Компанията Asus пусна на пазара поредния си модел 17-инчов ноутбук ROG Strix Gl703GS, на базата на процесора Intel Core 7-мо поколение. По отношение на хардуерната конфигурация и дизайна, тук няма нищо ново и необичайно, а това е просто поредния не много скъп игрови ноутбук. В настоящото ревю ще разгледаме подробно всички особености на този модел.

Комплект и опаковка

Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS се предлага в малка черна картонена кутия с дръжка отгоре. В допълнение към самия ноутбук в комплекта е включено и кратко ръководство за потребителя, гаранционна карта и захранващ адаптер от 150 W (19,5 V, 7,7 A).

Технически характеристики:

 • Процесор: Intel Core i7-7700HQ;
 • Чипсет: Intel HM175;
 • Оперативна памет: 16 ГБ DDR4-2400;
 • Видеосистема: Nvidia GeForce GTX 1050 (4 ГБ GDDR5), Intel HD Graphics 630;
 • Екран: 17,3 инча, 1920 × 1080, матов, IPS, 60 Hz (LG LP173WF4-SPF5);
 • Звукова подсистема: Realtek ALC295;
 • Дискова подсистема: 1×SSD 256 GB (SanDisk SD8SN8U256G1002, M.2 2280, SATA600) 1×HDD 1 ТB (HGST HTS721010A9E630, 7200 об/мин, SATA600);
 • Оптично устройство: Не;
 • Картрийдър: SD (XC/HC);
 • Кабелна мрежа: Realtek RTL8168 / 8111;
 • Безжична мрежа: Intel Dual Band Wireless-AC 8265;
 • Bluetooth: Bluetooth 4.2;
 • USB 3.0/2.0 (Type-A): 4/0;
 • Клавиатура: с фоново осветление и блок NumPad;
 • Батерия: 64 Wh;
 • Размери: 415 × 280 × 24 мм;
 • Тегло без адаптера за захранване: 2.9 kg.

Конфигурация на ноутбука

Според информацията на уеб-сайта на производителя, конфигурацията на ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS може да е различна. Различията могат да бъдат в модела на процесора, количеството оперативна памет, типа на екран (60 Hz или 120 Hz) и конфигурацията на подсистемата за съхранение на информация.

В основата на нашия тестов ноутбук Asus ROG Strix Gl703GS стои четириядреният процесор Intel Core i7-7700HQ ( Kaby Lake). Той има номинална тактова честота от 2.8 GHz, която в режим Turbo Boost може да достигне до 3.8 GHz. Процесорът поддържа технологията Hyper-Threading (8 потока), размерът на L3 кеша е 6 MB, а изчислената мощност – 45 W.

Този процесор е с интегрираното графично ядро Intel HD Graphics 630.

Но освен това, тук има и отделна графична карта Nvidia GeForce GTX 1050 с 4 GB GDDR5 видео-памет. Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS поддържа технологията Nvidia Optimus, която Ви позволява превключване между процесорната или дискретна графика.

Както се оказа по време на тестовете, при стресови натоварвания на видеокартата (FurMark), графичният процесор работи на тактова честота от 1708 MHz, а паметта – на честота от 1752 MHz, което не е зле.

За инсталиране на модули SO-DIMM памет, в ноутбука са предвидени два слота.

Подсистемата за съхранение на данни в лаптопа Asus ROG Strix Gl703GS се състои от комбинация на две устройства: SSD SanDisk SD8SN8U256G1002 с 256 GB и 2,5-инчов HDD HGST HTS721010A9E630 с 1 TB.

Като цяло, ноутбукът разполага с едно място за инсталиране на 2.5-инчов SATA-диск и едно M.2 гнездо с ключ тип M, който поддържа дискове с интерфейсите PCIe 3.0 x4 и SATA. Така, че тук SSD-устройството с конектора M.2 може да бъде и по-бързо.

Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS разполага с аудио-подсистема, базирана на Realtek ALC295 HDA кодека. В корпуса на лаптопа са вградени два високоговорителя – в долната скосена част в краищата на панела, а отляво и дясно има декоративни решетки, покриващи тези високоговорители.

Остана само да добавим, че ноутбукът е оборудван с вградена HD-камера, разположена над екрана, както и не-сменяема литиево-йонна акумулаторна батерията с капацитет 64 Wh.

Външен вид и ергономичност на корпуса

Корпусът на Asus ROG Strix Gl703GS е направен от метал и пластмаса. Капакът на нотубука е изработен от тънък черен алуминий. Върху него се вижда емблемата на серията ROG в огледален цвят, която се осветява в червено, когато включите лаптопа.

Капакът на ноутбука е много тънък – само 7 мм. Независимо от това, неговата твърдост е доста задоволителна. Разбира се, когато го натиснете леко той малко се огъва, но не е критично. Работната повърхност на ноутбука, която се оформя от клавиатурата и тъчпада, е направена от черна пластмаса, а част от повърхността е стилизирана във вид на полиран метал. Недостатъкът на работната повърхност е, че тя бързо се замърсява, т.е. върху нея остават следи от ръцете.

В долната част на корпуса са разположени вентилационни отвори, а гумените крачета осигуряват стабилна позиция на лаптопа върху хоризонтална повърхност.

Дебелината на рамката около екрана отстрани е 16 мм, отгоре – 21 мм, а отдолу – 28 мм. Върху рамката са разположени уеб-камерата и отвори за двата микрофона, а отдолу – огледалното лого на серията ROG.

Бутонът за включването на ноутбука се намира в горния десен ъгъл на работната повърхност. В левия, над клавиатурата са разположени четири отделни бутона за управление на ноутбука: фирмения бутон с логото на ROG, предназначен за работа с приложението ROG Gaming Center, бутона за включване/изключване на микрофона и два бутона за контрол силата на звука.

Светодиодните индикатори на ноутбука се намират на задния край на работната повърхност и се виждат дори когато капакът е затворен. Има общо четири индикатора: индикатор за захранването, нивото на батерията, активността на подсистемата за съхранение и режима на работа на безжичния адаптер.

В лявата част на корпуса са предвидени два USB 3.0 порта (Type-A), HDMI-конектор, Mini-DisplayPort, RJ-45 конектор и комбиниран аудио-жак тип мини-жак. В допълнение, тук е разположен и конекторът за захранването. В дясната част има още два USB 3.0 порта (Type-A), USB 3.0 (Type-С), слот за карта с памет и отвора за заключване Kensington. В задната част на корпуса има само вентилационни отвори за издухване на горещия въздух.

Клавиатура и тъчпад

Asus ROG Strix Gl703GS използва клавиатура от мембранен тип с по-голямо разстояние между бутоните. Ходът на бутоните е 2 мм. Размерът им е стандартен (15 × 15 мм), а разстоянието между тях – 3 мм.

Самите бутони са черни, а символите върху тях – бели. Клавиатурата има RGB фоново осветяване на три нива. Подсветката автоматично се включва, когато натискате бутон и се изключва, ако не използвате лаптопа известно време. За да регулирате фоновото осветление, се използва помощната програма Asus Aura, която е включена в пакета Asus Gaming Center. Цялата клавиатура е разделена на четири зони, а помощната програма Asus Aura Ви позволява да персонализирате цвета на всяка зона и да изберете цветен ефект (постоянна светлина или „дишане“).

Отделена е зоната на игровите бутони WASD: страничните части на тези бутони са бели. Основата на клавиатурата е доста твърда. Когато натискате бутоните, ако се наблюдава огъване, то това ще е съвсем незначително.

Размерите на тъчпада са 106 × 74 mm. Сенсзорната повърхност на кликпада е малко вдлъбната в корпуса, но работата с нея е много удобна.

Звук

Както вече беше споменато, аудиосистемата на Asus ROG Strix Gl703GS се базира на кодека Realtek ALC295 NDA, а ноутбукът има два високоговорителя. Субективно, тестовете на вградената акустика разкриват, че при максималното ниво на звука, липсват дразнещи звуци, няма метални нюанси при възпроизвеждане на високи тонове. Максималното ниво на звука е достатъчно, а възпроизвежданият звук от вградената акустика е наситен.

Традиционно, за да се оцени изходния аудио-сигнал се свързват качествени слушалки или външна акустика. Ние извършваме тестове, като използвахме външната звукова карта Creative E-MU 0204 USB и помощната програма RightMark Audio Analyzer 6.3.0. Тестът бе проведен в стерео-режим, 24-бита/44,1 kHz. Въз основа на резултатите от теста на аудиото, можем да кажем, че то е „много добро“.

Дисплей

Asus ROG Strix Gl703GS използва IPS матрицата LG LP173WF4-SPF5 с LED задно осветяване на базата на бели светодиоди. Матрицата има матово антирефлексно покритие, чийто диагонал е 17,3 инча. Разделителната способност на екрана в случая е 1920 × 1080 пиксела.

Матрицата на ноутбука не размазва в целия диапазон на промените в яркостта. Съгласно спецификацията, матрицата има максимална яркост от 300 cd/m², времето за реакция на пикселите (общото време за включване и изключване) е 25 ms, а нивото на контраста – 700:1. Вертикалният и хоризонталният ъгъл на обзор са 80 ° по методиката CR≥10.

Според нашите измервания, максималната яркост на екрана на бял фон е 396 cd/m². При максимална яркост на екрана, стойността на гамата е 2.14. Минималната яркост на бял фон е 22,5 cd/m².

Цветовата гама на LCD-екрана в ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS обхваща 85,1% от sRGB пространството и 62,2% от Adobe RGB, а обемът на цветовия обхват е 102.2% от обема sRGB и 70,4% от обема на Adobe RGB. Това е много добър цветови обхват.

Светлинните филтри на LCD-матрицата не много добре разграничават спектрите на основните цветове. Спектрите на зелено и червено се припокриват, което, между другото, е доста типично за матриците, използвани в ноутбуците.

Цветовата температура на LCD-екрана в Asus ROG Strix Gl703GS е стабилна по цялата скала на сивото и е приблизително 7000 К. Стабилността на цветовата температура се обяснява с факта, че основните цветове са добре балансирани в скалата на сивото. Що се отнася до точността на цветопредаването (делта E), стойността не надвишава 7 по цялата скала на сивото (тъмните области могат да бъдат игнорирани), което е добър резултат за този клас екрани.

Ъглите на видимост са много широки, както по хоризонтала, така и по вертикала. Това е присъщо за всички IPS-матрици. Като цяло можем да кажем, че екранът на преносимия компютър Asus ROG Strix Gl703GS заслужава висока оценка.

Работа под товар

За стресовото натоварване на процесора, ние използвахме инструмента Prime95 (Small FFT тест), а за стресовото натоварване на видеокартата използвахме инструмента FurMark. Мониторингът се проведе с помощта на помощните програми AIDA64 и CPU-Z.

При умерено натоварване на процесора (теста Stress CPU на инструмента AIDA64), тактовата честота на ядрата е стабилна и е 3,4 GHz.

Температурата на процесора достигна 75 ° C, а мощността на енергопотребление от процесора – 34 вата.

Ако натоварите процесора в стрестеста на програмата Prime95 (Small FFT), честотата на ядрото ще падне до 2.7-2.8 GHz.

Температурата на процесора е 76 ° C, а консумацията на енергия отчете стабилната стойност от 45 вата.

Както вероятно забелязвате, охладителната система на ноутбука е много ефективна. Дори и в режим на натоварване на процесора, тротлинг не е налице.

Ниво на шума

Измерването на шума се проведе в специална звукопоглъщаща камера, а чувствителността на микрофона бе позиционирана спрямо ноутбука за да се имитира типичното положение на главата на потребителя.

Според нашите измервания, в неактивен режим нивото на шума, издавано от ноутбука е 22 dB. Това е много ниско ниво на шума, което всъщност се слива с нивото на естествения фонов шум през деня в офиса и е невъзможно да се „чуе“ лаптопа в този режим.

При стресово натоварване на графиката с помощта на програмата FurMark, нивото на шума е 43 децибела. Почти същото е нивото на шума (43.3 децибела) и при стресово натоварване на процесора чрез приложението Prime95 (Small FFT). Това е високо нивото на шума. В този режим, ноутбука ще се откроява от останалите устройства в типичното офис помещение.

В режима на едновременно стресово натоварване на видеокартата и на процесора, нивото на шума се увеличава до 47 dB. Определено това е малко прекалено, но все пак подобен режим може да се постигне само чрез използването на специални тестове. В ежедневието, ноутбукът не шуми така – когато се работи с реални приложения, нивото на шума, възпроизвеждан от лаптопа, не е повече от 40 децибела.

Като цяло, Asus ROG Strix Gl703GS може да се класифицира като средно шумово устройство.

Автономност

Припомняме, че измерването на автономията на батерията е с яркост на екрана от 100 cd/m². Също, ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS има способността да превключва (ръчно или автоматично) между ядрата на графичния процесор и дискретната графична карта. Измерихме издръжливостта на батерията, използвайки както вграденото в процесора графично ядро, така и графичната карта Nvidia GeForce GTX 1050. Резултатите от теста са както следва:

 • Работа с текст (процесорна графика): 5 ч. 28 мин;
 • Работа с текст (видео карта Nvidia GeForce GTX 1050): 3 ч. 44 мин;
 • Възпроизвеждане на видео (процесорна графика): 4 ч. 07 мин;
 • Възпроизвеждане на видео (видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050): 4 ч. 52 мин.

Както вероятно забелязвате, автономията на батерията на Asus ROG Strix Gl703GS е доста дълга за 17-инчов модел.

Обобщение

Безспорните предимства на ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS включват стилен дизайн, качествен екран, добра клавиатура и тъчпад. Тук можем да добавим и високата производителност и дългия живот на батерията. Разбира се, това не е топ-игрова конфигурация за ресурсоемките 3D-игри. В случая може да се играят игри само със среднокачествени настройки. Но и Asus ROG Strix Gl703GS не е фокусиран върху динамичните 3D шутъри. Игрите са различни и много от тях на този лаптоп могат да се играят доста удобно.

Разбира се, ноутбукът може да се използва не само за игри, но и за работа с ресурсоемки приложения. Той е идеален като заместител на производителния десктоп.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари