iRobot Braava jet 240: умна, лесна за управление и добре почистваща

2
719

Ако някой ми беше казал, когато започвах да се занимавам с писане за технологии преди години, че след сравнително кратко време освен компютърни конфигурации, мобилни устройства фотоапарати и т.н. ще започна да тествам и да пиша за роботи – със сигурност нямаше да му повярвам.

braava-jet-240Въпреки че е част от почти всяка хубава книга или филм за бъдещето, роботиката винаги е изглеждала като нещо, което може би няма да видим скоро, поне що се отнася до масовия потребител. Както отбелязахме обаче в някои от предишните ни статии, посветени на тази тема, все по-успешните разработки в областта на изкуствения интелект и чувствителното поевтиняване на редица топ технологии доведе до това, че вече можем да си вземем робот дори за нашия дом или офис.

Ако следите Kaldata.com, то със сигурност знаете, че много обичаме да пробваме най-новите модели на iRobot, прочули се със своите уреди за почистване. Компанията, която има множество разработки на роботи, не само такива за почистване, отдавна са известни на пазара като марката, която предлага най-новите и най-високи технологии в света на автономните машини.

Последната ни среща с най-новия почистващ робот на iRobot-Roomba 980 както се казва все още ни държи влага. Тогава бяхме изумени от постигнатото, а машинката е повече от прекрасна. Ако сте пропуснали да прочетете нашите впечатления от нея, винаги можете да го направите тук, но накратко ще ви припомним – роботът е с чувствително подобрени показатели спрямо предходните модели и надмина определено очакванията ни. Той се справи отлично с почистването на разнообразни повърхности, има мощен мотор, специален режим за килими, увеличена сила на всмукване и дори – контрол със смартфон. Всички тези неща наистина впечатлиха много, но за съжаление цената на подобни модели (около 2000 лв) е такава, че не всеки може да си го позволи. Именно това ни накара обаче да разгледаме портфолиото на iRobot и така днес спираме вниманието си на iRobot Braava jet 240, който на практика струва четири пъти по-малко. А дали може да върши същата работа и да зарадва всеки гийк, искащ да има робот вкъщи? Нека видим в следващите редове.

2

Опаковка

Роботът пристига в компактна кутия и честно казано първоначално изненадва с изключително малкия си размер. За разлика от другите почистващи роботи на компанията, моделите Braava са по-компактни, но Jet 240 отново надмина очакванията ни. Той буквално се побира в малко по-широка длан (размерите му са 170x178x84 мм) и това прави кутията и него самия много лесен за носене и пренасяне, а и не заема много място докато не работи.

В момента, в който отворим кутията, оставаме впечатлени и от красивия дизайн, но за това след малко. Компактната картонена опаковка ни предоставя освен самия робот – неговата батерия и отделното зарядно за нея. На разположение имаме още документация, както и няколко кърпи-подложки, с които той всъщност почиства. Те могат да бъдат купени и отделно, но в първоначалния комплект има няколко.

Дизайн

 3

Още преди да пуснем Braava Jet 240 да почиства, сме изкушени от това да го разгледаме подробно. Той има само един бутон за управление, разположен централно, а впечатление прави изключително приятната на допир пластмаса, от която е направен, както и удачно подбраните „водни” цветове, които подсказват каква функция изпълнява той.

Освен споменатия бутон “Clean” в горната част на устройството има и дръжка, която от една страна служи за по-лесното му носене, но от друга играе ролята на капаче за резервоара за вода и копчето, с което се откачат кърпите-подложки, разположени в предната му част.

iRobot braava jet 240

На задната част на Braava Jet 240 можем да видим леглото за батерията, която за да се зареди се изважда и поставя в отделно зарядно. Това първоначално ни се строи малко неудобно, но всъщност се свиква доста бързо, а и с едно зареждане на батерията Braava-та работи достатъчно дълго.

Като част от дизайна нека отбележим още тук, че изваждането и слагането на батерията и смяната на кърпите, както и отстраняването им за да бъдат почистени или изхвърлени, ако са за еднократно употреба става изключително лесно, буквално с едно докосване. Още преди да сме пуснали Jet 240 в действие виждаме, че в предната си част той разполага с пулверизатор, който намокря повърхността пред него, докато се движи. След малко ще видим това и в действие.

 

Почистване

irobot-braava-jet-240-3

За да пуснете робота да почиства ви е необходимо доста кратко време. След като го извадите от кутията трябва да го напълните с вода, да закачите кърпата и да натиснете бутона Clean. И тук идва една огромна и много приятна изненада. Роботът е феноменално тих. Ако сте ползвали някога почистващ робот, дори и такъв който мие, няма как това да не ви е направило впечатление като минус. И докато при  скъпия модел 980, който все пак изпълнява функция на прахосмукачка, звукът е редуциран до минимум, тук е премахнат почти на 100%. Спокойно роботът може да почиства до вас докато гледате филм и дори докато спите – почти не се чува.

irobot-braava-jet-240-4

Всъщност тук може би е моментът да кажем, че Braava Jet 240 работи с различни режими за почистване, но вие нямате грижата за това при настройката. В зависимост от подложката и вида на кърпата, която сложите той сам се настройва така, че да чисти по най-правилния начин със специални вибрации и движения на почистващата глава и пулверизирането на вода пред него.

 

Функционалност и повърхности за почистване

Тук е мястото, на което да обясним нещо важно. Серията Braava предлага почистващи роботи, които вършат работата си благодарение на това, че в предната си част имат поставена специална кърпа, която бутат пред себе си и така забърсват нечистотиите. Както ще видите след малко има няколко режима на почистване, като всички обаче са подходящи за твърди повърхности. С Braava няма как да почиствате своя килим или мокет успешно, но за сметка на това машинката се справя отлично с всяка твърдя повърхност.

irobot-braava-jet-240-6

Braava Jet 240 разполага с три различни режима на почистване, в зависимост от подложките. Можете да изберете мокро почистване, което е подходящо за твърди подови настилки, като коридора в нашия офис да речем, където Braava Jet правеше V-образни къси движения и с разпръскване на вода пред себе си почисти всички петна от разлято кафе.

Ако повърхността, която ще почиствате не е толкова замърсена, роботът избира т.нар „влажно” почистване, при което с по-малко количество вода и по-леки движения просто обира прахта и другите нечистотии.

Сухото почистване пък е идеално, ако използвате робота по-често и искате той предимно да отстрани натрупалата се прах, косми и песъчинки. Този режим може да се използва дори ежедневно.

Подложки

Въпросните режими, както вече казвахме, се определят от трите вида подложки за еднократна употреба. Те самите помагат много в чистенето, тъй като са специални и ароматизирани, а след като приключите можете да освободите подложката дори без да я пипате – само натискате едно копче и тя пада в кошчето за боклук.

Важно е тук да добавим, че освен подложките за еднократна употреба – Braava Jet 240 има и други, които се използват повече – те са като мини мопове и отново са за сухо, влажно и мокро почистване.

Всичко при новия модел Braava Jet 240 е по-интересно благодарение на контейнера с вода, който тя притежава. И докато в предишния модел се пълнеше самата подложка с кърпа, сега на разположение потребителите имат 150 мл в самия почистващ робот, който се пълни под чешмата с вода, за да може тя да бъда разпръсквана при самото почистване от вградения пулверизатор.

 

irobot-braava-jet-240-5

Навигация

Като част от почистването непременно трябва да отделим навигацията. Разполагаща с последните технологии на iRobot, Braava Jet 240 е оборудвана с умната навигация iAdapt 2.0, а тя в комбинация с компактния размер прави така, че роботът умело покрива цялата територия на помещението, в което сте го пуснали да чисти, без да остава пропуски.

Тестът ни показа, че Braava Jet работи перфектно и почиства чудесно около килими като ги избягва успешно, а благодарение компактния си размер много умело почиства под легла, маси и ниски столове – нещо, което няма как да направим без да ги преместим, ако почистваме сами.

irobot-braava-jet-240-7Навигационния модул на робота всъщност определя неговото стартово положение в помещението и сканира местата, които трябва да бъдат изчистени, като в края на всяко почистване машинката винаги се връща на старта, откъдето е започнала и се самоизключва.

Виртуална стена

Това е една от най-важните навигационни функции, която влиза в употреба когато искате да почистите специфична част от дадено помещение, или да изолирате някоя. Виртуалната стена позволява да зададете на Braava Jet 240 указание да пропусне да речем да влезе във вашата камина, ако нямате отделителен праг или нещо друго, да нахълта в тоалетната на котката или пък ако имате някое екстравагантно решение с камъчета или пръст по земята, както беше на едно от местата на които пробвахме почистващия робот.

 

Тестване и мнение

Имахме възможност да използваме Braava Jet 240 в продължение на малко повече от една седмица – време, в което разбрахме, колко е удобно да имате подобно неща в дома или офиса си. Роботът поддържаше пода ни идеално чист и буквално го полираше до блясък. Изпробвахме Jet 240 на ламиниран паркет, дървен паркет, както разбира се и на плочките в банята. Навсякъде резултатът беше отличен. Всъщност идеята да оставите машинката да си работи докато вие правите нещо друго, а след това да се върнете и да заварите пода на дадено помещение „светлнал” няма как да не ви се услади.

iRobot Home

За наша радост, като привърженици на мобилните апликации, новата Braava Jet 240, подобно на Roomba 980 работи с мобилна приложение, което можете да използвате под Android или iOS. С него по-лесно се контролира самата машинка, която иначе както казахме вече има само един бутон. Свързването става през Bluetooth, а през приложението вие можете да контролиране началото и края на почистването, да активирате виртуалните, както и да контролирате количеството вода, което да пръска машина пред себе си или да определяте точно определени зони от дадено помещение за почистване.

irobot-braava-jet-240-8

В крайна сметка Braava Jet 240 смело можем да кажем е изключително добра комбинация от функционалност, дизайн, цена и тишина при работа. Можете да си я вземете заради цената, защото това на практика е най-ниската възможна стойност, на която можете да се сдобиете с робот вкъщи. Jet 240 би могла да се справи с почистването и сама, но ако вече имате почистващ робот като Roomba 980 също би ви била полезна – в компанията на два робота със сигурност ще е още по-забавно. Jet 240 върши отлична работа при почистването и полирането на всички твърди повърхности, като не може да почиства единствено килими и мокети. От една страна можете да си я вземете, за да чистите с нея банята, коридора и други малки пространства, но възможността и за почистване на помещения до 25 квадратни метра позволява почистването и на повечето стаи.

Braava се справи отлично с почистването и поне за нашите условия е напълно достатъчна. Впечатлява с красивия си дизайн, а тишината при чистене и със сигурност ще оцени всеки, който не е могъл да свърши добре работата или да изживее пълноценно почивката си, защото някой „се мотае” около него и вдига шум. Тук почистването е при пълна тишина и спокойствие.

 

Технически данни

Размер на почиствана площ:  от 20 до 25 m 2

Батерия: Li-Ion 1950 mAh

Време за зареждане: 2 часа

Консумация по време на почистването: максимум 30W

Размери: 170x178x84 мм

Тегло: 1.2 кг

 

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари