fbpx
3.9 C
София

Ревю на iPhone 12 Pro – мощен смартфон с класическо излъчване

Най-четени

По-скъпата версия на iPhone 12 взима най-доброто от дизайна на iPhone 4, добавя лъскава стомана и трета камера на гърба, но разбира се и по-висока цена. Получава се една комбинация от класика и лукс, която е много приятна. Телефонът може да се постави между по-малкия iPhone 12 Mini, iPhone 12 и от другата страна по-скъпия iPhone 12 Pro Max.

Смартфонът има същия размер, със същия променен дизайн и общо взето същите функционалности като iPhone 12. Вместо алуминиевите страни, 12 Pro разполага с тяло от неръждаема стомана с лъскаво полирани страни.

Въпросния блестящ завършек приема отенъка на цвета на телефона, който получихме от А1 за това ревю. Определено изглежда много, ама много добре, стига редовно да го почиствате от пръстовите отпечатъци. Те развалят всичко.

Телефонът е с 25 грама по-тежък от стандартния 12 – 187 грама. Усеща се много стабилно в ръката, но за някои хора може да е труден за задържане в ръката.

Екранът на Pro версията е 6.1 инча и е OLED. Същия като при чистата 12-ка. Разликата е, че предлага по-добра яркост и разбира се керамичното защитно покритие. Определено няма оплаквания при употребата му и всичко изглежда безупречно.

Ето пълните спецификации, в случаи, че имате нужда да си опресните съзнанието

  • Екран: 6.1in Super Retina XDR (OLED) (460ppi)
  • Процесор: Apple A14 Bionic
  • RAM: 6GB
  • Място за съхранение: 128, 256 или 512GB
  • Операционна система: iOS 14
  • Камера: Тройна 12-мегапикселова камера с lidar, 12MP предна камера
  • Свързаност: LTE, wifi 6, NFC, Bluetooth 5, lightning, ultra wideband и GPS
  • Водоустойчивост: IP68 (до 6 метра за 30 минути)
  • Размери: 146.7mm x 71.5mm x 7.4mm
  • Тегло: 187 грама

Дълъг живот на батерията със завидна производителност

За съжаление на доста хора, iPhone 12 Pro все още използва стария Lightning конектор за зареждане, а не по-новия и универсален USB-C порт, който всички обичаме. Споменатият A14 Bionic процесор на се среща при iPhone 12 и iPad Air, но тук е подкрепен от 6GB RAM, вместо 4GB. Това определено се забелязва и може да очаквате производителност без компромис – бърз и гладък работен процес при възпроизвеждане на снимки, видео и безпроблемен мобилен гейминг. Въобще не очаквайте някое приложение да ви затрудни.

Сведенията за 5G производителността в различните региони са единодушни. Скоростите, които се достигат са равностойни на тези, които се постигат с останалите устройства. Има оплаквания по отношение на обхвата във вътрешността на помещенията. Изводът е, че смартфонът поддържа 5G в степен достатъчна да подсигури нормална работа. Но със сигурност телефонът не трябва да се купува специално заради 5G.

Батерията е това, което лично на мен много ми допада. Смартфонът може да изкара живот на батерията от 35-40 часа между две зареждания с 6 часа в режим на употреба на екрана при възпроизвеждане на видео и работа с приложения. Има доста устройства, които не могат да се похвалят с това.  При нормална работа, дори с използването на 5G, може да очаквате, че сутринта ще вземете телефона от зарядното и той ще ви служи до вечерта на следващия ден при нормална употреба.

А и дори да не издържи, защото вие използвате телефона постоянно, 50% от капацитета се достига за 25 минути с 20-ватовото USB-C зарядно на Apple. Тук трябва да отбележа, макар и на всички да е известно, че в кутията няма зарядно и трябва да си осигурите такова отделно. В комплекта със смартфона се намира само преходник между Lightning и USB-C. Хубаво е да кажем, че няма и слушалки. Поне официално, причината е, че Apple иска да намали въглеродния си отпечатък. До 95% капацитет на батерията се стига за по-малко от 90 минути, което е отчетливо забавяне. Ако ще използвате MagSafe безжичното зареждане, там трябва да очаквате над три часа време за зареждане.

Другото нещо, което ми направи впечатление е използването на рециклирани материали

Това няма отношение върху работата на смартфона, но при доста хора субективно повлиява на преживяването и усещането на смартфона. IPhone 12 Pro използва 100% рециклиран калай в спойката на основната си платка, 99% рециклиран волфрам, 98% рециклирани редки земни елементи и поне 35% рециклирана пластмаса в множество други компоненти. Apple също използва възобновяема енергия за окончателно сглобяване на телефона.

Какво е усещането при работа с iOS 14?

iPhone 12 Pro пристига с iOS версия 14.1. От Apple гарантират софтуерна поддръжка за устройството за поне 5 години напред. Това за мен е добър период, в рамките на който повечето хора сменят смартфоните си. А тези, които ще чакат до последно, няма да има нужда да се притесняват от липса на ъпдейти по сигурността и на операционната система. Това за мен е огромен плюс при покупката на флагман. Няма друг производител, който да предоставя такава сигурност на потребителите си.

Как стои въпросът с камерата?

Тук е една от областите, в които iPhone 12 Pro изпъква пред стандартния 12. Самото приложение на камерата обаче изглежда идентично. Използва се лесно, като има няколко скрити опции за хората, които искат да си поиграят.

От трите задни сензора и предната камера, има един сензор, който дава допълнителна стойност. Основният и ултраширокият сензор, както и предната камера, са еднакви. И от двата смартфона може да очаквате по-добри снимки в среда с лошо осветление, добре се справят с детайлите и контрола на шума, в сравнение с предишните поколения.

Третият сензор е 2х телефото камера. Това дава възможност за оптичен зум от 0.5 до 2-кратно увеличение. От 2 до 10-кратно увеличение разчитаме на дигитално приближаване. Телефото камерата определено има сериозен потенциал. А и златното правило е, че какъвто и да е оптичен зуум винаги е по-добър от чистия дигитален зуум. Все пак е недостатък, че оптично стигаме само до 2 степени на приближение. Има конкурентни устройства, които предлагат 3,4 или 5-кратен оптичен зуум.

Може ли да очаквате значително подобрение на преживяването от активно обсъждания LiDAR сензор, който измерва дистанцията до обектите? Оставяйки настрана приложението му при добавена реалност, за стандартно заснемане той помага за автоматичния фокус в тъмното, по-бързото фокусиране при слабо осветление и при портретните снимки в нощен режим. Мисля, че наличието му определено повлиява положително заснемането в определени ситуации.

Примерни снимки, направени с камерта

Ако трябва да се определи една област на камерата, в която iPhone 12 Pro изпъква, това е заснемането на видео. В сравнение с iPhone 12, тук може да се възползвате от допълнителния зуум и Dolby Vision HDR заснемане при 4K разделителна способност и 60 кадри в секунда. Това са немалко предимства, които ще бъдат оценени дори от средния потребител.

Разбира се, от iPhone 12 Pro Max може да се очаква повече – заради по-големия сензор, заради по-добрия тип на технологията за оптична стабилизация на изображението на основния сензор и 2.5х телефото камерата. Но и цената расте още нагоре.

След обновление, iPhone 12 Pro ще може да заснема в новия Apple ProRAW формат. Той комбинира системата за изчислителна фотография на Apple с възможностите на традиционния RAW формат, който професионалистите и ентусиастите сред фотографите използват, за да имат контрол над различни параметри на заснемането, след като то се е случило.

Добре ли звучи смартфонът?

iPhone 12 Pro разполага с два високоговорителя за консумация на аудио съдържание – самата слушалка и един допълнителен високоговорител в долната част. Предлагат доста добра възможност за усилване на звука. Той е много балансират до момента, в който минете средната сила на звука. При надминаване на тази граница ще усетите липса на дълбочина във звука, заради не доброто представяне със средните честоти.

Високоговорителите могат да станат много силни и показват доста балансиран звуков пейзаж при средна сила на звука. Средните обаче бяха доста тънки, което доведе до липса на дълбочина и мъжество. Някои от конкурентите на iPhone се справят много по-добре в това отношение.

Ще можете да слушате музика в Apple Music, Spotify или YouTube, да гледате видео, но ако сте цените на аудио аспекта от консумирането на медия, тези неща ще ви направят явно впечатление.

Какво други прави впечатление за iPhone 12 Pro?

Със сигурност Face ID, чрез което ще отключвате телефона си, ще потвърждавате плащания и пароли чрез лицево разпознаване, е най-доброто на пазара. В настоящите времена обаче може да се наложи да се въздържим от него, защото не разпознава през маска.

Определено iPhone 12 Pro е един добър смартфон. Предлага ли значително повече от iPhone 12 и до каква степен изостава от iPhone 12 Pro? Смятам, че това е субективно и зависи от потребителските навици на човека, който ще го използва. Лично според мен устройството предлага един добър баланс за хората, които не са максималисти. Феновете на iPhone и Apple, които употребяват телефона си за стандартните телефонни дейности е по-добре да изберат чистия iPhone 12. Тези, които искат всичко, да изберат Pro Max. Но, ако си човек, който иска най-доброто от двата свята, с фокус върху камерата, със сигурност iPhone 12 Pro ще ти го предложи.

Предлага същият размер, свеж дизайн, страхотен екран, дълъг живот на батерията, 5G и подобрена издръжливост, които ще намерите и в iPhone 12. Факт е обаче, че при заснемането има няколко трика в ръкава си, които в действителност не са просто маркетингово решение, а носят реална полза за хората, които снимат често.

Определено iPhone 12 Pro изпъква с дизайна си и изглежда по-луксозно спрямо стандартния модел. Единственият проблем за вас би било по-голямото тегло, но това по-скоро важи за специфична група потребители. Не мисля, че е кой знае какво.

Откъде да го купите?

Смартфонът вече се продава в България и можете да го намерите в редица магазини и мобилни оператори. Нашата бройка е от А1, които традиционно са едни от първите, предложили го на пазара. При тях можете да го намерите тук. Интересно е, че операторът предлага телефона със зарядното, което иначе липсва в комплекта.

Какво е заключението за предимствата на този смартфон накратко?

Значително подобрена тройна камера, портретни снимки в нощен режим, водоустойчивост, безжично зареждане, MagSafe (нещо много интересно, което заслужава да бъде разгледано отделно), Face ID, дълъг живот на батерията, страхотна производителност, екран без забележки, дълга софтуерна поддръжка, 5G, издръжливост на корпуса и дисплея при активна употреба.

Какво е заключението за недостатъците на този смартфон накратко?

Допълнителна покупка на зарядно и слушалки, ако нямаме подходящи, липса на USB-C порт (огромен минус за мен), 2-кратен оптичен зуум (тук от Apple можеха да се постараят повече), със сигурност висока цена. Именно цената ме кара да си мисля, че доста от недостатъците можеха да бъдат отстранени, което ги прави по-неприятни за възприемане.

   


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Дисплей
Производителност
Софтуер
Здравина
Цена/качество
Основна камера
Селфи камера
Звук
Автономност
Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

По-скъпата версия на iPhone 12 взима най-доброто от дизайна на iPhone 4, добавя лъскава стомана и трета камера на гърба, но разбира се и по-висока цена. Получава се една комбинация от класика и лукс, която е много приятна. Телефонът може да се постави между...Ревю на iPhone 12 Pro - мощен смартфон с класическо излъчване