Ревю на дънната платка MSI MAG Z490 Tomahawk

0
477

С излизането на процесорите Comet Lake-S производителите на дънни платки представиха цяла плеяда различни дъна – от най-опростените и най достъпните, предназначени за ежедневна бюджетна работа до решенията от най-високо ниво, предназначени за ентусиастите и овърклокърите. Именно към тях е адресирана системната логика Z490, която дава възможност за цялостното разкриване на потенциала на чиповете със суфикс K или KF. Това са едни от най-съвременните чипсети, осигуряващи поддръжката на USB 3.2 2×1, 2,5 Gb мрежи и Wi-Fi 6 безжичните връзки. Този чипсет поддържа 24 линии PCI Express, но версия само III.

Консумацията на този чипсет е едва 6 W и за неговото охлаждане е достатъчен неголям радиатор. Чипсетът Z490 е и най-скъпият от тази серия система логика – $50 за партньорите на Intel.

Тук ще се спрем по-подробно на дънната платка MAG Z490 Tomahawk, която въпреки че се счита за решение от начално ниво от дъната на MSI, има всички необходими качества за изграждането дори и на мощна игрова система.

Разбира се, това дъно не поддържа Wi-Fi, но за сметка на това има два мрежови конектора, включително новия със скорост 2,5 Gbs, както и два М.2 слота за два бързи NVMe флаш диска. Захранването на чипа също изглежда много добре, но да започваме.

Модел MSI MAG Z490 Tomahawk
Уеб страница на продукта ua.msi.com
Чипсет Intel Z490
Сокет Intel LGA 1200
Процесори Core i9, Core i7, Core i5, Core i3, Pentium Gold и Celeron
Памет 4 DIMM DDR4 SDRAM, максимум 128 GB:
2133–2933 — JEDEC
2933–4800+ — (OC)
PCI-E слотове 1 x PCI Express 3.0 x16 (x16) — CPU
1 x PCI Express 3.0 x16 (x4) — Z490
2 x PCI Express 4.0 x1 — Z490
M.2 1 x PCI Express 3.0 x4, SATA (Key M, 2242/2260/2280/22110) — Z490
1 x PCI Express 3.0 x4 (Key M, 2242/2260/2280) — Z490
Графично ядро в процесора Intel UHD Graphics 630, UHD Graphics 610
Видеоизходи HDMI, DisplayPort
Брой на възможните за включване вентилатори 8x 4pin
PS/2 портове 1 (клавиатура/мишка)
USB портове 1 х 3.2 Gen2 (1 конектор на задния панел) — Z490
7 х 3.2 Gen1 (4 конектора на задния панел — Z490
1 х 3.2 Gen2x2 (Type-C конектор на задния панел) — ASMedia ASM3241
6 x 2.0 (2 конектора на задния панел) — Z490
VR Ready +
Serial ATA 6 x SATA III (Z490)
RAID 0, 1, 10 (Z490)
Звук Realtek ALC1200 (7.1, HDA)
S/PDIF Оптичен изход
Мрежови възможности Realtek RTL8125B (2.5 Gigabit Ethernet)
Intel I219V (Gigabit Ethernet)
COM
LED Addressable Header 2
LED RGB Header 2
TPM +
UEFI UEFI AMI BIOS, 256 Mb
Фром фактор ATX
Габаритни размери, мм 305 x 244
Друго EZ Debug LED (CPU, DRAM, VGA, BOOT LED), AMD 2-Way CrossFireX
Цена $220

 

Опаковка и комплектуване

Дъното идва в тъмна кутия със стандартната за тази серия военна тематика и дизайн. На обратната страна на опаковката са написани основните технически характеристики на устройството и неговите ключови особености.

В кутията са поставени:

  • Ръководство на потребителя
  • Диск с необходимите драйвери и фирмен софтуер
  • Многоезична инструкция за бързо инсталиране
  • Промоционална брошура на MSI
  • Малка рекламна книжка с продукцията на MSI
  • Лепенка с логотипа MSI Gaming Series
  • Три болта за М.2 устройствата
  • Два SATA III кабела, единият от които с Г-образен конектор на единия край

Външен вид

В сравнение с предишните Tomahawk дъна, новото устройство има по-различен външен вид. Докато преди преобладаваха сивите отенъци, сега акцентът е поставен върху черния цвят. По този начин платката изглежда някак по-сериозно.

Форм факторът е стандартен ATX с девет точки на прикрепване, въпреки че има много свободно място. Това всъщност е добре, понеже отпадат притесненията при включване и изключване на различните кабели и при подмяната на оперативната памет.

Вниманието веднага се привлича от доста големия радиатор върху чипсета, който може да бъде объркан с охладител за М.2. Но по принцип всичките дъна на MSI от тази фамилия имат големи радиатори за чипсета Z490.

Всъщност той има и чисто естетична функция, скривайки различните светодиоди под себе си.

Ако наличните светодиоди се окажат недостатъчни, могат да се включат две обикновени (+12 V) и две адресни RGB линии (+5 V). Хубаво е, че производителите полека преминават кум +5 V захранване и повечето водни охлаждания започнаха да се комплектуват със съответните вентилатори.

Интересни са и радиаторите на преобразователя, осигуряващ захранването на процесора. Част от фазите, заедно със задния панел са поставени върху голям охладител от алуминиева сплав с няколко ребра за по-добро охлаждане. Върху него е прикрепен рейка от същия материал, която изпълнява охладителни и чисто естетични функции. Останалите силови елементи се охлаждат от по-обикновен радиатор, който също е оребрен.

За реализиране на активното охлаждане на вече сглобената компютърна система са предвидени шест конектора за радиатори, които се монтират на корпуса на устройството. В това число не са включени конекторите за вентилаторите на централния процесор и на водното охлаждане. Общо осем конектора за вентилатори, което е съвсем достатъчно за инсталирането на водно охлаждане с 360 мм радиатор и няколко вентилатора по корпуса, които осигуряват много добра циркулация на въздуха в персоналния компютър.

Седемте USB порта са представени от два USB порта, един USB 3.2 Gen1 и един USB 3.2 Gen1 Type-C на задния панел на корпуса и още три за включване на различни контролери във вътрешността на компютърната кутия.

Разширителните слотове също не са малко. Всички PCI Express линии, управлявани от процесора, са изведени до единственият подсилен PCI-E x16 слот, в който може да бъде поставена видеокарта. Вторият, по-опростен слот използва четири линии, управлявани от чипсета. Производителят заявява, че се поддържа AMD CrossFire, но в този случай не може да се каже с колко ще се увеличи графичното бързодействие. Налични са и два PCI-E x1 слота за различните разширителни карти.

Налични са само два М.2 слота, но като е има предвид, че NVMe флаш дисковете все още не са много широко разпространени, техният брой е достатъчен и за по-отдалечено бъдеще, Но е възможно да бъде поставен преходник в PCI-E [email protected] слота. Първият М.2 конектор е предназначен за SSD с типов размер 22100, а вторият – за по-обикновените 2280. Всеки един от тези конектори си има собствен радиатор и термично уплътнение.

Ако потребителят няма от новите бързи NVMe флаш дискове, може да използва обикновените SATA, още повече, че на това дъно има шест SATA III порта. Двата SATA слота, поставени най-отдясно отстрани на платката не работят, когато в М.2 са поставени два NVMe SSD.

По-напредналите потребители могат да наблюдават процеса на зареждането на системата и да диагностицират потенциалните проблеми с помощта на фирмения комплект индикатори EZ Debug LED, разположени в горния десен ъгъл на дънната платка, точно до конектора за захранването.

Готовността на дъното MAG Z490 Tomahawk да приеме 10-ядрените процесори на Intel си личи от мощната подсистема на захранване, реализирана с помощта на контролера ON Semiconductor PCP81229 и транзисторните DrMOS чипове NCP302155. Двата конектора на захранването с осем и четири пина трябва да осигуряват стабилно захранване при сериозен овърклок.

 

Прехвърлянето на топлината от силовите елементи към радиаторите става чрез тънки термични уплътнения, върху които е нанесена малко твърда термична паста.

Звуковата подсистема се базира на хардуерния кодек ALC120, като аудио модулът е отделен от останалите линии на платката чрез няколко пътечки и в шестте й слоя.

На задния панел MSI и извел следното: един PS/2 конектор, два USB 2.0 и четири USB 3.2 Gen1 порта, по един USB 3.2 Gen2 и USB 3.2 Gen2x2 Type-C порт, DisplayPort, HDMI, LA, мрежови конектор с максимална скорост 2,5G, аудио изходи. Това е един много добър комплект за един функционален персонален компютър.

Възможностите на UEFI

някои магазини продават дъното MAG Z490 Tomahawk с по-ранния фърмуер 1.0I, но с помощта на вградената помощна програма M-Flash може да се направи лесен ъпдейт до версия 1.13, предоставяна от MSI.

При влизането в UEFI може да се избере опростения режим EZ Mode или разширения Advanced чрез натискане на клавиша F7. Първият е предназначен за по-начинаещите и е подходящ за бърза настройка на системата. Разбира се, броят на параметрите в този режим не е голям.

В Advanced е възможно да се осъществи пълна настройка на тази печатна платка и да се направят всички необходими настройки. Но и тук има режими Normal и Expert. Ние ще се спрем на втория.

И така, тук се намират настройките на технологията Turbo Boost, за което е достатъчно да се избере режим на динамичен клок за всички ядра или за всяко едно поотделно, като може да се зададе и съответния коефициент.Има възможност за промяна честотата на кеш паметта. Ако процесорът е с блокиран множител, въпреки че тези параметри ги има, те нищо не вършат. Възможно е само да бъде намален коефициентът, но да се клокне процесора в пределите на Turbo Boost вече на може. Настройките на най-различните поддържани технологии за икономия на енергия и лимитите в това отношение се намират в подменюто Advanced CPU Configuration.

Малко по-долу са настройките на базовата честота и PCI Express шината:

Честотата на паметта може да се избира в широки предели – от 800 до 8400 MHz със стъпка от 133 MHz. Ако не ви се занимава с подбора на необходимите значения, можете да се възползвате от готовите пресети с вече подбраните тайминги.

Има огромен брой на-различни промени на таймингите и ентусиастите навярно ще са доволни:

А който добре познава възможностите на паметта може да се възползва от възможностите за отчитане на SPD в подменюто MEMORY-Z.

Освен това, може да бъде настроен процесът за трениране и ускоряване проверката на паметта при включването на системата:

Настройките на преобразователя за захранването на процесора се намира в подменюто DigitALL Power.

Напреженията се променят в много широки предели – може да бъдат избрани режимите Override или Offse.

 

Всички основни промени и пределите на техните промени са дадени в следната таблица:

Параметър Диапазон на регулиране Стъпка
CPU Base Clock (МГц) 10–655,25 0,05/0,06/0,12
CPU PEG/DMI Clock 95–200 0,01
CPU Ratio (Multiplier) 8–ХХ (43)* 1
Ring Ratio 8–XX (40)* 1
DRAM Frequency (МГц) 800–8400 133
CPU Loadline Calibration Control Auto/Mode 1…8 1
CPU Core Voltage (В) 0,600–1,72 0,005
CPU SA Voltage (В) 0,600–1,85 0,01
CPU IO Voltage (В) 0,600–1,75 0,01
CPU PLL OC Voltage (В) 0,600–2,0 0,01
DRAM Voltage (B) 0,600–2,2 0,01
PCH Voltage (B) 0,600–2,0 0,01

*- ограниченията 43 и 40 са за нашия тестван процесор

След всички експерименти всички направени настройки могат да бъдат записани в един от шестте възможни профила, като на всеки от тях може да бъде дадено име.

Мониторингът се осъществява в графичен вид в отделен прозорец.

Има и специална възможност да се видят всички задействани модули и инсталирани разширителни платки – много е удобно, ако не се знае къде и какво е включено.

както вече казахме, обновяването на фърмуера става чрез вградените възможности на дънната платка. Достатъчно е в USB порта да бъде поставен флаш стик, да се избере необходимия файл и всичкото останало ще бъде извършено от вградения в това дъно софтуер.

Всички обикновени параметри се намират в менюто SETTINGS. Оттам може да бъде настроено времето, от кой диск да започне зареждането на операционната система, основните режими за икономия на енергия, възможностите на интегрираните контролери, форматиране на диск и т.н.

 

Изводи

Разгледаната дънна платка MSI MAG Z490 Tomahawk, въпреки че е позиционирана от потребителя като устройство от начален клас в цялата серия дъна с чипсета Z490, има много добри технически характеристики. тя има два мрежови конектора, единият от които 2,5Gb и два М.2 слота за бързи флаш дискове, като по този начин може да бъде сглобен един много добър геймърски компютър. Ясно е, че не могат да бъдат сложени две видеокарти, които да работят паралелно и да дават поне по половината от своята производителност, но и самата дънна платка не е от подобен клас. По-важното е, че е възможна работата с мощните централни процесори Core i9 и дори те могат леко да бъдат клоквани, понеже подсистемата на захранването на чипа има солиден запас, а във фърмуера има маса настройки. Разбира се, това дъно не е подходящо за екстремален овърклок и това не трябва да се забравя. Цената на дънната платка MSI MAG Z490 Tomahawk при излизането на пазара бе около $220, което може да отблъсне някои потребители, но и по-евтините решения за новите процесори на Intel едва ли скоро ще паднат под $185.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари