Ревю на рутера TP-Link Archer C5

8
3000

Каква е тайната на едно отлично устройство? Да вземем едно добро базово решение, да го модернизираме и подобрим от техническа гледна точка, да го направим още по-привлекателно на външен вид и дори по-лесно за използване. В този случай, то може да получи чисто ново име или името с новата „версия“ – като герой на това ревю се превърна мрежовия маршрутизатор TP-Link Archer C5.

Всъщност, въпреки факта, че пред нас стои просто четвъртата версия на C5, има толкова много нови и интересни неща в него, че той много слабо наподобява предшествениците си. За щастие – в добрия смисъл. Но нека започнем постепенно.

Някои от предимствата на Archer C5, за които знаехме предварително:

 • Gigabit връзки, пълно покритие и гарантирана стабилност: Archer C5 осигурява пълно покритие и минимизиране на смущенията чрез интелигентно позициониране на 4 модерни антени, които увеличават чувствителността на приемане
 • Непрекъсната интернет връзка по всяко време: Archer C5 разполага със защити, USB портът поддържа 3G / 4G USB модеми за осигуряване на интернет връзка, дори и без кабелен интернет.
 • USB порт, за всичко от което имате нужда: Освен поддръжка на USB модем 3G / 4G, Archer C5 разполага с функция Media Server, поддръжка Samba (за съхранение на данни) и FTP сървър за сигурен достъп до вашите файлове от всяко място.
 • Родителски контрол, сигурност и напреднали функции: Archer C5 предлага в допълнение и функцията VPN Server (OpenVPN / PPTP), осигурява едновременно до 8 различни Wi-Fi мрежи и може да се оправлява както локално, така и от разстояние. Родителският контрол е лесен за използване, конфигуриран по часове и / или терминали. Ширината на лентата на устройството също може да бъде приоритизирана, така че връзките да са стабилни и надеждни.
 • Много добро съотношение качество цена
 • 3-годишна гаранция и безплатна техническа поддръжка

Дизайн

Рутерът идва в кутия с необичайния за тази марка син цвят (по-голямата част от колегите му се продават в зелени кутии), но вътре се крие устройство, което е още по-необичайно за TP-Link.

Първо, TP-Link Archer C5 V4 е много елегантен по своята форма. Второ, горният му панел е получил текстура, напомняща на Asus Diamond. При това производителят не е променил млечно-белият му корпус, който в това оформление изглежда още по-привлекателно.

Покритието е матово, така че пръстовите отпечатъци и другите битови замърсявания няма да го засегнат от към външна естетика – достатъчно е периодично да се почиства от прахта и TP-Link Archer C5 V4 винаги ще бъде привлекателен и красив, както в деня на покупката си.

Антените на устройството са направени от още по-практичната матово-сива пластмаса и са фиксирани върху подвижни платформи, позволяващи динамично завъртане в различни посоки. Това както обикновено осигурява лесната настроъка на зоната на покритие, за да може Wi-Fi мрежата да „изпълни“ целия Ви апартамент.

От техническа гледна точка, при днешният ни герой всичко отново е наред. Върху долния и страничните панели са разположени вентилационните решетки, които се справят добре със своите задачи, дори и в горещите дни без работа на климатика. Корпусът на маршрутизатора леко се затопля при максимално натоварване, но промяна в скоростта на връзката не се забелязва. Е, ако можете да предоставите на TP-Link Archer C5 V4 малко по-хладни условия, той изобщо няма да се нагрява.

Освен това, в долната част на панела има високи крачета (те също допринасят за качествената вентилация) и специални отвори за монтиране на стената. Върху горния панел, както обичайно се намира редица от информационни индикатори, но не заслепяващи със своето сияние. Като цяло, това за TP-Link от отдавна не е проблем и е хубаво, че производителя не експериментира в това отношение.

На задния панел са позиционирани всички необходими конектори – Гигабитовия WAN вход, четири изходящи LAN порта със същата скорост, както и USB 2.0. Тук присъства и набор от бутони за управление – за включване, WPS за бързо създаване и конфигуриране на мрежата, както и бутон за рестартиране, който силно е вдлъбнат в корпуса.

Възможности

TP-Link Archer C5 V4 принадлежи към семейството рутери AC1200 и работи с два мрежови диапазона – 2,4 Ghz и 5 Ghz, осигурявайки, според производителя, пропускателна способност до 1,2 Gbit/s (300 Mbps на 2,4 Ghz и 867 Mbps при 5GHz). За да се гарантира тази производителност, вътре се намира едноядрения процесор MediaTek MT7620A (600 Mhz) и 600 MB оперативна памет. Всичко това е допълнено с поддръжката на технологията MU-MIMO – тя осигурява повишаване на ефективността на мрежовия трафик и значително увеличава скоростта за всяко свързано устройство. В крайна сметка, от техническа гледна точка, устройството не просто е добро, а по-скоро дори е чудесно.

Но въпросът е как изглежда всичко това в действие и сега ние ще се опитаме да разберем. Тестът на маршрутизатора бе проведен в обикновен тристаен апартамент, където старият рутер не осигурява достатъчно покритие на всички стаи, без използване на репитер. В случая, критичността на проблема с TP-Link Archer C5 V4 се намали – дори на голямо разстояние от устройството, скоростта остава комфортна за сърфиране в интернет:

 • 67 Mbps на максимално отдалечаване срещу 90 Mbps в стаята, където стоеше рутера при връзка от 2,4 Ghz;
 • 290 Mbps на максимално отдалечаване срещу 330 Mbps в стаята, където стоеше рутера при свързване на 5 Ghz.

Тези тестове бяха проведени на оборудване без MU-MIMO, но ако имате устройство от ново поколение, работещо с тази технология, вие можете да получите много по-скоростни резултати, достигащи чак до реалните 1000-1200 Mbit/s.

В жичен режим, TP-Link Archer C5 V4 също показва доста прилични резултати, надвишаващи по скорост много от своите колеги, и отнасящи се към семейството АС1200: до 900 Mbps при изтегляне на данни от мрежата или 900-950 Mbps при трансфер на данни по локалната мрежа (между два компютъра в апартамента). Естествено, постигането на този резултат е възможен само в случай, ако вашият интернет доставчик предлага Gigabit връзка.

Другото полезно нововъведение е това, че в TP-Link Archer C5 V4 се е появила поддръжка на свързване на външни устройства, дори и 3G/4G модеми към USB, а не само флаш-дискове. Резервната връзка с интернет е възможност за използване на мрежов принтер или скенер – това е много по-удобно, отколкото простото директно изтегляне на данни от мрежата на вашия USB флаш-носител.

Предимството на TP-Link Archer C5 V4 в сравнение с предшествениците се състои в осъвременения софтуер и по-специално наличието на възможност за дистанционно безжично управление чрез мобилни устройства, базирани на iOS и Android. Интерфейсът е изключително прост за разбиране отколкото в предишните версии.

При това, във функционално отношение няма нищо орязано и в частност, тук има:

 • Система за родителски контрол;
 • Възможност за свързване на гост мрежа;
 • Набор от инструменти System Tools;
 • Очакват Ви още всякакви полезни инструменти от рода на D-DNS, VPN-сървър, Bandwidth Control и др.

Обобщение

TP-Link Archer C5 V4 – това е точно случаят, когато обновлението на устройството ни дарява със своята полезност. Новата версия на Archer C5 малко прилича на своя предшественик, както по дизайн, така и по функции. Това наистина е нов, актуален рутер с високи работни скорости с данните, съвременен набор от функции, стилен дизайн и подобрен интерфейс. В крайна сметка може да се извади заключението, че определено рутерът си заслужава да се закупи!

Положителни черти:

 • Атрактивен дизайн;
 • Високи реални скорости за трансфер на данните;
 • Поддръжка на мобилни модеми за 3G/4G;
 • Обновен софтуер;
 • Възможност за дистанционно управление с таблет/смартфон.

Отрицателни черти:

 • Няма!

“Тази година лансираме Archer C5, универсален, стабилен и бърз двубандов маршрутизатор на TP-Link за непрекъснати връзки, предназначен за различните типове потребители. Устройството е подходящо както за ползване в домашни условия, така и за корпоративни цели. Archer C5 притежава стандартни функции, които са много полезни както за домашни активности, така и за фирми и предприятия, които имат няколко офиса и държат на взаимосвързаност. Този модел рутер е удобен за доставчици на интернет услуги, които искат персонализирани и специализирани функции с лесно дистанционно управление или за едновременно предоставяне на множество услуги.”, каза Анна Чакърова Business Developement Manager в TP-Link България.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
А 3 е
А 3 е

bezcenen e… AMAH! Много добро съотношение качество – цена

DarkEdge
DarkEdge

Ами предшественикът му Archer C5 v2 беше с цена около 160лв., а v4 е около 80.
Най-много съжалявам за отрязаната поддръжка на принтерския порт.
Но като мрежово устройство v4 се държи чувствително по-добре от v2

Su Zet
Su Zet

Всъщност наистина е добро, малко е измишльотина това за 600-те MB RAM и има само 64MB. Лично аз доскоро имах Xiaomi Mi Router 3 с това CPU и 128 MB RAM и се справяше чудесно, обаче със 100mbps LAN портове. Ако не бях си взел вече Xiaomi Mi Router 3G (за доста под 80 лв) със сигурност щеше да ми попадне в полезрението.

DarkEdge
DarkEdge

Имам само негартивни емоции с рутърите на Xiaomi. Модел nano и модел 3. И двата след няколкомвасечна работа започнаха да работят със скорост до 15Mbps. И нищо не помогна. Бях шокиран от отговора на поддържката по повод на MiRouter 3, че този модел не се поддържа само 2-3 месеца след покупкаа му.
Е, от този момент просто забравих за марката Шоми

Su Zet
Su Zet

Предполагам е така с оригиналния фирмуер, но аз слагам Padavan. Нямам никакви проблеми и имах ъптайм от 180 дена (накрая все пак спряха тока) на Wifi 3 и това с накачулени около 15 устройства непрекъснато. Сега с 3G също е доста стабилен и си тегля през безжичната мрежа с 40 MB/s от NAS-a. На тройката единствено ме дразнеше че няма гигабитови портове.

Боби Пича
Боби Пича

Ако искате да си закупите този рутер, който го имам от половин година се
пригответе за много чести прекъсвания в 2,4 и 5 Gnz честотните ленти!!!!
Отделно няма фърмуери за него и кой знае след колко време ще си оправят бакийте в него, няма и TP-Link Tether
МНО ПРЕЦАКАНИ ИМА ВЕЧЕ И ВСИЧКИ СА ОТ ТОЗИ РОД, КРАСИВ РУТЕР НО НЕ РАБОТИ КАКТО ТРЯБВА, ПО ДОБРЕ ДА СИ БЯХ ВЗЕЛ С-50!
До писателят на тази статия, моля първо го използвайте известно време и пишето по малко глупости, и за ваше сведение всяка една стока излизаща на пазара, тепърва се установяват дефектите в нея!

spurspld
spurspld

Аз поддръжка за приложение и отдалечен достъп до файлове на този рутер не видях ! В сайта на TP-Link е в категорията на устройства за оператори… С две думи не разчитайте и на нов фърмуер…като цяло много съм недоволен от него. От 5-6 месеца го ползвам.

Niki
Niki

Що за неоснователна рекламна статия? Имам рутера от 3 месеца с последния фирмуер е и има много недостатъци. 1. Най-големия _> кара накои устройства с андроид да се рестартират при връзка с него на 2.4 Ghz! Не всички но 2-ве от устройствата ми са неизползваеми с него!!! 2. При миракаст от лаптоп към телевизор вградения FTP сървър едва едва работи. 3. Нестабилна скорост на 5 гигахерца дори и при 50 сантиметра разстояние. 4. Малък обхват въпреки 4-те антени. 5. При теглене на филм без значение на каква честота миракаста се скапва става на квадрати или направо забива. Много съжалявам, че… Виж още »