Acer не възнамеряваше да стои отстрани и да гледа, докато Alienware се опитваше да революционизира пазара на геймърските лаптопи с най-новия си Area-51m и в резултат на това, компанията показва новия Acer Predator Helios 700 – флагмански геймърски лаптоп, носещ със себе си някои интересни особености, с които ще се запознаем в следващите редове. 

Също, предлагайки най-новото и най-мощно игрово оборудване за мобилни компютри, Acer има всички шансове за успех в продуктовата категория, която бе изоставила твърде дълго. За това обаче ще трябва да платите и нужната цена. Каква е тя и специалните особености на това геймърско решение, ще бъдат обсъдени в днешното ни ревю.

Дизайн

Геймърският лаптоп на Acer изглежда внушително, а капакът му е изработен в черен цвят с логото на Predator в центъра. От двете му страни са разположени две сини линии създаващи впечатление, че светият, но всъщност това е само имитация.

При повдигането на капака, веднага се разкрива неговия 17,3 инчов дисплей с дебела рамка, клавиатурата с подсветка и правоъгълния тъчпад под нея. 

Малък стикер до бутона за захранването разкрива защо машината е толкова дебела. На него се вижда ръка, която дърпа клавиатурата надолу, а когато това бъде направено се появява допълнителен отвор за постъпване на още прохладен въздух. От Acer наричат това „HyperDrift“ клавиатура. В отворено положение, тя позволява увеличаване на въздушния поток, а също разкрива и допълнително декоративно осветление. 

Внушителните размери на Acer Predator Helios 700 не означават, че устройството е получило повече портове от другите геймърски лаптопи. Тук всъщност забелязваме обичайния набор от конектори – от лявата си страна той притежава Ethernet конектор за жична връзка с интернет, чифт USB 3.1 Type-A, както и съответния набор от жакове за слушалки и микрофон. От дясно виждаме друг порт тип А и 3 Thunderbolt порта. На задната страна са изведени още по един HDMI порт и DisplayPort.

Спецификации

 • дисплей: 17,3-инчов, 1080p, 144 Hz, IPS, G-Sync;
 • процесор: Intel Core i7-9880HK;
 • графика: Nvidia GeForce RTX 2080 (8GB GDDR6);
 • памет: 32GB DDR4-2666;
 • SSD: 1TB PCIe NVMe SSD;
 • HDD: ✗;
 • работа в мрежа: Ethernet порт, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5;
 • видео портове: HDMI 2.0, DisplayPort;
 • USB портове: 3x USB 3.1 Gen 2 Type-A;
  • 1x USB Type-C; 
  • 1x Thunderbolt 3; 
  • Ethernet; 
  • Жак за микрофон; 
  • Жак за слушалки; 
 • слот за заключващ механизъм;
 • звук: 5 високоговорителя и 1 субуфер;
 • камера: 1080p;
 • батерия: 4-клетъчна, 71.9 Wh, Li-ion;
 • захранващ адаптер: 330W;
 • размери: 429,3 x 299,7 x 40,6 мм;
 • тегло: 2,36 кг;
 • цена: (в зависимост от конфигурацията) $ 3,999.99.

Гейминг, Графика и VR

Героят на нашето ревю е въоръжен с графичния звяр Nvidia GeForce RTX 2080 GPU, 8GB GDDR6 и е готов да се справи с най-високите графични настройки в съвременните игри. Когато правихме тестовете с играта Battlefield V, тя “вървеше” с около 60 кадъра в секунда (fps) и с високи настройки на графиката. Всъщност на места се забелязваха визуални странности, като например това, че части от околната среда изскачаха рязко при приближаване. 

Тъй като лаптопът Predator автоматично се овърклоква когато клавиатурата бъде плъзната, ние го тествахме и в двата режима на работа – в обичаен (като стандартен лаптоп) и в овърклок (с плъзната клавиатура). За работа в режим на овърклок, лаптопът Predator трябва да бъде включен с поне 40% заряд на батерията.

Както забелязваме, при Rise of the Tomb Raider (1920 x 1080, най-висока резолюция), Helios достига до 85 кадъра в секунда при обичайно положение и 91 fps в овърклок режим. При стартиране на бенчмарка по време на играта Hitman (при най-висока резолюция 1920 x 1080), Predator осигуряваше до 140 fps в обичаен режим и 149 fps в овърклок, което е далеч над стандартния показател от 107 кадъра в секунда, с изключение на Alienware (143 fps).

По време на Grand Theft Auto V (при най-висока резолюция от 1920 x 1080), ноутбукът на Acer, осигури възможност за игра с 62 fps в двата режима, като това е по-ниско от средните 78 fps. И накрая, при Middle-earth: Shadow of War, ноутбукът на Acer предостави геймърска среда с около 123 fps в обичаен режим и 132 fps в овърклок. Това е много по-високо от средните 95 кадъра в секунда.

Производителност

Героят на нашето ревю е въоръжен с Intel Core i9-9880HK, 32GB DDR4-2666 RAM и 1TB PCIe-NVMe SSD. За сърфиране в интернет, тези показатели са прекалено високи, но за игри, приблизително се вместват в препоръчителните за момента. Ние проведохме няколко различни теста, допълнително разкриващи възможностите на Acer Predator Helios 700.

В теста Geekbench 4.1, Predator отчете резултати от 30 908 в докрежим и 31 587 в обичаен. Това са по-високи от средните резултати за геймърските лаптопи (23 671). Изключваме разбира се Alienware Area 51-m (32,591) и MSI GT76 Titan (32,167), които са с настолния процесор Intel Core i9-9900K. 

На Predator също му отне 10 секунди за да копира 4,97 GB файлове със скорост 508,9 MBps, което е по-бавно от средното за премиум геймърските ноутбуци време – 790,9 MBps.

Също така, Acer Predator Helios 700 отлично се представи и в нашия тест за видео-редактиране Handbrake, където ноутбукът обработва видео с 4K резолюция – до 1080р. Това отне 6 минути и 16 секунди в овърклок режим и 6 минути и 57 секунди в обичаен. Това е доста над средния резултат (9:36).

Дисплей

Лаптопът Predator Helios предлага 17,3-инчов дисплей с G-Sync режим за по-плавен геймплей, но екрана не е особено ярък и толкова цветен, като неговите конкуренти, но все пак създава усещане за реализъм в графиката. При тестовете на Battlefield V, зелената трева и синьото небе се виждаха отлично, но всички кафеникави неща, като мръсотии и почвата, като чели се сливаха в едно. 

Дисплейният панел на Acer покрива 95% от цветовата sRGB гама, което е далеч от средното ниво от категорията лаптопи (145%), както и от всеки друг ноутбук от тази категория. 

Дисплеят на Predators осигурява 287 нита яркост, побеждавайки Blade и Alienware, но все пак остава зад средната стойност от 296 нита и страхотния дисплей панел на MSI GT76 Titan (376 нита).

Клавиатура и тъчпад

Основната особеност на Helios 700 е неговата „Hyperdrift“ клавиатура и тъчпада, които се плъзгат навън, за да разкрият допълнителни въздуховоди за охлаждането на процесора, докато работи в овърклок режим. Когато направите това, опората за китката се плъзга надолу под ъгъл, а клавиатурата застава в края на лаптопа.

Между другото, когато плъзнете клавиатурата навън, клавишите мигат в синьо и високоговорителите издават футуристичен звук, като от космически кораб. Това разбира се може да бъде изключено от приложението PredatorSense.

Клавиатурата предлага дълбок ход на бутоните от 2.2 мм със 70 грама натиск, който е необходим за задействането им. Това е удобно, макар и малко странно. В теста за писане на сайта 10fastfingers.com, достигнах 107 думи за минута, което е средно за мен, със стандартната ми степен на грешки от 2%.

За игрите, Acer предлага WASD клавишната комбинация „MagForce“, но за да работите с тях е необходимо да влезете в приложението PredatorSense, от който също се управлява овърклока, подсветката и вентилатора. Поставете съответната отметка в квадратчето, а също от там можете да изберете и чувствителността на бутоните, според това дали се състезавате или играете FPS игри. Не можете обаче да избирате свои собствени положения.

2.3 x 4.1-инчовият тъчпад е изключително отзивчив, но добър вариант би било Acer да реши да го направи по-широк, защото все пак има място за това и би бил по-удобен за работа.

В PredatorSense също можете да персонализирате RGB осветлението. Клавиатурата може да бъде персонализирана на база бутони, с изключение на макро клавишите, които винаги са сини. Освен това, можете да включите или изключите само синята светлина около тъчпада, но не можете да променяте цветовете.

Звук

В най-добрия случай, аудиото на Predator Helios 700 е средно. Склонен съм да очаквам, че големите игрови машини имат по-добри високоговорители от ултрабуците. В този случай обаче, звукът при слушане на музика бе малко изкривен. Басът е изключително слаб, а когато издърпах клавиатурата, с част от китката закрих високоговорителите, когато исках да работя с нея. 

Звукът на Predator Helios 700 обаче стана малко по-добър по време на играта Battlefield V, но гласовете все още бяха приглушени, благодарение на китката ми.

Автономност

Predator Helios 700 е преносим само от гледна точка на това, че бихте могли да го премествате от една стая в друга, но не очаквайте да получите продължителна производителност без неговото включване в контакта. По време на нашия тест, с едно презареждане на батерията, той успя да работи само 1 час и 43 минути, при непрекъснато сърфиране в мрежата през Wi-Fi, предаване на видео и провеждане на OpenGL тестове, а всичко това е при 150 нита на яркостта.

Въпреки, че геймърските лаптопи не се отличават с голям ресурс на батерията, средного премиум решение издържа поне 3:14 ч., а MSI GT76 Titan (3:45) и Razer Blade Pro (4:31) надхвърлиха това време.

Уеб-камера

Уеб-камерата на Helios 700 е с резолюция 1920 x 1080 пиксела и умее да прави детайлни и цветни снимки. Когато направих снимка на една розова топчица от бюрото, цветовете бяха живи, а детайлите различаващи се. Светлината, идваща през прозореца, обаче развали снимката повече от очакваното.

Обобщение

Acer Predator Helios 700 е странен лаптоп, който преминава границата между десктоп решенията, тези с мобилен чип и по-новите трендове с по-смели експерименти, опитващи се да натъпчат настолните чипове в масово по-дебелите ноутбуци. Плъзгащата му се клавиатура, която позволява по-добро охлаждане за работа в режим на овърклок, е интересна технологична концепция, но не е сигурно точно какъв проблем решава.

Ако търсите геймърски лаптоп с по-високо ниво на производителност и не търсите нещо дръзко, като Alienware Area-51m или MSI GT76 Titan, то този модел ще ви осигури наистина висока производителност, макар и описаното странно форм-фактор решение.

Вариантът с процесор i7-9750H, 4K дисплей, 32 GB RAM и RTX 2070 струва 3 600 долара, но моделът с i9-9900K и RTX 20870 ще Ви струва към 4600 долара. Все пак всичко е въпрос на лични предпочитания и налична потребност.

Положителни черти:

 • Умна клавиатура HyperDrift;
 • Възможност за бърз овърклок на системата;
 • Иновативна концепция за подобрено охлаждане.

Отрицателни черти:

 • Изключително висока цена;
 • Трекпад с пластмасово покритие.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари