HP ZBook x2 — това не е ноутбук във всеки от случаите на познатия смисъл на думата. Устройството представлява професионален таблетен инструмент с премахваща се клавиатура. То е предназначено за използване от цифровите художници, фотографите и хората от други творчески професии. Той е масивен, но е проектиран с оглед на бързия достъп до всички функции. Също така, ZBook е оборудван с професионален стилус и матиран 4K-дисплей, който дава усещането, че рисувате на обикновена хартия.

Моделът накратко може да се похвали с процесор 8-мо поколение Intel Core i7 и графика Nvidia Quadro, което ще Ви струва $3500 (базовият модел струва $1647). Това не е малка цена, но за уникалността на устройството трябва да се плати и нужната цена. А какво му е уникалното на този страхотен таблет, ще разберем в следващите редове с подробното ни ревю. Да започваме…

Дизайн

ZBook е конструиран в индустриален дизайн, чийто цялостен вид говори за мощността му. Той изглежда като голяма метална осмоъгълна тухла. Горната част е изпълнена в сиво-стоманен цвят с огледалното лого на Z и набор от вентилационни отвори. Подвижната поставка се отваря точно до 165 градуса.

Вътрешната страна изглежда още по-интересна. 14-инчовият матов 4K-дисплей е с доста дебела рамка, но тя тук има своята функция. В горната й част са разположени уеб-камерата и инфрачервените камери за авторизация с помощта на Windows Hello. А в страничните части има 12 (по шест от всяка страна) програмируеми бутони за бърз достъп.

Половин-октоъгълната клавиатура се прикачва към таблета чрез магнити и има същата сива цветова палитра, както и корпуса на устройството. Съдейки по всичко, таблетът-ноутбук обещава да бъде доста здрав. Както твърди самата HP, устройството е тествано по военния стандарт MIL-STD 810G, така че не би следвало да има проблем с поносимостта към удари, падания или вибрации.

Всички портове са разположени от двете страни на таблетната част, а жакът за слушалки и слота за заключване са от ляво. По протежение на дясната страна ще намерите сензор за пръстови отпечатъци, слот за SD-карти, порт USB 3.0, изход HDMI, чифт портове Thunderbolt 3 и зарядното гнездо.

При размери от 36,8 × 22,6 × 2 см и 2.2 кг тегло при закачена клавиатура (1,5 см и 1,7 кг без нея), ZBook е малко по-голям от другите подобни работни машини. 15-инчовият Microsoft Surface Book 2 е с параметри 34,2 х 25,1 х 2,2 см и 1,9 кг, а 15-инчовия MacBook Pro — 35 × 24 × 1,5 см и 1,8 кг.

Докато Microsot Surface има тежка долна част с допълнителната батерия и графичен процесор в базата, то ZBook се придържа към противоположния подход. Всичкото желязо се намира в таблета, а това означава, че дори и да премахнете клавиатурата, Вие ще съхраните предишното ниво на производителност. Въпреки това, устройството е малко по-тежко от Surface, когато се използва като таблет.

Дисплей

Съществуват и по-ярки дисплеи, но този 14-инчов 4K-панел на ZBook е един от най-наситените, които някога сме виждали. Също така, това е един от малкото матови сензорни екрани, който има специално химическо покритие, което при контакт с писалката дава усещането за използване на обикновена химикалка и хартия.

Маркетинговото име на дисплея на ZBook звучи като DreamColor — това означава, че той може да изобразява до 1 милиард цвята. Въпреки изглеждането на няколко клипа върху матовия екран, изображението не успя да ни впечатли толкова силно.

Повечето цветове изглеждат добре, което не може да се каже за по-тъмните сцени. Според експертите, матовият екрана омекотява контраста. Матовите екрани определено са по-добри за креативни задачи, но за гледане на снимки и видеоклипове гланцът е за предпочитане. Също така, ZBook x2 е със стандартното съотношение на страните 16:9, въпреки че много от цифровите художници все пак предпочитат съотношение близко до 4:3, като при iPad Pro.

Екранът изобразява 178 процента от цветовата sRGB палитра — прекрасен резултат, който надминава средната стойност на конкурентите (150 %), Surface Book 2 (130 %) и MacBook Pro (126 %). Въпреки това, ZBook не е такъв рекордьор в яркостта, чийто резултат е 312 нита. Въпреки, че е над средното (307 нита), то е много по-ниско от това на MacBook Pro (460 нита) и Surface Book 2 (416 нита).

Стилус и бутони за бърз достъп

Към днешна дата, много ноутбуци са оборудвани със стилус, но ZBook x2 е снабден с един от най-добрите, които сме тествали. По дължина, той прилича на истинска химикалка и има комфортно тегло. Специалната химическа обработка на матовия екран при работа с писалката дава усещането за движение на джаджата по лист хартия.

По мнение на настоящите дигитални художници, по усещане стилусът напомня на Wacom. Така, че ако сте имали опит в работата с него, няма да се налага да свиквате с този продукт. Устройството е с 4096 градации на чувствителността към натиска на двата края, включително и на гумичката. Другото голямо предимство на стилуса на ZBook е в това, че той не трябва да се презарежда.

Бутоните за бърз достъп от двете страни на дисплея са идеални за рисуване без клавиатурата. Във Photoshop присвоихме един бутон към инструмента за избор на цветовете, за да превключваме бързо между нюансите, докато другият бе отговорен за превключването на размера на четката. Можете самостоятелно да присвоявате действия на бутоните с помощта на контролния панел на HP. Когато инсталирахме Adobe Photoshop и Illustrator, бутоните автоматично получиха съответните функции по подразбиране.

Така за стилуса ще можете да настройвате нивата на градация на върха и гумата, чувствителността към наклона на писалката и повече функционални допълнителни бутони намиращи се върху корпуса.

Клавиатура и тъчпад

Много устройства във форм-фактор 2-в-1 са ограничени, когато става дума за клавиатурите им. ZBook обаче не от тях — клавиатурата му напълно може да се сравни с пълноразмерните ноутбуци. Тя предлага пълноценен 1,5 мм ход на бутоните, които изискват 68 грама сила за сработване. На тестовото задание 10fastfingers успяхме да наберем 118 думи за минута, които съответстват на  стандартния ни резултат. Тръпката от набора на текст е приятна, а бутоните кликват с не дразнещ звук.

Клавиатурата може да се свърже със ZBook x2 не само чрез интерфейса Pogo, но и чрез Bluetooth. Това означава, че можете да използвате клавиатурата, дори и ако е разединена от устройството. Например, в програмите на Adobe можете да й присвоите бутони за бърз достъп, без директно свързване към таблета. Разбира се, в тази връзка трябва да се помни, че е необходимо зареждане на устройството. За целта е предвиден мини-USB порт на задния панел, въпреки че клавиатурата може и сама да се зарежда от таблета.

Тъчпадът е с размер 10.9 x 6,3 см, без да ограничава движението и бързо реагира на жестовете при Windows 10. Например табът с четири пръста отваря Центъра за действие или слайд с три пръста нагоре показва всички отворени програми.

Аудио

Обичайно, партньорството на HP с Bang & Olufsen води до изненадващо звучене, но това не се отнася до ZBook x2. Високоговорителите са разположени в горната част на задния панел на таблета, а това означава, че при използване на ZBook x2 като ноутбук, високоговорителите се насочват от потребителя.

По време на слушане на „The Sharara“ от Knack, вокалите и китарите звучат много достойно, но ударните инструменти не са живи, а баса се оказа доста слаб. Невероятно, но след като започнахме да рисуваме, забелязахме, че ударните инструменти зазвучаха по-добре. Факт е, че чрез поставяне на таблета върху напълно отворената до 165 градуса стойка, говорителите се оказаха насочени към повърхността на масата, като по този начин отразяваха звука към потребителя.

Силата на звука е достатъчна, за да озвучи малка конферентна зала. В приложението HP Bang & Olufsen Audio има един куп настройки на еквалайзера, но ние препоръчваме на повечето хора да оставят стойностите по подразбиране ”HP Optimized”.

Производителност

Нашият топ модел ZBook е с процесора Intel Core i7-8650U, 32 GВ оперативна памет, 512 GВ PCIe SSD и графичния процесор Nvidia Quadro M620 с 2 GВ видео-памет. С такива спецификации, ежедневните задачи се оказаха лесна работа. Ние отворихме 25 таба в Google Chrome, включително и едно видео с резолюция 1080p, а също рисувахме и използвахме различни филтри във Photoshop. Нямаше дори и намек за забавяне.

На теста за обща производителност Geekbench 4, ZBook получи оценка 15309, което е по-високо от средния резултат на работните станции (13972). Също така, показаният резултат изпреварва и MacBook Pro (15171, Intel Core i7 от 7-мо поколение) и Surface Book 2 (12503, Core i7-8650U).

Дискът PCIe SSD на ZBook копира 4,99 GB файлове за 8 секунди с мълниеносната скорост от 631,3 мегабайта в секунда. Това е по-бързо, отколкото средната стойност за сегмента (524 MB/s) и по-бързо от Surface (319 МВ/s). MacBook Pro се оказа малко по-бърз (653 МВ/s).

При нашия тест с макроси, състоящ се от Excel таблици с 65000 имена и адреси, ZBook се справи за 1 минута и 21 секунда, оставяйки зад себе си средната стойност (1:36) и Surface (1:31).

Също така проверихме ZBook с помощта на теста за редактиране на видео, в който устройството прекодира 4K видео във формат 1080p. ZBook се справи с работата за 20 минути и 25 секунди, което е по-бързо с няколко минути, отколкото средната стойност на конкуренцията (22:37), заедно със Surface Book (23 минути).

Но когато става дума за графика, ZBook губи от Surface, който разполага с графичната карта Nvidia GeForce GTX 1060. В 3DMark Ice Storm Unlimited, нашият герой отчете 115 846 точки, изоставайки от средния показател (136 275) и от споменатия по-горе Surface Book 2 (162 362).

Време за автономна работа

Ако искате да пътувате заедно със ZBook x2, то няма как да избегнете използването на зарядното устройство. Според нашите експерименти, резултатът на ноутбука в теста за издръжливост е само 4 часа и 9 минути. Тестът се състои от постоянно уеб-сърфиране и гледане на видео с яркост 150 нита. Резултатът е по-лош, отколкото средната стойност за работните станции (6 часа и 5 минути). Основният конкурент Surface Book 2 издържа 11 часа и 33 минути (с базата във вид на клавиатура. В състояние на таблет, той издържа само 3 часа и 12 минути).

Малкото време за автономна работа е свързано с факта, че екрана DreamColor винаги работи в комбинация с дискретния графичен процесор. Ние също така се опитахме да проверим ZBook x2 с изключен DreamColor (това може да се направи в BIOS). В този случай, само с помощта на интегрираната графика, устройството издържа 6 часа и 58 минути, което е по-добре, но все още не може да стигне Surface Book 2.

Уеб-камера

ZBook x2 има две камери: предна селфи с резолюция 720p, а сензорът на обратната страна на таблета е с резолюция 3264 x 1836 пиксела. Първоначално ни се стори, че втората камера е съвсем безполезна. Но нашият дигитален художник предположи, че тя може да е предназначена за направата на снимки на обекта за създаването на бъдещия чертеж.

От предната камера остава много какво да се желае. При добра осветеност в офиса, тя достоверно запечата цвета на зеления пуловер върху тестовата снимка. Но страничната светлина от прозорците по някакъв начин повлия върху изобразяването на детайлите, в резултат на което лицето изглеждаше странно.

С помощта на задната камера, заснехме няколко настолни фигури на персонажи, които биха могли да се очертаят. В това време, контурите и детайлите на Железния Човек излязоха ясни, а цветовете се оказаха не съвсем достоверни.

Топлоотдаване

Таблетът леко се затопля при по-големи натоварвания. След стрийминг на 15-минутно HD видео от YouTube, задната част на устройството показа 36 градуса. Това е малко по-високо от нашия 35-градусов праг за комфортна температура. Използването на ZBook в режим на лаптоп, не трябва да предизвика никакви проблеми с прегряването — в центъра на клавиатурата и тъчпада, температурата остава в рамките на 25 градуса.

Софтуер и гаранция

Софтуерът на HP включва в себе си приложението HP WorkWise, което се използва за управление на компютъра от мобилното устройство, както и HP JumpStart, предлагащ постъпкови инструкции за настройка на вашия ноутбук.

Най-вероятно, ако обмисляте закупуване на ZBook, x2, ще Ви трябва нещо от арсенала на Adobe. За съжаление, пакетът не идва безплатно със ZBook, но ще получите добра отстъпка за годишен абонамент. Както обикновено, Windows 10 върви заедно с пакет от вградени програми, включително и March of Empires: War of Lords, Candy Crush Soda Saga, Bubble Witch 3 Saga, Drawboard PDF, Spotify и Asphalt 8 Airborne. HP предлага ZBook x2 с едногодишна гаранция, но тя може да се удължи и до три години срещу 121 долара.

Конфигурация

Наличният при нас HP ZBook x2 за направата на това ревю струва 3623 долара и включва в себе си процесора Intel Core i7-8650U, 32 GВ оперативна памет и 512 GВ PCIe SSD. Nvidia Quadro M620 с 2 GВ видео-памет VRAM и HP DreamColor. Също така, нашият процесор имаше поддръжка на технологията Intel vPro. Тя е предназначена за работа на функцията за дистанционно управление на системното желязо. Това може да се окаже по-удобно, например за ИТ отделите на големите компании.

За разлика от повечето традиционни ноутбуци, HP предлага четири конфигурации, които според нея са най-подходящи за различните видове цифрово творчество. Има и модификации за фотографи ($2699), цифрови художници ($2429), видеомонтажници ($2900) и професионална версия ($3279). Всички те са оборудвани с четириядрени Intel Core процесори (с изключение на про-конфигурацията, която идва с двуядрен процесор от 7-мо поколение) и имат различни варианти на дисковете и оперативната памет.

Освен това, можете да се възползвате и от конфигуратора, за да сглобите своя собствена модификация. Най-евтиният вариант, който успяхме да сглобим, излезе 1647 долара. Той беше с процесор Intel Core i5-8250U, 8 GB оперативна памет и SSD с капацитет 128 GВ. 4К-дисплей без поддръжка на DreamColor и без уеб-камера. Липсваше също и дискретна графична карта, сензор за пръстови отпечатъци и стилус, а вместо Windows 10, в качеството на операционна система — FreeDOS 2.0. (Windows 10 Home добавя $140 към цената, а Windows 10 Pro – $193.).

Но този модел е трудно да се препоръча дори и ако имате лицензирана Windows версия, за да си я инсталирате самостоятелно. Някъде по средата между тази конфигурация и най-бързата, може да се генерират огромен брой комбинации. Можете да зададете всякакви обеми на твърдия диск или оперативната памет. Ако обаче не Ви е нужен скенер на пръстови отпечатъци или камера, то просто ги изключвате.

Обобщение

HP ZBook x2 — това е специализиран инструмент за цифрово творчество. За да стане това реалност, Вие получавате мощен хардуер, екран с висока резолюция и фантастично удобен стилус и бутони за бърз достъп до програмите на Adobe. Макар и с посредствена автономия на батерията, цената е доста висока, но друг такъв инструмент просто няма да намерите. Въпреки това, този продукт не се препоръчва на никой, освен ако той не е хардкор професионален художник или видеоредактор, който иска едно устройство, на което да може да прави всичко.

Ако вече имате iPad Pro, таблет Wacom или друго устройство за работа, то можете да си спестите парите за закупуване на 15-инчов Apple MacBook Pro (цените започват от $2399). Те ще Ви дадат ярък дисплей и висока производителност за по-малко пари, плюс отлична интеграция с iPad. Ако имате нужда от по-мощна графична производителност, погледнете към 15-инчовия Surface Book 2 (от $2499). Той е оборудван с графичната карта Nvidia GTX 1060. С него също пристига чудесен стилус, но няма да можете да го използвате в режим на таблет.

А за тези, които искат да получат професионален инструмент за творчество и интеграция с Adobe и устройство от клас „всичко в едно“, то не трябва да пропускат ZBook x2. Просто бъдете готови да платите прилична сума за него.

Положителни черти:

  • страхотен масивен дизайн;
  • отлична производителност;
  • удобство при работа;
  • сертификат по военния стандарт за здравина MIL-STD 810G;
  • многофункционален и удобен за работа стилус.

Отрицателни черти:

  • Висока цена;
  • Ниска автономност.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари