fbpx
14.7 C
София

Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13: добре изглеждащ ултра-преносим лаптоп, който е чудесен за продуктивни потребители в движение

Търсите ориентиран към производителността ултра-преносим лаптоп, който е добре конструиран и има добър външен вид? Yoga Slim 7i Carbon на Lenovo може би е лаптопът, който отговаря на тези изисквания:

Най-четени

Стане ли въпрос за Yoga на Lenovo, обикновено можем да сме сигурни в това, което да очакваме. Поредната изящна и лесно преносима машина, дело на този производител, бе в нашия офис за няколко седмици, през които имахме възможност да я използваме пълноценно и бързаме да споделим впечатленията си за нея с вас. Става въпрос за Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13 във версията 13IAP7, екипиране с последно поколение Intel Core i7-1260 процесор. На пръв поглед това е чудесен компютър за работа и забавление, който лесно, а и леко можете да носите навсякъде с вас. Преди всичко обаче – ето как пристига той.

Поне нашия случай лаптопът бе много добре опакован и дойде в сравнително голям кашон. Оказва се че вътре има още един кашон, а в него пък елегантната черна кутия с изобразено на нея логото YOGA, което вече подсказваше колко компактен и лек е самия модел. В кутията няма много какво да се намери, освен добре познатите ни неща, но тук може би е моментът да споделим, че зарядното е 65W USB Type-C с адаптер.

Външен вид и качество на изработката

Първото нещо, което ще усетите, или по-точно няма да усетите теглото на лаптопа, когато го вдигнете. Той тежи под 1 килограм и се усеща буквално лек като перце. Това е постигнато, както подсказва и името, благодарение на корпуса му от въглеродни влакна и магнезиева алуминиева основа в сребрист цвят. Този конкретен модел Yoga Slim 7 Carbon се предлага с капак, завършен в цвят „Moon White“, а по-консервативните винаги могат да погледнат и към „Onyx Grey“, който е сив и честно казано доста по-скучен. Аз определено бих заложил на белия – само го погледнете.

Екранът на лаптопа е с тънка черна рамка, а пантата е стабилна и не скърца и не се клати, както може да се очаква, дори след по-сериозна употреба. На върха на капака е добре оформен ръб, който улеснява лесното отваряне на екрана. Като цяло, като се има предвид качеството на материалите, които са използвани за шасито на лаптопа, както и ниското му тегло, Yoga Slim 7 Carbon се усеща като първокласен и добре изработен лаптоп от висок клас.

Достъпът до „вътрешностите“ на лаптопа изглежда лесен. Магнезиево-алуминиевата основа на лаптопа се държи на място от шест Torx винта, които трябва да бъдат развъртени, като след това само ще трябва да използвате пластмасов инструмент за разделяне на капака на основата.

Портове

Тъй като е ултрапреносим лаптоп, Yoga Slim 7 Carbon е снабден само с два порта – 1x USB4 (Thunderbolt 4) и USB Type-C . Първият поддържа скорост на трансфер на данни 40 Gbps, Power Delivery 3.0, както и DisplayPort 1.4 съвместим дисплей (до 5120×3200 резолюция при 60Hz). Точно до Thunderbolt 4 порта е разположен светодиодният индикатор за зареждане на лаптопа.

Преминавайки към другата страна на лаптопа, виждаме, физически превключвател, който се използва за активиране и деактивиране на вградената уебкамера на лаптопа за по-голямо спокойствие, копчето за за захранване на лаптопа, както и USB 3.2 Gen 2 Type-C порт, който поддържа Power Delivery 3.0 и DisplayPort 1.4-съвместим с дисплей до 3840×2160 резолюция при 60 Hz.

Предвид липсата на достатъчно портове, Lenovo предлага и хъб 4 в 1 към модела, който се свързва чрез конектор USB Type-C и се продава като аксесоар за модела, но трябва да бъде закупен отделно.

Споменатият хъб осигурява HDMI порт, VGA порт, USB 3.2 Type-A порт, както и 3,5 mm аудио жак.

Дисплей

Моделът е снабден с 13,3-инчов IPS панел с резолюция 2,5K (2560×1600) със съотношение на страните 16:10, висока честота на опресняване от 90 Hz и ъгъл на прегледа от 178°.

Що се отнася до точността на цветовете, Lenovo посочва, че екранът има 100% sRGB покритие и средна хардуерно калибрирана стойност на Delta E от по-малко от 1, което прави този лаптоп чудесен за професионални създатели на съдържание в движение. Екранът се предлага и с функцията Dolby Vision, а максималната му яркост е 400 нита.

Софтуер

Yoga Slim 7iCarbon се предлага с предварително инсталирана операционна система Microsoft Windows 11 Home (21H2) и се предлага със значително олекотена инсталация с малко или никакъв раздут и ненужен софтуер.

В комплекта на лаптопа е включено приложението Vantage на Lenovo, което представлява универсален набор от инструменти, който ви позволява да настройвате различни хардуерни и софтуерни настройки на системата, като се започне от настройки на захранването, аудиопрофили, от които можете да избирате, настройки на дисплея и уеб камерата, настройки на клавиатурата и тъчпада и т.н, но това не е нещо, което е уникално за модела и ще е добре познато на всеки, който скоро си е купувал лаптоп на Lenovo.

Изпробвахме машината с богат набор от софтуер, който използваме за ежедневната си работа и той съвсем очаквано се справи отлично. Решихме да го пробваме малко за обработка на някой кратък клип, както дори и за малко гейминг – всичко, което можете да очаквате. Вградената карта няма да донесе „ефект WOW“, но пък няма нужда да се ограничавате, ако искате да разпуснете с някоя по-непретенциозна игричка без 3D ефекти. Същото се отнася и за гледането на видео във висока резолюция, което се получава чудесно да приятния екран, а мултитаскинга е нещо, с което тази Yoga няма да има никакъв проблем.

Уеб камера и микрофон

Yoga Slim 7 Carbon e снабден с HD уебкамера с резолюция 720p, която има физически превключвател за затвора, който може да се използва за активиране или деактивирането ѝ. Той служи като допълнително ниво на сигурност срещу случайно активиране на уеб камерата или дори срещу злонамерени потребители, които се опитват да получат контрол над нея чрез зловреден софтуер. Качеството на видеоклипа на уеб камерата не е най-доброто, което сме виждали, но определено върши работа. Същевременно  вграденият микрофон на лаптопа е незабележим и определено би свършил работа за обичайните конферентни разговори Google Meet или Microsoft Teams.

Аудио

Лаптопът разполага със стерео високоговорители, които се захранват от аудиокодека ALC3287 на Realtek и са изненадващо добри за високоговорители на лаптоп. Забелязват се забележими баси, а средните и високите честоти се възпроизвеждат достатъчно добре за прилично аудио изживяване, независимо дали става дума за слушане на музика или гледане на филм.

Клавиатура и тъчпад

Въпреки миниатюрния размер на лаптопа писането на клавиатурата е достатъчно адекватно, тъй като между клавишите има достатъчно място.

Клавишите на клавиатурата разполагат с подсветка, като нивата на яркост могат да се конфигурират чрез споменатото приложение Lenovo Vantage. Интересна функция, която трябва да се спомене, е функцията „Автоматична яркост“, която автоматично регулира нивата на яркост на клавишите според нивата на околната осветеност на заобикалящата лаптопа среда.

Включеният тъчпад поддържа жестове с много докосвания и действието на кликване е доста интуитивно. Важно е да обърнете внимание на това, че Yoga Slim 7 Carbon не е снабден с вграден четец на пръстови отпечатъци.

Бенчмарк

За да получите представа за производителността на Yoga Slim 7 Carbon, проведохме следните тестове:

 • Синтетични бенчмаркове
 • Cinebench R23
 • CrystalDiskMark 8.0.4
 • Гейминг
 • Fortnite (геймплей)

И при трите теста беше използвана стандартната инсталация на Windows 11 Home (21H2), като към момента на тестване на лаптопа бяха инсталирани най-новите графични драйвери на Intel .

Освен това беше избран „Балансиран“ профил на захранване на Windows, както и режимът на захранване „Extreme Performance“ в приложението Lenovo Vantage. И накрая, не бяха направени никакви промени в границите на мощността на процесора на лаптопа и по време на цялото тестване лаптопът беше свързан към електрическата мрежа за захранване.

Cinebench R23

Започвайки с Cinebench R23, виждаме, че при теста на всички ядра, 13IAP7 получава резултат от 7879 точки, а при теста на едно ядро – 1643 точки. 7879 точки не е много висок многоядрен резултат за процесор i7-1260P – възможно е производителността на процесора да е „задушена“ от термичният фактор, като се имат предвид ограниченията в пространството и съответно капацитета на охлаждане на шасито на Yoga Slim 7i Carbon.

CrystalDiskMark 8.0.4

Лаптопът е оборудван с SSD диск Micron 3400 1TB NVMe, за който се твърди, че има скорост на последователно четене и запис съответно 6600 MB/s и 5000 MB/s. Като се има предвид това, резултатите в CrystalDiskMark са доста близки до обявените от Micron скорости. 3400 е снабден със 176-слойна TLC NAND флаш памет на Micron и използва интерфейса PCIe 4.0 x4.

Fortnite (геймплей)

Като се има предвид, че Yoga Slim 7 Carbon не е снабден с допълнителен графичен процесор, а вместо това разчита на вградения Iris XE на Intel, в процесора Core i7-1260P, не бива да се очаква отлична производителност при игрите на тази машина. В тази връзка при геймплейния тест на Fortnite бяха зададени абсолютно най-ниските възможни графични настройки с режим на рендиране „Performance – Lower Graphical Fidelity“. Въпреки това бе оставена настройката View Distance на „Far“.

Изненадващо, системата постига много добър среден FPS от 63,3, с най-ниска стойност от 29,7 FPS и най-висока от 105,2 FPS. Предвид голямата разлика между високите и ниските стойности на FPS обаче от време на време наблюдава графично „насичане“. Въпреки това не бива да се очаква да се повторят толкова високи средни стойности на FPS с други игрови заглавия, особено със съвременно графично взискателните такива.

Акустика, топлина и комфорт на използването

За да се получи представа за топлинните характеристики на лаптопа, бяха получени показания на сензора за пакета на процесора от приложението HWiNFO64:

Базова топлинна производителност
 • Средна температура на процесора в работа на празен ход: ~39°C
 • Минимална температура на процесора в режим на празен ход: ~37°C
 • Максимална температура на процесора в режим на празен ход: ~49°C
Термична производителност при игри (докато играете Fortnite)
 • Средна температура на процесора: ~73°C
 • Минимална температура на процесора: ~70°C
 • Максимална температура на процесора: ~78°C

Базовите резултати по-горе бяха получени при „балансиран“ профил на захранване на Windows, с избран профил на захранване „интелигентно охлаждане“ в приложението Lenovo Vantage и лаптоп, включен към електрическата мрежа. Температурата на околната среда на лаптопа беше измерена и бе около 22°C.

От друга страна, температурните резултати, получени по време на игра, бяха получени при „балансиран“ профил на захранване на Windows, с избран профил на захранване „Extreme Performance“ в приложението Lenovo Vantage и лаптоп, включен към електрическата мрежа.

При избрания профил „Extreme Performance“ в приложението Vantage се забелязва, че вентилаторите на лаптопа са активни дори когато лаптопът не работи или е с леко натоварване на процесора – при сценарий на интензивно използване, като например при игра на Fortnite, вентилаторите се завъртяха на максималните си възможни обороти и определено се чуваха, макар и не до такава степен, че шума от вентилатора да е дразнещ.

Живот на батерията

За да получите бърза представа за живота на батерията: при пуснат 2 часа и 40 минути дълъг 1080p филм на лаптопа, докато той беше изключен от електрическата мрежа, на 50% ниво на яркостта на екрана и слушалки, включени на 50% ниво на звука. В края на филма лаптопът, който беше напълно зареден в началото на филма, имаше 66% оставащ живот на батерията. Чудесно представяне са толкова компактна и лека машина.

                    Заключение

Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7 с процесор Core i7-1260P е добре конструиран и добре изглеждащ ултра-преносим лаптоп, който е чудесен за продуктивни потребители в движение. Той се предлага с бърз SSD диск, страхотно изглеждащ 1440p екран и Thunderbolt 4 порт, което означава, че дори такива като професионалните създатели на съдържание могат да се справят с работата по редактиране на снимки и видео на този лаптоп, докато са на терен. Някои минуси – фактът, че оперативната памет на този лаптоп е запоена и не може да бъде надграждана от крайните потребители, както и че уеб камерата е само 720P, при която качеството на видеото ѝ оставя доста за желаене. Като изключим тези неща, изглежда, че Lenovo има солидно предложение за ултра-лек лаптоп, който би трябвало да се справи с лекота с повечето съвременни натоварвания, свързани с производителността.

Плюсове:
 • Добре сглобен и изглеждащ ултра-портативен лаптоп
 • Добри спецификации (бърз SSD диск, добър LCD екран, Thunderbold 4 портове, и т.н.)
Минуси:
 • RAM паметта не може да бъде ъпгрейдвана
 • Уебкамерата не предлага максимално добро качество
Характеристики
 • Процесор: Intel Core i7-1260P
 • RAM памет: 16GB DDR5 4800 (запоена)
 • Видеокарта: Вградена Intel Iris XE
 • Памет за съхранение: 1TB NVMe SSD (Micron 3400)
 • Дисплей: 13,3″, 2560×1600, IPS, 90Hz, 100% sRGB с 400 нита максимална яркост
 • Аудио: Realtek ALC3287, стерео високоговорители Harman
 • Ethernet порт: Няма
 • Безжична комуникация: Intel AX211 WIFI 6E с Bluetooth 5.1
 • Уеб камера: 720p HD с физически превключвател на затвора
 • Батерия: 50Wh
 • Тегло: Започващо от 968 грама
 • Размери: 300,98 х 206,03 х 14,8 mm
 • Операционна система: Microsoft Windows 11 Home

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Производителност
Екран
Звук
Свъраност
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Стане ли въпрос за Yoga на Lenovo, обикновено можем да сме сигурни в това, което да очакваме. Поредната изящна и лесно преносима машина, дело на този производител, бе в нашия офис за няколко седмици, през които имахме възможност да я използваме пълноценно и бързаме...Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13: добре изглеждащ ултра-преносим лаптоп, който е чудесен за продуктивни потребители в движение