Един от най-добрите смартфони на 2016-а е в България с нова впечатляваща визия

Не знам за вас, но ако мен някой ме пита с кой смартфон ще запомня 2016-а, това несъмнено ще е P9 на Huawei. Моделът, наследил и надградил всички апарати от серията, които от няколко години се борят за по-предни места по продажби, сега в края на годината се оказва един от апаратите, който ще се запомни със сигурност.

Да, на пазара се появиха множество прекрасни устройства, но в повечето случаи получавахме малко по-добри хардуерни характеристики, съвсем леко освежен дизайн и като цяло нищо, с което да отличим смартфоните от предходните им версии – тези от 2015-а и преди това. Три на практика са апаратите, които в това отношение излизат напред – LG G5, Huawei P9, както и показания по-късно Moto Z. И въпреки че не е модулен като другите два претендента за титлата „Най-запомнящ се смартфон”, то Huawei P9 определено е апаратът, за който може най-много да се говори и е продуктът на компания, извървяла най-голям път и записала най-голяма промяна през последната година.

Ако следите редовно Kaldata, то със сигурност си спомняте, че присъствахме на живо на официалното представяне на P9, състояло се в Лондон, като още тогава изразихме някои впечатления, които в крайна сметка се потвърдиха. По-късно през годината, в рамките на IFA 2016 в Берлин от Huawei показаха новата версия на смартфона – в червено и синьо, като в момента имаме удоволствието да използваме синята версия, която е достъпна в България – EVA L19. Модификацията е предназначена за онези потребители, които държат да се отличат от всички останали, а новата версия на Huawei P9, издържана в стилен син оттенък, предлага и едно важно допълнение, за което дума ще стане след малко.
2
Комплект и кутия

Кутията, в която идва синия Huawei P9, е почти същата като тази, позната ни от първия модел. Върху тънката и стилна картонена опаковка можем да видим логото на компанията, както и това на Leica, заради сертификацията на камерата, а отличителната черта тук е синята лента, която пристяга самата кутия.
3
Отворим ли я – вътре можем да намерим слушалки, кабел и зарядно, както и инструкции за употреба на апарата и гаранция. Тук има една голяма разлика спрямо предходния апарат. Синият P9 пристига със зарядно, което позволява по-бързото зареждане. Този бонус е нещо, което допълва цвета и дава добавена стойност на всеки, решил да избере синята версия на устройството.

Дизайн

Една от най-големите промени и същевременно предимство в Huawei P9 спрямо много други апарати на пазара, можем да видим именно тук. Дизайнът е изключително прецизно направен, така че още щом хванете P9 в ръката си, усещате разликата и хладния допиr на качествените материали.

4

Не случайно по време на събитието в Лондон, още когато бе представен за първи път, пред журналистите бе разказано подробно как за създаването на елементите по корпуса на P9 са използвани техники и машини, използвани в автомобилната индустрия. Алуминиевата рамка, обгръщаща  апарата е изключително здрава и гладка, а тънкият метален ръб, изрязан в нея, позволява апаратът, не само да изгледа по-атрактивно, но и да пасва по-добре в ръката и да не се изплъзва.

Синият P9 не изостава от добре познатото ни качество, като допринася с доста по-интересен изглед, погледнем ли задния панел на смартфона. Както можете да видите и от снимките, които направихме – синият мастилен цвят прелива равномерно и изглежда много интересно, когато е под осветление – човек има чувството, че той леко се променя, в зависимост от това как точно държите апарата, но това е оптическа илюзия.

2,5 D извитото стъкло пасва напълно на ергономичния дизайн, а размерите от 145×70.9×6.95 мм правят така, че Huawei P9  да паsва леко във всяка ръка.

5
На задния панел, освен интересните преливки на синия цвят, можем да видим и черешката на тортата тук – двойната камера, разработена съвместно с Leica, както и сензорът за пръстов отпечатък. Той е разположен на идеалното място – там където попада показалецът ви, независимо с коя ръка ползвате смартфона.

И нещо много интересно, което може би само привържениците на Huawei ползват – сензорът за отпечатъци всъщност играе ролята и на тъч пад, така че когато използвате телефона дори само с една ръка с движение на показалеца си да отваряте и затварят различни нотификации.

6
Единият от тънките профили на модела е абсолютно изчистен, като върху него е само капачето, което се издърпва, за да се сложи сим картата и тази с памет, а на противоположната страна можем да намерим Power бутона и тези за контрол на звука. Поставени са на класическите места и са удобни за работа – няма опасност да ги натиснете случайно.

Едно от най-впечатляващите неща в дизайна, всъщност е това колко тънки са рамките около екрана. Той е на отстояние от само 3 мм, което прави често така, че при ежедневно ползване просто да имате чувството, че рамките отсъстват напълно. Това,  както и равномерното разпределение на полетата над и под екрана, прави така, че P9  да изглежда наистина симетрично и красиво, когато е в ръката ви.

Над екрана можем да видим селфи камерата, сензорът за приближение, светлинния индикатор, както и говорителя на апарата.

Погледнем ли отдолу можем пък да видим 3.5 мм жак, който не липсва в смартфона, както и USB Type-C порта и говориетеля.
7
Екран

Дисплеят е следващият силен момент в Huawei P9. Напълно ясни и пределно ярки цветове, равномерно разпределени на екрана, който е с 5,2-инчов размер по диагонал.

Потребителите разполагат със специално антибликово покритие, което ще направи ползването му на слънце, не само възможно, а и приятно. Съотноешението на страните е 16:9, така че екранът е идеален, дори за гледане на филми, точките на инч са 423.
8
И още малко цифри. Екранът поддържа максимална яркост на бялото от 432 cd/m2 и контраст от 820:1, а яркостта при черния цвят е 0,55 cd/m2

Ако това не ви помага да разберете точно за какво става въпрос, то нека ви кажем, че екранът на P9 е един от най-ярките, които сме виждали. Цветовете се предават изключително точно и коректно, а снимките, правени с камерата изглеждат страхотно, но за това след малко.

Батерия

Един от най-големите проблеми при съвременните смартфони – бързо падащата батерия тук не можем да кажем, че е преодолян напълно. Да, наистина Li- Pol батерията с капацитет от 3000 мАч позволява доста интензивно ползване в продължение на цял един ден, но за повече от денонощие е много трудно да се говори. Единствено и само ако говорите по телефона по-малко, не го ползвате много и почти не включвате функциите му – той ще може да издържи около 48 часа с едно зареждане. Умереното ползване, поне при нас, позволи около ден и половина работа с устройството. Тук отново да ви напомним, че в комплектът има на разположение Fast Charger зарядно, така че дори батерията да свърши в неподходящ момент – бързо можете да я заредите.
9
Камера

И така стигаме до акцента в модела – неговата камера. Тя е и най-голямата иновация и нещото, което най-категорично го отличава от всички останали модели на пазара.

За разлика от другите смартфони, при които се използват две камери – тук те не снимат от различен ъгъл, а снимат едновременно. Удивителното обаче е, че едната е черно бяла – с такъв сензор. Когато снимате в нормален режим смартфонът задейства двете камери и на практика прави две снимки. Специален алгоритъм ги наслагва, така че да се получи един фотос с перфектен контраст, дълбочина и реални цветове.

Без да претендираме, че сме големи спецове в оптиката и максимално доверявайки се на получената информация, ще ви разкажем всъщност, че всичко се крие именно в това колко светлина се улавя от сензора. Докато при цветния сензор на практика влиза по-малко информация за сенките, дълбочината и периферията на обектите, то черно-белият сензор подчертава именно това. Комбинацията от двете наистина е интересна и запомняща се.

В техническо отношение ще споделим, че официално, според данните от Huawei двата 12-мегапикселови сензора са с мартрици BSI CMOS Sony IMX286, 27 мм ъгъл на преглед и размер на пиксела от 1.25 µm. И докато апертурата на сензорите е F 2.2 – стадартна и за други флагмани, то черно-белият сензор тук може да достигне софтуерно до F0.95 за постигане на ефекта „боке“.

Още по-интересна за фотографски настроените потребители е и опцията за използване на черно-белия сензор в единичен режим. Всеки запознат с фотографията ще ви потвърди, че има огромна разлика от това да направиш една цветна снимка черно бяла със софтуер от да я заснемеш с черно – бял сензор. Именно заради достъпът до визуална информация, която получават двата.

На практика това означава, че ако предпочетете да правите черно-бели снимки ще откриете фотографа в себе си. Всички те и най-вече портретните стават наистина по уникален начин, който ще ви накара да снимате със смартфона повече отколкото снимате по принцип и да позабравите фотоапарата си, ако все още използвате такъв.

Комбинацията на двата сензора има още редица предимства, зад които стоят със сертифицирането си и специалистите от Leica, като най-лесно забелязващият се е бързият фокус. При снимане, дори в по-тъмна среда, той се позиционира изключително бързо, а чрез малко настройки можете да направите всяка една снима феноменална.
10
Производителност

Колкото и да е добра камерата на Huawei P9, смартфонът служи за толкова много неща, така че трябва да има и доста хардуерна мощ, която да задвижва приложенията и мултимедията. Тук това е налично в лицето на чипсета на компанията HUAWEI Kirin 955. Процесорът е направен с 64-битова технология и разполага с 8 ядра (4х2,5 GHz A72+ 4х1,8 GHz A53), а графичният ускорител е Mali-T880.

С над 90 000 точки в AnTuTu бенчмарк, без да го затрудни нито едно приложение – Huawei P9 е изключително бърз и удобен за работа смартфон. Надали ще срещнете проблем с лагване или забиване, дори когато отворите повече приложения едновременно.
11
Huawei P9 накратко

Още от първия момент, в който хванете смартфона в ръка, усещате колко много е работено, не само по дизайна, но и по това как се чувства смартфона в ръката. Късметлии сме и за щастие през ръцете ни са минали почти всички модели, появили се на пазара през 2016-а, но тук в P9 най-силно се усеща максималното пасване в ръката, усещането от здравия метален корпус, тънките рамки около екрана, както и качеството на материалите, които след няколко месеца активно ползване, при това без използването на никакви протектори, просто не са се променили. Без да претендира за издръжливост, IP-сертификация против прах или вода, P9 издържа теста ни без да получи драскотина или захабяване от използване – нещо нехарактерно за много от другите модели на пазара. И всичко това е само външно. Погледнем ли „под капака” виждаме пределно бърз смартфон, работата с който е оптимално плавна, дори когато запълним капацитетът на паметта му на максимум. А изобщо не сме стигнали до камерата, която всъщност е акцентът в него. Там именно е и най-голямата сила на P9.

12

А ето накратко и характеристиките на модела:

Материали на корпуса: метал, стъкло, пластмаса
Операционна система: Android 6, потребителски интерфейс Huawei EMUI 4.1
Свързаност: GSM/EDGE, WCDMA, LTE Cat 6, опция за две SIM-карти(nanoSIM)
Чипсет: Kirin 955
Процесор: Осемядрен – четириядрен 1, 8 GHz (Cortex-A53) и четириядрен 2,5 GHz (Cortex-A72), big.LITTLE
Оперативна памет: 3 GB
Вградена памет 32 GB
Интерфейси: Wi-Fi (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), USB Type-C (USB 2.0), 3.5 мм аудио жак, DLNA, NFC
Екран: IPS LCD 5,2-инчов, 1920х1080 резолюция (Full HD), автоматично регулиране на силата на подсветката, защитно стъкло
Основна камера: два модула по 12 мегапиксела, f/2.2, размер на пиксела 1.25 µm, двойна светодиодна светкавица, лазsрен автофокус
Селфи камера: 8-мегапикселова
Навигация: GPS/Глонасс (поддръжка A-GPS)
Скенер за пръстови отпечатъци – ДА.
Датчици: акселеромер, датчик за положение в пространството, за осветеност, жироскоп, барометър.
Размери: 145×70.9×6.95 мм
Тегло: 144 г

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Ревю на Huawei P9 в неговата нова синя версия"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

до автора на ревюто:
Вие правите ли разлика между стъкло с заоблени ръбове и извито стъкло? за мен това са съвсем различни неща… извито е стъклото на самсунг edge сериите…

aico60
aico60

Huawei не използва технологията Quick Charge, пък камо ли 3.0. Те използват собствена технология и наричат зарядното си Fast Charger. Quick Charge зарядните няма да работят. А и апертурата на нито една от камерите не е 0.95! И двата сензора имат f2.2, като за да се постигне ефект боке, с помощта на двете камери СОФТУЕРНО може да се достигне до f0.95 като това не оказва никакво внимание на светлината в снимката, а само на фокуса.