Ревю на рутера TP-Link Archer C5

8
3595

Каква е тайната на едно отлично устройство? Да вземем едно добро базово решение, да го модернизираме и подобрим от техническа гледна точка, да го направим още по-привлекателно на външен вид и дори по-лесно за използване. В този случай, то може да получи чисто ново име или името с новата „версия“ – като герой на това ревю се превърна мрежовия маршрутизатор TP-Link Archer C5.

Всъщност, въпреки факта, че пред нас стои просто четвъртата версия на C5, има толкова много нови и интересни неща в него, че той много слабо наподобява предшествениците си. За щастие – в добрия смисъл. Но нека започнем постепенно.

Някои от предимствата на Archer C5, за които знаехме предварително:

 • Gigabit връзки, пълно покритие и гарантирана стабилност: Archer C5 осигурява пълно покритие и минимизиране на смущенията чрез интелигентно позициониране на 4 модерни антени, които увеличават чувствителността на приемане
 • Непрекъсната интернет връзка по всяко време: Archer C5 разполага със защити, USB портът поддържа 3G / 4G USB модеми за осигуряване на интернет връзка, дори и без кабелен интернет.
 • USB порт, за всичко от което имате нужда: Освен поддръжка на USB модем 3G / 4G, Archer C5 разполага с функция Media Server, поддръжка Samba (за съхранение на данни) и FTP сървър за сигурен достъп до вашите файлове от всяко място.
 • Родителски контрол, сигурност и напреднали функции: Archer C5 предлага в допълнение и функцията VPN Server (OpenVPN / PPTP), осигурява едновременно до 8 различни Wi-Fi мрежи и може да се оправлява както локално, така и от разстояние. Родителският контрол е лесен за използване, конфигуриран по часове и / или терминали. Ширината на лентата на устройството също може да бъде приоритизирана, така че връзките да са стабилни и надеждни.
 • Много добро съотношение качество цена
 • 3-годишна гаранция и безплатна техническа поддръжка

Дизайн

Рутерът идва в кутия с необичайния за тази марка син цвят (по-голямата част от колегите му се продават в зелени кутии), но вътре се крие устройство, което е още по-необичайно за TP-Link.

Първо, TP-Link Archer C5 V4 е много елегантен по своята форма. Второ, горният му панел е получил текстура, напомняща на Asus Diamond. При това производителят не е променил млечно-белият му корпус, който в това оформление изглежда още по-привлекателно.

Покритието е матово, така че пръстовите отпечатъци и другите битови замърсявания няма да го засегнат от към външна естетика – достатъчно е периодично да се почиства от прахта и TP-Link Archer C5 V4 винаги ще бъде привлекателен и красив, както в деня на покупката си.

Антените на устройството са направени от още по-практичната матово-сива пластмаса и са фиксирани върху подвижни платформи, позволяващи динамично завъртане в различни посоки. Това както обикновено осигурява лесната настроъка на зоната на покритие, за да може Wi-Fi мрежата да „изпълни“ целия Ви апартамент.

От техническа гледна точка, при днешният ни герой всичко отново е наред. Върху долния и страничните панели са разположени вентилационните решетки, които се справят добре със своите задачи, дори и в горещите дни без работа на климатика. Корпусът на маршрутизатора леко се затопля при максимално натоварване, но промяна в скоростта на връзката не се забелязва. Е, ако можете да предоставите на TP-Link Archer C5 V4 малко по-хладни условия, той изобщо няма да се нагрява.

Освен това, в долната част на панела има високи крачета (те също допринасят за качествената вентилация) и специални отвори за монтиране на стената. Върху горния панел, както обичайно се намира редица от информационни индикатори, но не заслепяващи със своето сияние. Като цяло, това за TP-Link от отдавна не е проблем и е хубаво, че производителя не експериментира в това отношение.

На задния панел са позиционирани всички необходими конектори – Гигабитовия WAN вход, четири изходящи LAN порта със същата скорост, както и USB 2.0. Тук присъства и набор от бутони за управление – за включване, WPS за бързо създаване и конфигуриране на мрежата, както и бутон за рестартиране, който силно е вдлъбнат в корпуса.

Възможности

TP-Link Archer C5 V4 принадлежи към семейството рутери AC1200 и работи с два мрежови диапазона – 2,4 Ghz и 5 Ghz, осигурявайки, според производителя, пропускателна способност до 1,2 Gbit/s (300 Mbps на 2,4 Ghz и 867 Mbps при 5GHz). За да се гарантира тази производителност, вътре се намира едноядрения процесор MediaTek MT7620A (600 Mhz) и 600 MB оперативна памет. Всичко това е допълнено с поддръжката на технологията MU-MIMO – тя осигурява повишаване на ефективността на мрежовия трафик и значително увеличава скоростта за всяко свързано устройство. В крайна сметка, от техническа гледна точка, устройството не просто е добро, а по-скоро дори е чудесно.

Но въпросът е как изглежда всичко това в действие и сега ние ще се опитаме да разберем. Тестът на маршрутизатора бе проведен в обикновен тристаен апартамент, където старият рутер не осигурява достатъчно покритие на всички стаи, без използване на репитер. В случая, критичността на проблема с TP-Link Archer C5 V4 се намали – дори на голямо разстояние от устройството, скоростта остава комфортна за сърфиране в интернет:

 • 67 Mbps на максимално отдалечаване срещу 90 Mbps в стаята, където стоеше рутера при връзка от 2,4 Ghz;
 • 290 Mbps на максимално отдалечаване срещу 330 Mbps в стаята, където стоеше рутера при свързване на 5 Ghz.

Тези тестове бяха проведени на оборудване без MU-MIMO, но ако имате устройство от ново поколение, работещо с тази технология, вие можете да получите много по-скоростни резултати, достигащи чак до реалните 1000-1200 Mbit/s.

В жичен режим, TP-Link Archer C5 V4 също показва доста прилични резултати, надвишаващи по скорост много от своите колеги, и отнасящи се към семейството АС1200: до 900 Mbps при изтегляне на данни от мрежата или 900-950 Mbps при трансфер на данни по локалната мрежа (между два компютъра в апартамента). Естествено, постигането на този резултат е възможен само в случай, ако вашият интернет доставчик предлага Gigabit връзка.

Другото полезно нововъведение е това, че в TP-Link Archer C5 V4 се е появила поддръжка на свързване на външни устройства, дори и 3G/4G модеми към USB, а не само флаш-дискове. Резервната връзка с интернет е възможност за използване на мрежов принтер или скенер – това е много по-удобно, отколкото простото директно изтегляне на данни от мрежата на вашия USB флаш-носител.

Предимството на TP-Link Archer C5 V4 в сравнение с предшествениците се състои в осъвременения софтуер и по-специално наличието на възможност за дистанционно безжично управление чрез мобилни устройства, базирани на iOS и Android. Интерфейсът е изключително прост за разбиране отколкото в предишните версии.

При това, във функционално отношение няма нищо орязано и в частност, тук има:

 • Система за родителски контрол;
 • Възможност за свързване на гост мрежа;
 • Набор от инструменти System Tools;
 • Очакват Ви още всякакви полезни инструменти от рода на D-DNS, VPN-сървър, Bandwidth Control и др.

Обобщение

TP-Link Archer C5 V4 – това е точно случаят, когато обновлението на устройството ни дарява със своята полезност. Новата версия на Archer C5 малко прилича на своя предшественик, както по дизайн, така и по функции. Това наистина е нов, актуален рутер с високи работни скорости с данните, съвременен набор от функции, стилен дизайн и подобрен интерфейс. В крайна сметка може да се извади заключението, че определено рутерът си заслужава да се закупи!

Положителни черти:

 • Атрактивен дизайн;
 • Високи реални скорости за трансфер на данните;
 • Поддръжка на мобилни модеми за 3G/4G;
 • Обновен софтуер;
 • Възможност за дистанционно управление с таблет/смартфон.

Отрицателни черти:

 • Няма!

“Тази година лансираме Archer C5, универсален, стабилен и бърз двубандов маршрутизатор на TP-Link за непрекъснати връзки, предназначен за различните типове потребители. Устройството е подходящо както за ползване в домашни условия, така и за корпоративни цели. Archer C5 притежава стандартни функции, които са много полезни както за домашни активности, така и за фирми и предприятия, които имат няколко офиса и държат на взаимосвързаност. Този модел рутер е удобен за доставчици на интернет услуги, които искат персонализирани и специализирани функции с лесно дистанционно управление или за едновременно предоставяне на множество услуги.”, каза Анна Чакърова Business Developement Manager в TP-Link България.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари