fbpx
0.3 C
София

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване. За домашните потребители производителят предлага рутери, mesh-системи, комутатори, адаптери, устройства за свързване към мрежови оператори и друго оборудване.

Към момента на подготовката на статията, в раздела от безжични рутери пето поколение  имаше една дузина продукти от клас AC750 до клас AC5400. Но това разнообразие се оказа, че не е достатъчно – наскоро беше представен моделът Archer C64, който официално стана седмият в класа AC1200. Ако обаче се подходи по-внимателно към оценката, се оказва, че моделите с гигабитови кабелни портове са били само два.

Като се имат предвид високите скорости на Wi-Fi и значителните намаления на цените, в повечето случаи няма смисъл за ограничение на скоростта.

Освен това цената на Archer C64 е само около 60 лв

В същото време, решенията от клас Wi-Fi 5 в момента са най-търсените в масовия сегмент, тъй като поддръжката на Wi-Fi 6 засега е сравнително рядка и обикновено само в доста скъпите продукти.

По отношение на основните си хардуерни характеристики, моделът е доста стандартен за този клас гигабитови портове: 1 × WAN и 4 × LAN, до 300 Mbps в диапазона 2,4 GHz, до 867 Mbps в диапазона 5 GHz, но тук липсват USB-портовете. Ако търсите аналози на нашия пазар, можете лесно да намерите няколко десетки достъпни устройства.

Комплект при доставка и външен вид

Устройството се предлага в сравнително малка кутия, изработена от здрав картон. Тя е оформена във фирмените цветове на компанията. На предната страна виждаме снимка на рутера и списък с основните му характеристики.

Също така, тук можете да намерите по-подробни описания на някои функции, технически спецификации, комплект за доставка и връзка към мобилното приложение.

Комплектът включва наличието на захранващ блок, свързващ кабел и малко документация. Захранването има стандартен формат за включване в контакта. Спецификациите – 12V, 1A, дължина от 1,5 м на кабела, който е с 5,5 мм кръгъл щепсел. Свързващият кабел е бял на цвят и е с дължина от 1,1 м.

Инструкциите са във вид на листовки. Препоръчва се използване или на мобилното приложение, или на уеб-интерфейса, но без подробности. Въпреки това, има описание на индикаторите.

На сайта на производителя, в раздела за поддръжка, има електронни версии на документите, актуализациите на фърмуера, демо на уеб-интерфейса и често задавани въпроси. Имайте предвид, че гаранционният срок за въпросния рутер е три години.

Корпусът на рутера е изработен от матова черна пластмаса

Може да се нарече и компактен – размерите му без антените са 120 × 120 × 30 mm. Тук има четири антени. Те са несменяеми и имат две степени на свобода. Дължината на подвижната част – около 175 мм.

На горния панел ще видите оригиналната рисунка и логото на производителя. За монтаж върху хоризонтална повърхност са предвидени четири пластмасови крачета, което е следствие от опростената конструкция. Освен това са предвидени и два специално оформени отвора за стенен монтаж. Антените в този случай се намират отстрани, а кабелите могат да бъдат изведени отгоре или отдолу.

В долната част още може да се види информационния стикер със серийния номер, MAC-адреса, името и паролата на безжичните мрежи (под формата на текст и QR-код). Имайте предвид, че последните са уникални за всяко устройство, така че още “от кутията” ще имате защитена безжична мрежа.

В страничните краища на корпуса се намират антените. От дясната страна на предния край са поставени петте светодиодни индикатора за наблюдение състоянието на устройството – захранване, Wi-Fi 2.4 GHz, Wi-Fi 5 GHz, LAN, Интернет. В нормален режим на работа, всичко е зелено и не мига дори и при прехвърляне на данни.

На гърба на корпуса са разположени портовете и бутоните – вход за захранване, един WAN-порт и четири LAN-порта, бутон WPS/нулиране

Имайте предвид, че портовете са без индикатори за състоянието и активността. LAN-светодиодът свети, когато има поне едно свързване към LAN-портовете.

Другото интересно наблюдение – пълното отсъствие на отвори за пасивна вентилация. Разбира се, ще видим как устройството ще се държи при натоварване, но фактът, че не се страхува от прах е добър.

Като цяло, дизайнът и конструкцията заслужават положителна оценка – практична матова пластмаса, компактни размери, възможност за монтиране на стената. Но има и следи от икономии – пластмасови крачета и липса на индивидуални индикатори за портовете.

Хардуерни характеристики

Рутерът е базиран на вече позната платформа. Основният процесор (SoC) в TP-Link TP1900BN е произведен по поръчка на MediaTek (във фърмуера той се казва MT7626). В него има едно ARM ядро, способно да изпълнява два потока и е работещо на честота от 1,2 GHz (за ядрата и честотите, информацията е според данните на производителя). В същото време, самият процесор има и 32 MB RAM (тази цифра може да бъде потвърдена), но няма радиоблокове или комутатор.

В ролята на последния е RTL8367S, така че има голяма вероятност в дуплексните тестове да не видим скорости по-високи от 1 Gbps

Радио-блоковете в този рутер – MT7761N за 802.11b/g/n е в диапазона от 2.4GG и MT7762N за 802.11a/n/ac е в диапазона от 5 GHz. Всеки има две антени, така че максималните скорости на връзката са съответно 400 и 867 Mbps. Имайте предвид, че тук липсват допълнителни външни усилватели.

Платформата консумира сравнително малко, така че само комутаторът и 5 GHz радио-блок използват охладителни радиатори. Но на обратната страна има топлоразпределяща пластина. При продължителни тестове в среда на високи стайни температури, корпусът на рутера отвън леко се затопля. Нямаше проблеми с производителността. Но, разбира се, не забравяйте, че всеки съвременен рутер от този клас на производителност трябва да има достатъчно пространство около себе си за охлаждане.

 

Настройки и възможности

За настройки на рутера, можете да използвате както традиционния уеб-интерфейс, така и мобилното приложение. Нека първо разгледаме първия вариант. Когато включите за първи път или след фабрично нулиране на настройките, ще бъдете подканени да преминете през няколко стъпки за бърза настройка. При необходимост той може да бъде стартиран и по-късно.

Първият задължителен въпрос ще бъде за задаването на администраторска парола

Освен това, нейната комбинация е задължително да бъде сложна. По-нататък всичко е стандартно – часовата зона, връзката с доставчика (или в ръчен режим, или с помощта на готови профили от провайдера), при необходимост – сменете MAC-адреса и настройката на IPTV, имената и паролите на безжичните мрежи.

На последната страница ще бъдете подканени да свържете рутера към облачния акаунт на TP-Link за дистанционно управление и мониторинг. Имайте предвид, че вече можете да променяте режима на работа на устройството и да превърнете рутера в точка за достъп.

Фърмуерът на рутера съдържа основно набор от функции и услуги, които са стандартни за този сегмент, така че дори и на начинаещия потребител няма да му е трудно да се справи с него

Подобно на повечето производители на такъв тип оборудване, фирменият дизайн и структура на уеб-интерфейса не се различават много при отделните модели, особено ако вече сте имали оборудване от TP-Link, тогава не би следвало да имате проблеми с настройките.

Най-горното ниво на менюто се състои от четири пункта. „Мрежи“ позволяваща оценката на текущото състояние на интернет-връзката, оперативно включване/изключване на безжичните мрежи, проверка състоянието на кабелните портове (припомнете си, че индикаторите на отделните физически портове днес са по-рядко срещани), преглеждане списъка с текущите клиенти, показващи видовете връзки. На последната страница можете също да блокирате достъпа до Интернет на желания клиент.

В раздела „Интернет“ можете да променяте основните настройки за свързване с доставчика, а в „Безжичен режим“ – имената и паролите на безжичните мрежи. Като се има предвид позиционирането на модела, за много от потребителите описаните по-горе настройки за работа с устройството могат да са напълно достатъчни.

По-подробните параметри са събрани в десет групи страници в раздела ‘Допълнителни настройки‘. Първият пункт е за избор на работен режим – рутер или точка за достъп.

Следващата голяма група – ‘Мрежа

Тук за контрола отново е представено състоянието на връзката с доставчика. Сред типовете поддържани връзки, тук са достъпни IPoE, PPPoE, PPTP и L2TP. Ако е необходимо, можете да промените MAC-адреса на WAN-порта и името на мрежата, както и да зададете скоростта на WAN-порта.

За IPTV-приставки се поддържа режим на мост за свързване със специални физически портове, VLAN технологията и протокол за мултикаст. Освен това, има вграден DDNS клиент, в който е удобно използването на безплатна услуга от самия производител, поддръжка на IPv6, възможност за добавяне на собствени маршрути и ALG за някои популярни протоколи.

При наличие на ‘бял’ адрес от доставчика, можете да използвате функциите за транслация и превключване на портовете за осигуряване на отдалечен достъп до услугите на локалната мрежа. В допълнение, рутерът осигурява поддръжка на UPnP-протокола и разпределение на хоста в DMZ.

За автоматичните настройки на устройствата за локална мрежа, традиционно се използва DHCP-сървър, в който можете да задавате устройства с фиксирани адреси.

При настройка на безжичните точки за достъп са налице всички обичайни параметри – име на мрежата, парола, режим на защита, номер на канал и криптиране. Освен това, можете да промените мощността на предавателите, да организирате гост мрежите, да настроите графика за работа на точките за достъп, да използвате функциите WPS и WDS. Предвиден е дори и режимът Smart Connect, когато мрежите в два диапазона използват общо име и рутерът ще предложи на клиента най-подходящия вариант за свързване.

Тук липсват каквито и да е специални настройки на защитната стена. Можете само да я изключите напълно. Също така, в групата ‘Защита‘ е предвидена функция за контрол на достъпа на клиентите до мрежата под формата на бял или черен списък.

Услугата за “Приоритизиране на данните” Ви позволява да изберете клиентите на локалната мрежа, които ще имат приоритет по трафик

Този режим може да бъде активиран за постоянно или за определен период. Тук няма подробни настройки, но като цяло функцията може да бъде полезна, например, когато искате да гледате онлайн видео на ноутбука си, а мрежовото устройство в този момент активно изтегля нещо от интернет.

В групата “Родителски контрол” има две страници

На първата се настройват профилите на ограниченията, които по-късно могат да бъдат приложени към избраните клиенти на локалната мрежа. Във всеки профил има филтър на сайтове по ключови думи и ограничения за времето на работа в мрежата, както и за достъп през нощта. . DNS за устройствата в локалната мрежа. В същото време, за всеки клиент можете да задавате собствено ниво на защита, както и да избирате нивото за устройствата по подразбиране.

Последната група е „Система“, която съдържа обичайните страници за актуализиране на фърмуера (чрез интернет или от предварително изтеглен файл), съхраняване/възстановяване/нулиране на настройките, промяна на администраторската парола, преглед на системния регистър на събитията, настройка на часовника.

Възможно е да се ограничат и IP-адресите на компютрите в локалната мрежа, откъдето е възможен и контрола на рутера, да се дава възможност за дистанционно управление, рестартиране на рутера и настройка на графика за рестартиране, изключване на светодиодните индикатори за постоянно или за през нощта. Вградените диагностични помощни програми включват ping и traceroute.

Ще опишем накратко втората опция за конфигурация чрез мобилното приложение

За целта, трябва на смартфона да се инсталира програмата TP-Link Tether. След това, в него създавате акаунт, ако преди това вече нямате такъв, което ще изисква и Ваш имейл. Когато се свържете с безжичната мрежа ще можете да добавите рутера към акаунта си за облачно управление.

При първото свързване от мобилното приложение, ще бъдете подканени да преминете през няколко първоначални стъпки за настройка, включително и задължителното задаване на сложна парола за достъп до устройството.

Интерфейсът на програмата е доста прост. Има контрол на състоянието, списък на свързаните клиенти и голяма група от настройки на рутера. Основните възможности са аналогични на управлението чрез браузър, но като цяло през приложението не са достъпни всички параметри.

Сред последния, в частност, са представените параметри на връзката с доставчика, управлението на безжичните мрежи, мрежовата диагностика и профилите за родителския контрол.

Тестове

Както вече стана ясно от описанието на фърмуера по-горе – ще тестваме производителността на този модел при задачи за маршрутизиране и в Wi-Fi. Тук не са предвидени други сценарии. Тъй като устройството действа и като конкурент на предишния модел от същия клас – Archer C6, решихме допълнително да го тестваме в няколко теста, за да сравним показателите.

Рутерът има гигабитови мрежови портове, които днес могат да се считат за търсени сред много потребители, като се има предвид скоростта на връзката, възможностите на Wi-Fi и обемите на трафика. Поради използването на външен комутатор, подобно на някои други модели, в режими IPoE и PPPoE, можете да очаквате максимум 930 Mbps, дори и в пълнодуплексен сценарии.

За базовия модел обаче това не е много съществено. Очаква се PPTP и L2TP да са около два пъти по-бавни. Като цяло, устройството без проблеми ще се справи с тарифните планове до 400 Mbit/s, включително и във всички режими, а в IPoE и PPPoE може условно да се счита за подходящ и за гигабитова свързаност.

Както виждате, в режимите IPoE и PPPoE при предаване на данни в една посока няма забележими разлики

Но ако говорим за дуплекс, тогава Archer C6 забележимо печели, поради хардуерните особености на Archer C64. И ако вашият доставчик работи през PPTP или L2TP, тогава новият продукт очевидно е за предпочитане пред предишния модел.

За да определим максималните възможности за обслужване на безжични устройства, ние използвахме компютър с адаптера Asus PCE-AC88 от клас AC3100. Имайте предвид обаче, че в известен смисъл това е уникално по характеристики устройство и разпространените версии на адаптерите за компютри и лаптопи обикновено са забележимо по-бързи. При теста, разстоянието от адаптера до рутера беше четири метра, а разположението им – в една и съща стая без препятствия.

В диапазона 2,4 GHz с протокола 802.11n получихме 210-280 Mbps, което е в съответствие със скоростта на връзката от 400 Mbps

Работата с 5 GHz в 802.11ac е забележимо по-бърза – 400-670 Mbps. Скоростта на връзката в този случай е 867 Mbps. Като цяло, това са много добри резултати за използваната хардуерна конфигурация. Тези скорости (особено с 802.11ac) са достатъчни за повечето приложения от реалния свят, включително и при работа с документи, гледане на видеоклипове, архивиране и т.н. Разбира се, когато условията станат по-сложни, производителността ще намалее, но тук има резерв.

При работа в диапазона 2,4 GHz, новият модел е средно с 20% пред своя предшественик. Разликите при 5 GHz са по-малко забележими. Освен един от шестте сценария, Archer C64 е по-добрия.

За допълнителна оценка на качеството на покритието на безжичната мрежа, използвахме смартфона Zopo ZP920 +, който разполага с двудиапазонен безжичен модул клас AC750 с една антена. Проверката на работата с него се извърши от три точки на апартамента – четири метра в едната стая, четири метра през една стена и осем метра през две стени.

В градска среда на 2,4 GHz, днес обикновено няма ‘нищо за хващане’ извън една стая, тъй като съществуват много съседни мрежи в ефира, да не говорим за микровълните, Bluetooth и друго оборудване. В резултат на това, с използваното оборудване получихме средно 100 Mbit/s (спомнете си, че скоростта на връзката тук е 200 Mbit/s) и до 30 Mbit/s в стаята с най-далечната точка. Това е напълно достатъчно за IoT-устройства и други „малки“ джаджи, но използването на тази опция за обикновени съвременни сценарии на работа със смартфон вече може да е неудобно.

Нека да видим как работи друг подобен модел в същата ситуация.

Въпреки сходните технически характеристики, устройството изпреварва конкурента си средно с повече от 40% във всички тестове.

Картината е напълно различна при 5 GHz с 802.11ac. Тук дори в отдалечената точка получаваме около 200 Mbps, а при работа в една стая, скоростта е дори още по-висока. Така че още веднъж потвърждаваме, че ако скоростта е важна, тогава използването на 5 GHz, дори с най-простата конфигурация на Wi-Fi 5, дава отлични резултати.

В сравнение със своя конкурент, който използваме, новият модел показва подобни резултати при работа в пределите на едната стая. Но във втората стая, при проведения тест средното предимство е около 20%, а в третата – дори 30%. Така че, ако за вас е важно да осигурите не само скорост, но и голяма зона на покритие, тогава Archer C64 очевидно в случая печели.

Въз основа на резултатите от тестовете можем да кажем, че рутерът TP-Link Archer C64 успешно премина всички изпитания и показа отлична производителност.

Заключение

Безжичните рутери AC1200 с гигабитови кабелни портове днес могат да се считат за най-интересните от широкия клас потребители, които се интересуват от скоростта за обмен на данните в локалната мрежа или при работа с интернет канали над 100 Mbps.

Всъщност, огромното мнозинство от клиентите днес имат точно такава конфигурация на безжичния си модул. И в този случай, ‘увеличаването на класа’ от страната на рутера рядко има пряк видим ефект от потребителите. Докато AC1200 позволява пълното разгръщане на възможностите за клиента и осигуряване на максимална скорост. Например, това може да се отнася за сценарии, като свързване на телевизор или приставка за гледане на висококачествено видео от мрежов диск или стриймингова услуга.

С пускането на Archer C64, TP-Link е решил да укрепи успеха на много популярния Archer C6

Както виждаме от резултатите в тестовете, новият продукт в повечето случаи изпреварва своя предшественик в задачите за маршрутизация и обслужване на безжичните клиенти. В същото време, TP-Link Archer C64 се оказа компактен и с практичен калъф, който го отличава от останалите модели на компанията.

Вграденият софтуер не разполага с широк набор от допълнителни функции, но отговаря на всички изисквания на масовия потребител. Сред приятните „бонуси“ – гост безжични мрежи, Wi-Fi разписание, система за родителски контрол, както и дистанционно управление чрез облачна услуга и мобилно приложение. Поради ниската си цена, моделът може да се разглежда и като допълнителна точка за достъп в съществуваща домашна мрежа. Като се има предвид, че цената на рутера е само около 60 лв, очакваме интересът към него да бъде бъде висок.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Инсталация
Свързаност
Интерфейс
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване. За домашните потребители производителят предлага рутери, mesh-системи, комутатори, адаптери, устройства за свързване към мрежови оператори и друго оборудване. Към момента...Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове