Panasonic Lumix GH5S — това е флагманския фотоапарат за професионалните видео-оператори. Той е оборудван с нов 10.2 MP цифров Live MOS-сензор, Venus Engine и Dual Native ISO-технология, които заедно сформират най-способния фотоапарат с ниска резолюция.

Технически характеристики:

 • Сензор: високо-чувствителен;
 • Количество на пикселите: 10.2 млн;
 • ISO чувствителност: 160… 51 200 (разширява се до 80 … 204 800);
 • Технология Dual Native ISO: Да;
 • Timecode IN/OUT: Да;
 • Съотношението на страните: 4:3,17:9,16:9 и 3:2;
 • Запис в RAW: 14 бита;
 • Режим Cinema 4К (4096×2160): 4К60р/50р;
 • Вътрешен запис: 4:2:2 10 бита;
 • Предварително инсталиран формат: V-Log L;
 • Време за запис във Full HD и 4К: Неограничено;
 • 4К режим на снимане: Снимки на 8 MP и видео в 60р;
 • Електронен визьор: 3.68 млн. точки, увеличение 0.76х;
 • Завъртане на дисплея: 3.2″, 1.62 милиона точки;
 • Защита от прах и влага: Да;
 • Устойчивост на студ:  До -10°С;
 • Wi-Fi: Да;
 • Bluetooth: Да.

Какво е специалното в Panasonic Lumix GH5S?

Новият Panasonic Lumix GH5S е първия в света безогледален фотоапарат, който предлага видео-запис в 4K (4096×2160) и може да снима на забавен каданс в 1080 Full HD видео със скорост 240 FPS.

Този фотоапарат е снабден с допълнителни технологии, осигуряващи впечатляващи характеристики в условия на слаба осветеност.

Дизайн

Panasonic Lumix GH5S е почти идентичен с GH5 по дизайн, с изключение на ярко червения бутон „REC“ отгоре. Устройството се усеща като леко, което е свързано с премахването на системата за стабилизация на изображението. Устройството може да се зарежда чрез USB порт, който позволява лесното свързване на външна батерия за по-продължителна работа.

В GH5S има и същия 3,68 млн. електронен визьор, същия 1,26-мм LCD екран и вече познатия ни здрав корпус. Това не е най-красивият огледален апарат, който сме виждали, но той е много функционален.

Това са пикселите, които вие търсите

Първата и най-съществена характеристика на Panasonic Lumix GH5S — това е 10,2 MP мултисензор. Предимството на GH5S над GH5, както и на другите фотоапарати с по-висока плътност на пикселите, е че всеки допълнителен пиксел повишава неговата чувствителност към светлината и подобрява работата му при ниска осветеност.

Всъщност, GH5S има нов максимален ISO 51200, който е два пъти повече, отколкото при GH5. Това не е толкова важно за фотографите, които могат да пресъздават снимките, премахвайки шума от високото ISO, но видео-операторите нямат същата гъвкавост за редактиране. Този фотоапарат записва точно толкова пиксели, колкото е необходимо: по един пиксел за всеки, който се обработва и извежда в крайния кадър.

Макар и снимките да са 1:1, дискретизацията технически ще даде по-ясни резултати. Въпреки това, поради съществуващите ограничения в сензора и процесорната технология, подобрената камера, подобна на GH5, трябва да чете пикселите в една линия наведнъж.

Колкото повече пиксели се записват, толкова по-дълго този процес ще продължава, толкова по дълъг е и ефектът „желе“. Особено, това се отразява при снимане на бързо движещи се обекти. Но, благодарение на сензора с ниска резолюция, Lumix GH5S ще предостави снимки с най-малкия ефект на желе, ще има по-ниско светоотдаване и ще поддържа ясно видео 1:1.

Качество на изображението

Фотоапаратът Panasonic Lumix GH5S използва същия вътрешен кодек 4:2:2 10 бита, 400 мегабита в секунда, като в Lumix GH5, което все още е мощен хардуер в средите на малките фотоапарати. Но Panasonic е намерила начини да подобри това.

Компанията Panasonic тук за първи път представи двойната ISO технология във фотоапаратите от серията Lumix, взаимствана от професионалната линия Varicam. Два кондензатора са прикрепени за всеки пиксел, единият от които е настроен за другия по ISO. Това дава на Lumix GH5S две различни настройки на ISO (400 и 2500), които имат сходни характеристики.

Фотоапаратът GH5S е получил 14 динамични диапазона за неподвижните RAW фотографии, но уви, те липсват при видеото, поради отсъствието на RAW формата по време на заснемане на видео.

Положителният резултат при двойното ISO се състои в това, че видео-операторите ще имат по-голяма гъвкавост при работа в различни условия на осветеност и те не трябва да използват изкуствено осветление или филтър с неутрална плътност за по-добра настройка на ISO.

Докато GH5 снима видео в 4K Ultra HD (3840×2160 и 60 fps), обновеният GH5S предлага DCI 4K (4096×2160 с 60 fps) — първият в света. Това означава, че потребителите вече могат да снимат забавено видео с по-голямо съотношение на страните, без да променят резолюцията. А в 1080p вече може да се снима при скорост от 240 кадъра в секунда, в сравнение със 180 при GH5.

Кои са новите видео функции

Подобряването на качеството на видеото винаги е добре дошло, но само качеството — това не е единственото нещо, което е нужно на професионалните видео-оператори. Panasonic Lumix GH5S е снабден с функции, които правят този фотоапарат по-полезен и по-универсален, отколкото миналия.

Допълнението V-LogL за GH5, което струва 100$, в Lumix GH5S пристига в стандартния комплект, както и Hybrid Log Gamma (HLG). V-LogL представлява изпълнение на Panasonic, което значително разширява възможностите за пост-обработка на заснетото видео.

Фотоапаратът GH5S има и функция за изобразяване на LUT, която ви позволява да видите реалното състояние на кадъра директно в камерата. Това по-рано беше възможно само с помощта на професионален външен монитор.

Мониторът — това не е единственото нещо, което Lumix GH5S копира от GH5. За оценка на експозицията и вектора на цвета, оборудването има отделна област на екрана с осцилограф. Наличието на тези инструменти директно във фотоапарата създадат по-точни кадри.

Новият Panasonic Lumix GH5S също така е снабден с порт за синхронизация на светкавица (в комплекта е включен BNC кабел), което позволява синхронизация с други записващи видеокамери. Това е особено полезно за мултикамерни продукции, където е важна синхронизацията под различни ъгли.

Защо не всички видео-оператори искат GH5S?

Lumix GH5S е подходящ за повечето потребители, но има една област, където той все още изостава — Anamorphic 4: 3. Тя все още притежава тази способност, но поради по-малкия брой пиксели е ограничена до 4K резолюцията.

Въпреки, че миналия Lumix GH5 може да записва 6000 анаморфни кадъра, което е впечатляващо, особено за безогледален фотоапарат на стойност 2000$, с по-добрата производителност и незначително ниво на шума, GH5S е най-добрият избор.

За обикновените потребители, в основен недостатък на Panasonic Lumix GH5S ще се превърне липсата на стабилизация на изображението, докато GH5 има фантастичен 5-осев стабилизатор. За професионалистите обаче, това няма да има такова значение, защото те използват надеждни стативи.

Как се представя Panasonic Lumix GH5S във фотографията

Освен резолюцията, Lumix GH5S взаимства и голяма част от полезните функции на своя по-голям брат. Тази дълбочина при дешифрирането и системата за автоматично фокусиране Defocus, която сега е още по-чувствителна, прави по-лесно снимането в тъмна среда.

Скоростта при серийното заснемане остава — 12 fps с автофокус, или 8 fps с непрекъснато автофокусиране, а фотоапаратът все още е защитен от прах, влага и студ. Всичко това Ви позволява да използвате GH5S на Panasonic почти навсякъде.

Обобщение

Panasonic Lumix GH5S — много интересен безогледален фотоапарат за определен кръг от хора. Това е професионален видео-инструмент, който може да снима както любителски филми, така и холивудски блокбъстъри.

Въпреки това, стандартния GH5 остава най-добрият избор за повечето потребители. Сензорът тук е с по-висока резолюция и вградена стабилизация на изображението, което прави фотоапарата по-универсален и достъпен, отколкото хиперфокусиращия GH5S.

Но, ако на първо място вие сте видео-оператор, който много снима при добро осветление, Lumix GH5S може да стане вашата най-добра камера. Повярвайте ни, тя върши своята работа не по-зле, отколкото по-скъпите си конкуренти.

Предимства:

 • Двоен ISO с очевидни преимущества;
 • 10,2 MP интерфейс с мултисензор;
 • Впечатляващо снимане при ниска осветеност;
 • Добро време за автономна работа;
 • Защитен и малък корпус;
 • Съвместимост с аксесоарите на GH;
 • Видео запис до 240 кадъра в секунда;
 • Неограничен видеозапис CINE 4K;
 • Вградена Bluetooth-връзка.

Недостатъци:

 • Няма стабилизация на изображението;
 • Липсва вградена IBIS;
 • По-скъп отколкото GH.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари