Lenovo преди време представи на пазара новите си достъпни ноутбуци IdeaPad S540. Тези лаптопи се предлагат в различни версии с процесорите Intel Whiskey Lake, поддържат бързо зареждане, имат широк ъгъл на видимост и някои версии са оборудвани с физически затвор на уеб-камерата. В това ревю ще разгледаме IdeaPad S540-15IWL, който е най-производителният в серията S540. Ще видим как се справя в игрови режим при ресурсоемките игри, ще споменем резултатите от някои проведени от нас тестове за автономността на ноутбука и удобството при работа с него. Ще видим неговите положителни и отрицателни качества, списък с техническите характеристики и за колко можете да го купите тук в България.

Ще проверим до колко ефективна е охладителната му система в режим на натоварване и нагрява ли се много корпуса след продължителна игра? Продължете да четете и ще видите, че си заслужава!

Технически спецификации:
 • Процесор: Intel Core i7-8565U;
 • Оперативна памет: 12 GB DDR4-2666 MHz;
 • CD четец: Не;
 • Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q (4 GB GDDR5);
 • Дисплей: 15,6 инча 16: 9, 1920 x 1080 пиксела, 141 PPI, IPS, 60 Hz, матова повърхност;
 • Твърд диск: 512 GB SSD;
 • Операционна система: Microsoft Windows 10;
 • Интерфейси: 2x USB 3.1-Type A, 1xUSB Type-C, 1x HDMI, аудио конектори: комбинирани, четец на SD карти памет;
 • Мрежови възможности: LAN Card 10/100/1000, WiFi (802.11 b/g/n/ac), Bluetooth 4.2;
 • Звук: 2 стерео високоговорителя;
 • Размери: 19,1 x 358 x 245 мм;
 • Тегло: 1,87 кг;
 • Батерия: 70 Wh (4497 mAh).

Комплект и цена

Ноутбукът Lenovo IdeaPad S540 е оборудван с процесора Intel Whiskey Intel Core i3-8145U, Intel Core i5-8265U или Intel Core i7-8565U в максималната си конфигурация. Устройството работи под управлението на операционната система Windows 10. Размерът на наличната RAM е от 8 до 12 GB. Потребителите могат да избират от конфигурация с 512 GB PCIe SSD устройство или комбинирано решение с HDD и SSD.

За графиката в IdeaPad S540 отговаря NVIDIA GTX 1650 MaxQ или MX250, а лаптопът също може да бъде поръчан и без дискретна графична карта, при което цялата работа по обработката на графиката ще падне върху вграденото в процесора графично ядро. Дисплеят на 15-инчовия Lenovo IdeaPad S540 използва IPS матова матрица. Цената на лаптопа в конфигурацията с Core i7-8565U и NVIDIA GTX 1650 MaxQ започва от около 1500 лв. Конфигурацията с Intel UHD Graphics 620 и процесора Core i5-8265U е около 1200 лв.

Външен вид и ергономичност

Lenovo IdeaPad S540 е с тънък дизайн, заоблени ъгли и алуминиев корпус в тъмно сив цвят, който изглежда доста елегантен и стилен. Поради наличието на метал в корпуса, самото устройство е доста издръжливо и устойчиво на различни умерени механични въздействия. Липсват оплаквания и относно качеството на сглобката. Екранът е прикрепен към основния блок на устройството чрез голяма панта, която държи горния капак доста стегнато.

При повдигане, капакът остава малко назад (увеличавайки общата дълбочина на ноутбука), а долният му край пада под равнината на плоскостта. По желание, капакът може да бъде преместен с почти 180 °. Наборът от портове за този модел е оскъден и от дясната страна на устройството са налични два USB 3.1-Type A порта и устройство за четене на карти памет. От лявата страна са изведени: Links Strom (захранващ жак), HDMI порт и USB 3.1-Type C, отпред и отзад портове няма. Оказа се, че този ноутбук няма Kensington слот за заключване, но има TPM 2.0 и скенер за пръстови отпечатъци, който се намира от дясната страна под клавиатурата.

Lenovo IdeaPad S540 е един от най-леките 15-инчови ноутбуци; теглото му е само 1,9 кг. Що се отнася до размерите, те са 19,1 x 358 x 245 mm, което съответства на размера на пълноформатен ултрабук.

Долният панел на корпуса е прикрепен с 10 винта и се отстранява доста лесно. Вътре в ноутбука има 2 слота за поставяне на RAM и M. 2 слот за SSD устройство. Стандартният гаранционен срок на ноутбука е 24 месеца, а на вградената батерия – 12 месеца.

Устройства за въвеждане

Ноутбукът е с пълноразмерна клавиатура, с цифров блок и бяла двустепенна подсветка. Клавиатурата има много мек мембранен механизъм и островно разположение на клавишите, които са умерено големи и удобни: разстоянието между центровете им в същия ред е 19 мм, а между ръбовете им – 3 мм. Наборът на текст посредством клавиатурата е изключително удобен, а при натиск почти не се чува звук. По принцип клавиатурата не е лоша, но не ни хареса фактът, че размерът на бутоните със стрелките нагоре и надолу е наполовина намален.

Освен това, по подразбиране, горният ред от бутони служи за управление параметрите на работа на лаптопа (регулиране силата на звука, яркостта на екрана, изключване на тъчпада и безжичните комуникационни модули). Над клавиатурата е разположен доста тесния бутон за захранването, което не е много удобно за усещане при натиск, но като цяло това спестяване на размера изглежда странно, имайки предвид голямата околна площ. На традиционното място под клавиатурата е разположен леко вдлъбнатия тъчпад с размери 10,5 х 7 cm.

В този случай, той няма отделни бутони и натискането може да се извърши върху почти цялата област на сензорния панел (най-лесният начин да направите това е в долната част), а условното натискането в долния десен ъгъл се възприема като щракване с десния бутон на мишката.

Дисплей и звук

В ноутбука Lenovo IdeaPad S540 се използва 15,6-инчова IPS матрица Chi Mei с резолюция 1920 × 1080 пиксела. Нивото на яркостта е доста добро – повече от 300 нита, а нивото на контраста също е достойно – 1650:1. Гамата от цветово пространство е малка, но и също толкова възхитителна – 91% и 61% съответно за sRGB и AdobeRGB. За съжаление, има PWM (щирочинно-импулсна модулация) за регулиране на яркостта.

Като цяло, изпълнението на екрана е много високо. Качеството на вградените 2 W стерео-високоговорители може да се определи като средно. Според субективни усещания, високоговорителите не са твърде силни и не изкривяват звука, дори и при максимална сила на звука, но, разбира се, без дори и намек за бас.

Тестове

Лаптопът е оборудван с процесора Intel Core i7-8565U от поколението Whiskey Lake-U, който е наследник на процесора Core i7-8550U от поколението Kaby Lake Refresh. Подобно на своя предшественик, Core i7-8565U предлага четири физически ядра със SMT поддръжка. Що се отнася до честотите, ние получихме 1,8 GHz, в номинално изражение, а в Turbo режим за едното ядро ​​честотата е 4,6 GHz, което е с 600 MHz повече от нивото на i7-8550U. Обемът на RAM е 12 GB.

Получената памет от модул е 8 GB, а още 4 GB са споени към дънната платка. Данните могат да се съхраняват както на SSD с капацитет до 1 TB, така и върху класически 2,5-инчов механичен HDD. В нашата версия е използван твърд диск на Samsung с капацитет 512 GB, посредством M.2 слот.

PCMark 8

Тестовият пакет PCMark 8, подобно на предшественика си PCMark 7, е проектиран да измерва интегралната производителност на компютрите при различни сценарии на натоварване. Не маловажно е, че този пакет може да се използва както за измерване на производителността на настолните компютри, така и за ноутбуци. Общо PCMark 8 предлага шест сценария на натоварване: Home, Creative, Work, Storage, Applications Adobe Creative Suite и Applications Microsoft Office. Всеки от тези тестове има своя интегрална оценка (Score). Ние използваме двата сценария: Home и Work.

За обработка на графиките, освен интегрираното в процесора графично ядро, отговаря и дискретната графична карта NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q със собствен капацитет на GDDR 5 паметта от 4 GB. NVIDIA GeForce GTX 1650 с Max-Q дизайн представлява мобилна видеокарта, базирана на архитектурата  Turing (чип TU117). Видеокартата е предназначена за тънките и леки ноутбуци и с около 10-15% отстъпва на пълноценната GTX 1650 за лаптопи (в зависимост от възможностите за охлаждане).

В игрите, GTX 1650 Max-Q демонстрира добри резултати, честотата на кадрите във Full HD резолюция при високи настройки надвишава 30 fps, като изключение правят игрите, като Metro Exodus, в които графичните настройки ще трябва да бъдат намалени до средните.

3D Марк Fire Fire Strike Graphics

3DMark Fire Strike – това е красиво популярно приложение с поддръжка на DirectX 11 API за тестване на компютри с високопроизводителни игрови графични карти в Windows среда. Резултатите от 3DMark Fire Strike помагат да се оцени сравнителната производителност на видеокартата и нейната пригодност за работа в най-ресурсоемките компютърни игри.

Игрови тестове

Darksiders III е продължение на екшън серията Darksiders, в която за първи път предстои да играем. Войната и Смъртта бяха заменени от Яростта, владееща магията и камшика. С помощта на магията, тя може да приема различни форми, всяка от които дава достъп до нови оръжия, атаки и способности. Яростта трябва да се бори с физическите въплъщения на седемте смъртни гряха, за да възстанови баланса между доброто и злото на Земята.

Основата за Darksiders III е енджина Unreal Engine 4, разработен и поддържан от Epic Games. Светът на игрите се оказа може би най-компактният в серията – дори по-малък, отколкото в първата част. Той е красив и разнообразен (и безпроблемен!), Но и много „коридорен“ в същото време.

Battlefield V представлява шутър от първо лице, в който геймърите ще посетят различни части на земното кълбо по време на Втората световна война

Играта е изключително разнообразна и интересна, поради което е и обичана от милиони хора. Играта използва за своя основа енджина Frostbite Engine 3.5. Frostbite Engine – това игрови енджин, разработен от EA Digital Illusions CE; Използва се както в собствени разработки, така и в проекти на други филиали на Electronic Arts.

Що се отнася до визуалните образи, Battlefield V поставя нови стандарти за качество на картината за един шутър, базиран на подобрения енджин Frostbite. Едва ли е възможно да се намери друг толкова красив военен шутър, колкото и банално да звучи. Приятно изглежда в случая еднопотребителската кампания, поради която за многопотребителските режими EA и DICE ние избрахме компромисния вариант между производителност и външен вид.

Това  обаче не означава, че картината е много по-лоша, но все пак разработчиците са се фокусирали върху производителността. Единственият отрицателен момент се свежда до нивото на детайлност в зависимост от дистанцията на образа. Независимо от избраното ниво на качество на графиката, обектите винаги се рисуват на определена дистанция – въпреки че те биха могли да се появят много по-рано/по-далеч.

Shadow of the Tomb Raider. Действието на играта Shadow of the Tomb Raider се извършва след събитията, изобразени в RISE OF TOMB RAIDER

Този път, мис Крофт се отправя към Латинска Америка, където обикаля руините на древната цивилизация (включително пирамидите на маите и ацтеките), откривайки тайните на Ордена на Троицата и научава повече за изследванията, проведени от нейния баща. Историята е по-зряла, отколкото в предишните игри.

За да представят Лара като по-зряла авантюристка, разработчиците възнамеряват да я накарат да се изправи пред последствията от взетите от нея решения. За Rise of the Shadow of the Tomb Raider се използва новия игрови енджин, наречен Foundation Engine. Shadow of the Tomb Raider включва подобрено подповърхностно разсейване на Лара, обемно осветление и светлинни лъчи. Освен това, ефектите на водата са се подобрили и вълните от движение сега имат триизмерна форма и като цяло взаимодействието с водата е по-добро.

Охладителна система, нагряване, време за автономна работа на батерията

Охладителната система на ноутбука се състои от два вентилатора с различни размери и чифт топлинни тръби. При леки натоварвания на системата нивото на шума е в диапазона от 23-28 dB. В игрови режим, шумът от лаптопа се усилва до 38 dB, но като цяло лаптопът не издава толкова силен шум, колкото някои други модели с подобни характеристики.

Енергоефективните компоненти не изискват интензивно продухване, така че Lenovo IdeaPad S540 има ниско ниво на шума. Нагряването на корпуса, като следствие, също е малко, а дъното се нагрява максимум до 41 градуса по Целзий. Площта на клавиатурата в областта на WASD бутоните е до 39 ° C.

В игровия режим, за съжаление, забелязахме намаляване на честотата на видеокартата със 100 MHz, докато температурата беше в рамките на 74 ° C.

Капацитетът на батерията е 70 Wh*h, времето за автономна работа на батерията на устройството е впечатляващо. Можете да използвате този ноутбук цели 8 часа и 43 минути, докато непрекъснато през Wi-Fi сърфирате в мрежата. Гледането на видео ще изтощи батерията след седем часа и половина, а игровият режим при Lenovo IdeaPad S540-15IWL ще е с продължителност около два часа. Между другото, ще отбележим, че ако в ноутбука има механичен HDD, тогава Lenovo IdeaPad S540 е оборудван с 50 Wh по-малка по капацитет акумулаторна батерия.

Заключение

Понастоящем Ideapad S540 15 е едно от най-добрите предложения на пазара сред ноутбуците с графична карта NVIDIA GTX 1650 MaxQ. Това устройство има малка дебелина от само 19 мм и тегло – 1,89 кг. Корпусът на лаптопа е изцяло изработен от метал, има отличен екран, бърз SSD, енергоспестяващи компоненти и дълъг живот на батерията. Недостатъците, разбира се, са и най-важните според нас, като липсата на LAN мрежов порт и втори слот за RAM.

Положителни черти:
 • Подходящ за игри;
 • Добра охладителна система;
 • Страхотна автономия на батерията;
 • Ниско нагряване на корпуса;
 • Уеб-камера със затвор;
 • Ярък и висококонтрастен дисплей.
Отрицателни черти:
 • Само един RAM слот;
 • Няма мрежов LAN порт.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари