Марката Xiaomi е известна преди всичко с качествените си Android базирани смартфони на сравнително достъпни цени. Въпреки това, в портфейла на дружеството може да намерите и телевизори, таблети, портативни батерии, телевизионни конзоли, слушалки, оборудване за автоматизация на дома, смарт-гривни и др.

Обединяването на повечето от тези решения се състои в няколко точки, основните от които са доставките само на местния (китайски) пазар и наличието на документация и софтуер само на китайски език. Въпреки това обаче, тези трудности не пречат на интереса към продуктите от страна на местните ентусиасти.

В настоящото ни ревю ще разгледаме новия безжичен рутер от известния китайски производител — компанията Xiaomi. Моделът е Mi WiFi Router 3 – третият, който пристигна m,r нас за тестване.

Технически характеристики:

 • Тип: Безжичен рутер (маршрутизатор);
 • Стандарт: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac;
 • Работа в два диапазона (dual band): да;
 • Максимална скорост на връзката в Mbps: 1167;
 • Поддръжка на Multiple SSID: не;
 • Интерфейс за връзка (LAN порт): 2x 10/100 Ethernet;
 • Вход (WAN порт): 1x 10/100 Ethernet;
 • USB: 1;
 • Свързване на USB външен диск/принтер/3G модем): да/не/не;
 • Защитна стена (Firewall): да;
 • NAT: да;
 • Поддръжка на VPN (виртуални мрежи): да;
 • DHCP-сървър: да;
 • Демилитаризирана зона (DMZ): няма данни;
 • Тип на антените (вътрешни / външни): външни;
 • Брой на антените: 4;
 • Поддръжка на MU-MIMO/MIMO: не/да;
 • Уеб-интерфейс: да;
 • Telnet: не;
 • SNMP поддръжка: не;
 • Размери в мм: 195х131х23,5;
 • Тегло в гр: 220;
 • Разширени режими на криптиране: не;
 • Захранване (PoE/адаптер): не/да;
 • Вграден ftp-server: не;
 • Възможност за инсталиране извън помещението: не;
 • Режим на мост: няма данни;
 • Друго: Процесор: Mediatek MT7620A; Памет: 128 МВ DDR2.

Комплект

Xiaomi Mi WiFi Router 3 идва в сравнително голяма (колкото куп документи във формат A4) картонена кутия. Оформлението както обикновено е на висота – върху предната страна има снимка на устройството, а отзад подробно са описани неговите характеристики (за съжаление на китайски). Размерите на кутията са сравними с тези на самия рутер, защото той е с несменяеми антени и в преносимо положение, конструкцията се оказва дълга.

В самата опаковка откриваме само миниатюрна инструкция на китайски и захранващото устройство. За разопаковането е нужна предварителна подготовка – като минимум да намерите преходник от китайските клеми за захранване към европейските. Може да се наложи да се снабдите и с Ethernet-кабел, който не влиза в комплекта и удължител, защото захранващият кабел е с дължина само 1 метър.

Дизайн

Почти всички продукти на Xiaomi изглеждат сбито, но най-вече подходът към дизайна е минималистичен и се проявява във второстепенните продукти — аксесоари, фитнес тракери и разбира се рутерите. Тук има някои прилики с първото поколение Mi WiFi Router. Главната от тях е клиновидната форма на корпуса и използването на приятна на допир матирана пластмаса.

Поради факта, че антените са по-дълги от основата на корпуса, рутерът изглежда още по-компактен, отколкото е въпреки, че действителните му размери заслужават да се нарекат стандарт за бюджетните устройства. От нестандартните особености ще споменем минималното тегло, поради липсата във вътрешността на тежки радиатори и метални пластини, които пък присъстваха в първото поколение на устройството. Въпреки това, моделът не прегрява по време на работа – тук има вентилационни отвори както отзад в близост до конекторите, така и от долу.

Разположението на елементите за управление е традиционното. В предната част на ръба има миниатюрен статусен диод, който свети в оранжево в процеса на изтегляне и в синьо по време на работа. Отзад се намира всичко останало: вграденият бутон за нулиране, конекторът USB2.0, два мрежови порта и един WAN, а също и жак за захранването. Тук също така присъстват и четири фиксирани антени, чието положение може да се променя в две равнини (завъртане и наклон).

Платформа

Рутерът е базиран на едноядрения процесор MediaTek MT7620A, работещ на честота 580 Mhz. Обемът на оперативната памет – 128 MB, плюс толкова вградена за съхранение на фърмуера и настройките. Рутерът принадлежи към класа AC1200 – той създава две Wi-Fi мрежи на 2,4 и 5 Ghz, които осигуряват скорост на връзката съответно до 300 и 867 Mbit/s. За всеки честотен диапазон са предвидени две независими външни антени.

LAN конекторите общо са два и това може да се превърне в съществен недостатък, ако в домакинството се намират много устройства, свързани чрез мрежов кабел. Също така има и един USB 2.0 за свързване на дискове.

Софтуер

В случая на Xiaomi Mi WiFi Router 3 на първо място си струва да разкажем за традиционния уеб-интерфейс, както и за мобилното приложение. Можете да го изтеглите от Google Play, iTunes или директно от сайта на производителя. Приложението ни хареса с това, че дава възможност за провеждане както на първоначална, така и на следваща настройка на рутера. Ако фина корекция на параметрите не е необходима, то изобщо може да не използвате уеб-интерфейса.

Като цяло, клиентът MiWiFi Router може да се нарече един от най-добрите, сред тези с които сме се запознавали преди. Той е функционален и красив. Интерфейсът е разделен на четири раздела. В първия може да се намери списък на всички устройства, когато някой се свърже към рутера. Тук има информация за трафика, текущото потребление, можете да видите IP и MAC адресите, да забраните достъпа до интернет, да блокирате устройство или да зададете за него пропускателна способност на канала.

Чрез менюто с настройките от първия екран се извършва конфигуриране на други мрежови устройства от компанията. Във всички случаи, за първоначалната конфигурация е нужен Mi профил. Има функция и за дистанционно управление.

Вторият раздел Ви позволява да видите информация за свързаните дискове, а третия — изтеглянето на видео (поддържат се .torrent-файлове).

Последният раздел съдържа всички останали настройки. Тук можете да промените потребителското си име и парола в мрежите на Wi-Fi рутера, да извършите обновление на фърмуера, да изключите единственият диод, да включите гостуващата Wi-Fi мрежа. Можете да настроите графика за включване-изключване на Wi-Fi, времето за планово рестартиране и обновяване на фърмуера.

Отделно ще разкажем за пунктовете Wi-Fi optimization, Task manager и Manage bandwidth. В първия, рутерът анализира околната среда, оценява кои клиенти са свързани към него и избира оптималните настройки. Вторият играе ролята на мениджър на задачите и чрез него можете да изключите сървъра Samba ако не го използвате. Последният пункт Ви позволява да персонализирате пропускателната способност на мрежата. Тук можете да зададете параметрите (скорост на връзката към Интернет и да настройте лимити и приоритети за отделни устройства.

Всичко е стандартно, а дори има и малко повече (настройки на VPN, DHCP, port-forwarding, режими на работа рутер/повторител/мост) в администраторския панел на адрес miwifi.com или на 192.168.31.1. Но тук се крие уловката — уеб-интерфейсът е изцяло на китайски, така че трябва да използвате функцията за автоматичен превод, което е неудобно.

Към рутера има и фърмуер на трета страна, но използването му е тема на отделна статия.

Тестове и впечатления от работата

Маршрутизаторът бе използван като основа за домашна мрежа в продължение на няколко седмици. През това време, той остави в нас изцяло положителни впечатления, въпреки, че все още остават въпроси, свързани с функцията за управление на честотната лента (Manage bandwidth). Теоретично, производителят препоръчва да го използвате за бързи връзки (по-бързи от 50 Mbit/s), но на практика така и не успяхме да го ползваме при оптимална конфигурация.

Отделно искаме да отбележим качеството на покритието — външните антени, като правило, са по-добри от повечето вградени. Xiaomi Mi Wi-Fi Router 3 успешно обхваща двустаен апартамент при стандартен „ъгъл“ на инсталиране на рутера близо до входа и в крайна сметка останахме доволни от скоростта на предаване на данните в мрежата от 2.4 Ghz и 5 Ghz.

Що се отнася до реалната производителност, то по кабел, рутерът „изтисква“ зададените 100 Mbit/s. В Wi-Fi мрежата, скоростта е малко по-ниска, но реалната производителност може да се „прескочи“ — ако се ориентирате към резултатите на speedtest.net, а след това при пряка видимост, скоростта може да се окаже по-ниска, отколкото при връзката през стена. Може би това се дължи на суровия софтуер (устройството се продава само от няколко месеца), а може би и с управление на пропускателната способност. Като цяло, рутерът добре се справя с едновременното сваляне на торенти на компютър и гледането на Full HD видео на смартфон и лаптоп.

Относно функционалността на USB-порта, Xiaomi има свой собствен подход — може да свържете дискове, но не и принтери и 3G-модеми. Има възможност за автоматично създаване на резервни копия на снимки от смартфона, както и да се възползвате от вградения клиент за изтегляне. .torrent файловете се зареждат с умерената скорост от 2 MB/s. Работата с дискове е ограничена, ако отидете на устройството от персонален компютър, ще видите само папката с изтеглените файлове и архивираните снимки, а останалото съдържание ще бъде скрито. За пълноценната работа ще трябва да инсталирате отделна програма, но тя е на китайски.

Повторителя Xiaomi Mi WiFi Amplifier

Повторителят (или усилвателя в случай на дословен превод) — това е стандартен най-прост ретранслатор. Устройството прилича на обичаен 3G-модем или по-голямо устройство. Корпусът е със специализиран дизайн — матова пластмаса. Долната част е с панта, а USB конекторът е покрит с капаче. От елементите за контрол на корпуса има само един единствен статусен диод и вграден бутон за нулиране. Mi WiFi Amplifier работи само на честотата от 2,4 Ghz.

Използването на рутера от Xiaomi е максимално опростено. За да го включите, трябва да свържете Amplifier към USB конектора на маршрутизатора и да изчакате, докато диодът светне в синьо. След това е необходимо да включите устройството в стая с лош сигнал (в конектора на вашия компютър, лаптоп или зарядно).

Както и всички повторители, той намалява скоростта за достъп до два пъти, поради едновременното предаване на данните от маршрутизатора към устройството и обратно. Също така, устройството може да се свърже към рутери на други хора, не само на Xiaomi. За целта е необходимо използването на приложението Mi Home (iOS версията) – то позволява да настроите кой сигнал на коя мрежа да бъде увеличен от ретранслатора.

Xiaomi Mi WiFi Amplifier е полезен в тези случаи, ако е необходимо да се осигури поне някакъв достъп до Интернет в отдалечени помещения (или на последния етаж), или за да се усили лошия сигнал в хотела, без особени изисквания към производителността.

Обобщение

Xiaomi Mi WiFi Router 3 остави впечатление, подобно на останалата техника от Xiaomi. Но това не означава, че устройството е идеално, но все пак си струва парите. Комбинацията от качества и недостатъци трябва да се определят от крайния потребител и той да реши доволен ли е или не. Ние ще кажем, че Mi WiFi Router 3 ще е подходящ за тези, които си търсят достъпен рутер за домашната мрежа по стандарта 802.11 ac или просто на честотата от 5 Ghz.

Ако не следва да отчитате всеки реален мегабайт скорост, която отдава рутера — то това устройство ще се окаже изгодна покупка. Вторият вариант е да се ориентирате към фърмуер, който ще осигури нормална функционалност на USB и така нататък. В случай на сценарий, включващ използването на 100% от скоростта, то резултатът може да не оправдае очакванията, поради факта, че Xiaomi все пак създава устройства с оглед на собствените си услуги и за китайския пазар.

Положителни черти:

 • цена;
 • дизайн;
 • нормални характеристики и производителност;
 • отделни външни антени за всеки обхват (качеството на покритието и силата на сигнала);
 • много функционално приложение за смартфон.

Отрицателни качества:

 • странна работа на функциите за управление на трафика;
 • само два LAN;
 • ограничена функционалност на USB порта;
 • уеб-интерфейс на китайски.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари