Компанията Asus се опита да надмине Apple Touch Bar, въплащавайки още по-екзотична идея: традиционният тъчпад бе превърнат от производителя в пълноценен допълнителен 1080р дисплей. И той се оказа изненадващо с полезна функционалност, а не просто поредното съвременно нововъведение. Когато всички проблеми и дефекти в новата уникална функция бъдат отстранени, може би тя ще оцелее и ще се превърне в основа за бъдещите поколения премиални устройства на Asus.

Нека в настоящото ни ревю се опитаме да разгледаме ноутбука Asus ZenBook Pro 15 UX580GE и неговият допълнителен дисплей в тъчпада, както и останалите му особености.

Технически характеристики:

 • Процесор: Intel Core i9-8950HK;
 • Графичен адаптер: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (Notebook) – 4096 MВ, Ядро: 1493 Mhz, Памет: 7008 Mhz GDDR5, 397.31, Optimus;
 • Оперативна памет: 16384 MВ, Dual-Channel, 1333.3 MHz, 17-17-17-39;
 • Дисплей: 15.6 инча. 16:9, 3840 x 2160 пиксела. 282 точки/инч, 10-point capacitive, AU Optronics B156ZAN03.1, IPS, AUO31EB, гланцово покритие: да;
 • Дънна платка: Intel HM370;
 • Съхранение на данни: Samsung SSD PM961 1TB M. 2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZVLW1T0), 1024 GВ;
 • Тегло: 1.88 Кг, захранващ адаптер: 529 гр.

Дизайн и особености

Нека първоначално се позовем на модела UX550VE, за да можем да научим повече подробности относно металния корпус на устройството. В действителност, от Asus просто са взели за основа конструкцията на UX550, добавили са допълнителен сензорен екран на мястото на тъчпада и са представили всичко това във вид на новия модел UX580.

Съществуват и няколко по-малки разлики: четецът на пръстовите отпечатъци и високоговорителите са променили местоположенията си. Страничните гранични кантове са боядисани в златист цвят (Rose Gold), а всички метални повърхности сега не са матови, както по-рано, а имат текстура на шлифован алуминий. Въпреки това, като цяло пред нас все още си стои стария познат дизайн.

Портове и комуникации

Броят и вида на портовете са подобни, като при UX550, включително и наличните Thunderbolt 3. Според нас, на лявата страна не трябва да има само един стандартен USB Type-A и пълноценен картрийдър в дясната част.

Скоростните показатели на картрийдъра с подпружинния заключващ механизъм отвътре не са се променили спрямо предишното поколение. Копирането на един гигабайт снимки от картата с памет на работния плот отнема по-малко от 16 секунди (за сравнение: 7 секунди при XPS 13 9370).

В устройството вече има по-нов мрежов адаптер: преди това беше Intel 8265, а сега – Intel 9560. Последният осигурява два пъти по-голяма теоретична пропускателна способност за канала за предаване на данни (1.7 Mbit/s спрямо предишните 867 Mbit/s) и разполага с вграден Bluetooth 5.0 (4.2 в стария модел). Не успяхме да направим проверка на максималната скорост за трансфер на данните, тъй като нашият референтен рутер Linksys EA8500 просто не можеше да осигури такава връзка. Максималната стойност, която успяхме да достигнем е 662 Mbps, при това по време на тестовете нямаше никакви проблеми със сигнала и връзката.

Устройства за въвеждане

Островната клавиатура с подсветка е взета от UX550 без изменения в размерите (~33.3 см x 10.4 см). Тактилното усещане е на средно ниво, но ходът на бутоните е 1.5 мм, което е напълно комфортно за употреба. Като цяло, UX580 би бил чудесно място за изпробване на такива „иновации“, като голям блок с бутони за навигация и превключвател с вграден скенер за пръстови отпечатъци. Някои конкурентни 15-инчови ноутбуци, като Spectre x360 15, имат още и цифров блок на клавиатурата.

Уникалният тъчпад е с вграден 5.5-инчов сензорен 1080р IPS-дисплей, който всъщност е и основната особеност на този модел. Между двата режима на неговата работа – ScreenPad и Extension Display – могат да се превключват с помощта на бутона F6. В режим на ScreenPad, допълнителния дисплей работи независимо от основния и тук той има своя собствена специална функционалност: настройки, бързи бутони и голямо разнообразие от допълнителни приложения.

По подразбиране са достъпни, калкулатор, календар, виртуален цифров блок на клавиатурата, офис приложения, YouTube и музикален плеър. Имайте предвид, че в този режим, курсора на мишката върху основния екран не се движи, тъй като цялата сензорна повърхност работи според нуждите на стартираното приложение. В резултат на това, потребителите ще им е доста трудно да превключват между основния и допълнителния дисплей без мишката.

Освен това, кадровата честота на интерфейса ScreenPad често намалява под 60 к/с (което не се случва в съвременните смартфони) и този процент само се влошава при работа на батерия. Странно, но тези спадове по-често се случват именно в настройките на менюто в режим на ScreenPad, докато при възпроизвеждане на видео или в режим на Extension Display, всичко е плавно. От Asus казват, че това е свързано с икономията на енергия.

Към момента, сред наличните допълнителни приложения са само Spotify и Adobe, а освен това има и възможност за смяна на тапетите. Както виждаме, общият брой на приложенията са малко, но от Asus обещават малко по-късно да пуснат SDK, за да се даде възможност на други разработчици да разширят функционалността на Screenpad режима. Трябва също да споменем, че това решение наистина има потенциал: могат да се реализират достатъчно много интересни възможности за играчите и бизнес потребителите, като мониторинг на системата в реално време, изобразяване на игровата мини-карта, прогнозата за времето, курс на валутите и т.н.

Звуковата и тактилна обратна връзка по време на използване на Screenpad липсват и всичко изглежда почти същото, както и при виртуалния цифров блок на Zephyrus GX501. Вибропредаването би направило взаимодействието с иновативния тъчпад по-удобно и естествено.

Наистина удобен се оказа Extension Display режимът. Той превръща повърхността на тъчпада в допълнителен екран, който се разпознава от операционната система Windows като външен дисплей. Потребителят може да възпроизведе на 5.5-инчовия дисплей 1080р прозореца на Explorer. Приложението изглежда точно така, както на всеки друг стандартен екран. Това наистина е много удобно както за мултимедия, така и за работни задачи, тъй като допълнителния дисплей се включва с натискане само на един бутон.

При всички очевидни предимства на Extension Display, този режим има и своите недостатъци. Когато той е включен, тъчпада престава да изпълнява функциите на сензорен екран. Докосването или движението на пръста предизвиква само преместване на курсора, а не взаимодействие с екранното съдържание.

На първо място това е объркващо, тъй като всички сме свикнали да щракаме върху файловете и папките в Windows на таблетите и ноутбуците със сензорни екрани. В крайна сметка, преместването на курсора на мишката върху основния екран се усеща моментално със съответните движения на ръката, но на допълнителния дисплей, това се извършва със закъснение.

Един от основните недостатъци на тъчпада с екран е неговото матирано покритие. Очаквахме стъклото на 5.5-инчовия 1080р дисплей да стане прозрачно, както при смартфоните, но от Asus са предпочели да се откажат от Gorilla Glass.

Управлението с показалеца се осигурява точно и непрекъснато, тъчпада тук почти не се усеща по различно от тези, които са използвани в повечето ултрабуци. Въпреки това, се оказва, че изображението върху вградения в сензорната повърхност дисплей изглежда доста по-зърнесто.

Ще трябва обаче да мине известно време, преди да привикнете и да се приучите с бързия преход на погледа между двата дисплея, тъй като разстоянието между тях е значително по-голямо, отколкото в стандартната конфигурация с няколко монитора.

Пожелание, за да се пести заряд на батерията, Screenpad може и изобщо да го изключите. Драйверът за Microsoft Precision Touchpad позволява да се разпознават жестовете и да се обработват до четири едновременни докосвания.

Ние също така измерихме яркостта, контраста и времето за реакция във вградения в тъчпада дисплей. Невероятно, но максималната му яркост е по-висока от тази на основния дисплей (448 нита, срещу 358 нит). Контрастът е много добър, а съотношението е 1000:1, но това е малко като се има предвид зърнестите изображения върху матовото покритие.

Дисплей

В нашия обзорен образец е използван IPS панел с маркировката: B156ZAN03.1, чийто производител е AU Optronics. Със същия дисплей е снабден и ZenBook Flip 15 UX561UD. Яркостта, контраста и цветовата температура при двата дисплея са почти идентични. Изображението на екрана изглежда ярко и сочно, благодарение на гланцовата повърхност на защитното стъкло Gorilla Glass. Яркостта е напълно достатъчна, но ние очаквахме по-голяма от най-високото ниво на осветяване, тъй като в края на краищата, лаптопа уверено съперничи с XPS 15 и MacBook Pro 15.

Времето за реакция на дисплея (от черно към бяло, от сиво към сиво) като цяло е доста добро, особено като го сравним с показателите на 4K UHD IGZO панела на XPS 13. Тези, които искат да се сдобият с дисплей с по-висока честота на опресняване и бърза реакция, трябва да обърнат внимание на по-тесния сегмент от игрови устройства, като например ROG GL504 Hero II, където показателя е 120 и дори 144 Hz, превърнал се в стандарт.

От Asus твърдят, че дисплея на лаптопа осигурява пълно покритие на цветовото AdobeRGB пространство, но според нашите измервания, този показател е 88%. Като се има предвид, че има наистина голям брой различни методики за измерване на цветовото покритие, не е удачно да оспорваме посочените показатели. Като цяло, възпроизвеждането на цветовете тук е почти същото, като при ZenBook Flip 15 UX561UD и дори надвишават показателите на IGZO дисплея от Sharp в XPS 15 от последно поколение.

Покритие на цветовото sRGB пространство
Покритие на цветовото sRGB пространство
Покритие на цветовото AdobeRGB пространство
Покритие на цветовото AdobeRGB пространство

По-нататъшния анализ с помощта на спектрофотометъра X-Rite разкри много точно предаване на нюансите на сивото и правилна цветова температура със заводските параметри. Това означава, че определянето на размера в този случай ще бъде излишно. Дори ако се опитаме да калибрираме дисплея, няма да има никакъв положителен ефект от това. От Asus също твърдят, че всички UX580 имат заводска сертификация Pantone.

Странно, но колкото по-наситени са нюансите на зеленото и синьото, толкова по-ниска става точността на цветопредаването. В същото време, нюансите на синьото и жълтото остават в рамките на sRGB пространството. Очевидно е, че все пак има нужда от по-точно калибриране за постигане на идеалното цветопредаване.

Производителност

Посочените в спецификациите на UX580 от осмо поколение процесори Intel (Core i5/i7/i9) и графична карта GeForce GTX 1050 Ti заедно осигуряват производителност, достатъчна за разглеждане и обработка на видео и дори игри. Трябва да уточним, че според Asus, тъчпада тук няма свой собствен процесор, а оттам това означава, че ще използва част от ресурсите на CPU и GPU. За да може най-точно да се предаде качеството на опита за взаимодействие с UX580, всички по-нататъшни тестове, за извършени с включен дисплей на тъчпада – в края на краищата, това е главната особеност на лаптопа.

Преди обаче да закупите този ноутбук, Ви препоръчваме предварително да обмислите кой от вариантите – с 8 или 16 GB RAM Ви е необходим, защото тук не е предвидена опция за увеличаване обема на паметта.

Температурни и акустични показатели

Охладителната Система се състои от два еднакви вентилатора с две топлинни тръби между тях. Стандартните игрови ноутбуци, например устройствата от сериите Dell G7 или MSI GL, със същата конфигурация (CPU + GP) са с по-масивни и ефективни охладители.

Вентилаторите не се чуват в състояние на покой, дори и при изпълнение на прости задачи, като редактиране на текст. За съжаление, електрониката на нашия тестов образец генерира доста забележим шум по време на работа, поради което общият шум в състояние на покой все пак си е доста силен.

Температурата на почти цялата повърхност около клавиатурата е повече или по-малко еднаква, но само в двете зони, под които са разположени вентилаторите е малко по-топло. Под високи натоварвания, температурата в описаните места, както и в центъра на клавиатурата, нараства до 40 и дори 50 °C. Ние не препоръчваме на потребителите на този лаптоп да играят върху неравни повърхности. За щастие, местата върху ноутбука, включително и в областта на тъчпада и WASD бутоните никога не се нагрява повече от комфортните за усещане стойности, независимо от текущото натоварване. Симетричното загряване от двете страни се наблюдава и в модела Zenbook UX550.

Трябва да се отбележи, че вентилационни отвори в дъното на лаптопа или върху страничните части на корпуса липсват – въздухът излиза в долната част на дисплея (между пантите) и за това е важно да не се закрива тази зона. Максималната температура на горната част на основния корпус е 42.4 °C. За сравнение, средният процент на всички мултимедийни ноутбуци – 35.9 °C (от 21 до 71 °C).

Качеството на звука на вградените високоговорители, които са под бранда Harman Kardon, е с над средното ниво и с приличен бас – всичко, както обещава производителя („звукът е по-силен и по-чист от този в UX550“). Поради факта, че високоговорителите са преместени близо до тъчпада, корпуса се е превърнал в резонатор, дори и на половина на нивото на силата на звука – това може да обърка потребителите, които обичат да играят, без слушалки.

Енергопотребление и автономност

Системата консумира от 11 до 23 вата енергия в състояние на покой, в зависимост от избраната схема на захранване и яркостта на екрана. Този диапазон е значително по-широк, отколкото при повечето 15-инчови ноутбуци от същия клас. За сравнение, XPS 15 и ZenBook Pro UX550 изискват от 3 до 8 вата в еднакви условия. Деактивирането на допълнителния дисплей почти не променя потреблението на енергия: успяхме да постигнем спад от само 0.8 вата.

По време на игри и при екстремни натоварвания, UX580GE се държи почти по същия начин, както UX550VE с GTX 1050 Ti. Системата консумира в това състояние от 103 до 112 Вата. Захранването се осигурява от зарядно устройство със средни размери и номинална мощност от 150 Вата.

Автономията обещава да бъде малко по-скромна от тази на UX550, тъй като в нашия тестов образец с два дисплея, капацитетът на батерията е леко по-малък. Времето за работа е близо 2 часа по-малко, отколкото в посочените модели (в реалистичен WiFi тест), дори и когато дисплея в тъчпада е напълно изключен. Когато той е активен, времето за работа може да намалее с 4 часа.

Потребителите обаче трябва да очакват от 4 до 6 часа живот на батерията при активна връзка с мрежата и включен допълнителен дисплей и дискретния графичен адаптер – и това при обявените от производителя 9.5 часа. Сред ултрабуците, този резултат в най-добрия случай е среден, тъй като конкурентните устройства от този клас работят 1-3 часа по-дълго при равни други условия.

Зареждането на батерията отнема около 1.5 часа. Според Asus, батерията на ноутбука може да се зарежда до 60% за 49 минути, което беше потвърдено и в нашите тестове.

Обобщение

Към момента не можем да дадем изчерпателно и окончателно мнение относно UX580, тъй като тествахме предпродажбения образец, в който процесора Core i9 се държи изключително странно и нестабилно. Окончателно становище относно работата на това устройство ще можем да дадем, когато тестваме и проучим другия образец на модела. Мнение относно уникалните функции и възможности на UX580 можем да споделим още сега.

В действителност, Screenpad се оказа по-практична иновация от Apple Touch Bar. Основната концепция на допълнителния 5.5-инчов 1080р дисплей в сравнение с нестандартното решение на Apple, има предимства както за развлекателни, така и за работни задачи. Най-интересното е, че за ползването на тъчпад технологичнията дори не е необходимо да инсталирате някакъв софтуер – той от кутията е достатъчно функционален; възможно е за един миг да свържете втори дисплей, което е наистина удобно – защо да не се използва такъв тъчпад и във всички преносими компютри?

Тези, които у дома или в работата имат повече от един монитор, не трябва да се мъчат да се върнат към устройството с един екран. В това отношение, UX580 е най-иновативният Windows ноутбук. Ние вече сме нетърпеливи да разберем какви други идеи за използването на допълнителния екрана ще добавят разработчиците, когато Asus пусне SDK.

Положителни черти:

 • отличен 4K UHD дисплей със 100% AdobeRGB покритие;
 • уникален и практичен 5.5-инчов тъчпад с вграден 1080р екран;
 • няма PWM;
 • два порта Thunderbolt 3;
 • високоскоростен безжичен адаптер Intel 9560;
 • лесно обслужване.

Отрицателни черти:

 • картрийдърът не е достатъчно бърз и поддържа само microSD;
 • производителността на GTX 1050 Ti е малко по-ниска от стандартната;
 • взаимодействието с допълнителния дисплей е трудно без мишка;
 • забележимо свистене на дроселите в нашия тестов образец;
 • висока консумация на енергия в състояние на покой;
 • RAM е запоена върху дънната платка и не може да се увеличава;
 • рамката на дисплея е по-голяма в сравнение с тази на конкуренцията;
 • четливостта на екрана на улицата може да бъде и по-добра;
 • зърнесто изображение върху допълнителния дисплей;
 • автономността е по-ниска от очакваното.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари