iPhone XS Max и неговият диагонал от 6,5 инча може да не се хареса на всеки, особено на хората с по-малки ръце. Тоест, този смартфон може да се нарече миниатюрно кино в джоба.

Размерът на iPhone XS е 5,8 инча и в останалата си част този апарат по нищо не се различава от своя по-голям родственик. И в двата случая се използва новият процесор Apple A11 Bionic, който за пореден път кара Android-смартфоните в бенчмарковете да му дишат прахта. Камерите са подобрени чрез Smart HDR и възможностите за регулиране нивото на размазване на задния фон в снимките.

Заслужават ли си тези модели iPhone или пък вероятно е по-изгодно да изчакаме края на октомври, когато ще се появи по-евтиния iPhone XR? Ще се опитаме да разберем в настоящото ни ревю!

Технически характеристики:

 • Размери и тегло на iPhone XS: 143,6 х 70,9 x 7,7 мм, 177 г;
 • Размери и тегло на iPhone XS Max: 157,5 х 77,4 x 7,7 мм, 208 г;
 • Материали: стъкло, неръждаема стомана;
 • Биометрика: лицево разпознаване;
 • Защита: IP68;
 • Цвят: сребрист, сив, златист;
 • Операционна система: iOS 12;
 • Екран на iPhone XS: 5,8 инча OLED, 1125 х 2436, 458 ppi, 82,64%, максимална яркост 625 нита;
 • Екран на iPhone XS: 6,5 инча OLED, 1242 х 2688, 458 ppi, 84,29%, максимална яркост 625 нита;
 • Камера: задна 12 Mp, LED Quad светкавица, апертура f/1.8, размер на пикселите 1,4 микрона, 2-кратно оптично увеличение; втора камера 12 Mp, f/2.4; автофокус, оптична стабилизация; видео 4K 60 fps. Предна 7 Mp, HDR;
 • Процесор: Apple A12 Bionic, 6-ядрен, 4-ядрен GPU, 7 нм;
 • Памет: оперативна памет 4 GВ, за съхранение 64/256/512 GВ;
 • Батерия: 2658 мАч и 3174 мАч.

Ето и кратък списък на промените

 • Камерите са подобрени, особено при слаба светлина. При портретно заснемане, може да се контролира нивото на размазване;
 • Процесорът Apple A12 Bionic отново е най-бързия;
 • iPhone XS Max е по-привлекателен от стандартен апарат поради по-големия си екран и батерия;
 • Липсва адаптер за бързо зареждане в комплекта – Apple иска още пари;
 • Тези апарати си струват, ако имате iPhone 7 или по-стари версии или изобщо нямате iPhone.

Дизайн

Ако сте носили в джоба си iPhone 7 Plus с екран 5.5 инча в продължение на повече от година и след това сте преминали към iPhone X с екран 5,8 инча, то тогава преходът към iPhone XS Max ще Ви се стори не особено труден. Размерът на този апарат е почти същия, както при iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus, но липсата на рамка позволява да се увеличи диагонала на екрана.

Истината е, че поради липсата на рамка се е наложило апаратът да бъде лишен от бутона Home. Този смартфон определено не е за носене в тесни дънки, а също не става за работа с една ръка. За сравнение, работата с Galaxy Note 9 (виж ревюто) е по-лесна, но той е по-дълъг и малко по-дебел.

iPhone XS с екран 5,8 инча е по-подходящ за работа с една ръка. Той е по-къс и по-тесен в сравнение с Max модела и тежи по-малко.

Който и вариант да изберете, златистата версия на корпуса изглежда отлично. Стъклената задна повърхност прелива в светлината и променя нюансите си под различни ъгли. Сияещият цвят съвпада с този на неръждаемата стомана. Разработчиците обещават най-издръжливото стъкло сред съвременните смартфони, но това твърдение все още никой не го е проверил. Миналата година iPhone X в тестовете за устойчивост завърши на трето място.

Увеличената защита от проникване на вода и прах вече отговаря на изискванията на сертификата IP68. Смартфоните могат да преживеят потапяне във вода до 2 м за половин час. Миналогодишните апарати имат IP67 защита.

Екрани

Екранът на iPhone XS Max е по-голям от всички предишни iPhone апарати. OLED-панелът представлява вълнуваща гледка. Той има огромен 6,5 инчов диагонал и може да се използва за разделяне между различните приложения, като Мейл и Календар. Поради това, смартфонът се възприема като работен плот. Въпреки това, Galaxy Note 9 умее да възпроизвежда върху екрана си едновременно две, дори и странични приложения, а не само свои.

Super Retina Display екраните на двата модела са много ярки. В стандартния iPhone XS, яркостта е 611 нита, а при модела Max – 606 нита. Galaxy Note 9 е с екран от 6,4 инча и има яркост 604 нита. OLED панелът имат сочни цветове, които обхващат 123% от цветовия sRGB диапазон. Този показател при Galaxy Note 9 – 224%.

Нюансите на екрана в новия iPhone са по-точни. Те достигат стойности в DeltaE от 0,22 и 0,25 съответно при iPhone XS и Max. В този случай, колкото по-близо е до нулата, толкова по-добре. Galaxy Note 9 е с показател от 0,34.

Камери

Ако Apple трябва по някакъв начин да подобри своите iPhone модели, то това са камерите. Pixel 2 превъзхожда iPhone X, особено по време на снимане при слаба светлина. Новите модели притежават двойна задна камера с по-големи пиксели. Това позволява да се събира с 50% повече светлина, без жертва в чистотата.

Ако се направи сравнение със снимките на Galaxy Note 9, то при смартфона на Samsung те са по-наситени. В същото време, при iPhone X снимките са с по-висока детайлност при увеличаване на изображенията. Това Ви позволява да четете текст, дори и от бутилките на бара. Освен това, светлите зони не стават толкова свръхекспонирани, колкото в Galaxy Note 9 и Pixel 2 XL

iPhone XS е получил новия режим на снимане Smart HDR. С помощта на по-бързите сензори и подобрения процесор за обработка на изображенията, се е повишила детайлизацията в ярките и тъмни участъци. Заснетите едновременно няколко снимки се комбинират в една снимка.

Още повече, че iPhone XS сега може да регулира дълбочината на размазване след снимане. Това работи перфектно, само като плъзнете плъзгача на правилното място.

Не може да не отбележим обаче, че iPhone XS превъзхожда Pixel 2 XL в портретното заснемане. Снимките от iPhone се получават твърде топли, докато експозицията при Pixel 2XL изглежда по-естествено. Galaxy Note 9 също снима хубаво, но понякога снимките се получават твърде ярки.

Камерата на iPhone XS снима добре и на близко разстояние. Тук обаче, Pixel 2 XL е по-добър. Например, когато снимате жълти цветове, iPhone създава по-ярко изображение. Pixel най-добре показва структурата на листата и цветовете са по-наситени.

Предната 7 Mp TrueDepth камера позволява управление на ефекта на размазването и поддържа Smart HDR. Stage Light ефектът прави всичко наоколо по-тъмно, с изключение на лицата. Все още обаче той далеч не винаги успява да сработва правилно. Contour Lighting ефекта пък нормално си върши работата, без осветление.

Производителност

Процесорът A12 Bionic се превърна в първият използван в смартфониите процесор, произведен по 7 nm технологичен процес. Разработчиците твърдят, че 2 от 6 изчислителни ядра са отговорни за максималната производителност и тяхната скорост е станала с 15% по-бърза, в сравнение с процесора A11. Графичният процесор е 4-ядрен и неговата производителност се е увеличила с 50%.

Преди да проверим това в бенчмарковете, трябва да се отбележи, че системата за разпознаване на лица Face ID е започнала да работи по-бързо, отколкото при iPhone X. За това е допринесъл не само по-бързият процесор, но и подобрените софтуерни алгоритми на iOS 12. Разликата е само в части от секундата, но когато всеки ден отключвате апарата десетки пъти, започвате да забелязвате тази разлика.

iPhone XS и iPhone XS Max отлично се справят и в други реални задачи, като редактиране на видео. За кодирането на 2-минутен клип от формат 4К в 1080p отне 39 секунди. При Galaxy S9 това време е 2 минути и 32 секунди, а OnePlus 6 се справи за 3 минути и 45 секунди.

Какво ще кажете за отварянето на приложенията? При iPhone XS, това отнема 20,8 секунди за стартирането на играта Fortnite, 4,9 секунди на Pokemon Go и 6,17 секунди на Asphalt 9. При Galaxy Note 9 тези резултати са съответно 35 секунди, 7,2 секунди и 9,1 секунди. iPhone X показа резултати съответно 26, 7.2 и 10 секунди.

В бенчмарка Geekbench 4 измерихме общата производителност на устройствата. iPhone XS Max отчете 11 515 точки, а iPhone XS – 11 420 точки. Galaxy Note 9, който е базиран на процесора Snapdragon 845 отчете 8 876 точки, а OnePlus 6 с обем на оперативната памет 8 GВ – 9088 точки.

За проверка на графичната производителност използвахме Benchmark 3DMark Slingshot Extreme. Резултатът е, че iPhone XS Max набра 4339 точки, а iPhone XS – 4444 точки. Това е по-нисък резултат в сравнение с Galaxy Note 9, който отчете 4639, но е по-висок в сравнение с 2227 на iPhone X.

Графичният бенчмарк GFXBench 5 развива по-интензивно натоварване. iPhone XS Max изпревари Galaxy Note 9. В теста Aztec Ruins, резултатите са 1604,7 срещу 851,7 кадъра. В теста Car Chase също има предимство от 1744,44 срещу 1103 кадъра.

Невронен енджин и допълнена реалност

Невронният енджин от ново поколение в процесора A12 е 9 пъти по-бърз от енджина в A11. Това е в състояние да осигури значителен ръст в скоростта на приложенията и игрите за допълнена реалност. Например, в новата игра-пъзел elemenTao, тези апарати са по-бързи в сравнение с iPhone X при зареждане на съдържанието и по-бързо сканират пространството за създаване на виртуалния свят.

Тук можете да увеличите изображението, да направите пейзаж с облаци, планини и вода, да използвате вятъра и дори лъчите на светлината, за да изпратите топката в целта. В играта Smash Tanks, скоростта също е на висота. Графиката се изобразява плавно, дори и тогава, когато се случват мощни експлозии.

Допълнената реалност е полезна и при посещение на виртуални магазини. Там можете да изберете продукт, да го разгледате от всички страни, да го приближите и огледате всеки детайл.

Впрочем, приложенията за разширена реалност все още имат към какво да се стремят. Те могат да станат по-добри с появата фреймуърка Apple ARKit 2.0. Например, приложението HomeCourt  може да покаже, колко пъти по време на игра на баскетбол сте направили пропуск и колко пъти сте вкарали топката в коша. Мултиплейър играта Galaga ще Ви позволи с приятели едновременно да стреляте по чужди кораби в една и съща стая.

Аудио

Звукът от високоговорителите е станал толкова добър, че ще се замислите преди да свържете Bluetooth високоговорители. Стереозвукът е станал по-наситен, което може да се оцени, ако сравните в близост iPhone X и iPhone XS.

Автономност и презареждане

Ако искате да получите максимална продължителност на работата без нужда от включване в контакт, е необходимо да изберете iPhone XS Max. В тестовете се разглежда работата в интернет през LTE мрежа с яркост на екрана от 150 нита. iPhone XS Max показа резултат от 11:30. При Galaxy Note 9 – 11:16, а при Pixel 2 XL – 12:09.

iPhone XS демонстрира в най-добрия случай обичайния резултат от 9:41. Това е малко по-малко от средната за днешните флагмански смартфони стойност от 9:48.

Поддържа се бързо презареждане, но адаптера не е включен в комплекта при доставката. Производителите на флагманските Android-смартфони в това отношение са по-щедри. Ако искате да зареждате новия си iPhone от нула до 50% за 30 минути, ще трябва допълнително да си купите USB-C адаптер за $49 и кабел с конектори USB-C и Lightning за $20.

iOS 12

Системата iOS 12 има много подобрения. Сред тях може да се отбележи Instant Tuning, който представлява опцията за контрол на известията. Ако често получавате уведомления от едни и същи приложения и Ви е омръзнало от тях, може да ги изключите директно от екрана за уведомяванията.

Ако Ви харесват Animoji и Memoji, може да се позабавлявате с приятелите си. Новите апарати могат да отразяват до 50 движения на лицето с помощта на TrueDepth камерата, а също можете да вградите резултатите в текстови съобщения. Също така имате възможността да използвате тези опции по време на общуванията си във FaceTime видеочатовете.

Сред останалите нововъведения в iOS 12 може да се спомене Screen Time със статистика за използване на приложенията.

Във виртуалния помощника Siri са се появили бързи действия, които Ви позволяват да изпълнявате различни задачи, включително и от приложения на трети страни. От това Ви дели само едно гласово изречение. Например, фразата „Прибирам се у дома“ може да включи в дома Ви термостата, да изпрати SMS на жена Ви и да намери маршрута в Google карти.

Връзка

iPhone X и iPhone XS Max поддържат Gigabit LTE. Допълнителните антени осигуряват достъп до 4х4 MIMO. Тестовете показват максимална скорост при входяща връзка от 103 Mbps за iPhone XS и 96,9 Mbps за iPhone XS Max. Средната скорост е съответно 67,2 и 58,2 Mbps. Скоростта на изходящите връзки е средно 25,4 Mbps при iPhone XS Max и 18,6 Mbps при iPhone XS. За сравнение, при iPhone X средната скорост на входящата връзка е 15,5 Mbps, а изходящата – 6 Mbps. Разбира се, тези скорости до голяма степен зависят от оператора и конкретно от тарифата за тях.

За първи път в iPhone се появи и поддръжка на две SIM-карти. Една от тях eSIM, чиято поддръжка е в много малък брой страни. В Китай, новите iPhone ще бъдат пуснати с поддръжка на две реални SIM-карти.

Обобщение

Както обикновено, iPhone XS и iPhone XS Max са сред най-добрите апарати за покупка. Ако имате iPhone 7 или по-стари устройства, като iPhone 6s, преходът към новите модели ще бъде голяма стъпка напред. Камерата тук е значително по-добра, особено при слаба светлина. Процесорът A12 осигурява голямо увеличение на работната скорост. Между тези два апарата, изборът може да се основава на това, какъв размер предпочитате. От една страна, можете да изберете по-големия екран, а от друга се предлага по-компактен корпус.

Ако сте в дилема дали да изберете между iOS и Android, Galaxy Note 9 е по-евтин в сравнение с iPhone XS и ще се превърне в отлична алтернатива. Той предлага не по-малко качествен екран, повече памет и стилус. Galaxy S9+ също може да се купи по-евтино, като алтернатива на iPhone XS. Той има висока производителност и отлична двойна камера.

Някои могат да изчакат края на октомври и да си купят и iPhone XR. В него има почти всички предимства на двата по-скъпи модела, без да се счита OLED дисплея и двойната задна камера.

iPhone XS

Плюсове:

 • Бърз процесор;
 • Подобрени камери при слаба светлина;
 • Контрол на размазването на снимките;
 • Gigabit LTE;
 • Подобрен звук.

Минуси

 • Адаптерът за бързо зареждане е необходимо да се купи отделно;
 • Автономията може да бъде по-добра;
 • Малък обем за съхранение в базовата версия.

iPhone XS Max

Плюсове:

 • Голям, красив OLED екран;
 • Бърз процесор;
 • Висока автономия;
 • Подобрени камери;
 • Режим на разделение на екрана в някои приложения;
 • Gigabit LTE.

Минуси

 • Адаптерът за бързо зареждане е нужно да се купи отделно;
 • Малък обем на паметта в базовата версия.

Благодарим на Теленор за предоставената ни бройка за тест.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари