Apple по време на представянето на iPhone 7 и iPhone 7 Plus обяви отказа си от 3,5-мм конектор в смартфоните, а също показа и съвсем ново за себе си устройство — безжичните слушалки AirPods. Устройството привлече вниманието не само със своите малки размери и с приличната (за класа си) автономност, но и със своето качество на звука. По-долу ще се опитаме да ви запознаем подробно с аксесоара и ще видим дали си заслужава покупката.

Външен вид

Apple AirPods изглеждат почти като EarPods, но с отрязани проводници: същата форма, идентични с размера тапи и малко по-дебела и дълга пластмасова „тръба“. Никакви изненади. Отделни хора виждат малко по-различно извити форми, но това мнение не се потвърждава след детайлно сравнение на жичните и безжични версии на слушалките.

 

Идентичността във външния вид позволява да се разбере дали тези форми на слушалките са подходящи за конкретното лице, като поискате от познат EarPods или ги купите от магазина на доста по-евтина цена. Ако са ви удобни, то ситуацията ще е същата и с AirPods. Дори нещо повече — устройството ще се държи по-стабилно на ушите, тъй като се елиминират вибрациите от проводника.

 

Apple AirPods са много леки — всяка слушалка тежи 4 грама, а зарядният калъф — 38 гр. Размерът на всяка слушалка е 16,5х18,0х40,5 мм.

 

В не по-малко важна компонентна част на устройството се превърна и кейсът, който прилича на опаковка на конци за зъби. В него се намира батерията за зареждане на слушалките (той служи и за съхранение на зарядното). Бял и лъскав — със сигурност ще събере куп драскотини за няколко седмици.

 

Свързване

Процесът на свързване на слушалките е още по-лесен, отколкото по NFC: отключвайки смартфона и отваряйки капака на кейса, върху екрана на телефона се появява бутонът „свързване“, който трябва да натиснете. Това е всичко, вече връзката е установена и можете да използвате джаджата. Освен връзката с телефона, слушалките автоматично се добавят и към всички устройства, които са обвързани с един и същи Apple ID, независимо дали това са няколко iPhone, iPad или MacBook (включително MacBook Pro 2016).

Преходът между различните устройства не е толкова магически, както би ни се искало — за смяна на източника на звука от iPhone на iPad, от последния трябва да изберете AirPods в отделно меню, тъй като приспособлението не може автоматично да се превключва между устройствата.

Разбираемо е защо Apple са направили така — когато AirPods са свързани с iPhone и когато едно дете например си играе на таблета на майка си, най-малко бихте искали да слушате звуците от тази игра. Все пак има група от хора, които сами използват всичките си устройства в рамките на едно Apple ID.

Apple AirPods може да се използва не само с техниката на Apple, но за свързване с всяко устройство чрез Bluetooth, трябва да натиснете и задържите бутона на корпуса, след което AirPods може да се свърже към всяко Bluetooth-устройство.

Функционалността ще е същата на всички устройства на трети страни, всички „умни“ възможности ще останат ексклузивни за продуктите на Apple. По-специално, Bluetooth ще работи на стандартното разстояние (в рамките на 10 метра), а двойното докосване (единственият начин за взаимодействие с AirPods) поставя песента на пауза или продължава да я възпроизвежда.

Възможности

Apple AirPods са оборудвани с два сензора, които определят дали слушалки са в ушите. Когато единият AirPods е изваден, възпроизвеждането на музиката или видеото се поставя на пауза, а когато устройството се върне в ухото, тракът продължава да се възпроизвежда.

Разбира се, системата не е брилянтна: ако закриете сензорите с пръсти, възпроизвеждането ще продължи, поради което по време на беседа с друг човек, трябва да държите слушалката стриктно за „крака“ и да я покриете с дланта на ръката си (ако целта ви е да продължавате да слушате музика докато едновременно с това разговаряте). Това предизвиква и друга трудност — ако махнете едната слушалка от кейса и случайно я хванете, то тя веднага се активира, а втората няма да се свърже, докато и двете AirPods отново не се окажат в кейса.

AirPods са лишени от бутони, а взаимодействието с устройството се извършва чрез двойно докосване по всяка от слушалките. Това действие ви позволява да отговорите на повикване или да оставите апарата, а също можете да изпълнявате една от двете функции: пауза/продължение на възпроизвеждането или връзка със Siri. С помощта на последната може да контролирате силата на звука.

Ако поискате от Siri да „намали“, той ще постави силата на звука на 5%, за по-бързо регулиране на силата на звука е нужно да поискате да „установи силата на звука на 20%“.

“Свободни ръце”

И двете слушалки AirPods могат да се използват, като устройство за “свободни ръце”, тъй като във всеки от тях има микрофон. Потребителят може да избере в настройките, микрофонът на коя слушалка ще бъде активен, но е на разположение и автоматично превключване, когато системата сама определя подходящото за разговора приспособление.

Устройство отлично улавя гласа — в тихо помещение звученето е ясно, дори и при шепот, а на улицата можете да говорите с нормална сила на звука и събеседникът ще се чува. Гласът леко избледнява и звучи сякаш отдалеч, когато навън е силен вятъра, но в такива условия работят добре единици от Bluetooth-слушалките.

Разговорите по AirPods може да се осъществяват дори и на 20 м от iPhone. Събеседникът се чува ясно, но в слушалките може да се появи бълбукане, което не пречи да се разбере, че от другата страна на слушалката говори човек. А може и да не се появи. Именно в това непостоянство се крие основният проблем на AirPods.

Стабилност на връзката

Технологията на слушалките на Apple не може да се похвали с изключителна връзка при два iPhone 6s Plus: периодично се появяват смущения, които драстично отблъскват звука или създават ефект на бълбукане. Това явление обаче не е често — веднъж-два на ден, — но впечатлението се разваля.

Малко по-рядко възниква разпадане на връзката и автоматичното повторно свързване, но се случва особено по време на продължителни разговори. Гласът за секунда изчезва, след това се появява с видими деформации и фонов шум, а след около 5 секунди връзката се възстановява напълно. Не е фатално, но е непростимо, имайки в предвид цената на AirPods.

Много рядко се случва и по-сериозен разрив, след което слушалките отново трябва да се свържат към устройството. При нас, подобна ситуация се случи два пъти за повече от 60 часа слушане. В домашен режим обаче, връзката се държи малко по-стабилно, но не напълно без проблеми, дори и в моменти, когато потребителя и телефона не се движат.

Мненията на потребители посочват, че всички тези подобни особености важат само за iPhone 6s Plus и по-старите модели, а най-новите джаджи работят стабилно. Имахме възможност да тестваме с iPhone 7 (за около 3 часа) и можем да потвърдим тези думи. Въпреки това, нямахме възможност пълноценно да тестваме AirPods с по-нов апарат. В същото време, в тандем с iPad Air 2 и MacBook Pro с Retina дисплей (Early 2013), слушалките работят перфектно и не регистрирахме нито един срив във връзката.

Автономност

Времето за работа на AirPods е задоволително — слушалките (всяка с тегло 4 грама) работи при слушане на музика с 50-65% сила на звука, около 5 часа и 12 минути, а в режим на телефонен разговор, пълният заряд бе достатъчен за 2 часа и 22 минути активност. При това е важно да се има предвид, че става дума за продължителност на употребата — ако слушалките просто се намират в ушите, заряда се намалява с 2-3% на час.

Разрядът е доста неравномерен, тъй като по-бързо спада заряда в тази слушалка, която се използва като устройство за “Свободни ръце”. Кейсът бързо възстановява заряда на слушалките — за 15 минути, устройството възстановява до 80% от заряда си, а пълният цикъл от 1% до 100% отнема 24 минути.

Кутията съдържа батерия с капацитет 398 мАч и когато слушалките са в нея, веднага започва подаването на захранването.

Умереното използване на слушалките и тяхното зареждане от батерията в кейса ви позволява да ги използвате 5-7 дни, но удобството на AirPods, минималният размер и приличното време за работа на слушалките без кейса стимулира използването на устройството непрекъснато. Тоест, да не махате слушалките през целия ден.

Отделен уиджет показва заряда на слушалките заедно, на едната слушалка, когато тя не се използва, а също и нивото на заряда на кейса, когато той е отворен.

При 16-18 часа работа с устройството, то се намира в ушите около 8-10 часа и половината от времето в тях нещо се възпроизвежда. Умора при употребата им не се проявява и също желанието за тяхното сваляне, което от своя страна насърчава по-често да се възпроизвежда всеки звук през слушалките, вместо през високоговорителите на лаптопа или телефона.

Качество на звука

Apple AirPods по качество е сравним с EarPods. Субективно изглежда, че устройството е малко по-силно, но качеството е абсолютно еднакво. AirPods — това не е устройство, което ще ви подари максимално богато звучене, но добре се справя с възпроизвеждането на подкасти и филми. Музикалните ентусиасти би следвало да се обърнат към други устройства, сравними по размер и автономност, но с по-високо качество на звука (дори и без кабели), въпреки че подобен избор ще бъде труден, тъй като към момента конкуренти липсват.

Обобщение

Apple AirPods — това са прекрасни градски слушалки без кабел: леки, малки, не изолирани от звуковото странично обкръжение (означава по-малък риск да попаднете под някой автомобил). Вярно е също, че силата на звука не винаги е достатъчна в движещ се влак или метрото при отворени прозорци.

Очаква ви също изключителна лекота с прилична автономност и бързо зареждане от кейса, който е подходящ за далечни пътувания и полети. Отделните потребители предпочитат в такива случаи да използват слушалките тип тапи, но някои усещат от тях физически дискомфорт при един час слушане, докато капчиците са по-удобни, дори и за продължително ползване.

В същото време, закупуването на AirPods извън екосистемата на Apple е почти безсмислено, защото има съвсем малка функционалност. Ако проблемите с връзката бъдат коригирани с фърмуер, то AirPods ще стане чудесен аксесоар или идея за подарък. Може би в следващото поколение Apple ще успее да ни убеди, че AirPods са необходими на всеки потребител, но към момента това все още е твърде суров продукт.

Положителни качества на AirPods:

  • много компактни безжични слушалки;
  • технологичен аксесоар;
  • страхотна автономност (с оглед на размера).

Отрицателни черти на AirPods:

  • проблеми със стабилността на работата в тандем с по-стари устройства;
  • за тези пари има устройства с по-висококачествен звук;
  • в екосистемата ви няма други устройства на Apple.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари