Компанията Panasonic анонсира пускането на новия си топ-фотоапарат Lumix G9. Той е почти еднакво оборудван с всички технически особености, като безогледалните фотопапарати, без дългия списък от излишни видео технологии, за които трябва да плащате допълнително.

Новият фотоапарат Lumix G9 е в същата линия, като Lumix GH5. Въпреки, че GH5 се разглежда като най-популярния фотоапарат на Panasonic за правене на снимки, той се възприема от мнозина като инструмент за запис на видео, който просто е снабден с множество функции за правене на снимки.

И ето сега, появата на Lumix G9 трябва да поправи тази ситуация. Докато определени характеристики на фотоапарата се дублират с GH5, той все пак за фотолюбителите предлага много повече функции, естествено за сметка на някои от подобрените опции за създаване на видео, от които едва ли много потребители се нуждаят.

Panasonic през следващата година ще отбележи 10 години от пускането на първия безогледален апарат, а Lumix G9 може да се превърне в чудесен начин да отбележи това събитие. В предстоящото ревю на Panasonic Lumix DC-G9 ще се опитаме също да открием разликите между Panasonic G9 и Panasonic GH5.

Особености На Lumix G9

 • Сензор: 20.3 MP Live MOS, без AA филтър (също, като в GH5);
 • 3.68 M-точков електронен визьор, 0.83 x еквивалентно увеличение;
 • 1.04 Mp 3-инчов сензорен въртящ се дисплей;
 • 5-осева стабилизация в корпуса на апарата с Dual IS 2;
 • 20 кадъра в секунда с непрекъснат автофокус с помощта на електронния затвор (в рамките на ~ 50 кадъра);
 • 9 кадъра в секунда с непрекъснат автофокус, чрез механичен затвор (за 600 кадъра);
 • 80MP RAW или JPEG файлове с използване на режим за висока резолюция;
 • Запис на UHD-видео 4K/60p;
 • Корпус от магнезиева сплав със защита от прах и влага;
 • Два слота за UHS-II карти;
 • Асортимент от режими за 4K и 6K снимки, както и Focus Stacking;
 • Зареждане чрез USB;
 • Горен LCD-дисплей;
 • Джойстик;
 • Wi-Fi + Bluetooth.

Live MOS Micro Four Thirds

Да, Lumix DC-G9 има същият 20.3-мегапикселов сензор Live MOS Micro Four Thirds, като в Lumix GH5, а това означава, че тук също липсва нискочестотния филтър. Ако на някой резолюцията от 20.3 Mp му изглежда малко, то Lumix G9 може да предложи нов режим с висока резолюция, в който снимката се запаметява във файлове с еквивалентната резолюция от 80 мегапиксела.

Това работи чрез комбиниране на осем изображения, които са били направени много бързо едно след друго, с малко изместване на сензора между два последователни кадъра. Това означава, че при някои конкурентни фотоапарати, използващи този режим е необходим статив..

Диапазон на чувствителност

Диапазонът на чувствителност остава същия, както и в GH5 – ISO 100 до 25600. Това е функция, която на първо място би следвало да се подобри, тъй като тя малко изостава от конкурентите си, като Fujifilm X-T2 и Nikon D500. Но Panasonic смята, че качеството на изображението е подобрено в сравнение с GH5, благодарение на използването на най-новия Venus процесор.

Система за стабилизация на изображението

В GH5 има впечатляваща 5-стопова система за стабилизация на изображението, докато Panasonic G9 прави още една стъпка напред: води до стабилизиране на ниво 6.5 стопа. Panasonic е постигнала това, с помощта на ъглова скорост и информация за вектора на движение не само от жироскопа, но и от акселерометъра и собствен сензор.

Визьор

Фотоапаратът Lumix G9 е с голям и ярък електронен визьор с разделителна 3 680 000 точки. Количеството е същото, като при GH5, но приближението е увеличено от 0.76 x до 0.83 x (в еквивалент от 35 mm). При това, дисплеят работи с плавните 120 кадъра в секунда. Гледайки в този вюфайндър, можете да забравите, че апарата използва Micro 4:3 сензор.

Дисплей и запис на видео

На гърба На Lumix G9 е разположен 3-инчов сензорен дисплей с резолюция 1 040 хил. точки. Той е малко по-малък от 3.2-инчовия сензорен екран на GH5, но е оборудван с нощен режим за улесняване по време на снимане в условията на слаба светлина. Както е характерно за фотоапаратите, ориентирани до известна степен към различен тип потребители от GH5, Panasonic DC-G9 4K не разполага с подобни характеристики за запис на видео. Въпреки това, все още може да се снима 4К-видео със скорост до 60 кадъра в секунда във формат Cinema 4К (4096 x 2160).

Свързване

Lumix G9 е оборудвана с Wi-Fi и Bluetooth с ниска консумация на енергия. Последният осигурява постоянна връзка с вашия смартфон, с минимални енергозагуби. Също така са налични два слота за SD карти, поддържащи UHS-II формата за бърз трансфер на данните (разбира се, ако имате съвместима карта).

Дизайн

Основни особености на дизайна:

 • Корпус от магнезиева сплав,
 • LCD дисплей за текущото състояние на фотоапарата
 • Защита от проникване на прах и пръски.

В конструкцията на Panasonic DC-G9 може да се видят малки изменения в сравнение с GH5. Фотоапаратът изглежда малко по-ъгловат в своите пропорции, което вероятно е свързано с повдигнатия бутон на затвора и дръжката. Въпреки това, най-очевидната промяна в дизайна се наблюдава в появата на LCD-дисплея в горния панел.

Неговото присъствие е характерно за по-висококачествените огледално-рефлексни фотоапарати, а сред безогледалните може да се види само Leica SL. В Lumix G9, благодарение на него винаги можете да направите един бърз поглед върху всички ключови параметри на снимките. Също така, появата на LCD-дисплея означава, че превключвателя на режима се е преместил от ляво на визьора и сега режимите за снимане се избират с помощта на превключвателя, намиращ се в основата на диска за избор.

Задната част на Lumix G9 4К е аналогична на GH5, където са направени само някои малки незначителни промени, като например кой бутон какво прави. Достъпни са и сериозен брой програмируеми функционални бутони. Също така е предвиден и удобен мини-джойстик за бързо избиране на AF област.

DC-G9 е оборудвани с ръчен захват с приличен размер, а задния прорез за палеца е малко по-изразен в сравнение с GH5, което позволява да се получи удобно „сцепление“ с фотоапарата. G9 също се усеща по-добре и е по-надежден, благодарение на предната и задна рамка от магнезиева сплав. И отново да споменем, че фотоапаратът е херметизиран, за да се предпази от проникване на влага и прах.

Автофокус

Какво е важно да се отбележи в системата за фокусиране:

 • 225-зонов автофокус;
 • Променящи се AF-настройки;
 • Време за автофокусиране 0.04 s.

Фотоапаратът Lumix G9 е получил същият обхват от 225 точки при фокусиране, като при GH5 и това покрива по-голямата част от кадъра. Фокусирането е чувствително до нивото на осветеност от EV -4 и също така използва технологията за автоматично фокусиране Panasonic DFD (Depth from Defocus). Тази технология е подобрена в сравнение със системата, използвана в GH5 и намалява скоростта за събиране на данните от 0.05 до 0.04 s, което трябва да подобри ефективността на проследяване.

Има много режими на фокусиране за избор. Multi AF е чудесен за нормалното снимане, но съществува и режима Custom Multi, който Ви позволява да изберете произволна група от AF точки и Zone AF, където можете да настройвате размера и позицията на групите от фокусирани области. Потребителите по свое усмотрение могат да настройват четири различни профила с регулируема чувствителност, чувствителност към преминаване по AF точките и определяне на движещите се обекти в зависимост от типа на снимния обект.

Производителност

Основните моменти, върху които си струва да обърнем внимание са:

 • 20 кадъра в секунда с пълен автофокус;
 • 4К и 6К режими,
 • Задръжка на затвора от 0.04 s.

Panasonic G9 може да снима невероятно бързо, от рода на 20 fps с пълно непрекъснато автофокусиране и това може да се простира до 60 fps, ако не е необходимо проследяване на обекта. Това е доста забележителен скок от 12 fps в GH5 (дори и 9 fps в AF-C), като тези възможности се използват и в 4К и 6К Photo режимите с извеждане на фотокадрите. Тези режими могат да бъдат по-малко необходими в Lumix G9, който може да снима с такива бързи скорости. Въпреки това, могат да се извлекат и единични кадри с размер 8 МП и 18 МП при 4К-видео и 60 кадъра в секунда и 6К и 30 кадъра в секунда.

Обобщение от ревюто на Panasonic G9

В заключение на ревюто на Panasonic G9 може да се каже, че компанията направи разумен ход, създавайки Lumix G9. GH5 по всичките си качества все още се възприема правилно или не, като фотоапарат видеорекордер, а в лицето на G9 съществуващите потребители на линията Lumix (както и потребителите на Olympus) вече имат възможността да си купят пълнофункционален модел от висок клас, без да се притесняват, че едновременно ще плащат за съвременни видео технологии, които може и да Не им се наложи да използват.

Положителни черти:

 • Дизайн и управление;
 • Режим на снимане 4k/6k;
 • Автономна работа;
 • Бърз автофокус;
 • Dual-SD-слот с поддръжка на UHS-II.

Отрицателни черти:

 • Чувствителен бутон на затвора;
 • Липсва индикация за нивото на зареждане на батерията.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари