Съвсем наскоро, NVIDIA съвместно с партньори успяха да поставят знакова степен в историята на развитие на платформите от този клас. Концепцията Max Q-Design позволява на производителите основно да намалят размерите на геймърските си ноутбуци, без снижаване на производителността. Символично първата ултрапортативна нова платформа, която получихме за тестове, е ASUS ROG Zephyrus – 15.6-инчово устройство с дебелина 16,9 мм и с графичната карта GeForce GTX 1080.

Този модел го „видяхме“ още в момента на представянето му на тайванското изложение Computex 2017. Тогава по горещите му следи успяхме да си съставим първи впечатления за него, а сега след официалния старт на продажбите, имаме възможността по-отблизо да се запознаем и оценим ASUS ROG Zephyrus.

Характеристики на геймърския ноутбук ASUS ROG Zephyrus GX501:

 • Тип: Ноутбук;
 • Дизайн: Класически;
 • Операционна система: Windows Pro 10;
 • Диагонал в инчове: 15,6;
 • Вид на матрицата: IPS;
 • Тип на покритието: матово;
 • Разделителна способност: 1920×1080;
 • Сензорен: -;
 • Процесор: Intel Core i7-7700HQ;
 • Честота в Ghz: 2,8-3,8;
 • Брой ядрата в процесора: 4;
 • Чипсет : Intel HM175;
 • Оперативна памет в GB: 24;
 • Максимален обем на оперативната памет в GB: 24;
 • Тип на паметта: DDR4;
 • Твърд диск в GB: -;
 • SSD в GB: 512;
 • Оптично устройство: -;
 • Графичен адаптер, размер на паметта: NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q, 8 GB;
 • Външни портове: 4x USB 3.0, 1хUSB Type-C, 1x HDMI, 1x RJ-45, 1x headphone/mic-in(combo);
 • Картрийдър: -;
 • Уеб-камера: +;
 • Подсветка на клавиатурата: +;
 • Скенер за пръстови отпечатъци: -;
 • Мрежов адаптер: -;
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac;
 • Bluetooth: 4,1;
 • 3G/LTE: -;
 • Тегло в кг: 2,25;
 • Размер в мм: 379x262x16,9-17,9;
 • Материал на корпуса: метал;
 • Цвят на корпуса: черен;
 • Капацитет в мАч: няма данни;
 • Брой клетки: 4;
 • Мощност във W*h: 50;
 • Напрежение във V: няма данни;
 • Тип на батерията: Li-Pol.

Комплект

Лаптопът идва в доста компактна кутия. В комплект с ASUS ROG Zephyrus пристига захранващ блок, набор от съпътстваща документация, външен Ethernet контролер, разработен във вид на USB преходник, RJ-45, допълнителна гумена поставка за дланите и жичната игрова мишка ASUS ROG Strix Impact.

Най-необичайния аксесоар, който липсва в комплекта на други ноутбуци – това е кръстообразната отвертка. Ноутбукът е толкова компактен, че според производителя, за него не е нужна отделна чанта и той може да се побере в някое от отделенията на познатите ни вече походни чанти.

Дизайн и материали

ASUS ROG Zephyrus изглежда елегантно. Това е много тънък средноформатен ноутбук с дебелина само 16,9–17,9 мм. Отличен резултат, дори по стандартите на обикновените потребителски модели и невероятни показатели за игрови преносими компютри с графична карта GeForce GTX 1080. Корпусът е изработен от авиационна сплав. ASUS ROG Zephyrus е с размери 379×262×16,9–17,9 мм и тегло 2,25 кг.

Разбира се, най-впечатляващ е доста тънкият му корпус, особено когато осъзнаеш какви компоненти са поместени вътре. Модел с такова оборудване много често е най-малко два пъти по-дебел. В горната част на капака е използван интересен декоративен елемент. Панелът асиметрично е разделен на две части с диагонално извита повърхност, при което всеки сегмент има разноправна текстурна шлифовка. Това подобрение добавя ефектност във външния дизайн на устройството.

Върху панела също така добре се вижда голямото лого на игровата серия Republic of Gamers (ROG), която се осветява в червено когато системата работи.

Конектори

Всички конектори са поместени върху страничните части. На левия панел се намира конектора за свързване на захранващия блок, пълноразмерен HDMI 2.0, два порта USB 3.0 и комбиниран аудио-жак за свързване на слушалки. Тук можем да видим и решетката на радиаторния блок, през която се отвежда част от топлия въздух. Имайте предвид, че жакът за външното захранване е необичайно разположен в централната част на панела.

Първоначално имаше опасения, че това може да повлияе върху употребата на лаптопа, но тъй като клавишния блок в този случай се намира в долната част, а за захранващия кабел е предвиден Г-образен конектор, тук не се наблюдават никакви усложнения. В дясната част са поместени още два класически порта USB 3.0 и симетричния USB Type-C, който в този случай се използва и за Thunderbolt интерфейса. Близо до дисплейния блок се намира нишата за поставяне на Kensington ключа.

Както виждаме, върху панелите липсва необходимия за игровата система конектор RJ-45. Тънкият корпус на ноутбука просто не позволява поместването на съответния конектор. Въпреки това, производителя разбира се е предвидил така важния Ethernet, защото в комплект с ASUS ROG Zephyrus се предлага външен USB 3.0 базиран мрежов контролер.

Липсата на вграден картрийдър изисква свикване с мисълта, че за запис/четене на данни от флаш-карти също ще трябва да използвате допълнителен преходник. В предната странична част се намира само забележимия надпис ASUS и малка козирка, която е удобна за отваряне на горния капак на лаптопа. На задната повърхност се вижда решетката на охладителната система, чрез която се отвежда горещият въздух, а в централната част е нанесено името на модела.

Охладителна система

За ASUS ROG Zephyrus се използва оригинална система за охлаждане, наречена Active Aerodynamic System (AAS). При отваряне на екрана, в долната част на панела се образува процеп за допълнително влизане на студен въздух. Върху пантите на дисплейния блок са предвидени специални шарнири, огъващи пластмасата. Ако трябва да бъдем по-точни, те повдигат корпуса на лаптопа, докато платката остава притисната към работната повърхност.

По уверение на производителя, по този начин се подобрява ефективността на охладителната система. Като се има предвид доста компактните размери на ROG Zephyrus и мощните компоненти, тук всички средства са добри.

В конструкцията на охладителя е използвана двувентилаторна схема с множество топлинни тръби. За производството на вентилаторите е използван течнокристален полимер, позволяващ намаляване на дебелината на витлата и увеличаване на техния брой. При това, радиаторните блокове са оборудвани с пластини, чиято дебелина е 0,1 мм, което на свой ред дава възможност за увеличаване на техния брой и повишаване на площта на разсейване.

Според предложената схема на охлаждане, студеният въздух влиза през горния панел, както и през пукнатината, която се образува при отваряне на екрана. Горещият въздух се отвежда през отвора на задния панел и сегмента в долния край на ноутбука. Върху работния панел добре са видими областите с перфорации, но при поглед под ъгъл, тези зони почти не се забелязват.

Екран

За ASUS ROG Zephyrus се използва 15,6-инчова IPS-матрица с разделителна способност от 1920×1080. При това, екранът е снабден с матово покритие, а честотата му на опресняване е 120 Hz с поддържа на NVIDIA G-Sync технологията. Това във всички отношения е идеалната комбинация.

Въпреки доминацията на 4К-екраните, производителят в случая е взел единственото правилно решение да използва Full HD вариант. Именно в такъв режим, компонентите на ноутбука осигуряват най-комфортния брой кадри/c дори и при ресурсоемките игри. Повишената честота на обновление и поддръжката на G-Sync много ще Ви помогнат за да получите качествена картина.

Що се отнася до възможностите на екрана, това като цяло е доста приличен вариант. Ъглите на видимост по традиция са добри за IPS. Измерената максимална яркост е 288 cd/m2, а минималната – 33 cd/m2. Това означава, че в тъмното, яркостта може да се намали до комфортни стойности, а в условията на добро осветление яркостта също ще бъде достатъчна. Регулирането на интензивността е равномерно. Всяка следваща стъпка увеличава стойността с 20-30 cd/m2. Широчинно-импулсната модулация (PWM) не се използва за управление на яркостта, защото трептенето на подсветката е изключено.

Измереният контраст – 705:1. Цветовата температура е малко по-ниска от еталонните 6500К, което дава едва уловим топъл нюанс. Кривата на гамата се държи на ниво 2.2. Производителят твърди за цветовото покритие 100% sRGB и получените резултати са близки до това. Качеството на изображението оставя приятно впечатление. Тук са добре балансирани всички характеристики.

Страничните рамки са с дебелина 15 мм. Над екрана се намира уеб-камерата (1280×[email protected]), а в непосредствена близост до нея е разположен и работния индикатор, сензора за околната светлина и няколко вградени микрофона.

Горният капак с дисплея се отваря на 130-140°, което позволява да изберете удобната за вас  позиция. Пантите са достатъчно стегнати и добре фиксират екрана. Заедно с това, отварянето на капака може да се извърши и с една ръка, без придържане на корпуса на ноутбука.

Платформа и производителност

ASUS ROG Zephyrus работи на базата на платформа с чипсета Intel HM175 и е оборудван с процесор Intel Core от 7-мо поколение (Kaby Lake). В нашия случай това е Core i7-7700HQ – 4 ядра, 8 потока, честотна формула от 2,8/3,8 Ghz и TDP 45 Вата.

Добър вариант за игрова система с приличен запас от процесорна производителност. Ноутбуците от линията могат да бъдат оборудвани и с чип Core i5-7300HQ. Това е достоен вариант, въпреки липсата на Hyper-Threading поддръжка, което разбира се ще окаже влияние върху резултатите в многопоточните приложения.

Core i7-7700HQ макар и да отстъпва с 20-30% по TDP на десктопния Core i7-7700K, в мобилен формат подобни показатели не са толкова прости за постигане.

ASUS ROG Zephyrus се превърна в един от първите преносими компютри, използващи графиките NVIDIA Max-Q. Новата концепция на калифорнийците позволява значително намаляване на консумацията на електроенергия от мобилните графични карти, а също така дава възможност на производителите на ноутбуци да предложат тънък модел с мощна дискретна графика.

В контекста на графичните карти, разработчиците в процеса на изследване са стигнали до извода, че в определен момент повишаването на производителността изисква непропорционално увеличаване на потреблението на електроенергия от страна на GPU. Всъщност, стойността на Max-Q съответства на най-доброто съотношение между производителност на ват и изразходвана електроенергия.

Какво означава това на практика? Например, GeForce GTX 1080 Max-Q има GPU със същото количество изчислителни блокове, както и традиционните мобилни GeForce GTX 1080, но графичният процесор работи на по-малка тактова честота. Вместо 1556/1773 Mhz, GPU използва по-малко агресивната формула – 1101-1290/1278-1478 Mhz. При това, TDP на графичната карта намалява от 150 W на 90-110 W, а усъвършенстваната VRM схемотехника Ви позволява да използвате графичната карта в един по-компактен корпус. Всъщност, ASUS ROG Zephyrus е нагледен пример за използването на Max-Р.

Разглежданата версия на ноутбука е оборудвана с GeForce GTX 1080 Max-Q c 8 GB памет GDDR5X. Истинската стойност на работната честота на GPU е 1227 Mhz, а средното ускорение е на нивото от 1366 Mhz.

В този вариант, GeForce GTX 1080 Max-Q от гледна точка на производителността ще се окаже между пълноформатните мобилни GTX 1070 и GTX 1080. Получените резултати потвърждават предположенията. В 3DMark Fire Strike, ноутбукът набира 13 600 точки, след като в подтеста Time Spy той преодоля стойността от 5500 точки.

За ноутбука се използва оперативната памет DDR4-2400. 8 GB първоначално са достъпни върху дънната платка, но посредством един слот за So-DIMM модули, общият обем може да достигне до 24 GB. Именно в този вариант е и ноутбука, който ние тестваме. Оперативната памет обаче не е много. 16 GB – това е разумният минимум за една производителна геймърска система, а наличието на 24 GB Ви позволява да не мислите за надграждане. RAM работи в двуканален режим, демонстрирайки съответната за DDR4-2400 висока скорост.

За съхранение на данните, ASUS ROG Zephyrus са оборудвани само със скоростни твърдотелни дискове M. 2 x4 NVMe. Възможните варианти са с 256 GB, 512 GB или 1 TB. Конфигурацията, която официално ще се предлага в нашата страна е с SSD 512 GB. В този случай, производителят не просто е използвал високоскоростна памет, но е избрал и един от най-добрите модели в своя клас. Става дума за SSD серията Samsung SM961, на базата на контролера Samsung Polaris и многослойната флаш-памет 3D V-NAND MLC.

Модификацията с 256 GB може би ще е с по-атрактивна цена, но тук следва да се има предвид, че върху SSD ще бъде инсталирана операционната система и всички съпътстващи я приложения и за това за инсталиране на игри в най-добрия случай ще останат от порядъка на 200 GB. При сегашните изисквания към обема на свободното пространство на диска, тук ще е възможно инсталирането на два три тежки проекта. Надграждането на устройството теоретично е възможно, но мястото за M. 2 SSD тук е едно и без посещение в сервизен център за замяна на устройството за съхранение, няма как да минете.

Като се има предвид използваните компоненти, нищо чудно, че общосистемната производителност на ноутбука е на много добро ниво. Което се потвърждава и от интегралните PCMark тестове.

Въпреки това, тези ноутбуци се купуват не да ги мъчите с офис приложения. Мерилото за производителността тук е броят на кадрите/с при по-тежките игри. ASUS ROG Zephyrus в този случай е добър.

Оценявайки производителността на системата, може да се каже, че фактическите показатели са по-близки до тези модели, оборудвани с мобилните графични карти GeForce GTX 1070. Моделът GTX 1080 в Max-Q дизайна се оказва по-бърз с 5-15%, докато пълноформатната версия GeForce GTX 1080 предлага допълнителен ръст в производителността с още 10-20%. Тоест, по отношение на изчислителната мощност, от Max-Q не може да се очакват каквито и да е чудеса, тъй като това просто е способност да се побере високоскоростна дискретна графика в корпус с дебелина по-малко от 20 мм. Освен това, унифицирания дизайн GPU+VRM ще позволи на повече производители на ноутбуци да предлагат свои собствени версии на тънки игрови модели.

Загряване, шум и стабилна работа

За игровите ноутбуци, нагряването е много актуален въпрос. Производителните компоненти имат не малко консумация на електроенергия и за това отвеждането на топлината става нетривиална задача, особено когато става въпрос за модел с по-малка дебелина на корпуса.

В режим на покой на ASUS ROG Zephyrus, температурата на процесора и видеокартата се задържа на нивото от 40 градуса. В този случай, вентилаторите на охладителната система макар и да не спират, работят много тихо. При необходимост, оборотите се увеличават плавно, без резки колебания.

За съжаление, популярните инструменти не позволяват да се следи скоростта на въртене на вентилаторите в процеса на работа. Стойността е достъпна в BIOS, но това е по-скоро възможност да се уверите, че те по принцип работят.

По време на високо изчислително натоварване на централния процесор в приложението AIDA64, чипът се нагрява до 80С. А тук комбинираното натоварване, когато едновременно са включени и процесора и видео картата, е по-трудно да се изчисли.

След половин час игрова сесия в Battlefield 1, температурата на процесора се увеличава до 95 градуса, при това, съдейки по графика на състоянието, в процеса се активира тротлинг режима за намаляване на нагряването на чипа. По време на игра с високо качество на графиката, максимално натоварен се оказва и графичния процесор, така че известното намаляване на честотата на CPU в процеса на практика не оказва влияние върху производителността. Въпреки това, охлаждането на компонентите в тънкия корпус на ноутбука все още се оказва много трудна задача, дори и при използване на Max-Р дизайна.

Що се отнася непосредствено до температурния режим на работа на графичната карта, то GPU се нагрява до 80 градуса, при което работната тактова честота в игрите варира от 1450 Mhz до 1700 Mhz.

Клавиатура и тъчпад

Както вече отбелязахме, за подобряване на възможностите на охладителната система, клавиатурния блок на ноутбука е поместен към долния край на работния панел. Този радикален подход вече не е нов, но все още е необичаен.

В контекста на игровата система, подобно оформление може да бъде доста удобно, особено за тези, които по-рано са използвали допълнителна клавиатура или са предпочитали десктопната платформа. В този случай не е необходимо дланта да се държи върху корпуса, а тя просто пада върху повърхността на работния плот.

Може би на някой ще му бъде по-удобно да използва допълнителна гумена подложка, която пристига в комплект с ноутбука. Бутоните са от островен тип и имат сравнително малък ход – 1,4 мм. При натискане на платформата, тя почти не се огъва. Обявена е също и поддръжка на системата Anti-ghosting, позволяваща едновременното обработване на до 30 бутона.

Клавиатурата е с допълнителна RGB подсветка с три режима на интензивност и възможност за избор на цвят на илюминациите. Очаквано за игровия модел са достъпни и групата от бутони WASD и QWER за любителите на шутърите и MOBA. Подсветката на този блок може да се управлява независимо от фирменото приложение AURA. Тук се предлагат няколко допълнителни ефекта.

Имайте предвид също и интересната форма на бутона интервал. Първоначално изглежда, че е декоративен нюанс, но когато лявата ръка лежи върху групата от бутони WASD, палецът се оказва точно върху него. Това вече не е случайност, а внимание към важните неща.

Тъчпадът е поставен в вдясно от главния клавишен блок. Площта е сравнително малка и е с отделни механични бутони. Тук също е необходимо известно време, за да свикнете с местоположението на елементите за управление. На първо време при запознанството с лаптопа, ръката инстинктивно се намира в централната част на клавиатурата и е нужно леко движение за достъп до тъчпада. Това разположение е леко дискомфортно, но тук отново всичко е въпрос на навик. За игрова система няма нужда от голям тъчпад и без мишка в никакъв случай няма как да минете.

При бегъл поглед към клавиатурата може би ще си мислите, че тя е лишена от допълнителен цифров блок, но не трябва да бързаме с изводите. С лекото движение на ръката и натискането на бутон над тъчпада, той се превръща в цифров блок със сензорни бутони.

Бутонът за активиране на режима се намира над горния десен ъгъл на тъчпада. Разположеният в съседство бутон с логото на ROG извиква сервизното приложение Gaming Center с различни настройки на системата. Имайте предвид, че блокът от четири комбинации над тъчпада се осветява в червено, независимо от избраната цветова схема за останалите бутони на клавиатурата.

Бутонът за включване на системата предвидливо е поместен по-близост до десния горен ъгъл на работния панел. Разумно решение, тъй като последиците от случайното му натискане по време на отговорна игрова сесия е трудно дори да се предскажат. Бутонът внимателно се осветява за да може да бъде лесно разпознаваем дори и при слаба околна светлина и в същото време да не отвлича вниманието.

Аудио

Лаптопът е оборудван с вградена аудиоподсистема. Двата излъчвателя с мощност по 2 W се намират от двете страни на клавиатурния блок. Качеството е на средно ниво, като за ноутбук акустика. Тоест, това е достатъчно за типичните звукови ефекти. Много достойно се оказа качеството на вградената подсистема.

Производителя предлага за подобрение на звука използването на комплекса Sonic Studio II и трябва да се признае, че в игрите умереното засилване на обемността на звученето и играта с еквалайзера помагат да се потопите в атмосферата.

Автономия и консумация на електроенергия

Сред игровите ноутбуци не си струва да търсите модели, способни дълго да издържат с едно зареждане на батерията. При системи от този клас, енергийния апетит е съвсем нормален и на диета, те не са свикнали. ASUS ROG Zephyrus е оборудван с 4-клетъчна батерия с капацитет 50 W⋅ч. Запасът на батерията е достатъчен за около 2 часа обичайна офис работа с активен браузинг.

В теста за автономност PCMark8, ноутбукът издържа малко повече от половин час. Да, резултатите са скромни. Дори и при такъв модел на използване на системата, не бива да я изключвате от електрическия контакт за дълго време. Ако искате да играете, в режим на напълно заредена батерия, едва ли ще издържи и половин час сесия в Battlefield 1, като първоначално производителността спада до 60-80 кадъра в секунда, вместо обичайните 80-120, а след спадане на заряда под 50%, скоростта намалява до 30-50 кадъра/c.

Обобщение

ASUS ROG Zephyrus – най-тънкият игрови ноутбук с облекчена версия на видеокартата GeForce GTX 1080. Доста интересната практическа реализация на дизайна NVIDIA Max-Q определено заслужава от концепция да премине на етап поне серийно производство. Истинските ценители на грациозните форми ще бъдат доволни – изключителен дизайн, стилен метален корпус, отличен екран, мощни скоростни компоненти. Рядък е случая, когато мощен игрови ноутбук може не само да удовлетворява с добра производителност, но и да играе ролята на имиджово ентусиастко устройство.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

с тия температури при натоварване ще е късмет ако си изкара гаранцията…