fbpx
16.8 C
София

Ревю на геймърския лаптоп MSI GL65

Най-четени

MSI GL65 директно наследява успеха на GL63, като към добре познатата комбинация въвежда чисто нов дизайн с тесни рамки около 15,6 инчовия дисплей. Освен новия облик, той предлага и процесор Intel Core i7 и графична карта Nvidia Turing, които заменят процесорите от 8-мо поколение и графичните карти Pascal от предшестващия модел. Този модел от среден клас е проектиран като междинен вариант под GS65 от най-висок клас, но не отстъпва по външен вид и спецификации.

GL65 се предлага в няколко различни конфигурации

с процесор Core i5-9300H или i7-9750H и видео карти GeForce GTX 1650, GTX 1660 Ti или RTX 2060 GPU. Опциите за дисплея включват само 1080p IPS с честота на опресняване 60Hz или 120Hz. Нашата тестова бройка е с конфигурация от по-висок клас с Core i7, RTX 2060 и 1080P 120 Hz дисплей, като цената на този вариант е 1450 щатски долара.

В корпуса на GL65 пластмасата изобилства

Външният капак е единственото нещо в шасито, което „разбива“ пластмасовия дизайн, като той е изработел от алуминий. Тази повърхност лесно задържа пръстови отпечатъци, както се вижда и от снимките и се изискват известни усилия, за да бъдат премахнати. Клавиатурата отново е изработена изцяло от пластмаса, с разликата, че при нея е използвано покритие, което предлага много по-добра устойчивост на пръстови отпечатъци. Долният панел е преработен и разполага с много повече възможност за вентилация – около 1/3 от долния капак е перфориран, за да позволи по-добър въздушен поток в корпуса.

Самото шаси е доста стабилно и с минимална гъвкавост по протежението на клавиатурата. Облегалките за дланите са много здрави и не се изкривяват дори при по-сериозен натиск върху тях. При по-силно притискане на клавиатурата се усеща леко скърцане. За съжаление, подобно на предишни модели на MSI, тънкият долен капак е особено податлив на натиск. Особено слабите му точки се намират между пантите на дисплея и центъра. Самите панти са добре фиксирани, което позволява лесно отваряне с една ръка на ъгъл до около 75 градуса, като пантите позволяват дисплея да бъде отворен общо до 150 градуса.

Свързаност

Портовете на лаптопа и тяхното позициониране са почти идентични с тези на неговия предшественик GL63. Единствената основна разлика е, че конекторът за зарядното вече е по-близо до предния, вместо към задния ъгъл. Въпреки съвместимостта на конекторите, не се препоръчва използването на захранващ адаптер от по-стари модели на MSI, тъй като мощността на новия адаптер е 180W.

Четец на SD карти

Въпреки че оценяваме факта, че системата интегрира пълноценен четец на SD карти, много ниските му скорости на трансфер са трудни за прощаване. Прехвърлянето на изображения с размер от 1TB при нашата тестова карта UHS-II на работния плот отнема около 45 секунди в сравнение с едва около 8 секунди при Dell XPS 15. Бавната скорост може да бъде разочароваща и за създателите на съдържание, които разчитат на SD слота.

Свързаност

Модемът Intel 9560, който откриваме под капака на лаптопа предлага Wi-Fi 5 и Bluetooth 5 свързаност. Странното е, че скоростите на трансфер са само около половината от това, на което е способен модулът. Ние успяхме да реализираме скорост на предаване от 355 Mbps в сравнение с 620 Mbps при MSI GS65, оборудват с точно същия модем Intel 9560. С изключение на това, по време на нашето ревю не срещнахме други проблеми с безжичната връзка с GL65.

Устройства за въвеждане

Клавиатура и тъчпад

Клавиатурата и тъчпада (11 x 6.3 cm ) са идентични с тези на GP65. Имайте предвид, че при някои от по-евтините конфигурации на модела има само едноцветна червена подсветка на клавиатурата, докато този GeForce RTX вариант на лаптопа идва с RGB осветление на клавишите.

Аплодираме MSI за използването на клавиатура SteelSeries в повечето лаптопи от серията G, с които дава усещане за постоянен вид и сходство между моделите и поколенията. Ако преди сте виждали лаптоп от серията на MSI G, тогава вече ще имате добра представа за това как се усеща клавиатурата на GL65 при писане – няма изненади.

Дисплей

За разлика от ISP панела на LG Philips LP156WF6-SPK6 на GL63, GL65 се доставя с панел AU Optronics B156HAN13.0 IPS панел. Нашият тестови модел със 120 Hz честота на опресняване идва с панел, който не може да бъде намерен в никой друг лаптоп спрямо тестваните до момента. За съжаление, това е панел от бюджетен среден клас и ниско време за реакция, както и ограничена цветова гама, както можете да видите от таблицата ни по-долу. Панелът Sharp LQ156M1JW03 на по-скъпия MSI GS65 предлага значително по-бързо време за реакция, за да намали „призрачния ефект“ и да осигури по-точни и живи цветове.

Субективно, картината на екрана изглежда свежо, въпреки матовото покритие

Цветовете обаче не са толкова дълбоки, колкото тези, които бихте могли да видите в GS65 или при Razer Blade 15 OLED. Може би най-разочароващият аспект на дисплея е неговото неравномерно осветление от подсветката по долните ъгли. Това веднага се забелязва при гледане на видео или филм при черните ленти или геймплей. Това би могло лесно да се преглътне и прости на един евтин мултимедиен лаптоп, но MSI няма извинение при този лаптоп с видео карта RTX, който се продава на дребно за почти 1500 щатски долара.

Цветовата гама е доста ограничена със своите съответно само 55 процента и 35 процента покритие от цветовите палитри sRGB и Adobe RGB в сравнение с 95-те процента sRGB при панела Sharp LQ156M1 на Alienware m15 R2. Това определено не е лаптоп, който може да бъде използван за какъвто и да било вид професионална графика без външен монитор.

По-нататъшните измервания с X-Rite колоритметър показват средна степен на сивото и сравнително лоша точност на цветовете. Въпреки че опитът ни за калибриране значително подобрява средната степен на сивото (DeltaE от 3,5 до 1,7), цветовете все още не са достатъчно точни при по-високи нива на яркостта поради ограниченото цветово покритие на панела.

Екранът също показва бавни проценти на реакция в нашите тестове и ще бъде незадоволителен за геймърите. За сравнение, 72% от всички тествани досега устройства в ценовия клас на GL65 показват по-добро време за реакция. Това означава, че измереното време от 24,8 ms е доста под средното за този ценови клас лаптопи.

Видимостта на открито е приблизително същата като на GL63, тъй като яркостта и цветовете почти не са се подобрили.

Високоговорители

За разлика от 3 W стерео високоговорителите на 17.3-инчовия GL75, 15.6-инчовият GL65 вместо това използва 2 W високоговорители. Силата на звука е доста силна, но не можем да кажем същото за баса. Bass roll-off започва с почти 1k Hz в сравнение с 500 Hz или 250 Hz на други мултимедийни лаптопи като HP Spectre x360 15. От друга страна, няма вибрации на опората за дланта, когато звукът е увеличен максимално , вероятно, защото басът вече е толкова слаб. Очаквахме повече от специализиран 15.6-инчов лаптоп за игри.

Производителност

Core i7-9750H CPU и GeForce RTX 2060 GPU са спецификации от най-висок клас, насочени към професионалисти, създатели на съдържание и ентусиасти. За още по-бързи видео карти като RTX 2070 или RTX 2080 обаче, феновете на MSI ще трябва да се обърнат към по-скъпата серия GS65.

Nvidia Optimus се предлага стандартно за всички вариации на лаптопа, като идва с автоматично изключен G-Sync. LatencyMon не показва проблеми със закъсненията на DPC, дори когато е активирана безжичната интернет връзка.

Процесор

Core i7-9750H в моделите на MSI се представя над средното в сравнение с други лаптопи, оборудвани със същия процесор. Например при тестване със CineBench R15 Multi – Thread отчитаме 1279 в пик, преди да паднем на стабилните около 1180 точки. GS65 със същия процесор се представя с малко по-нисък резултат.

Производителност на системата

Резултатите от бенчмарк теста PCMark показват производителност на същото ниво като други високоефективни лаптопи като Gigabyte Aero 15 или MSI GS65, въпреки че GL65 е по-евтина алтернатива. По време на нашето ревю на лаптопа, не възникнаха никакви проблеми със софтуера.

Устройства за съхранение

Опциите за вътрешно хранилище на MSI GL65 включват слот M.2 2280 NVMe и 2,5 – инчово SATA III гнездо. По време на нашите тестове с вградения 512GB SSD Western Digital SN520 виждаме доста добро представяне, макар че резултатите можеха да бъдат още по-високи, ако и тук беше използван Samsung PM981 като в по-скъпия GS65, както става ясно от проведените тестове.

Производителност на графичния процесор

Мобилната GeForce RTX 2060 се представя точно така, както очаквахме, с напълно допустимите 2 процента отклонения от средната отчетена производителност на RTX 2060 в базата данни от тестове на Passmark. Имайте предвид, че настолната RTX 2060 предлага между 25 и 30 процента по-висока производителност спрямо мобилната версия. Ако не проявявате интерес към специфичните за RTX функции, тогава мобилната GTX 1660 Ti също може да ви предложи почти същата производителност, с разлика от едва няколко процента, но на по-ниска цена.

Гейминг производителност

Мобилната GeForce RTX 2060 е в състояние да възпроизведе всяко едно съвременно гейминг заглавие в резолюция 1080 p. Поддържането на 60 GPS в повечето игри е възможно при високи и средни настройки на качеството на графиката. Въпреки това, производителността за съжаление е по-близка до тази на GTX 1660 Ti, отколкото до авангардната настолна RTX 2060.

Системен шум

Охлаждането на MSI GL65 се състои от двойни вентилатори и седем броя топлинни тръби между тях. Интересното е, че левият вентилатор има два комплекта вентилационни решетки, докато десният вентилатор има само един асиметричен.

Вентилаторите са почти винаги активни и създават известен шум, без значение какво е натоварването на компютъра или температурата. При обичайни дейности като сърфиране или гледане на стрийминг очаквайте шум от вентилатора от порядъка на до 33,5 dB, докато при играене на игри шумът от вентилаторите ще скочи до 51 dB, с което е по-силен от този при MSI GS65, но все пак по-тих от Asus Zephyrus S GX531GX. Системата е по-шумна от началните конфигурации на GL65 с видео карта GTX 1050, тъй като вероятно това се дължи на по-мощния, взискателен и горещ графичен процесор RTX 2060. Активирането на Turbo режима на вентилаторите ще предизвика постоянен шум от порядъка на до 58 dB, независимо от натоварването на машината.

Не можем да забележим никакъв шум от останалата електроника на лаптопа, с изключение на лекия шум от SSD диска, който е трудно доловим, но все пак се забелязва при по-интензивни трансфери на данни.

      

Температура

Температурата на външния капак на корпуса е доста висока, дори когато компютъра просто е включен и единствено се вижда работния плот. Ние отчетохме температура от 40 градуса близо до центъра на клавиатурата, докато не правехме абсолютно нищо на лаптопа за половин час. Необичайно високите температури на празен ход поддържат и необичайно висока консумация на енергия. За сравнение, при GS65 температурите на празен ход достигат едва от 28 до 33 градуса, които са напълно в реда на нещата за такъв клас лаптоп.

Тестването с Witcher 3 доведе до максимална температура на повърхността от 49 градуса в близост но центъра на клавиатурата или 39 градуса в близост до WASD клавишите. За щастие, тази температура не се разсейва твърде лесно и няма как дланите ви да се нагреят, докато взаимодействате с лаптопа.

Стрес тест

По време на нашето ревю, тествахме MSI GL65 с редица бенчмарк тестове, за да проверим за евентуални проблеми със стабилността и температурите. При тестване с Prime95 тактовите честоти на процесора бяха скочили до 4 GHz през първите няколко секунди, когато процесора достигна чутовната температура от 95 градуса. След това тактовата честота рязко падна на 3,5 GHz, за да може температурата да се задържи до по-здравословните 88 градуса. Когато е активиран турбо режима на вентилаторите, температурата пада до 83 градуса при запазване на същата тактова честота на процесора. За съжаление обаче Turbo Fan не можа да даде положителен ефект за увеличаване на тактовата честота.

При работа с Witcher 3 температурите на процесора и видео картата се движат около диапазона от съответно 80 и 72 градуса, които биват редуцирани до съответните 67 и 61 градуса, когато турбо режимът на охлаждането е активиран

Работата на батерия също оказва известно влияние върху производителността. При тестване с 3DMark Fire Strike при захранване от батерията оценката на процесора и видео картата бива съответно 10287 точки и 4565 точки в сравнение с далеч по-високите 17280 и 16331 точки, когато използвате захранване директно от мрежата.

Странното беше, че лаптопът не проявява подобна разлика в производителността при тестване на батерия или със захранване от мрежата при тестовете Prime 95 и FurMark.

Живот на батерията

Времето на автономна работа е направо ужасно вероятно поради високите стойности на консумация на енергия, които регистрирахме по-горе при ниски натоварвания и обработка. Очаквайте по-малко от 4 часа живот на батерията при използване на Wi-Fi, въпреки че капацитетът на батерията се е увеличил спрямо предишното поколение от 41 Wh до 51 Wh. На празен ход в режим на икономия на енергия при минимална яркост на дисплея с интегрирания графичен процесор ще постигнете крайно незадоволителния живот на батерията от само 4 часа и 22 минути. Пълното зареждане отнема около 1,5 часа, като MSI GL65 не може да се зарежда през USB Type – C.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Производителност
Дисплей
Дизайн
Батерия
Свързаност
Процесор
Видео карта
Съхранение
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Ревю на геймърския лаптоп MSI GL65MSI GL65 директно наследява успеха на GL63, като към добре познатата комбинация въвежда чисто нов дизайн с тесни рамки около 15,6 инчовия дисплей. Освен новия облик, той предлага и процесор Intel Core i7 и графична карта Nvidia Turing, които заменят процесорите от 8-мо поколение...