iRobot Roomba 980 – за да имате време за важните неща

1
941

С все по-успешните разработки на изкуствен интелект и поевтиняването на технологии, които до съвсем скоро можеха да се използват само от големи корпорации, правителства и военни, роботите отдавна са нещо, което можем да видим не само във фантастичните филми.

Умните машини все по-често се срещат около нас, при това не само в промишлеността, а все по-осезаемо започват да ни помагат и в ежедневната работа. Пионерите, които от няколко години се подвизават и в не малко домове – това несъмнено са работите за почистване. Те може би са първите джаджи от мнозина „домашни асистенти”, които ще видим в до края на века.

На пазара вече има огромно количество модели и разнообразие от компании, предлагащи различни решения по въпроса, а в Kaldata вече сме спирали вниманието си на т.нар. роботи за почистване.

Като IT маниаци, по принцип харесваме всички възможни форми на технологии и по-специално роботи, които могат да влезнат в дома ни и преди ни бе много трудно да сме безпристрастни. Няма как да не признаем обаче, че в не малка част от предлаганите модели на пазара има не малко недостатъци и не случайно повечето от тях вървят с официално предупреждение от производителите: „Този робот не е за основно почистване, а само за поддържане.”

И да – повечето от продуктите, които сме тествали до тук, наистина не могат да заменят едно добро почистване. С тези мисли подходихме и към Roomba 980 – най-новият модел на iRobot. Той успя обаче напълно да пребори тези наши съмнения – прочетете как в следващите редове.

Въпреки лекото недоверие към качеството на почистване, предлагано от въпросните роботи, непременно трябва да кажем, че пионерът при тях iRobot често е правел изключения – дори и в продуктите, които сме тествали преди време. Компанията, първоначално известна не като производител на черна и бяла техника, а точно като робо-компания, винаги е била еталон на пазара. Нейният основен бизнес е разработването и създаването на роботи,  а марката е известна и с големите си инвестиции в развойна дейност и роботи далеч не само за почистване, а за военни, правителствени и дори космически цели. Нейно дело са роботите, обезвреждащи бомби, които често гледаме във филми и новини, както и редица технологии, ползвани от правителства, военни и агенции като NASA.

Наред с това обаче  компанията е пионер и при роботите, предназначени за домашни нужди и най-вече тези за почистване. Сериите Roomba, Scooba и Braava вероятно вече са познати на мнозина, a компанията днес ни гостува за ревю с един от най-добрите продукти, които е създавала.

Разопаковане

Новият робот на iRobot от серията Roomba идва в плоска кутия, която е много удобна за носене. Благодарение на придружаващата я дръжка и на теглото, което е под 7 кг, моделът е много лесен за пренасяне. Лично го разхождах няколко пъти от дома до офиса и обратно без никакви затруднения – кутията на практика представлява нещо като удобна чанта, така че можете спокойно да го ползвате не само на едно място.

Първоначалното разопаковане (един от любимите моменти на всеки) може да отнеме и много кратко време – само за минута и можете да пуснете робота да чисти, тъй като той има малък заряд, когато го купувате. В кутията още могат да се видят зарядната станция, която е хубаво да сложите някъде на видно място, така че роботът сам да си я намира, когато му трябва, документация, резервна странична четка, батерия, един допълнителен HEPA филтър и две виртуални стени, за които ще стане дума малко по-късно. Всичко е опаковано добре, а като сериозен плюс можем да отличим това, че с устройството работа може да се започне наистина бързо.

Външен вид и размери

Дизайнът на Roomba 980 всъщност ни е доста добре познат от този на всички iRobot устройства. Да, той е претърпял леко развитие, но роботът отново идва при нас в кръгла форма и с доста нисък профил от само 9,1 см, така че да може да минава лесно под столове, табуретки и дивани. Използваните материали са очевидно с високо качество, пластмасата им специален гланц, с който продуктът изглежда доста премиум и добре се вписва в обстановката на всеки хубав дом. Да не говорим и, че е добър „conversation starter” независимо кой ви е на гости.

Технологии

Истинско възхищение обаче буди фактът, че в един робот, предназначен за почистване, всъщност са събрани толкова много технологии, които да позволят интелигентната му работа. В новия модел на Roomba нещата са придобили още по-грандиозни размери, спрямо предишните почистващи роботи, като машинката успява да се ориентира още по-добре в обгръщащата я среда, благодарение на няколко нови неща.

iAdapt 2.0 e новият набор от сензори, чрез който роботът създава карта, по която се адаптира към условията и пространството и позицията на мебелите, а благодарение на уникалната технология vSLAM вече имаме налична и визуална локализация, с която Roomba 980 запомня откъде и как точно е минала, така че да почисти цялата подова повърхност.

Роботът сам изгражда своите ориентири и всъщност се справя доста добре, не преминавайки втори път през вече почистените места. Една от най-интересните характеристики, която беше налична в някои от предишните почистващи модели на iRobot и която имаме и тук е тази за зареждане. Когато усети, че му свършва батерията, роботът сам намира своята станция и отива, за да получи заряд, след което продължава работата си там откъдето е стигнал – вие нямате грижа за нищо, а същото се наблюдава, ако по някаква причина го поставите на пауза.

Много интересно е и това, че благодарение на системата Dirt Detectчрез специални оптични и акустични сензори Roomba 980 разпознава къде и колко е замърсено, така че на места да почисти повече, а на други да мине по-бързо. За ъглите отново имате малка въртяща се четка, която гарантира, че никъде няма да останат нечистотии.

Управление

В моделите, които сме тествали до сега, управлението не е било никак сложно. Върху корпуса на устройството има няколко бутона, с чието натискане стартираме неговата работа и след това го оставяме да чисти. Тук обаче идва една доста добра новина за всеки, желаещ да е още по-модерен – вече има мобилно приложение, работещо с Android и iOS устройства, а Roomba 980 се връзва към Wi-Fi мрежата на нашия дом или офис и вече можем да я командваме отвсякъде.

От една страна приложението работи, когато сте на работа, разберете че ще имате гости например и пуснете робота да почисти преди да се приберете. От друга обаче, плюсовете на приложението са много и когато сте си вкъщи. Благодарение на него не е нужно да се навеждате към машинката, а единственото пипане може да бъде сведено само до момента, когато искате да изпразните контейнера.

Нещо повече – в приложението можете да въведете различни часове за почистване и да активирате таймер, с който вече наистина да спрете да мислите за чистенето. Roomba може да бъде програмирана да почиства до седем пъти в седмицата.

Когато контейнерът се запълни пък приложението и самата Roomba автоматично ще ви извести, че той трябва да бъде почистен (изсипан). Всичко става доста бързо и лесно и след второто-третото почистване на дома ви – в контейнера остава само фин прах.

Виртуални стени

В комплекта с Roomba 980 намираме и две виртуални стени. Те имат свое отделно захранване и могат да са отличен помощник ако искате машинката ви да почисти само хола да речем и да не се разхожда из целия апартамент. Поставянето им може сериозно да ускори работата на робота, но използването им не е задължително.

Почистване

За времето, в което Roomba 980 ни гостуваше, успяхме да почистим няколко пъти, като веднъж се възползвахме и от възможността за отдалечено управление, предлагано от приложението, което инсталирахме в смартфон. Към самият процес по почистване не открихме никакви забележки, а роботът се справи отлично, както с разсипаните по земята солети и трохи, така и с по-едри боклуци, които нарочно му бяхме приготвили, а не на последно място – събра и всички косми на домашния любимец, които всъщност са и една от най-честите мръсотии у дома.

В офиса определено му бе по-лесно. Не успя да издърпа и засмуче нито един кабел като мина безпроблемно, както през местата с мокет, така и през тези с паркет.

Най-интересното тук е наличието на специалната Carpet Boostфункция, която активира десет пъти по-мощна смукателна въздушна сила на мотора, когато роботът е върху меки подови настилки като килими и мокети. Тук определено се вижда положителната разлика спрямо предходните модели. Всичко става всъщност и заради AeroForce четките, които познаваме от серията 800 на компанията – чрез въртенето си – те мятат целия боклук бързо в контейнера.

От iRobot пък споделят, че специалният филтър от тип HEPA, с който работи Roomba 980, улавя до 99% от отпадъците, прахоляка и алергените с размер на микрон и така дори пречиства въздухa..

Сензори

Това е може би най-сериозният тест за всички роботи за почистване. Със сигурност е лесно справянето с почистването на една заседателна зала, но за да го изпитаме до краен предел подложихме нашия Roomba 980 на сериозен тест, поставяйки го да работи в претъпкан с мебели хол, в който отгоре на всичко имаше и котка, която през цялото време му се „пречкаше в сензорите”.

Отличната оценка бе записана и тук, тъй като машинката мина навсякъде, при това за доста кратко време, рационално подбирайки маршрута си, така че хем от една страна да пести батерията си и да не сменя постоянно посоката, хем от друга да успее да събере натрупалата се мръсотия от всяко кътче на стаята. Моделът не само не се блъска грубо в мебелите, а успява и сам да се нагоди към повърхността, която е под него.

Благодарение на сензорите, с които разполага Roomba 980 е защитена от падане по стълби или силен удар в някоя ваша любима мебел, избягвайки нараняването и – единственото, което прави е леко да ги докосва с меката си пластмасова броня понякога.

Тишина и спокойствие

Въпреки че това все пак е някакъв вид прахосмукачка, доста приятно впечатление ни направи фактът, че звукът е доста по-тих от този при други модели на iRobot. Дизайнът на устройството е направен така, че да подтиска шума, а когато е на килим, прилепнало към земята – дори можете да гледате спокойно телевизия в стаята докато 980 си върши работата. Роботът се придвижва с тих електрически двигател, като само всмукателната сила реализира малко по-неприятен шум.Това е сериозна промяна спрямо предходни модели, която обърна мнението и на последните скептици около нас.

За кого е подходящ Roomba 980

Като цяло идеята на този робот за почистване е той да работи ежедневно в дома или офиса, осигурявайки висока чистота и заменяйки ежедневното минаване с прахосмукачка, ако искате да поддържате изрядна чистота. Моделът е подходящ за всеки, който иска най-доброто и може да си го позволи. При нас той се справи блестящо с почистването на коридор, трапезария, кухня и дори баня и тоалетна в домашни условия, както и с поддръжката на чистота в офиса ни, където също се справи отлично. Управлението му, настройката и дори наблюдението на това как чисти са истинско удоволствие, като единственото нещо, което може да притесни някой е цената от близо 2000 лв.

В крайна сметка

Като любители на новите технологии в Kaldata, няма как да не проявим специално отношение към всеки робот, пък бил той и за почистване. Това го казвахме и в началото на този материал. Roomba 980 обаче честно казано надмина очакванията. Той пребори всичките ни съмнения и се справи отлично в почистването, а подобренията в него, по-мощния мотор, функцията Carpet boost, която увеличава силата на всмукване, когато роботът мине върху килим, механизмът за всмукване на мръсотия и най-вече управлението със смартфон – наистина ни впечатлиха.

Ето какви са и предимствата на Roomba 980 накратко:

 • Навигационна система с визуална локализация iAdapt 2.0
 • Мобилно приложение iRobot Home
 • Функция Carpet Boost
 • Почиства площ до 185 кв.м с едно зареждане
 • Презареждане по време на почистващия цикъл
 • За всички видове меки и твърди подови настилки
 • Подходяща за домове с домашни любимци
 • Адаптивна почистваща глава AeroForce
 • Почистваща система покрай стени и ъгли Wall Follow
 • Система ANTITANGLE срещу заплитане в кабели и ресни на килими
 • Акустично и оптично разпознаване на отпадъци от второ поколение – Dirt Detect
 • Автоматично презареждане на зарядната станция
 • Отложен старт
 • Виртуална стена с два режима на работа
 • Филтър от типа HEPA
 • Броня с омекотен допир
 • Индикатор за пълен контейнер
 • AeroForce контейнер с голям капацитет
 • Литиево-йонна батерия
 • Сензори против падане от стълби
 • Зарядна станция

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Диди Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Диди
Диди

Имам този робот от 04.10.2017г.Наистина се справя според очакванията ми и дори по-добре на базата на това,което прочетох във форуми и ревюта.Иман,обаче проблем,който не мога да реша:не мога да го свържа към приложението iRobot home.Приложението е инсталирано в телефон Samsung galaxy 7 edge c Android 7.След стартирането му стига до домашната wi-fi мрежа и не иска да се свърже с нея-не е активен бутонът “продължи“.Той остава сив,а не зелен и не реагира.След многократни опити успях да свържа рутера и прахосмукачката посредством wi-fi връзка, но мога само да включвам и изключвам робота през телефона.Когато телефонът излезе извън обхвата на рутера wi-fi… Виж още »