Ревю на фотоапарата Panasonic Lumix DC-FZ82 с 60 кратен зум

0
2230

Panasonic анонсира фотоапарата Lumix DC-FZ80. На някои пазари, в това число и на българския, устройството ще се появи като Lumix DC-FZ82. Всъщност това е модифицирана версия на фотоапарата Lumix FZ72. Panasonic Lumix DC-FZ82 има 60-кратно увеличение, 20-1200 мм F2.8-5.9 панкратичен обектив и 18MP сензор. Освен това, процесорът е подобрен, в резултат на което се е появила възможност за заснемане на [email protected] видео (клипове не повече от 15 минути).

Наред с 4К се предлагат допълнителни режими на пост-фокусиране, комбинация на фокус и 4K снимка. Видео-записът може да се извършва при скорост 240 fps в режим 640×480 и 120 fps в режим 1280×720 пиксела. Апаратът снима кадър по кадър при скорост 10 кадъра в секунда с фиксиран фокус. Устройството е оборудвано още с 3-инчов 1040k-точков LCD тъчскрийн дисплей, електронен визьор и естествено вграден Wi-Fi. Останалите подробности ще се опитаме да ги разгледаме в рамките на ревюто на Panasonic DC-FZ82.

Характеристики на фотоапарата Lumix DC-FZ82:

 • Фокусно разстояние (35 mm еквивалент): 20 – 1200 мм;
 • Оптичен Zoom: 60x;
 • Диафрагма: F2.8 – F5.9;
 • Име на обектива: LUMIX DC VARIO;
 • Брой оптични елементи: 14;
 • Брой групи оптични елементи: 12;
 • Особености: асферични лещи, нискодисперсни лещи;
 • Общ брой пиксели: 18.9 млн.;
 • Брой ефективни пиксели: 18.1 млн.;
 • Размер: 1/2.3″;
 • Kроп-фактор: 5.62;
 • Максимална резолюция: 4896 x 3672;
 • Тип матрица: BSI CMOS;
 • Чувствителност: 80 – 3200 ISO Auto ISO;
 • Разширени стойности на ISO100;
 • Баланс на бялото: автоматично, ръчно;
 • Светкавица: потискане на ефекта на червените очи;
 • Стабилизатор на изображението: оптично, подвижни елементи в обектива;
 • Макроснимане: да;
 • Скорост на снимане: 10 кадъра./сек;
 • Таймер: да;
 • Формат на кадъра (фотографията) 4:3, 3:2, 1:1, 16:9;
 • Електронен визьор;
 • Използване на екрана, като визьор: да;
 • Зрителното Поле на визьора: 100%;
 • Брой пиксели на визьора: 1166000;
 • LCD-екран: 1040000 пиксела, 3 инча;
 • Тип: LCD сензорен екран.

60-кратно увеличение и обектив Lumix DC Vario 20 мм

Panasonic на CES 2017 представи новия фотоапарат Lumix DC-FZ80 от популярната серия FZ. Фотоапаратът притежава мощно оптично увеличение, както и отлични възможности в управлението на режимите за снимане, включително и ръчни настройки за видео и фото операциите. В устройството има универсален ултра-широкоъгълен обектив LUMIX DC VARIO 20 мм, който може да осъществява 60 кратно оптично увеличение (35 мм с еквивалентен диапазон от 20…1200 мм). Такъв обектив ви дава възможност да заснемате динамични пейзажи, диви животни и птици от големи разстояния.

20 мм широкоъгълен обектив дава възможност за обхващане до 140% от пространството в сравнение с 24 мм обектив. Системата POWER O. I. S. (Optical Image Stabilizer) за оптична стабилизация в активен режим, ефективно потиска трептенето, когато снимате от ръка. Функцията умен зум (Intelligent Zoom) увеличава до 120 пъти (еквивалентно), при запазване на високото качество на изображението в комбинация с цифровото увеличение.

Сензор

Новият интегриран 18.1-мегапикселов високо-чувствителен (High Sensitivity) и MOS (CMOS) подобрен сензор и процесор за обработка на изображенията Venus Engine, позволяват да се постигне висока скорост на реакция и осигуряване на високо качество на картината, дори и при висока чувствителност.

Серийно снимане и автофокус

За по-голяма скорост на обработка и мобилност, Lumix FZ82 има високоскоростен и точен автофокус с възможност за регулиране на дълбочината на разфокусиране DFD (Depth From Defocus). Именно тази технология намалява времето за фокусиране на изображението. При работата се изчислява разстоянието до обекта и се оценяват две изображения с различни нива на яснотата при висока скорост до 240fps, в резултат на което, апаратът извършва автофокуса за време от около 0.09 сек. Това време се увеличава с фокусното разстояние.

Фотоапаратът на Panasonic може да извършва високоскоростно серийно заснемане със скорост 10fps в AFS режим и скорост от 6fps в AFC режим за фиксиране на бързо движещия се обект с ясен фокус. Благодарение на сензорната система на управление, потребителите могат бързо да се съсредоточават върху даден предмет и дори да спуснат затвора със сензорното управление.

Визьор

Апаратът е оборудван с 1,040 K-точков екран с тъч-скрийн функция. Електронният-0.2-инчов 1,170 K-точков EVF (Electronic View Finder) визьор улавя различните обекти в остър фокус. Фотоапаратът е оборудван още с безжичен Wi-Fi адаптер и предлага мигновен пренос на заснетия материал, използвайки различни аксесоари за да осигури гъвкаво управление на снимачния процес. За FZ82 са предвидени голям брой различни приспособления, гарантиращи високото качество на снимките и отличния запис на сюжетите в 4K-резолюция.

4K снимки и видео

Фотоапаратът Panasonic FZ82 може да снима видео сюжети в QFHD 4K (3840×2160 пиксела при 30p) резолюция. А мощното 60 кратно оптично увеличение и системата за оптична стабилизация POWER O. I. S. (Optical Image Stabilizer), съвместно с „Active Mode“ режима добре потискат размазването на изображението. Тази функция е достъпна както при фото-, така и при видео-заснемане.

Новият апарат също така е оборудван и с 18.1-мегапикселов High Sensitivity MOS сензор. Обработката на изображенията се извършва с висока производителност от LSI Venus процесора. А при използването на нови компоненти, производителят гарантира висока скорост на работа и отлична чувствителност.

Употребата на 4K технологията, позволява на потребителите да се насладят на снимки в 4K PHOTO режим при новия Panasonic DC-FZ82. Въпросният режим позволява улавянето на бързи и динамични сцени при скорост 30fps, а на по-късен етап да се извадят най-добрите за вас кадри в 4K резолюция. Допълнително има и възможност за запазване на абсолютно всички кадри с висока резолюция. Но въпреки това има ограничение — могат да се снимат и записват максимум 150 кадъра за пет секунди непрекъснато снимане.

Фокусиране

Post Focus режимът позволява на потребителите да изберат желаната област за фокусиране (дори и по време на снимане). Тази функция ще е особено полезна при макроснимане, където се изисква строго фокусиране. Функцията е предназначена за анализ и реакция на скоростта на снимане и точност на DFD (Depth From Defocus) за автоматично фокусиране при работа с 4K изображения. И двете Post Focus и Focus Stacking функции могат бързо да бъдат активирани с помощта на специален бутон в горната част на апарата.

Опции за снимане

Възползвайки се от 4K-технологията, потребителят може да направи чудесна фотосесия в 4K PHOTO режим с различни настройки. Например, с помощта на новата Focus Stacking функция или постфокусирането, се извършва регулиране на светлинната Light Composition корекция или 4K „Live Cropping“ разкадриране. За по-голяма творческа свобода, потребителя има на разположение режим за творчески контрол (Creative Control) или творческо панорамно снимане (Creative Panorama).

Апаратът позволява снимането на QFHD 4K видео 3840×2160 при 30p или Full-HD 1920×1080 при 60p AVCHD Progressive или MP4 (MPEG-4 / H. 264) и AF режима. Тук също така е предвидена и функцията за изрязване 4K Live Cropping на вече заснетия видео материал. Достъпни за потребителите са и различни варианти на видео-запис. Можете да изберете високоскоростен запис, запис с интервал от време или поставяне на движение от анимация. Високата скорост е възможна до 120 кадъра в секунда.

Wi-Fi адаптер

Описваният фотоапарат има вграден Wi-Fi адаптер от стандарта IEEE 802.11 b/g/n, осигуряващ по-гъвкав процес на снимане и незабавно споделяне на снимките. След като се инсталира специалното приложение на смартфон или таблет, ще се появи възможност за управление на фотоапарата. Приложението Panasonic Image е достъпно за iOS и Android. Потребителите могат да качват заснетите снимки в различните социални мрежи, използвайки достъпна безжична мрежа.

Обобщение

В заключителната част на ревюто на фотоапарата Lumix FZ82 ще напомним отново, че всъщност устройството е предназначено да замени Panasonic Lumix DC-FZ72. По наше мнение, основната разлика между FZ82 и FZ72 е добавянето в новия модел на Ultra HD резолюцията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари