Ноутбуците от линията Legion – това са мощни устройства, съответстващи на изискванията на съвременните игри и другите подобни изчисления. Цената на тези модели е съпоставима с тази на много геймърски лаптопи, но и на съответния потенциал. Анонсираният тази година Lenovo Legion Y920 поддържа работа с VR-устройствата, което разширява възможностите в игрите. Също така, ноутбукът може да предложи производителната графична карта NVIDIA GTX 1070, мощен процесор от седмо поколение и достатъчен обем оперативна паметта за бързо решаване на задачи.

Технически характеристики на Lenovo Legion Y920:

 • Процесор: Intel Core i7-7700HQ 2800 Mhz;
 • Оперативна памет: 16 GB DDR4 2400 Mhz;
 • Съхранение на информацията: 2000 GB HDD, 5400 rpm, 512 GB SSD;
 • Дисплей: 17.3″ резолюция 1920×1080, Full HD, IPS LED, матиран;
 • Графична карта: Intel HD Graphics 630, NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB GDDR5;
 • Устройство: липсва;
 • Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1;
 • Аудио: Dolby Home Theater, 2 говорителя, субуфер;
 • Интерфейси: 4xUSB 3.0, USB Type-C, RJ-45, DisplayPort, HDMI, картрийдър SD/SDXC/SDHC за карти памет, изход за слушалки, вход за микрофон;
 • Екстри: 1-Мегапикселова уеб-камера;
 • Батерия: 6-клетъчна литиево-полимерна 90 Wh;
 • Размери, тегло: 425х315х36 мм, 4.4 кг;
 • Операционна система: Windows 10 Home 64-bit;
 • Съдържание на комплекта: Lenovo Legion Y920.

Дизайн

Корпусът на ноутбука изглежда умерено тежък, което се потвърждава и от размерите: 425х315х36 мм. Теглото на устройството е 4.4 кг, така че оптимално може да се използва стационарно. Оформлението на лаптопа е стилно. Върху капака е предвидена текстура, благодарение на която ноутбукът не само е красив, но и не се плъзга в ръцете. Основно тук преобладава матовата повърхност, но има и няколко лъскави акцента. Това са две наклонени линии, позволяващи да се направи дизайна нееднообразен. В центъра на капака се вижда яркият осветен знак „Y“, което е името на компанията-производител.

Текстурата е продължение и на другите панели в корпуса. В частност, тя присъства в дъното и на работната повърхност. Между другото, последната е реализирана много оригинално. Ясно се вижда разделението на зони: в горната част е акустиката, в средата е клавиатурата, а в дъното – тъчпада върху повдигнатата площ за китките. Тук също е поработено върху оформлението, като например в долния десен ъгъл производителя е поставил надписа на линията „Legion“.„

Между капака и основата има здрава панта. С нейна помощ дисплея уверено и надеждно се държи за корпуса. Лаптопът може да се отваря до 135 градуса. Като материали за шасито е използван метал и пластмаса. Въпреки твърдата повърхност не бива да се изключва възможността за изплъзвания.

Дъното на лаптопа се състои от големи вентилационни решетки, което е напълно обяснимо, имайки в предвид игровото направление на Lenovo Legion Y920. В геймърски стил е и комбинацията от червена и черна цветова гама. Също така, в долната част на лаптопа е предвиден триватов субуфер и стабилни гумени крачета, намаляващи плъзгането на устройството по масата.

Дисплей, звук и уеб-камера

Лаптопът е произведен в 17.3-инчов форм-фактор. При този диагонал, резолюцията на дисплея е 1920×1080 пиксела, което е достатъчно не само за работа, но и за забавление. Изображението на дисплея е детайлизирано, а яркостта достатъчна ако ползвате лаптопа в помещение. Благодарение на антиотражателното си покритие, екранът няма да отразява всичко около него. Особено радва IPS-матрицата, при която проблемите с широчината на обзорността е сведена до нула. Що се отнася до нивото на контраста и възпроизвеждането на цветовете, то те са напълно достатъчни.

Акустичният съпровод по време на игрови битки е много важен. В този лаптоп проблеми със звука няма да имате. Той се възпроизвежда от два високоговорителя с мощност 2 Вата всеки и се отличава с яснота и добро ниво на силата на звука. При възпроизвеждане на аудиото, потребителят ще чува заедно, високите, средните и ниските честоти. Басът е достатъчен, благодарение на вградения субуфер. Също така, устройството поддържа Dolby Home Theater. Най-често не е необходимо да се прибягва до помощта на слушалки.

Уеб-камерата на ноутбука е с резолюция 1 Mp. За видео-общуване е достатъчна, особено когато камерата се допълва от два вградени микрофона. Но не трябва да разчитате на нещо повече от например ясен образ.

Клавиатура и тъчпад

Островната механична клавиатура на ноутбука е изключително удобна и подходяща за различни задачи. Стилът на Lenovo е реализиран в пълна степен – изпъкналите бутони отдолу са познато закръглени. Сред другите предимства на клавиатурата: средния ход на бутоните, пружинната възвръщаемост при натискане, ясно нанесената маркировка от символи и наличието на допълнителен цифров блок (нъмпад). Единственото нещо, с което трябва да свикнете е високия шум по време на печат.

Няма как да остане без внимание и настройваемата светодиодна подсветка, която се програмира зонално и достига до задаването на отделен индивидуален цвят на всеки бутон и отенъка на рамката около тъчпада. Отделно от клавиатурата се намира бутона за включване на захранването.

Основно, подредбата на клавиатурата е стандартна, но има и някои нюанси. Вляво от основния блок са поставени допълнителни бутони с определени макрокоманди. Сред тях може да се забележи бутона [Turbo], който бързо стартира овърклока на процесора и видеокартата, ако е необходима по-висока производителност. За записа на видео по време на игра, също така е предвиден и съответния бутон.

Тъчпада на лаптопа е доста просторен и е с гладка чувствителна на допир повърхност. Поддръжката на мултитъч-жестове е добра, мащабирането или превъртането се извършват правилно. Без проблем се извиква и виртуалният асистент Cortana. Това става посредством скритите в мишката бутони. Те се натискат сравнително леко. Както вече бе споменато, тъчпадът е разположен върху повдигната площ, а това е изключително удобно, ръцете да не се уморяват по време на дълги игрови сесии.

Производителност

Lenovo Legion Y920 работи на базата на 64-битовия Windows 10 Home. В основата на ноутбука стои Intel Core i7-7700HQ – производителен процесор от поколението Kaby Lake. Чипът е оборудвана с четири ядра, работещи на тактова честота от 2.8 Ghz, която може да се увеличи до 3.8 Ghz. Кеш-паметта от трето ниво е 6 МВ. Тук се поддържа още технологията Intel Hyper-Threading CPU, способна да обработва до осем потока от данни едновременно. Като цяло, производителността на процесора е достатъчна за съвременните ресурсоемки изчисления, наблюдаващи се при игрите и работата с взискателните приложения.

Вградената графична карта Intel HD Graphics 630 изпълнява в тази модификация второстепенна роля, защото потенциалът й е по-удобен за прости изчисления от тип уеб-сърфиране. Това се дължи на наличието на по-мощния дискретен ускорител NVIDIA GeForce GTX 1070 с 8 GB собствена памет от стандарта GDDR5. Видео-картата притежава 2048 шейдърни ядра, поддържа на DirectX 12_1 и може да работи с честота до 1645 Mhz. Тя напълно се справя със сложните изчисления, включително и при игрите.

За оперативната памет са предвидени 4 слота, чийто капацитет може да достигне максимум до 64 GB. В базовата конфигурация има 16 GB от стандарта DDR4-2400 Mhz, което за игрова дейност е повече от достатъчно. Впечатляващо е и съхранението на данни – 2 TB твърд диск за създаване на обширни мултимедийни колекции и 512 GB SSD, което има положителен ефект върху скоростта на изпълнение на задачите. Хард-дискът в лаптопа работи със стандартната скорост на въртене от 5400 об/мин.

Игри

Проблеми със съвременните игри няма да имате. Пристигащата в комплекта NVIDIA GeForce GTX 1070 ще даде възможност да се насладите на геймплея в пълна степен. Тук няма смисъл да се пускат игри на средни настройки, тъй като повечето ще работят на Ultra ниво на дисплея с резолюция 1920×1080 пиксела. По-специално, геймърите ще оценят детайлизацията, плавният игрови процес в Ark Survival Evolved или DiRT 4. При тези настройки ще бъде висока честотата на кадрите в Playerunknown’s Battlegrounds (около 70 fps) или в Prey – над 130 fps.

Портове и комуникация

Интерфейсите в ноутбука са разположени върху страничните краища. В по-малката си част те са отдясно. Тук са предвидени: два порта USB 3.0, изход за слушалки, вход за микрофон, слот за ключалката „Кенсингтън“, както и картрийдъра SD, SDHC, SDXC.

На лявата част се намира DisplayPort, съвременния USB Type-C, видео-изхода HDMI и един чифт USB 3.0. Освен това, в ляво можете да видите мрежовия порт и жака за зареждане на ноутбука.

Безжичните комуникации в Lenovo Legion Y920 са възможни, благодарение на наличието на Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac и Bluetooth 4.1. Благодарение на Killer AC 1535, скоростта за пренос на данните ще бъде висока, а в процеса на игри няма да имате проблеми, като лагове и прекъсвания.

Батерия и температура

В ноутбука е предвидена 6-клетъчна литиево-полимерна батерия. Нейният капацитет е голям – 90 Wh, но не и за такъв хардуер, като в този модел. Батерията е достатъчна за употреба в режим на сърфиране в интернет за не повече от три-четири часа, в зависимост от нивото на яркостта на дисплея. Разбира се, игрите разреждат устройството по-бързо – без зареждане от мрежата, зарядът ще бъде достатъчен максимум за час, час и половина.

Ноутбукът под товар значително се нагрява, особено в горната част на работната област. Въпреки това, температурните показатели на потдлановата повърхност са комфортни за продължителна игра.

Сравнение с ASUS ROG Zephyrus

Както може би сте прочели, наскоро в нашия офис бе един от първенците в концепцията за Max Q-Design – ASUS ROG Zephyrus. Освен че разполага с графичната карта GeForce GTX 1080, 15,6-инчовият модел има тебелина от 16,9 мм и толкова ниско тегло, че можете буквално да го носите навсякъде. Той ни впечатли и с това, защото новата концепция на NVIDIA има за цял основно да намали размерите на геймърските ноутбуци.

Корпусът на ASUS ROG Zephyrus е изработен от авиационна сплав, а размерите му са 379×262×16,9–17,9 мм и тегло 2,25 кг. Както можете да видите и от общите снимки, които успяхме да направим на двата модела – те просто изглеждат като устройства от различен клас.

Въпреки че е малко по-скъп, моделът на ASUS е подходящ за геймърите, които искат да водят по динамичен начин на живот. Той е достатъчно удобен за носене навсякъде, докато Y920 определено ще ви затрудни. Това именно бе и основната разлика в двата лаптопа, която намерихме при ползването. Те са доста мощни, топ конфигурации на пазара в момента. Докато Lenovo-то обаче е по-скоро трудно за носене и лично аз бих го държал само на едно място, подобно на стационарен компютър, то Zephyrus съпътства екипа и в няколко доста динамични пътувания, свързани с много ходене и раница на гърба. Заради дизайнът си, смело можем да кажем, че той е и по-подходящ за хора, имащи нужда от геймърски лаптоп, с който обаче да ходят по делови срещи. Y920 изглежда малко по-гоймърски, докато при GX501, производителите са съобразили дизайна най-вече с високата цена, която може би ще го направи примамлива покупка за по-платежеспособни клиенти – бизнесмени.

В крайна сметка разлика има, но удоволствието от играта на всички последни заглавия е еднакво високо. Не сме си и мислили, че толкова скъпо струващи машини, че ще ни разочароват, но е факт – новите модели с най-мощните графични карти NVIDIA си заслужават.

Обобщение

От игровия ноутбук Lenovo Legion Y920, потребителите ще получат зашеметяващи функции и безупречна работа. Заедно с това обаче ще трябва да платят доста – около $2600. За тези пари, геймърите ще получат не само мощни компоненти – Core i7 процесор седма генерация, видеокарта GTX 1070, 16 GB оперативна памет, но и ергономична механична клавиатура с настройваема RGB подсветка. Също така няма да Ви разочарова и Full HD-дисплея с широки ъгли на видимост, отлична селекция от портове и конектори, акустика и допълнителен субуфер.

Разбира се, ноутбукът се оказа тежичък. Да, и автономията му с оглед на производителните компоненти не е твърде висока. Въпреки това, за геймърите това няма да се превърне в основателна причина да се откажат от закупуването на стилното съвременно устройство.

Положителни черти:

 • мощна производителност;
 • съвременен дизайн;
 • качествен дисплей;
 • удобна за работа и игра клавиатура;
 • ефектна подсветка на бутоните;
 • надеждна и монолитна конструкция.

Отрицателни черти:

 • ниска автономност;
 • високо тегло;
 • висока цена.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари