват, но не така бе с клавиатурата в комплекта. Тя се свързва с устройството чрез Bluetooth (NFC се използва за по -бърза връзка) и се зарежда безжично от него.  Интелигентната магнитна клавиатура на Huawei е изработена от синтетичен материал. На допир се усеща като силикон, а текстурата му малко прилича на кожа. Чувства се издръжлив и няма да събира пръстови отпечатъци или прах.

Над клавишите има две каналчета, които позволяват две нива на накланяне. Единият вариант е удобен за работа на бюро, а другият за работа в скута ви. Оформлението е добре обмислено. Клавиатурата, разбира се, е малка, но доста удобна за писане.

Хардуер

Без да се нарежда сред флагманите, както по цена, така и по характеристики, MatePad 11 създава именно такова впечатление – като външен вид, а и като производителност. Може би и заради лекотата на операционната система, флагманското решение на Qualcomm Snapdragon 865 върши отлична работа. Количеството RAM е достатъчно – 6 GB.

По време на тестовете не срещнахме абсолютно никакво забавяне в производителността на устройството. Всичко е свързано с оптимизация на софтуера и Huawei очевидно перфектно оптимизира операционната си система, като вземе предвид хардуера, на който работи.

С основните приложения, които ползвахме всичко вървеше перфектно. Интересно ни бе да изпробваме и различни игри. Там моделът също се справи чудесно. Като цяло MatePad 11 се представя по -добре от iPad 2020. Need for Speed ​​No Limits върви с достатъчно кадри в секунда, а и игри като CS: GO и други шутъри определено могат да зарадват геймърите през този таблет.

Вградената памет в тестовия модел бе 128 GB UFS 3.1. Към нея може да се добави карта с памет до терабайт. Интересното е, че по -рано в своите устройства Huawei използваше редкия NM формат, но тук има MicroSD, което е добра новина.

За трансфера на данни таблетът разполага с Bluetooth 5.1 и Wi-Fi 6. Освен това на разположение има и GPS, който работи доста коректно.

Друго предимство на модела е неговия звук. Може би предположихте това в момента, в който изброявахме колко микрофони има. Те са цели четири с доста широк диапазон. Има много настройки и начини за оптимизация на звука. Личи си, че Harman / Kardon са взели сериозно участие в проектирането на устройството, защото като цяло MatePad 11 звучи страхотно Устройството е подходящо за слушане на музика и гледане на филми, както и за игри, разбира се. Същото качество се пренася отлично и ако използвате слушалки. Можете да свържете всеки чрез адаптер Type-C към 3,5 мм или да използвате безжични както направихме ние. Както вече беше отбелязано, има много микрофони, така че речта ви се предава с отлично качество, дори ако сте на открито или в шумна стая.

Камери

Няма да обхващам много тук, тъй като е очевидно, че 11-инчовият таблет не е за правене на снимки по време на разходка Той е за моментите когато седите, четете новини или гледате филм, а смартфон е някъде далеч.

Основната камера на Huawei MatePad 11 е 13 мегапиксела, със светкавица и автофокус. Това е на ниво смартфон от среден клас. Можете дори да записвате видеоклипове в 4K, но производителят препоръчва 1080p. Реално предната камера е по-важна за таблета, тъй като устройството се използва по-често за видео разговори, отколкото за правене на снимки. 8 -мегапикселовата селфи камера няма автофокус, но можете да правите всякакви селфита върху нея. Видео разговорите също не са проблем, качеството е приемливо. Интерфейсът на камерата е минималистичен. Основните режими са снимка, видео, красота (можете да изберете степента на изглаждане на картината), панорама, интервал. Има опция за добавяне на стикери към снимка и режим на сканиране на текст.

Батерия

Таблетът е оборудван с 7250mAh батерия. И това също е много добра новина, защото MatePad 11 се оказа много издръжлив. При нормална употреба (няколко часа сърфиране в мрежата, игри, карти или други приложения, филм от време на време) за зареждане идваше време чак след 3-4 дни. Ако го използвате в режим на лаптоп, целият работен ден (8-10 часа) определено не е проблем и все още ще остане малко ток за още нещо. Ако играете 3D игра с яркост по-висока от средната, таблетът ще издържи около 5-7 часа. Можете да разчитате на възпроизвеждане за 12-14 часа при максимална яркост. Можете да четете от таблета в продължение на 18 часа. Сърфирането в интернет е възможно за 10-12 часа.

Комплектът включва 22-ватово зарядно устройство, което напълно зарежда устройството за над 2 часа, докато малко повече от 30% е постижимо за половин час.

Операционна система

За нас на практика това е първият продукт, който ползваме активно  с HarmonyOS. Срещата са нея бе много интересна в, ако трябва да сме честни именно операционната система е един от плюсовете на таблета. На пръв поглед приликите с Android не са никак малко, тъй като и двете за базирани на UNIX ядро. HarmonyOS поддържа всички приложения за Android е много лека и бърза за използване. Интерфейсът и е пъргав, красив и удобен. Системната логика и настройките са подобни на Android. Отново на разположение имате контролен център с имате бърз достъп до свързани устройства и основни настройки. От другата страна е и мястото, на което се съхраняват всички известия. Най-ползваните приложения пък можете да намерите в дъното на екрана.

Операционната система се базира и на EMUI потребителския интерфейс, така че много неща в нея ще са познати на използващите Huawei устройства. Приложенията идват от AppGallery или алтернативни софтуерни магазини и определено са достатъчно. HarmonyOS има чудесен мултитаскинг и опция за работа с едно приложения в два прозореца чрез App Multiplier с Window Lock.

Като цяло впечатленията от операционната система са отлични и ще се радваме скоро да спрем вниманието си на нея в отделен материал. Що се отнася до самия таблет обаче, спокойно можем да сме категорични и сега.

В крайна сметка

След седмица изкарана с таблета сме много доволни от това, което предлага той. Освен стилния дизайн, добре балансирания размер и възможността за въвеждане на информация както с клавиатура, така и с писалка е чудесно. MatePad 11 идва с Harmony OS и без услуги на Google, но в интерес на истината те спокойно могат да не ви липсват, използвайки алтернативните решения. Huawei MatePad 11 няма много конкуренти. Особено що се отнася до цената. Таблетът се отличава със своя отличен 120 Hz екран, добро качество на изработка и ергономия, висока работна скорост, отличен живот на батерията и прекрасен звук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Екран
Здравина
Софтуер
Клавиатура
Kамера
Звук
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии стана все по-нисшов и потребителите определено нямат голям избор от нови модели. Почти не остана място между смартфоните с големи...HUAWEI MatePad 11 - таблет без конкуренция в своя клас