Игровите ноутбуци ASUS ROG Strix GL504 SCAR II и ASUS ROG Strix GL504 HERO II са предназначени да заменят първите версии на ASUS ROG Strix GL503 SCAR Edition и ASUS ROG Strix GL503 HERO Edition, които бяха представени почти преди година на изложението IFA 2017. Ноутбукът SCAR Edition бе създаден за феновете на шутърите и други екшъни, а HERO Edition – за любителите на по-спокойните игри, като например стратегии, MOBA и RPG. На външен вид, новите ноутбуци съществено се различават от първите HERO и SCAR. Но разликите между новите модели и по-старите на външен вид не свършват дотук. Напротив, външният вид — това е само малка част от всички разлики.

ASUS ROG Strix GL503 SCAR Edition, пуснат през 2017 г. е със светло-метален корпус, напомнящ оръжеен метал. От друга страна, корпусът на ASUS ROG Strix GL503 Hero Edition е модел, пресъздаващ кожата на дракон. Също така, в клавиатурата на модела, бутоните WASD се отличават от останалите, докато в HERO — бутоните QWER са по-различими от останалите. Те са с допълнително осветен контур. В крайна сметка, достигната е пълна хармония и стилизация с шутър и MOBA-игрите.

Новите ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II, продължават да се движат в посоката, зададена от първия SCAR и HERO. И двата модела са оформени под едни и същи видове игри, но техните обновени версии са станали по-добри, по-тънки и по-леки.

Ето и външните различия между ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II

Основните визуални разлики между новите ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II са останали същите, както и при първите версии. В ноутбуците различно са оформени корпусите и клавиатурите. Въпреки това, външните промени повече са се отразили върху ASUS ROG Strix GL504GM HERO II. Този ноутбук е получил обикновена, тъмна метална повърхност, без пресъздаване на драконовата кожа. А при ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II, корпусът е останал светъл, с цвят на оръжеен метал. Тук обаче се е променила неговата текстура и диагоналните пресичащи капака ивици, които не вече не се открояват така ясно.

Променили са се основните игрови бутони. Ако при първите версии на ASUS ROG Strix SCAR Edition и ROG Strix HERO Edition те са с осветление на бутоните [WASD] и [QWER], то сега капачките на тези бутони са станали прозрачни. Освен това, тачпадите и на двата лаптопа вече изглеждат еднакво. Спомнете си, че тъчпада на първия HERO е с нарисуван върху него заострени зъбци.

Технически характеристики на ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II:

 • Процесор: Intel Core i7-8750H (6 ядра, 12 потока, 2,2/4,1 Ghz, 9 MB L3 кеш, TDP 45 Вата)
 • Дисплей: 15,6 инча, резолюция 1920×1080, IPS, матирано покритие, 144 Hz
 • Оперативна памет: 2x 16 GВ DDR4-2666
 • Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GВ GDDR5)
 • SSD-диск: 512 GВ M. 2 NVMe PCIe (SAMSUNG MZVLB512HAJQ)
 • HDD-диск: 1 ТВ капацитет, 5400 об/мин (Seagate ST1000LX015 хибридно устройство)
 • Безжична мрежа: Intel Wireless-AC 9560, IEEE802.11 abgn+ac, 2×2:2, Wave 2
 • Локална мрежа: Realtek RTL8168/8111
 • Конектори: 2x USB 3.1 Gen 1; 1x USB 3.1 Gen 2; 1x USB 3.1 Gen 2 (Type-C); 1x RJ-45 Ethernet, HDMI 2.0; Mini DisplayPort 1.2; 1x 3,5-мм комбиниран аудио-жак, слот за SD-карти
 • Размери: 36,1 26,2 х х 2,61
 • Тегло: 2,4 кг.

Технически характеристики на ASUS ROG Strix GL504GM HERO II

 • Процесор: Intel Core i5-8300H (4 ядра, 8 потока, 2,3/4,0 Ghz, 8 MB L3 кеш, TDP 45 Вата);
 • Дисплей: 15,6 инча, резолюция 1920×1080, IPS, матирано покритие, 60 Hz;
 • Оперативна памет: 8 + 4 GВ DDR4-2666;
 • Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 GВ GDDR5) / Intel HD Graphics UHD 630;
 • SSD-диск: 128 GВ NVMe PCIe (KINGSTON RBUSNS8154P3128GJ);
 • HDD-диск: 1 ТВ капацитет, 5400 об/мин (WDC WD10SPZX HDD);
 • Безжична мрежа: Intel Wireless-AC 9560, IEEE802.11 abgn+ac, 2×2:2, Wave 2;
 • Локална мрежа: Realtek RTL8168/8111;
 • Конектори: 2x USB 3.1 Gen 1; 1x USB 3.1 Gen 2; 1x USB 3.1 Gen 2 (Type-C); 1x RJ-45 Ethernet, HDMI 2.0; Mini DisplayPort 1.2; 1x 3,5-мм комбиниран аудио-жак, слот за SD-карти;
 • Размери: 36,1 26,2 х х 2,61;
 • Тегло: 2,4 кг.

При разглежданите ноутбуци на пръв поглед правят впечатление три основни разлики: процесорите, видеокартите и дисплеите. Лаптопът ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II е получил производителния 6-ядрен чип Intel Core i7-8750H (с поддръжка на Hyper Threading), а ROG Strix HERO II – 4-ядрения процесор Intel Core i5-8300H (също с Hyper Threading). Въпреки това, съгласно общите спецификации, вътре в тези два ноутбука могат да бъдат поставени както i5-8300H, така и i7-8750H. Всичко ще зависи от конфигурацията, която решите да си купите.

Още една важна разлика между SCAR и HERO от второ поколение (ако говорим само за техническите характеристики) се крие във видеокартите. Вътре в HERO II е инсталирана графичната карта NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 GB GDDR5), а в SCAR II – NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB GDDR5).

В двата ноутбука, от които ние разполагахме само с ASUS ROG Strix GL504GM HERO II, са използвани матови 15,6-инчови екрани с резолюция 1920×1080 пиксела. SCAR II е получил бърза матрица с честота на обновяване 144 Hz, а HERO II – класическа 60-херцова матрица. Въпреки това, според глобалните изисквания, на HERO II може да бъде поставена същата бърза матрица, както в SCAR II. За купувачите на HERO II, тук се появява възможност да спестят. Ако лаптопът е постоянно свързан към външен монитор, екранът с честота на опресняване от 144 Hz вече не е необходим. Спестените пари, този път могат частично да покрият разходите за закупуване на външен монитор.

И още една важна подробност. Вместо стандартните две Wi-Fi антени, ноутбукът ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II имат 2 двойки антени, разположени в предната и задната част на корпуса. Специалните алгоритми в случая ще определят коя двойка антени е по-добре да се включи за преноса на данни. В резултат на това, зоната на покритие на безжичната мрежа ще се увеличи до 30%. Говори се още за ROG RangeBoost технологията. Що се отнася до модула Wi-Fi Intel Wireless-AC 9560, (наличен и в двата ноутбука), то той ще работи с мрежите IEEE 802.11 b/g/n/ac Wave 2 (2×2).

ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II

Да започнем запознаването ни с лаптопа ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II. Той е получил лек метален капак с двойно шлифована текстура. Когато ноутбукът е изключен, в логото Republic Of Gamers се отразява целия свят. А когато е включен – логото се осветява от специална подсветка, благодарение на ASUS AURA Sync. Цветът на логото се настройва ръчно или изобщо може да се изключи. Кой както му харесва.

Формата на капака и местоположението на светодиодите са останали непроменени, както и при предишния ASUS ROG Strix Scar Edition. В долната част на капака има дълъг, трапецовиден отвор, чрез който можете да се насладите на „маскировъчната“ текстура на работната област и – най-важното – да видите индикаторите на ноутбука, дори и ако капакът на последния е затворен. Между другото, тук в прореза има още една практическа задача. Дори и отворения капак на лаптопа може частично да блокира отворите на охладителната система. При ROG GL504 този проблем няма вариант да възникне.

Светодиодите леко са вдлъбнати навътре в корпуса, така че тяхната светлина няма да разсейва геймърите по време на игра. Що се отнася до прореза, то при отворен капак, той частично се скрива зад корпуса на лаптопа и е почти незабележим.

Първото нещо, което се набива на око при отваряне на капака, това е екрана на ноутбука. Той има тънки горна и странични рамки, които са с 2,3 см по-малки, от тези в първата версия на лаптопа. Благодарение на това, устройството изглежда много технологично и съвременно. А долната рамка се оказа по-дебела. В нея е поместена подсветката на матрицата и уеб-камерата с множество микрофони. Като цяло може да се каже, че работата зад „повдигнатия“ нагоре екран вече е по-удобна, отколкото зад екрана на обичайния лаптоп. Дискомфорт като цяло не се наблюдава. Напротив, колкото по-високо е дисплея, толкова по-малко ще трябва да се накланя главата напред. А това е важен момент, ако работите/играете на ноутбука в продължение на часове. Що се отнася до уеб-камерата, потребителят изцяло попада в кадъра, без обектива да улавя намиращите се върху клавиатурата пръсти.

Работната област е направена от пластмаса, визуално е разделена на две части по диагонал и е точно същата, като тази на капака на лаптопа. Лявата част е с „карбонова“ текстура, а дясната върху „карбона“ е нанесена камуфлажна украса. Ноутбукът се оказа не само красив, но и практичен. Работната област е съставена с помощта на многослойна литография и за това, отпечатъците от пръстите или дланите ще останат незабележими, или изобщо няма да се отбелязват върху шасито. В тази връзка, няма да се налага постоянното почистване на лаптопа. Това е много важен естетически плюс.

Корпусите на основните (за шутърите) бутони [WASD] във версията SCAR са прозрачни. За контраст (и когато станат по-забележими при включена подсветка), обозначенията на бутоните стават черни. С това обаче, плюсовете на клавиатурата не спират дотук. В игровия лаптоп трябва има уникална геймърска клавиатура – точно тя е нова в SCAR и носи наименованието „HYPERSTRIKE PRO“. Сред нейните предимства: широкия интервал между [Esc] и [F1], увеличеното разстояние и обособени бутони-стрелки. Ресурсът на клавишите е 20 милиона натискания, а за осветяването им отговаря подсветката ASUS AURA Sync.

Капачките на бутоните са получили вдлъбната 0,25 мм повърхност за по-голямо удобство по време на игрите и печат на текстове, а обработката на натисканията се извършва независимо, че играчът не се е сблъскал с ефекта гхостинг. Освен това, бутоните на „HYPERSTRIKE PRO“ са получили особена конструкция, благодарение на която сработването им се регистрира вече на половината от пътя на натискането им, а не при преминаване на ¾ от пътя, както при другите клавиатури.

Над реда с бутоните [F1 – F4] са отделени допълнителни функционални бутони. С тяхна помощ може да се управлява силата на звука, микрофона и да се стартира програмата ROG Gaming Center. Бутона Power, между другото, се намира на разстояние от основните бутони. Това помага да се избегнат случайните му натискания.

Размерите на тъчпада са 118х60 мм. При това, левият и десен бутон на „мишката“ не са скрити под сензорната повърхност – те са механични. Самият тъчпад без грешки отработва жестовете, включително и превъртането и увеличението с „щипка“.

Голяма част от конекторите са разположени върху лявата част на GL504. От гледна точка на ергономичността, това е най-удобното разположение на конекторите, защото вдясно на геймърския ноутбук, най-вероятно ще се окаже мишката. Така, че вляво се намират два порта USB 3.1 Gen1 и USB 3.1 Gen2 във форм-фактор Type-C. За външни монитори са предназначени HDMI 2.0 и Mini DisplayPort 1.2. Също така в ляво се намира Gigabit мрежовия порт и 3,5-мм аудио-жак за слушалки. В дясно виждаме третия конектор USB 3.1 Gen2, както и слота за карти с памет във формат SD.

ASUS ROG Strix GL504GM HERO II

Шасито на ASUS ROG Strix GL504GM HERO II е точно същото, както и във втория SCAR. Външно той не се различава особено. Разликите като цяло са чисто козметични. Тази версия се оказа по-тъмната, а металната повърхност е „шлифована“ само наполовина. Грубата и лъскавата метална част се разделя от диагонална линия, както и при „ROG Strix SCAR II“. Логото разбира се също се осветява когато лаптопът е включен.

Между другото, ASUS ROG Strix GL504GM HERO II има своя лична, отличителна черта. Това са червените радиатори, които са съхранени от времето на първия ASUS ROG Strix HERO Edition.  Размерите на екрана на ASUS ROG Strix GL504GM HERO II са същите, както и при ROG Strix Scar II. Тънката рамка на 15,6-инчовата IPS-матрица се е запазила. Долната рамка е по-широка и в нея е поместена уеб-камерата с множество микрофони.

Както и в случая с втория SCAR, работната област на ROG Strix HERO II е пластмасова и без карбонова текстура. Линията, която минава диагонално, визуално разделя работната област на две части.  Клавиатурата е абсолютно същата, както и при ROG Strix Scar II! Това е „HYPERSTRIKE PRO“ с прозрачните игрови бутони, удълженото разстояние и мястото на сработване. За осветяването на бутоните отговаря системата за подсветка ASUS AURA Sync, а бутоните [QWER] са получили прозрачни капачки.

В ASUS ROG Strix GL504GM HERO II не са се променили размерите и външния вид на тъчпада. Размерите на сензорния панел са 118х60 мм, а неговите основни бутони – те са механични. И разбира се, тъчпадът с лекота се справя с жестовете. Броят, разположението и видовете конектори, в HERO II не са се променили.

Ако, разбира се го сравняваме със SCAR II. Вляво се намират двата конектора USB 3.1 Gen1, един порт USB 3.1 Gen2 Тип С, както и HDMI 2.0 и MiniDP във версия 1.2. За локална мрежа е предвиден Gigabit Ethernet конектор, а за слушалки – 3.5 мм аудио-жак. В дясно се намира един USB 3.1 Gen2 и слот за SD-карти.

Дисплеи

Устройствата са оборудвани с най-добрите от достъпните матрици. Те са ярки, с отлична цветопредаване и широки ъгли на видимост – все пак говорим за IPS. Визуално, качеството на цветовете е на нивото на професионалните LCD-дисплеи. Също така, и цветовете изглеждат по-ярки и по-живи, отколкото при екраните на преносимите компютри от предишното поколение. Другият плюс се крие в скоростта на обновяване на екрана от 144 Hz, достъпна във всички SCAR II и опционално при HERO II.

Най-бързата матрица ще помогне на шутърите. Тя ще увеличи точността на насочване и ще направи този процес по-ефективен. Да, в игрите от RPG жанра или MOBA, „бързият“ екран ще бъде излишен. След като играете известно време на монитор с честота на почистване от 144 Hz, ще Ви е много дискомфортно да се върнете обратно на 60 Hz.

Охладителна система

В новите лаптопи охладителната система е еволюирала. Вентилаторите се захранват с 12 Волта напрежение, вместо със стандартните пет. В резултат на това, новите вентилатори се въртят с 20% по-бързо, а въздушният поток вече е по-мощен с 42.5%. Създаваното налягане от въздуха изобщо се е увеличило с 92%. Освен това се е променил и материала на перките и те вече са станали по-тънки. Сега на един вентилатор се падат 71 витла, което е с 20% повече, отколкото в предишните модели.

Заедно с вентилаторите, са се променили и ребрата на радиаторите. Те са станали с до 0,1 мм по-тънки, така че на същата площ радиаторите вече притежават повече ребра. В резултат на това, площта на разсейване на топлината се е увеличила с 10%. Лаптопите също така имат специални канали за отвеждане на прахта. Малките прахови частици ще бъдат самостоятелно издухвани от охладителната система на ноутбука, без да се задържат по радиаторите.

Също така, GL504 са получили специално разположение на топлинните тръби, които са в контакт с CPU, GPU, захранващата система и другите горещи компоненти. За равномерното разсейване на топлината, тръбите са свързани с медна основа, която действа като радиатор. Освен това, самите тръби грамотно са разположени във вътрешността на лаптопа.

Последното, за което искам да разкажа в раздел “охладителна система”, е възможността за регулиране на нейната работа. В инструмента ROG Gaming Center можете да зададете един от трите нива на работа на вентилаторите: тих, балансиран и максимален (fan overboost). В резултат на това, честотата на желязото ще се адаптира към охладителната система. Лаптопите могат да станат по-тихи, благодарение на малкия спад на тактовите честоти, а също може да се случи и обратното – да работят без излишни ограничения. Между другото, максималният шум на охладителната система, дори и в най-производителния режим на работа, ще бъде 50 dВ.

Всичко това е в общия комплекс от промени на производителността. В резултат на това, ноутбукът няма да прегрява и да има силен шум, дори и при продължителни игри. Изключение е режимът на повишена производителност на охладителната система, който се активира ръчно. В този режим, скоростта на въртене на вентилаторите е с пълна мощност и ще бъде много забележима.

Подсветката ASUS AURA Sync

Технологията, която обединява двата въпросни лаптопа с много други устройства на ASUS, е наречена AURA Sync. Това е системата за осветление, с помощта на която периферията, светодиодните ленти и другите светещи елементи ще бъдат в синхрон осветени или ще мигат. С помощта на фирмения инструмент, с няколко докосвания може да се придаде един цвят на подсветката на лаптопа, както и на цялата свързана с него периферия. Важното е всички свързани устройства да поддържат AURA Sync.

Що се отнася до самите ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II., то в тези ноутбуци ще свети клавиатурата, логото на гърба и ивицата в предния край. Можете да изберете цвят от широк диапазон, а също и един от няколкото режима на работа на подсветката: статичен, пулсации, стробов, цветови цикъл или дъга. А с помощта на режима „музика“ и „мониторинг“, подсветката ASUS AURA ще започне да мига по музиката или да показва цвета според температурата на процесора.

Тестове

Лаптопите ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II са сравнени помежду си в най-популярните процесорни и графични бенчмаркове. Всички игри са стартирани с резолюция 1920×1080, с включено изглаждане (4х) и максимални настройки на графиката. Охладителната система работи в режим на Overboost.

Предимството на ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II в процесорните бенчмаркове е очевиден. 6-ядреният процесор Intel Core i7-8750H не оставя шанс на 4-ядрения Intel Core i5-8300H, използван в ASUS ROG Strix GL504GM HERO II. Въпреки това, не бива да се депресирате от това, защото в крайна сметка, дори и мощността на четириядрения i5-8300H ще бъде напълно достатъчна за решаването на всички задачи.

В бенчмарка 3DMark, предимството отново е за SCAR. Това е разбираемо, защото NVIDIA GeForce GTX 1070 винаги ще бъде по-бърз от по-младите модели, към които принадлежи и NVIDIA GeForce GTX 1060, инсталирана в HERO II.

В игровите тестове, отново печели ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II, което е очаквано, като се има предвид неговата конфигурация. Въпреки, че това не означава, че ASUS ROG Strix GL504GM HERO II не е подходящ за игри. „Героят“ може да преодолее психологическата граница от 60 кадъра в секунда с много игри и това е – при максимални настройки на графиката. Незначителното снижение на нивата на детайлност ще даде възможност на този лаптоп да покаже по-добри резултати.

Другата разлика между двете модификации е в SSD дисковете. Вътре в HERO II се използва SSD памет до 128 GВ, а в SCAR II — най-добрата от достъпните за GL504 — 512 GВ.

Това се обяснява с различните скорости, получени по време на тестовете. Топ-моделът очаквано показа ураганна скорост, а другият се оказа по-слаб. Трябва също да се отбележи, че дори и при най-ниската версия, скоростта на работа е много висока.

Обобщение

Ноутбуците ASUS ROG Strix GL504GS SCAR II и ASUS ROG Strix GL504GM HERO II, предназначени да заменят първите SCAR и HERO, се оказаха „малко по-подобрени“ от старите лаптопи. Те са получили нови (и бързи) матрици с отлично възпроизвеждане на цветовете, близки до професионалните дисплеи, производителен хардуер, добре обмислена клавиатура и производителна охладителна система. Да, и корпусите на лаптопите са подложени на големи промени. Играенето и работата на ROG GL504 е много приятна. В техния дизайн или вградена клавиатура няма дразнещи фактори.Това са стилни, съвременни игрови ноутбуци, за които няма неизпълними задачи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари