Искате ли евтин смартфон с двойна камера? Компанията HTC е подготвила за вас HTC Desire 12 Plus, чието ревю подготвихме специално за вас. Нека да не губим време, а да започваме!

Комплект

Телефонът HTC Desire 12 Plus се предлага в малко по-различна опаковка, в сравнение със съвременните смартфони. Кутията е проста, в тъмни цветове и с правоъгълна форма. В предната част ще забележите надписа на модела, както и логото и графики от производителя, показващи смартфона. В задната част е поместена кратка спецификация и най-важната информация за устройството. В кутията освен смартфона ще откриете още:

 • Зарядно;
 • USB-кабел;
 • Кламер за SIM-картата;
 • Слушалки;
 • Документация.

Характеристики

Що се отнася до характеристиките, смартфонът HTC Desire 12 Plus е оборудван с 6-инчов дисплей с резолюция 720х1440 (269 ppi) пиксела и съотношение на страните 18:9. В основата му е залегнал процесора Snapdragon 450, който работи съвместно с 3 GB оперативна и 32 GB вградена памет, която може да бъде разширена с помощта на microSD карта с капацитет до 2 TB.

Телефона HTC Desire 12 Plus също така е снабден с двойна основна камера с резолюция 13-МП и 2-МП, както и 8-мегапикселов преден обектив.

От гледна точка на възможностите за свързване, тук получавате следните модули: LTE, Bluetooth 4.2 и WLAN. Батерията е с капацитет 2965 мАч и работи под управлението на операционната система Android 8.0 Oreo с обвивката HTC Sense.

Дизайн

На пръв поглед HTC Desire 12 Plus, прави много добро впечатление, тъй като апаратът е изработен от най-качествени материали. Той е направен от пластмаса, качеството на която е по-добро от това на HTC U11 Life.

Корпусът е изцяло изработен от лъскава пластмаса. При използването на това решение има редица недостатъци. Преди всичко трябва да знаете, че тази повърхност събира пръстови отпечатъци и те много трудно се почистват.

Препоръчваме смартфона да се използва с калъф, защото лесно се покрива с миниатюрни драскотини. Освен това, обектива на камерата леко изпъква над корпуса и е податлив на механично въздействие. Въпреки това, по време на тестовете на това устройство, върху него не се появи нито една драскотина.

Самият корпус е със заоблени форми, благодарение на които смартфона стои много по-надеждно в ръката и осигурява удобно захващане. За изминалите 8 години, външният вид на HTC Desire претърпя доста промени. Въпреки това, Desire 12+ наподобява своите съвременни конкуренти. Разработчиците следят тенденциите на пазара и предлагат съотношение на екрана 18:9.

Desire 12+ наподобява основния си конкурент в лицето на Honor 9 Lite. Четецът на пръстови отпечатъци се намира на удобно място. Именно защото повърхността на корпуса е предразположена към събиране на множество отпечатъци, ако това Ви притеснява, можете да изберете черната версия. Предлагат се също и сребристо-лилаво и златисто.

Повече за дизайна на HTC Desire 12 Plus нищо особено не можем да добавим. Това е доста просто устройство, което освен с блестящата си задна повърхност, с нищо друго не се откроява. Апаратът не е прекалено голям за моделите от серията Plus, така че е подходящ за тези, които не обичат гигантски мобилни устройства. Сравнително малката рамка означава, че за 6-инчов екран, корпусът е напълно компактен.

Дебелината на апарата е 8,4 мм, а теглото – 157 гр. В долния край се намира жака за слушалките, единственият говорител и microUSB порта. Няма никаква защита от проникване на вода и прах.

Телефон с течен корпус

Ако топ-устройствата на компанията HTC Ви харесват, то и Desire 12 Plus ще Ви се стори забележителен. Всичко това е постигнато, благодарение на пресъздадения външен вид на актуалния флагман HTC U12 Plus. Производителя описва външния вид на смартфона, като Liquid Surface Design.

Дисплей

В сравнение с флагмана HTC Desire 12, вариантът с наставката „Plus“ в името се предлага с 6-инчов екран. Дисплеят е направен във формат 18:9 и резолюция от 720х1440 пиксела. Тези параметри отговарят на плътност на изображението от 269 ppi.

За 6-инчов дисплей екрана е твърде малък и по този начин, въпреки високата резолюция, той се оказа доста пикселизиран. Отделните пиксели върху дисплея се виждат с просто око, ако се обърне внимание на това.

Яркостта на Desire 12 Plus, достигаща 429 cd/m2, също може да се нарече удовлетворителна. По принцип, това е един нормален показател, но за работа на открито запасът от яркост не е достатъчен. Също така, при промяна на ъгъла, съдържанието остава добре видимо.

Камера

Двойната основна камера на HTC Desire 12 Plus, чийто особености ни интересуват най-много, е с резолюция 13 Mp. Вторият обектив е с 2-мегапикселова матрица, която служи за разчитане и създаване на изкуствения ефект боке — размазване на задния фон и подобряване чистотата на обекта. При добро осветление, цветовете се предават естествено и не хипертрофно.

В условия на недостатъчно светлина се появява забележим шум и яснотата бързо се влошава. Принадлежността към средния клас се забелязва и при ефекта боке. Той не винаги се оказва идеален, но замъгляването на задния фон не изглежда изкуствено и като цяло функцията добре се справя с предназначението си.

Предната камера прави снимки с 8-мегапикселова резолюция. При достатъчно светлина, те се получават прилични, но все пак са зърнести и не особено детайлизирани. За подчертаване на тъмните области, особено внимание трябва да се обърне на HDR режима, който малко подобрява качеството на изображението.

Хардуер

Смартфонът предлага невероятни характеристики. Съвсем неотдавна, те можеха да бъдат намерени само в смартфоните от средния или горния ценови сегмент. Разбира се, в името на ниската цена са направени и някои жертви.

В устройството работи процесора Snapdragon 450 от компанията Qualcomm с тактова честота 1,8 Ghz и 8 процесорни ядра. Освен това се поддържа и 3 GВ оперативна памет.

На практика устройството работи по-бързо и плавно от своя колега в лицето на Desire 12. Лагове или забавяния не сме забелязали и командите се изпълняват бързо. Разбира се, с производителността на флагманските модели, Desire 12 Plus не може да се сравнява.

Капацитетът на батерията е 2965 мАч и е малко повече, отколкото при Desire 12. По време на нашите тестове, апаратът успя да издържи около девет часа. При това, смартфона непрекъснато сваляше от интернет видео и разглеждахме уеб-сайтове. За повечето потребители, капацитетът на батерията ще бъде достатъчен за да издържи един цял ден без презареждане, но това разбира се не може да се нарече най-добрия резултат.

Чрез Micro-USB конектора, на смартфона Desire 12 Plus ще са му нужни около 165 минути за да се зареди напълно. За батерия с капацитет 2965 мАч, този резултат е малко по-нисък от средния.

Настоящия Dual-SIM слот

Desire 12 Plus се предлага с Android 8.0 Oreo и типичните за един смартфон от среден клас средства за комуникация LTE, Bluetooth 4.2 и WLAN. Въпреки това, тук има малка клопка: устройството не се предлага с Wi-Fi от бързия стандарт ac, а само по-стария стандарт – n. NFC в списъка с оборудването на устройството не е включен.

Размерът на вградената памет — 32 GВ, от които свободни за употреба остават само 23 GВ. Но устройството може да се похвали с наличието на Dual-SIM слот. Това означава, че двете SIM-карти могат да се използват паралелно, но само единия слот работи в LTE режим.

Освен това, за разлика от Desire 12, тестваният при нас модел има скенер на пръстови отпечатъци. Той работи почти добре, но понякога се изисква няколко опита, преди отключване. За съжаление, със своя скенер на пръстовите отпечатъци, нашият герой не може да се сравнява особено с конкурентните модели.

Резултати от тестовете

Връзка и звук

За радост, в HTC Desire 12 Plus има жак за слушалки и само един високоговорител и стария интерфейс microUSB, който е предвиден на фона на ниската цена на смартфона. Все пак присъства Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, GPS и 4G. NFC в случая липсва, което води до невъзможност за работа със системите за мобилни разплащания, като Android Pay.

Автономност

Евтините смартфони по-често имат капацитивни батерии. Тук липсва съвременния USB-C конектор и безжичното презареждане. Няма дори и бързо кабелно презареждане, така че трябва да се чака доста дълго време.

Капацитетът на батерията е 2965 мАч, което за повечето потребители трябва да е достатъчно за цял ден работа. В тестовете за автономност в Geekbench 4, апаратът показва резултат от 7 часа и 58 минути.

Софтуер

Апаратът работи с почти най-новата версия на Android 8.0 с обвивката HTC Sense отгоре. Много елементи напомнят на чистата версия на Android, но има и няколко екстри. Например, разделът BlinkFeed в ляво от главното меню не може да се замени.

Някои приложения, като HTC Clock и Messages изглеждат много старомодни и се нуждаят от актуализация. Липсата на раздуто софтуерно оборудване може да ни радва, а настройката на външния вид на устройството се извършва с помощта на приложението „Тема“.

Едно от най-новите допълнения е помощника HTC Sense Companion. Той може да помогне с различни неща, като спестяване на енергия или за изключване на алармата. Като цяло, тук няма нищо особено.

Заключение

Изглежда, че шансовете на HTC в бюджетния сегмент са по-високи, отколкото в горната ценова категория. Desire 12+ е атрактивен избор в долния сегмент, но не и най-добрият.

Телефонът изглежда и се усеща като удобно мобилно устройство, като се има предвид, че екранът му е  6-инчов. Характеристиките на устройството са базови, въпреки че производителността най-често е прилична. Въпреки това, някои ключови компоненти не са на високо ниво.

В частност, тук липсва най-добрият екран и камера. Поради тази причина може да се отдаде предпочитание на Honor 9 Lite или на някои други модели.

Положителни черти:

 • Двойната камера позволява създаване на снимки с ефект на размазване;
 • Страхотен дизайн и ергономичност. Въпреки, че апарата е по-голям и по-тежък от своя събрат в линията, той също е удобен и красив;
 • Батерията осигурява висока автономност;
 • Snapdragon процесорът е добро решение, осигуряващо както енергоефективност, така и добра производителност.

Отрицателни черти:

 • Ниска резолюция на екрана. Ако при Desire 12 е простена липсата на FullHD дисплей, то за тази цена, която се продава 12+, това е почти задължително изискване. Въпреки, че е възможно това да е направено за пестене на енергия;
 • Нощният режим на заснемане все още е недостатъчно добър и качеството на снимките не е задоволително.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари