От Nokia 9 Pureview с нейния необичайно голям брой камери, очаквахме пробив в областта на мобилната фотография, а не обратното. И тук има какво да обсъдим, тъй като не сме получили недвусмислен отговор на нашите въпроси. Любопитен смартфон се превърна в главата на семейството на мобилните устройства на Nokia от HMD и днес ще разгледаме по-отблизо не само неговите камери, но и останалите му технически възможности.

Основни характеристики на Nokia 9 Pureview 
 • SoC Qualcomm Snapdragon 845, 8 ядра (4 × Kryo 385 Gold 2.96 GHz + 4 × Kryo 385 Silver, 1.8 GHz) 
 • GPU Adreno 630;
 • Операционна система Android 9; 
 • Сензорен дисплей: AMOLED, 5,99″, 2880 × 1440, 18:9, 538 ppi; 
 • Оперативна памет (RAM) 6 GB, вградена памет 128 GB; 
 • Няма поддръжка на microSD; 
 • Поддръжка на Nano-SIM (2 бр.); 
 • Мрежи: GSM / WCDMA / CDMA 1X мрежа TD-SCDMA; 
 • Мрежи: LTE Cat 16; 
 • GPS / A-GPS, Glonass, BDS, Galileo; 
 • Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (2.4 и 5 GHz), MU-MIMO, Wi-Fi Display, Wi-Fi Direct; 
 • Bluetooth 5.0; 
 • NFC; 
 • USB Type-C, USB OTG; 
 • Няма 3.5 мм аудио изход; 
 • Основна камера RGB 2 × 12 Mp, f / 1.8 + Mono 3 × 12 Mp, f / 1.8, автофокус, 4K видео 30 fps; 
 • Предна камера 20 MP, f / 2.0; 
 • Сензори за близост и осветление, магнитно поле, акселерометър, жироскоп; 
 • Скенер за пръстови отпечатъци под екран; 
 • Батерия 3320 mAh с безжично зареждане Qi; 
 • Размери 155 × 75 × 8.0 мм; 
 • Тегло 172 г.

Външен вид и използваемост 

Nokia 9 Pureview е получил странен дизайн. На първо място, той значително се различава от повечето съвременни смартфони и iPhone, което вече е хубаво. На второ, има напълно плоско предно стъкло, а не 2.5D, с което са оборудвани повечето днешни смартфони. Това също е чудесно, защото острият ръб на прехода на това стъкло със страничната рамка значително подобрява сцеплението с дланта.

Също така, задната страна на устройството е изцяло покрита с един стъклен панел, който в същото време автоматично се явява и защитно стъкло за всичките многобройни обективи на камерите.

И най-важното – страничните стени са изцяло покрити със здрава алуминиева рамка, която, поради плоската си форма, позволява на дланта да държи устройството сигурно в ръката, а благодарение на матовото покритие, рамката изобщо не се плъзга в ръцете Ви.

Като цяло, Nokia 9 Pureview е изненадващо изящен на вид и практичен при употреба.

А благодарение на стъкления си панел, чистото симетрично разположение на камерите и останалите елементи, както и лъскавата фаска на металната странична рамка, дизайнът на смартфона изглежда сложен и скъп. Такова устройство изобщо не е срамно да бъде извадено от джоба в каквато и да е обстановка. Камерите не излизат извън равнината на задния панел, така че смартфонът, който лежи на твърда повърхност не се люшка когато го докоснете до екрана и стои стабилно.

На предния панел няма изрезки над екрана и като цяло горната и долната част на рамката около дисплея са големи. Те имат почти същата ширина, поради което е трудно веднага да се определи от коя страна сте хванали смартфона. И ако горната част е заета от високоговорителя, камерата, сензорите и разбира се, надписа ‘Nokia’, то долната е чисто празна, а скенерът за пръстови отпечатъци се намира под равнината на екрана. Жалкото обаче е, че заради модата, класическият скенер под екрана бе премахнат, дори когато има място за неговото поставяне.

Светодиоден индикатор за събитията в смартфона липсва, но ролята му се изпълнява от функцията Aways On Display, която в монохромен режим информира за датата и входящите събития на екрана в режим на готовност

Хардуерните бутони са широки, но за съжаление твърде малко излизат извън границите на страничната повърхност и е трудно да се напипат насляпо. Освен това, не са предвидени никакви тактилни разлики между повърхностите на бутоните.

Тавата за две Nano-SIM карти не включва поставянето на microSD карта памет, но се поддържа гореща смяна на картите. На горната част има само слот за поставяне на карти и допълнителен отвор за микрофона. 3.5 мм аудио-изход за слушалки тук липсва. И все пак, толкова време мина, а производителите все още не искат да признаят, че потребителите няма да се откажат от жичните слушалки.

В долната част са разположени главният високоговорител и микрофона, както и USB Type-C конектора, който е разположен симетрично около надлъжната ос, което прави дизайна хубав и визуално завършен.

Смартфонът Nokia 9 Pureview се продава в тъмно синьо

Относно защитата срещу проникване на прах и влага, корпусът на устройството се характеризира с поддръжка на стандарта IP67, т.е. той е добре защитен.

Екран

Nokia 9 Pureview е оборудван с AMOLED дисплей с диагонал от 5,99 инча и резолюция от 2880 × 1440, покрит е с плоско стъкло Corning Gorilla Glass 5. Физическите размери на екрана са 68 × 136 мм, съотношението на страните е 18:9, а плътността на точките – 538 ppi. Рамката е с ширина на страните от 3 мм, отгоре и отдолу – 9 мм. 

Двойното отражение на обектите върху екрана на Nokia 9 Pureview е много слабо, което показва, че липсва въздушна междина между слоевете на екрана. Поради по-малкият брой граници (като стъкло / въздух) със силно различаващи се коефициенти на пречупване, екраните без въздушна междина изглеждат по-добре в условията на интензивно външно осветление, но поправянето им в случай на счупване на външното стъкло е много по-скъпо, тъй като целият екран трябва да се смени. Върху външната повърхност на екрана на Nokia 9 Pureview има специално олеофобно покритие, така че пръстовите отпечатъци се отстраняват много по-лесно и се появяват по-бавно, отколкото при обикновеното стъкло.

Този екран използва AMOLED матрица – активна матрица, базирана на органични светодиоди. Пълноцветното изображение се създава с помощта на три цветни субпиксела – червен (R), зелен (G) и син (B), но червените и сините субпиксели са половината от размера, който може да бъде определен като RGBG. Това се потвърждава и от фрагмента на микроснимката по-долу:

Екранът се характеризира с отлични ъгли на видимост. Вярно е, че белият цвят при отклонение дори при малък ъгъл придобива едва забележим синьо-зелен оттенък, но черният цвят остава само черен при всеки ъгъл.

То е толкова черно, че настройката за контраст не е приложима в този случай. За сравнение, представяме снимки, на които екраните на Nokia 9 Pureview (стандартния [цветови] профил) и Nexus 7 показват едни и същи изображения и яркостта на екрана първоначално е била около 200 кд/м², а цветовият баланс на камерата е принудително включен на 6500 K.

Бяло поле:

Нека отбележим и добрата равномерност на яркостта и цветовия тон на бялото поле. Едва забележимо потъмняване при извитите ръбове, но на LCD екрана на Nexus 7, равномерността на бялото поле все още е по-лоша. 

Ето и една тестова снимка (стандартен профил):

Цветопредаването е добро, цветовете са умерено наситени, цветовият баланс на екраните е малко по-различен. Припомнете си, че снимката не може да служи като надежден източник на информация относно качеството на цвета и се предоставя само за условна визуална илюстрация. В частност, ясно изразеният червеникав оттенък на белите и сиви полета, който присъства на снимките на екрана на Nokia 9 Pureview, при перпендикулярен изглед визуално те отсъстват, което се потвърждава от хардуерните тестове с помощта на спектрофотометър. Причината е, че спектралната чувствителност на матрицата на камерата не съвпада точно с тази характеристика на човешкото зрение.

Припомнете си, че в случая с OLED-екраните, яркостта на фрагментите на изображението се променя динамично в съответствие с характера на видимото изображение – то леко намалява за светлите изображения. В резултат на това, получената зависимост на яркостта на нюанса най-вероятно не съответства на гама-кривата на статичното изображение, тъй като измерванията бяха проведени с последователно показване на нюансите на сивото на почти целия екран.

Цветовата гама при профилите Динамичен и Ярък е много широка – по-широка от DCI-P3:

В случая с профила Кино, обхватът е малко по-голям:

При изборът на профил Стандартен, обхватът се свива до sRGB границите:
Без корекция, спектрите на компонентите са много добре разделени:
В случая на Стандартния профил с максимална корекция, компонентите на цветовете се смесват един с друг:

Като цяло, екранът е с много висока максимална яркост и има отлични свойства срещу отразяване на светлината, така че устройството без никакви проблеми може да се използва на открито, дори и в слънчев летен ден. В пълна тъмнина, яркостта може да бъде намалена до комфортна стойност.

Допустимо е режимът да се използва с автоматично регулиране на яркостта, което работи коректно. Предимствата на екрана включват ефективно олеофобно покритие, както и цветово покритие близо до sRGB, добър цветови баланс (при избора на правилния профил). В същото време, ние напомняме за общите предимства на OLED-екраните: истински черен цвят (ако нищо не се отразява върху екрана) и забележимо по-малък от този на LCD дисплеите, спад на яркостта на изображението, когато се гледа под ъгъл.

Камери

Мнозина ще купят Nokia 9 именно заради неговите камери, които се състоят от два RGB и три монохромни сензора от по 12 MP със светосила f1/8 и еквивалентно фокусно разстояние от 28 mm. Има и LED светкавица и TOF-сензор за измерване на дълбочината на рязкостта. Всичките пет камери снимат по едно и също време, след което масивът от данни се обработва и комбинира в едно окончателно изображение, фокусирайки и замъглявайки фона, който можете да настроите след заснемането.

Да, тук няма оптично увеличение или широк ъгъл, но задачата на Nokia 9 – да създаде едно, максимално качествено изображение. Според разработчиците, камерата на деветката улавя 10 пъти повече светлина от останалите смартфони, а готовият образ има 1200 слоя дълбочина, което дава плавен градиент на боке, като размазването е възможно най-близо до фотоапаратите с оптика с висока апертура.

Приложението на камерата Ви позволява да снимате в професионален режим с ръчни настройки, а RAW-форматът се поддържа още от кутията

Основният проблем на флагмана по отношение на снимането е много дългата обработка на изображенията: обикновено, слепването на кадрите отнема 10-15 секунди, но при използване на Live Bokeh, това време може да се увеличи до 25 секунди. Обработката се извършва във фонов режим и можете да използвате смартфона да правите снимки по-нататък, но в процеса на слепване, скоростта на системата намалява, и когато затвора се освободи, има леко забавяне. Също така, камерата е лишена от оптична стабилизация, но като се вземе предвид принципа на работа на петте модула, това не предизвиква въпроси.

Дали неудобството ще се компенсира с качеството на снимките? И да и не. Камерата на Nokia 9 при дневна светлина може да създаде зашеметяващи снимки с най-естествено възпроизвеждане на цветовете и добра детайлност. Динамичният обхват и работата на алгоритмите със светлината са много добри, благодарение на които снимките имат не типичен за смартфоните обем.

Пълните възможности на камерата се разкриват при заснемане в RAW формат с последваща обработка на материала, докато в автоматичен режим, 10 снимки могат да изглеждат страхотно, а 2, създадени в същото време, да са неправилно експонирани, да имат неправилен баланс на бялото и плаващи цветове. Най-често автоматиката се бърка при заснемане в условия на слаба светлина и като цяло от трите монохромни модула през нощта може да се очакват по-добри резултати.

Да сравним примерни снимки на Nokia 9 с другите текущи флагмани (снимките на героя от ревюто са винаги първи). Както можете да видите, тук деветката изпреварва Samsung Galaxy S10e не само заради правилния баланс на бялото, но и по детайлизация.
Сравнение с OnePlus 6T. Обърнете внимание на работата на Nokia със светлината и обема на изображението.

Снимката при слаба светлина, в сравнение с Pixel 3. Въпреки че конкурентът дава свръхнаситена картина, но значително превъзхожда деветката в динамичния диапазон и детайлите, а снимката на Nokia 9 се оказа твърде бледа.

Така Nokia 9 замъглява фона. Работата на алгоритмите все още не е перфектна, но възможността да се работи толкова фино с дълбочина на рязкостта е едно от ключовите предимства на смартфона.

Телефонна част и комуникации

Благодарение на X20 LTE модема, който е вграден в SoC Qualcomm Snapdragon 845, смартфонът теоретично трябва да поддържа мрежите LTE-A (5CA) Cat.16 1024/150 Mbps. На практика, в рамките на населеното ни място, устройството демонстрира уверена работа в безжичните мрежи, без да губи връзка. Има и Wi-Fi (2.4 и 5 GHz, с поддръжка на 802.11ac), Bluetooth версия 5.0 и NFC, което е особено приятно.

Навигационният модул работи с GPS (двучестотен, с A-GPS), с вътрешен Glonass, с китайски Beidou и с европейския Galileo. Дори и при студен старт, за няколко секунди се откриват първите спътници, а точността на позиционирането не предизвиква никакви оплаквания. Наличен е магнитен компас, необходим за навигационните програми в смартфона.

Приложението на телефона поддържа Smart Dial, т.е. докато набирате телефонен номер, първите букви в контактите се появяват незабавно. Методите за сортиране и показване на контактите са стандартните за интерфейса на Android, а вибрацията е със средна мощност. 

Хардуерната платформа позволява на смартфона в активен режим на готовност да поддържа две SIM карти в 4G, едновременно в режим Dual SIM, 4G + / 4G standby, а радиомодемът е един.

Софтуер и мултимедия

В качеството на софтуерна платформа се използва OS Android версия 9 с възможност за актуализиране по въздуха (OTA). Всички смартфони от последно поколение на Nokia в това отношение са еднакви: те се пускат под управлението на Android One с чистия Android OS и нямат свои собствени обвивки. Интерфейсът и настройките са напълно съвместими с чистия Android, като тук не са правени промени. Сред предварително инсталираните приложения, можете да намерите пълен набор от Google Apps и напълно работещ Play Store. Производителят гарантира поддръжка на актуализациите до версиите на Android OS за 3 години.

Nokia 9 Pureview не е получил нито стерео високоговорители, нито 3.5 мм аудио-изход. Въпреки това, единият високоговорител възпроизвежда много ясен, чист и дори съраунд звук с голям обем. Басът от високоговорителя е добър в игрите и при гледането на филми. В слушалките звукът също е достоен, а при безжични слушалки, телефона поддържа кодека aptX чрез Bluetooth.

Производителност

Nokia 9 Pureview работи с еднокристалния чип Qualcomm Snapdragon 845, произведен по 10-нанометровия технологичен процес. Конфигурацията на SoC включва два клъстера от по четири процесорни ядра Kryo 385: с честота до 2.96 GHz (къстъмен Cortex-A75) и честота до 1.8 GHz (къстъмен Cortex-A55). Размерът на RAM е 6 GB, а капацитетът на вътрешната памет за съхранение е 128 GB. В смартфона не е предвидена възможност за поставяне на карта памет, но можете да свържете външни устройства към USB Type-C порта в режим USB OTG.

Qualcomm Snapdragon 845 – това е флагманска платформа от миналия сезон, но тя все още е много мощна платформа на лидера на пазара в мобилните SoC. Той демонстрира високи резултати във всички тестове, въпреки че разликата от настоящите флагмански платформи е забележима (при тестовете на процесорите тя е по-голяма, отколкото в графичните тестове). В реална употреба, устройството няма никакъв проблем с плавността на интерфейса, с пускането на приложенията или с най-сложните игри. Ресурсоемките игри, включително Modern Combat 3, Injustice 2 и PUBG, работят без никакви забавяния и с максимално качество на графиката.

Време за автономна работа

Nokia 9 Pureview има вградена 3320 mAh батерия. Обемът не е много голям и смартфона демонстрира по-слаби резултати относно автономията при същите условия на тестване, както и повечето конкуренти на същото ниво. Трябва обаче да признаем, че автономията – това не е най-водещата характеристика при съвременните устройства. 

Тестовете традиционно се провеждат при обичайно ниво на консумация на енергия, без използване на функции за пестене на енергия, въпреки че апарата притежава такива.
                                  Капацитет на ак.        Режим на четене Режим видео         Режим 3D-игри
Nokia 9 Pureview 3320 мА·ч 12 ч. 00 м. 9 ч. 00 м. 6 ч. 00 м.
Xiaomi Mi 9 3300 мА·ч 19 ч. 00 м. 15 ч. 00 м. 8 ч. 00 м.
Samsung Galaxy S10+ 4100 мА·ч 24 ч. 00 м 17 ч. 00 м. 8 ч. 00 м.
Huawei P30 Pro 4200 мА·ч 25 ч. 00 м. 17 ч. 00 м. 8 ч. 00 м.

Продължителното четене в програмата FBReader (със стандартна светла тема) при минимално комфортно ниво на яркост (яркостта е настроена на 100 cd / m²) продължителността до пълното разреждане на батерията е 12 часа, а при непрекъснато гледане на видео с високо качество (720p) със същото ниво на яркостта чрез домашната Wi-Fi мрежа, устройството работи до 9 часа. В режим на 3D-игри, смартфонът може да работи до 6 часа в зависимост от конкретната игра и настройки.

Смартфонът поддържа бързо зареждане QuickCharge 4, а комплектния захранващ адаптер ви позволява да заредите напълно устройството за около 2 часа с първоначалния ток от 2.7 A при напрежение от 6 V. Смартфонът също така е със стъкло на задния панел, който поддържа Qi безжично зареждане.

Обобщение

На българския пазар, смартфонът Nokia 9 Pureview се предлага вече на цената от около 1120 лв, а като цяло, тази цена на флагмана от семейството смартфони на HMD е оправдана. Разкошен дизайн със здрави материали, висококачествен екран и мощна хардуерна платформа, широки възможности за комуникация и чиста OS Android без обвивка – добър набор от очевидни предимства.

В същото време, петкамерния пакет от фотомодули е своеобразен. Да, в ръчен режим от него можете да изтръгнете много и най-важното, ако желаете да обработвате RAW-снимки. За повечето потребители, които са свикнали с факта, че съвременните смартфони се справят по-добре с трудните условия на снимане, отколкото самите те, си струва да разгледат алтернативите, защото работата с бавната система от камери на Nokia 9 Pureview наистина не е лесна. Въпреки, че целия смартфон е отличен.

Положителни черти:
 • Дизайн и качество на материалите; 
 • Отличен 2K дисплей; 
 • Чист Android Pie; 
 • Камера с огромен потенциал за творческо заснемане; 
 • Има NFC и защита от влага IP67; 
 • Бързо и безжично зареждане.
Отрицателни черти:
 • Работата на скенера за пръстови отпечатъци в екрана; 
 • Неразширяема памет; 
 • Без 3.5 мм жак за слушалки; 
 • Бавна обработка на изображенията.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари